Разлика в конфигурирана и използваема памет при Cloud сървъри с опция resize without reboot.

Някои от виртуалните машини позволяват  да се resize-ва паметта и процесорите без да се налага да се рестартират. Това зависи от темплейта на база на който е вдигнат сървърът. 

Когато се ползва някой от тези темплейти (позволяващи resize_without_reboot), в машината се вижда по-малко памет от колкото е зададена при създаването. Това е заради XEN виртуализацията и няма как да се избегне, нито може със абсолютна точност да се каже колко точно RAM ще бъде резервирана, тъй като зависи от доста фактори.

Получава се , че човек създава машина с 4 GB RAM , а когато се логне и провери колко памет има с free, top или др. Вижда че има 3.3 GB (например).

Някои клиенти забелязват това и питат – защо, колко, как..

Един от основните фактори, които определят колко памет ще бъде резервирана  е една настройка, която определя в какво рамки може да се променя паметта на една машина без да се рестартира. По подразбиране в Onapp са сложили 1 x 16 и до момента, на icncloud стойността беше такава. Ще рече, че паметта може да се увеличи 16 пъти без да се рестартира машината ( АКО ТЕМПЛЕЙТА ГО ПОЗВОЛЯВА ). Ако я създадем с 1 GB, може да се вдгига до 16, ако създадем с 512 MB –до 8GB и т.н .

(Ако autoscallinga се опита да увеличи паметта над този лимит, промяната ще бъде направена, но това ще предизвика рестарт какъвто и темплейт да се ползва)

Тестовете показаха , че ако оставим паметта да може да нараства 6 пъти, резервираната RAM е около 11 процентта о тази с която сме създали машината. 

С две думи – промяната е , че досега паметта можеше да нараства 16 пъти без рестарт, а сега може 6. Целта е да се губи по-малко RAM, понеже това прави впечатление на клиентите , а и не е нужно да може да нараства 16 пъти ( никой не ползва такива ресурси ) . При 16 се губеха около 23 процента, докато при 6 се губят към 11.

Когато намалим на 4 ще се резервира около 10 процента от зададената памет. Точния процент е различен при различни операционни системи, версии на кернела,  XEN и някои драйвери, така че трудно може да се определи.

Публикувано от на

В случай, че имате нужда от техническа помощ или по-детайлна информация свързана с темата от помощната статия, молим да изпратите запитване.

Пусни запитване

Нашият Friendly Geeks техничеки екип с радост ще Ви съдейства денонощно и на:

  • Национален телефон: 0700 300 70 (на цената на един градски разговор)
  • Тел.: +359 2 491 8877