Начало > Помощен център > Апликации > WordPress > Нулиране (reset) съдържанието на WordPress уебсайт

Нулиране (reset) съдържанието на WordPress уебсайт

Помощен център

Нулиране (reset) съдържанието на WordPress уебсайт

Много често при работа с тестови WordPress сайтове нещата сериозно се объркват и решаваме да започнем отначало. Но, първо трябва да изтрием публикациите, коментарите, категориите, таговете, потребителите, страниците, персонализираните типове съдържание и файловете в Media Library, да деактивираме плъгините, да възстановим ръчно настройките, да активираме нова тема за да деактивираме, изтрием и преинсталираме текущата тема... Това ще отнеме много време :(

По-лесен вариант е да се логнем в нашия ICN.Bg хостинг, през Softaculous да премахнем темата и да я преинсталираме като въведем отново домейна, данните за логване на администратора и информация за базата данни...

Ако сме инсталирали ръчно WordPress трябва през файловия мениджър да изтрием директорията с файловете, и през phpMyAdmin да изтрием таблиците в базата данни.

При всички описани варианти трябва да извършим повече или по-малко действия единствено за да имаме нова WordPress инсталация.

За наша радост на разработчиците от WebFactory е хрумнала гениалната идея да разработят плъгина WP Reset – Most Advanced WordPress Reset Tool, който може:

 • да нулира базата данни на сайта до стойностите на инсталацията по подразбиране;
 • да прави промени във файлове;
 • да изтрива персонализирани настройки;
 • да изтрива цялото съдържание или избрани части от него;

Благодарение на вградената snapshot система WP Reset предоставя възможност за възстановяване на сайта с един клик.

WP Reset е изключително полезен при разработване на плъгини и теми, тъй като ускорява процесите на тестване и отстраняване на грешки, като предоставя бърз начин за нулиране на настройките и повторен тест на кода.

Oписанието звучи обещаващо, но ние не приемаме нищо на доверие, затова инсталираме в един WordPress сайт тестово съдържание с публикации, коментари, страници, плъгини, изображения и искаме да проверим дали с помощта на плъгина WP Reset ще може лесно да премахнем цялото съдържание без да повредим инсталацията на WordPress.

Инсталиране и достъп до плъгина WP Reset

Инсталираме плъгина в панела Plugins > Add New, като в полето за търсене въвеждаме wp reset и последователно кликаме бутонa Install Now и Activate:

Инсталиране на WordPress плъгин WP Reset

Веднага след активирането в администрацията се зарежда прозореца, показан на следващото изображение, през който може да достъпим инструментите на плъгина като кликнем линка Tools > WP Reset:

Достъп до WP Reset от Dashboard

Достъп до управлението на WP Reset имаме и през главното меню като кликнем Tools > WP Reset:

Достъп до WP Reset от главното меню

Един от белезите за висок професионализъм е създаването на подробна и лесно разбираема документация. По този показател WP Reset може да послужи само като много, много добър пример.

Настройки на плъгина WP Reset

В раздела Reset откриваме подробна информация кое съдържание ще бъде изтрито и кое съдържание няма да бъде изтрито в процеса на нулиране:

Подробна информация в раздела Reset

Нулирането ще изтрие (червен текст):

 • всички публикации, страници, персонализирани типове съдържание, коментари, медийни файлове и потребители;
 • всички таблици на базата данни по подразбиране;
 • всички таблици на персонализирана база данни, които имат същия префикс "prefix_" като таблиците по подразбиране в текущата инсталация;
 • винаги създавайте snapshot или пълен архив, за да може да го възстановите по-късно;

Нулирането няма да изтрие (зелен текст):

 • медийни файлове - те ще останат в папката /wp-uploads/, но вече няма да бъдат достъпни през панела Media Library; за да изтрием файловете от /wp-uploads/ трябва да използваме инструмента Clean Uploads Folder в раздела Tools;
 • плъгини, теми, допълнително качени файлове - може да ги изтрием с инструментите Delete Themes и Delete Plugins в раздела Tools;
 • заглавие на сайта, WordPress адрес, адрес на сайта, език на сайта и настройки за видимост в търсещите машини;
 • Текущия логнат потребител ще бъде възстановен с неговата парола за достъп;

Поддръжка на WP-CLI

Всички инструменти, достъпни през администрацията на WordPress (графичен интерфейс, GUI), са достъпни и в SSH библиотеката за управление на WordPress WP-CLI. За да видим списъка с команди трябва да изпълним в терминал командата wp help reset.

Вместо текущият активен потребител, първият потребител с администраторски права в базата данни ще бъде възстановен. Всички действия/команди трябва да бъдат потвърдени. За да не потвърждаваме всяко действие може да ползваме стандартната опция --yes.

Важно: бъдете много внимателни защото няма команда/действие за отмяна UNDO.

Поддръжка на WP Webhooks

Webhooks предоставят интерфейс за свързване на WordPress към външни системи за изпълнение на различни задачи. Тези допълнителни възможности на плъгина са на разположение на разработчици с комплексни познания за WordPress и са извън темата на текущата статия.

Нулиране на WordPress сайтa с WP Reset

В панела Site Reset може да де/активираме следните три опции:

 • Reactivate current theme - повторно активиране на текущата активна WordPress тема, в примера това е темата по подразбиране Twenty Twenty;
 • Reactivate WP Reset plugin - повторно активиране на WP Reset;
 • Reactivate all currently active plugins - повторно активиране на текущите активни плъгини;

Подробна информация в панела Site Reset

Създаване на snapshot в WP Reset

Препоръката на разработчиците е преди да стартираме нулирането да направим snapshot (снимка) на състоянието на сайта, от която може да го възстановим по-късно.

