Начало > Помощен център > Апликации > WordPress > Simply Static - генератор на статични WordPress сайтове

Simply Static - генератор на статични WordPress сайтове

Помощен център

Simply Static - генератор на статични WordPress сайтове

Simply Static e WordPress плъгин, който генерира статични HTML страници от WordPress сайт.

В статията може да прочетете информация по следните теми:

 • как работи WordPress?
 • как работи Simply Static?
 • инсталиране, настройки и избор на опции;
 • сравнителен тест за бързина между динамична и статична страница;
 • сигурност на WordPress инсталацията;
 • за какви типове WordPress сайтове Simply Static не е подходящ?

Как работи WordPress?

Най-общо начинът, по който работи WordPress, може да се представи като десетки PHP/MySQL заявки, които се изпращат в строго определен ред към базата данни:

 • свързване с база данни;
 • проверка за мултисайт инсталация;
 • проверка за език;
 • зареждане на активираните плъгини;
 • зареждане на активната тема и настройките от functions.php;
 • зареждане на активираните джаджи;
 • зареждане темплейта (структурата с елементите) на страницата;
 • визуализиране на страницата в браузър;

Подробен списък с процесите, които се изпълняват при зареждане на WordPress, може да изтеглите от следния URL адрес: https://gist.github.com/johnbillion/4fa3c4228a8bb53cc71d.

Колкото и интелигентно да е оптимизирана работата на WordPress, изпълнението на заявките и обработването на отговорите от базата данни отнема време.

Как работи Simply Static?

Simply Static работи на принципа на уеб роботите - започва от началната страница на сайта и следва връзки към всички други страници, на които създава статични копия като включва всички изображения, CSS и JS файлове и всички файлове, към които открие връзка.

На практика плъгина записва финалния HTML код, който съдържа полученото от базата данни съдържание. Затова при зареждане в браузър статичната версия на страницата работи забележимо по-бързо от съответната WordPress страница.

Инсталиране на тестов WordPress сайт

Инсталираме нов WordPress сайт през Softaculous в cPanel и добавяме темата Astra:

Инсталиране на тема Astra в WordPress

Инсталираме плъгина Starter Templates през бутона Get Started:

Инсталиране на плъгина Starter Templates

Избираме редактор на уеб страниците Gutenberg:

Избор на редактор Gutenberg

и от библиотеката с безплатни сайтове инсталираме Mountain през бутона Import Complete Site:

Импортиране на сайт Mountain

Инсталиране на Simply Static

Инсталираме плъгина по стандартния за WordPress начин - отваряме Разширения от главното меню, в полето за търсене въвеждаме static, инсталираме и активираме разширението през бутона Инсталиране сега (Activate):

Инсталиране на плъгина Simply Static

Настройване на Simply Static

След успешна инсталация в главното меню се зарежда линк Simply Static, който при посочване с мишката отваря под-меню със следните линкове - Generate, Settings и Diagnostics:

Линк Simply Static с под-меню

Основните настройки за работа са достъпни през линка Settings в следните раздели:

Раздели в панела Settings

 • General - ще разгледаме подробно наличните методи на работи в следващите секции от статията.
 • Include/Exclude - предоставя възможност за ръчно добавяне на страници, към които няма линк от началната страница (Additional URLs), за добавяне на файлове и директории (Additional Files and Directories), както и за изключване на URL адреси (URLs to Exclude).
 • Advanced - в полето Temporary Files Directory може да дефинираме директория, в която Simply Static да копира файловете преди да ги архивира. Ако WordPress инсталацията е защитена с HTTP Basic Auth тук може да посочите потребителското име и паролата.
 • Reset - с натискане на бутона Reset Plugin Settings се възстановяват настройките по подразбиране на плъгина.

Възстановяване на настройки по подразбиране

От линк Diagnostics в главното меню се зарежда панела за диагностика, в който може да видите сканираните URL адреси в няколко секции - URLs, Filesystem, WordPress, MySQL, PHP, Theme Name, Plugin Name.

Изглед на панел за диагностика

В последната секция Debugging Options може да активирате опцията Enable debugging mode като поставите отметка в полето и запазите избора си с Save Changes. Това ще активира създаването на лог файл, в който Simply Static ще записва всяко свое действие при генерирането на статичните файлове.

Лог файлът може да бъде прегледан в браузър при кликане на линка в полето View Debug Log или може да бъде изпратен на посочена от вас поща през полето Send Debug Log by Email.

Изглед на секция Debugging Options

Работа с абсолютни URL адреси

Опцията дава възможност статичната версия на WordPress сайта да се зарежда от напълно различен домейн от този, на който работи WordPress инсталацията.

