Какво е Pod?

Kubernetes е разработен от Google за управление на множество контейнери, но вместо да се държи всеки контейнер поотделно, разпределяйки го по възли от клъстера, Kubernetes логически групира контейнерите в Pod-ове. Ако вземем за пример едно приложение, състоящо се от контейнер с логиката на приложението и контейнер, съдържащ базата данни ще видим, че контейнерите на това приложение могат да бъдат логически групирани (в Pod) и съответно при преместване на приложението от един възел на клъстера на друг е нужно да се премести само един Pod, който включва всичко нужно за приложението. Реално погледнато Pod-овете се намират на едно ниво по-високо от контейнерите, добавящи декларативна обвивка около тях.

Когато създаваме Pod-ове трябва да се има в предвид, че те се смятат за "краткотрайна единица" в Kubernetes - няма да оцелеят след рестарт на машината, повреда или спиране за maintenance. За да се избегне това Pod-овете се стартират чрез друга единица на Kubernetes - Replication Controllers, които създават и премахват Pod-ове според нуждата.

 

Публикувано от на

В случай, че имате нужда от техническа помощ или по-детайлна информация свързана с темата от помощната статия, молим да изпратите запитване.

Пусни запитване

Нашият Friendly Geeks техничеки екип с радост ще Ви съдейства денонощно и на:

  • Национален телефон: 0700 300 70 (на цената на един градски разговор)
  • Тел.: +359 2 491 8877