Какво представляват Labels и Selectors?

Labels са key/value двойка, която се добавя към Kubernetes обекти (например Pod-ове, но не само). Те се използват за разделяне, идентифициране и групиране на раличните обекти. Labels могат да се задават при създаването на един обект, или да се добавят допълнително, след като той вече е създаден. Основната функция на Labels е на организационно ниво - например групиране на различни версии на front end часта на едно приложение: environment=production, environment=dev и тн. Съответно може да имаме няколко Label-а и да чрез тях да указваме какво да бъде маркирано. Пример: искаме да маркираме всички front end Replication Controller-и, които са в production, и имат version=v2.0. По този начин може гъвкаво да добавим нова версия на приложението ни към вече работещата стара и те да работят паралелно.

Selectors
С помощта на Selector-ите ние декларираме кои Label-и желаем да изберем. Чрез Selector-ите ние казваме на нашия Service, че искаме да пренасочва трафик към всички Pod-ове с отговарящия Label. Пример: ако декрарираме Selector "name=frontend" в нашия Service то той ще пренасочва трафика към всички Pod-ове с деклариран Label "name=frontend".

 

Публикувано от на

В случай, че имате нужда от техническа помощ или по-детайлна информация свързана с темата от помощната статия, молим да изпратите запитване.

Пусни запитване

Нашият Friendly Geeks техничеки екип с радост ще Ви съдейства денонощно и на:

  • Национален телефон: 0700 300 70 (на цената на един градски разговор)
  • Тел.: +359 2 491 8877