В секция Destination URLs изберете опцията Use absoute URLs и въведете в полето домейна на статичния сайт:

Избор на настройки за абсолютни URL адреси

От менюто Delivery Method изберете опцията ZIP Archive и запазете избора като кликнете бутона Save Changes.

В главното меню на WordPress изберете Simply Static > Generate и кликнете бутона Generate Static Files:

Генериране на архив със статични страници

В зависимост от големината на сайта процесът може да продължи до няколко минути. Накрая кликнете линка Click here to download за да изтеглите архива на вашия компютър.

Качете архива в root директорията на домейна, който посочихте по-рано, и го разархивирайте - трябва да получите списък с директории и един index.html файл:

Изглед на директориите и файла от архива

Заредете домейна на статичния сайт в браузър - няма никаква разлика от оригиналния сайт:

Зареждане на статичен сайт с абсолютен URL адрес

Работа с относителни URL адреси

Опцията дава възможност статичния сайт да работи като под-директория на WordPress сайта. В секция Destination URLs изберете втората опция Use relative URLs и въведете името на поддиректорията (в примера: static):

Избор на опция относителни URL адреси

От менюто Delivery Method изберете опцията Local Directory - отваря се допълнително поле Local Directory, в което трябва да въведете абсолютния път до директорията на сървъра (системата автоматично генерира пътя, дори предлага да създаде директория с автоматично избрано име, което ние променихме).

Запазете промените (Save Changes), заредете панела Simply Static > Generate и кликнете бутона Generate Static Files:

Генериране на статичните файлове

Както може да видите в отчета, за 11 секунди нашите 118 файла са копирани и зареждаме статичната версия на сайта като добавим името /static/ след домейн името в URL адреса:

Изглед на статичния сайт в браузър

Работа без интернет връзка (offline)

Simply Static дава възможност за създаване на статична версия, която да работи без наличието на интернет връзка. Опцията е полезна ако например ви предстои пътуване до дестинация без интернет, а се налага да работите по публикациите в сайта.

По познатия алгоритъм първо зареждате панела Simply Static > Settings и в секция Destination URLs избирате последната опция Save for offline use:

Избор на опция Save for offline use

От менюто Delivery Method изберете ZIP Archive и запазете настройките. Заредете панела Simply Static > Generate и кликнете бутона Generate Static Files:

Генериране на ZIP архив

Изтеглете на локалния компютър архива като кликнете линка Click here to download. Разархивирайте ZIP файла в произволна директория на компютъра и заредете index.html файла в браузър - началната страница на статичния сайт ще се зареди като файл от вашия компютър с абсолютния път до файла в адресната лента, а не като домейн:

Зареждане на страница като статичен файл

Тест за бързина на статичните страници

Предимствата на статичните страници пред динамичните, се свеждат до бързина и сигурност. Нека да сравним бързината на една и съща страница от WordPress сайта и съответната статична страница.

Използваме познатия онлайн инструмент https://tools.pingdom.com/, въвеждаме URL адреса на WordPress страницата, избираме локация за теста Frankfurt и натискаме бутона Start Test:

Тест на WordPress страница в Pingdom

След няколко секунди приложението генерира панел с резултатите от теста:

Панел с резултатите от теста на WordPress страницата

Изтриваме кеша на браузъра, зареждаме отново тестовия URL, въвеждаме адреса на статичната страница, отново избираме Frankfurt и стартираме теста:

Тест на статична страница в Pingdom

Зарежда се панела с резултати и трябва да признаем, че статичната страница се зареди почти три пъти по-бързо от съответната WordPress страница (0.562 сек / 1.54 сек):

Панел с резултатите от теста на статичната страница

Сигурност на WordPress инсталацията

Simply Static може да ви помогне да "скриете" инсталацията на WordPress и да направите сайта невъзможен за хакване. Но това няма да направи сайта по-привлекателен, нито по-полезен за посетителите.

Ако изберете да се възползвате от възможностите на Simply Static нека бъде поради бързината на зареждане на статичното съдържание, а комбинацията от сигурен и бърз WordPress хостинг от ICN.Bg, заедно с редовно актуализирани WordPress тема, плъгини и сигурна парола, са достатъчна гаранция за сигурността на вашия WordPress сайт.

За какви типове WordPress сайтове Simply Static не е подходящ?

Simply Static създава статично копие на уебсайта, което е колекция от файлове: HTML, CSS, JS, изображения и т.н. Динамични дизайн елементи, базирани на CSS и JS като carousel, tabs, accordion, counters и др. ще работят коректно в статичните страници.

Но всяка функционалност, която изисква обработване на PHP код, няма да работи със статичното копие на страниците. Това включва: блогове с активирани коментари към публикации, формуляри за контакт, форуми, сайтове с достъп за регистрирани потребители, електронни магазини и др.