Начало > Помощен център > Апликации > WordPress > WordPress plugins – Duplicate Post

WordPress plugins – Duplicate Post

Помощен център

WordPress plugins – Duplicate Post

Често след инсталиране на безплатна WordPress тема се оказва, че тя не предоставя примерно съдържание и потребителите срещат леки затруднения с конфигуриране на настройки и widget-и, създаване на страници, публикации и менюта, докато темата придобие вида от промоционалната демо страница.

Има няколко готови приложения за импортиране на примерно съдържание в WordPress, но след импортирането обикновено се оказва, че страниците и публикациите са прекалено много и трябва ръчно да изтрием десетки от тях за да разчистим интерфейса и да остане само каквото ни е необходимо за нормалната работа на темата.

В тази статия ще ви покажем как с помощта на плъгина Duplicate Post може да създадем необходимите ни страници и публикации буквално за секунди.

Инсталиране и настройки на Duplicate Post

Инсталираме и активираме плъгина Duplicate Post по някой от описаните в статията начини:

Инсталиране и активиране на Duplicate Post

През линка Settings > Duplicate Post достъпваме настройките на плъгина:

Достъп до настройките на Duplicate Post

Панелът с настройки съдържа три главни раздела и настройките по подразбиране са подбрани внимателно за да може потребителя да тества програмата веднага след инсталацията и след това да извърши корекции, ако прецени, че такива са необходими.

В разделът What to copy са избрани елементи от страница / публикация, които да бъдат копирани:

Настройки в раздел What to copy

В Permissions определяме потребители с какви роли може да имат достъп до плъгина и какъв тип съдържание да копира плъгина:

Настройки в раздел Permissions

В разделът Display маркираме панелите, в които да се зареждат линкове към копираните страници и публикации:

Настройки в раздел Display

Препоръчаме ви първо да тествате как работи плъгина с настройките по подразбиране и след това да се върнете към настройките за персонализиране.

Как работи Duplicate Post?

Създадохме една тестова публикаци със заглавие Post1. При посочване с мишката към заглавието на публикацията в панела Posts се зарежда познатото изскачащо меню с линкове, което обаче сега съдържа и два допълнителни линка - Clone (клониране) и New Draft (нова чернова):

Допълнителни линкове Clone и New Draft

При кликане на линка Clone се създава копие на публикацията в същия панел - в примера - Post1 - Draft:

При кликане на линка New Draft публикацията се копира като чернова и се отваря в панела за редактиране:

Клонирана публикация в панела за редактиране

Правим някаква промяна и запазваме публикацията с друго заглавие, например - Post2.

Ако директно публикуваме статията без да направим никакви промени в нея, WordPress няма да покаже грешка за дублирано съдържание, а ще запази публикацията със същото заглавие, но с различен slug:

Запазване на публикация

Същата публикация с различен slug

Slug е URL името на статията, което се изписва само с малки букви и едно или повече тирета в адресната лента на браузъра, ако е избрана една от настройките 'Day and name', 'Month and name' или 'Post name' в Settings > Permalinks.

Изключително удобен е бутона в администраторската лента Copy to a new draft тъй като ни позволява да копираме пубикация и тя да се отваря в същия панел, без да е необходимо да кликаме линка Posts, да кликаме заглавие на публикация за редактиране или бутона Add New за да създадем нова публикация.

Просто редактираме и публикуваме статия, кликаме бутона Copy to a new draft, статията се копира автоматично, отваря се в същия панел и можем да започнем редактиране без да губим време:

Клониране на публиикация с Copy to a new draft

По този начин от публикацията Post1 през линка New Draft (първоначално) и през Copy to a new draft създадохме за няколко секунди публикациите Post2 и Post3:

Клонирани публикации в панела Posts

Друг начин да клонираме множество публикации наведнъж е да маркираме публикациите за клониране, в менюто Bulk Actions да изберем линка Clone и да кликнем бутона Apply:

Клониране на много публикации през Bulk Actions

Двете публикации са успешно клонирани:

Успешно клониране през Bulk Actions

Абсолютно всички опции на плъгина Duplicate Post, които използвахме в примерите с публикации са достъпни и работят по същия начин и за клониране на страници в WordPress:

Клониране на страници с Duplicate Post

Потребителите, които ползват класическия редактор имат на разположение още един линк за създаване на чернова в панела Publish:

Създаване на чернова в панела Publish на класическия редактор

Как работи Duplicate Post с персонализиран тип съдържание?

Съзададохме персонализиран тип съдържание (custom post type) Tests за да проверим дали настройките на Duplicate Post са достатъчно гъвкави за да позволят клониране на CPT.

Отговорът е ДА, но първо трябва да активираме конкретния CPT в настройките на Duplicate Post в раздела Permissions > Enable for these post types:

Активиране на CPT в настройките на Duplicate Post

След това всички описани по-горе функции на Duplicate Post (Clone, New Draft, Copy to a new draft) са налични и работят по идентичен начин с публикациите в CPT Tests:

Клониране на CPT с Duplicate Post

CPT клонирана публикация с Duplicate Post

Архивиране на публикации с Duplicate Post

Може да използваме плъгина Duplicate Post при създаване на съдържание по следния начин: създаваме публикация, запазваме я като чернова, редактираме и отново запазваме като чернова. Така разполагаме с няколко live варианта на една и съща публикация, от които лесно може да изберем най-сполучливия.

Изключително лесната работа с плъгина Duplicate Post е оценена подобаващо от WordPress потребителите с повече от три милиона инсталации.