Въвеждаме име/етикет в текстовото поле и кликаме бутона Create snapshot:

Бутон Create snapshot

След няколко секунди получаваме потвърждение за успешно създаване на snapshot:

Потвърждение за успешно създаден snapshot

Въвеждаме в текстовото поле думата reset и кликаме бутона Reset Site:

Бутон Reset Site за нулиране на сайта

WP Reset ни предупреждава за последен път, че цялата информация в сайта ще бъде премахната и отново ни препоръча да създадем snapshot, ако до този момент не сме го създали.

Тъй като създадохме snapshot и желаем да изтрием цялата налична информация, кликаме бутона Reset WordPress:

Бутон Reset WordPress за нулиране на сайта

След приключване на процеса в Dashboard се зарежда прозорец с потвърждение за успешно нулиране на сайта към настройките по подразбиране:

Потвърждение за успешно нулиране в Dashboard

Проверихме всички панели със съдържание - всички публикации, страниции, коментари, категории, тагове са изтрити, плъгините освен WP Reset са деактивирани, нямаме достъп до файловете в Media Library:

Панел Media Library без файлове

След нулиране с WP Reset открираваме един напълно празен откъм съдържание WordPress.

Възстановяване на сайта от snapshot

Нека проверим как може да възстановим сайта в предишното състояние от създадения snapshot. За целта отваряме раздела Snapshot на WP Reset:

Раздел Snapshot в WP Reset

В менюто Actions избираме линка Restore snapshot:

Линк Restore snapshot в меню Actions

В познатия вече прозорец кликаме бутона Restore snapshot:

Бутон Restore snapshot

Зарежда се потвърждение за успешно възстановяване и след кликане на бутона OK:

Потвърждение за успешно възстановяване от snapshot

се прекратява текущата сесия и трябва да се логнем отново с данните на потребителя, в чиято сесия създадохме snapshot-а за възстановяване на сайта:

Логване в администрацията на WordPress

Отново имаме достъп до медийните файлове:

Достъп до медийните файлове в Media Library

Оригиналния сайт се зарежда коректно:

Изглед на оригиналния сайт в браузър

Допълнителни инструменти в WP Reset

В раздела Tools имаме достъп до седем инструмента, които може да достъпим като кликнем линк с името на инструмента в панела Index of Tools:

Панел Index of Tools

Delete Transients

WordPress Transients API предлага опростен и стандартизиран начин за съхраняване на кеширани данни в базата данни с персонализирано име за определен период от време, след изтичането на което информацията се изтрива. Тъй като нашата цел е да премахнем цялата налична информация в стария сайт, изтриваме всички записи като кликнем бутона Delete all transients.

Зарежда се познатия прозорец с предупреждение за окончателно изтриване и напомняне за създаване на snapshot. Кликаме червения бутон Delete all transients:

Бутон Delete all transients

WP Reset потвърждава успешното изтриване като показва и броя на изтритите записи:

Потвърждение за успешно изтрити записи

Clean Uploads Folder

Всички файлове в директорията по подразбиране за качване на файлове /wp-content/uploads/ ще бъдат изтрити, включително допълнително създадени поддиректории и прилежащите им файлове. Файлове, свързани със записи в медиите, също ще бъдат изтрити.

Бъдете внимателни при работа с този инструмент тъй като няма следващо предупреждение и WP Reset не архивира файлове. С натискане на бутона Reset all files & folders in the upload folder цялото съдържание на директория /wp-content/uploads/ се изтрива окончателно.

Reset Theme Options

Какви представляват WordPress Theme Options?

Theme options е персонализирана администраторска страница, която някои WordPress теми поддържат. Тази страница с опции предоставя възможност за промяна настройки на сайта без да се правят промени във файловете на темата или в кода на WordPress.

Всички опции на всички теми ще бъдат нулирани, а не само опциите на активната тема. Инструментът работи само за теми, които използват стандартно API за промяна на WordPress теми. Ако опциите са запазени по някакъв друг, персонализиран начин, те няма да бъдат нулирани.

В панела на Reset Theme Options може да създадем snapshot, от който може да възстановим опциите на нулираните теми. Нулираме опциите на темите като кликнем бутона Delete theme options.

Delete Themes

С кликане на бутона Reset all themes всички теми ще бъдат изтрити без предупреждение, включително активната в момента тема. Няма отмяна на действието защото WP Reset не архивира файлове.

Delete Plugins

С кликане на бутона Reset plugins всички плъгини ще бъдат изтрити, с изключение на WP Reset, който ще остане активен. Действието не може да бъде отменено.

Empty or Delete Custom Tables

Този инструмент изтрива само персонализирани таблици в базата данни с префикса, посочен в wp-config.php. Ако сайта не ползва плъгини и скриптове, които да създават персонализирани таблици в базата данни, двата бутона Empty (truncate...) и Delete (drop...) остават неактивни и над тях се зарежда информацията:

There are no custom tables. There's nothing for this tool to empty or delete (Няма персонализирани таблици. Няма нищо, което този инструмент да премахне или изтрие).

Delete .htaccess File

Кликане на бутона Delete .htaccess file изтрива файла от инсталационната директория. За да създадем нов .htaccess файл по подразбиране, отваряме Settings > Permalinks и кликаме бутона Save Changes. WordPress ще пресъздаде файла автоматично.

Последните два раздела Collections и Support съдържат информация платената версия на WP Reset, както и линкове към официалната документация и към форума за поддръжка.