Начало > Помощен център > Апликации > WordPress > Как да мигрираме WordPress сайт към ICN.Bg с Duplicator?

Как да мигрираме WordPress сайт към ICN.Bg с Duplicator?

Помощен център

Как да мигрираме WordPress сайт към ICN.Bg с Duplicator?

Съдържание

В статията ще ви покажем как може да мигрирате ваш WordPress сайт в ICN.Bg хостинг с помощта на плъгина Duplicator, който прави архивирането и мигрирането на WordPress сайт безрискова (и донякъде скучна) операция.

Ще мигрираме сайта на изображението, който има доста сложна структура и съдържа десетина плъгина, включително и плъгин за изграждане на сайтове SiteOrigin:

Изглед на сайта за мигриране с Duplicator

Инсталираме и активираме Duplicator по стандартния за WordPress начин Plugins > Add New:

Инсталираме и активираме на Duplicator

В главното меню кликаме Duplicator > Packages и в панела кликаме бутона Create New в горния десен ъгъл:

Създаване на нов архив

Кликането върху лентите Storage, Archive и Installer разгъва секции с допълнителни настройки.

Ако кликнем линка Add Notes се отваря текстово поле, в което може да запазим информация относно текущото архивиране:

Изглед на общия интерфейс за създаване на пакет

Разгъване на секция Storage в безплатната версия показва пътя до архива в Location. С платената версия може да променим местоположението на архива или да изберем Cloud акаунт при популярни доставчици за автоматично качване на архива:

Изглед на секция Storage

Основните настройки за управление на архивите се намират в секция Archive:

Начален изглед на секция Archive

При маркиране на полето Archive Only the Database Duplicator ще архивира само съдържанието на базата данни:

Архивиране само на база данни

При маркиране на полето Enable FIle FIlters се активира интерфейса. За да не допуснем грешка при ръчно въвеждане на пътищата до директориите и файловете ползваме линковете над текстовите полета за да филтрираме архивирането на директории, файлове с определени разширения или определени файлове. Ако желаем да изтрием съдържанието на цялото поле кликаме последния линк clear:

Активиране на полета с филтри

В раздела Database маркираме полето Enable Table Filters и може да посочим кои таблици от базата данни не желаем да бъдат архивирани. Настройките в секция Compatibility Mode трябва да се използват само след получаване на грешка при инсталацията на архива. Препоръчаме да правите настройки в тази секция само ако имате необходимите познания:

Настройки за филтриране на таблици от базата данни

Настройките в секция Installer не са задължителни и позволяват защита на архива с парола и предварително въвеждане на информация за базата данни на новия сървър. Опциите в раздела cPanel са достъпни само в платената версия на Duplicator:

Настройки в секция Installer

В примера няма да правим промени в настройките по подразбиране, затова директно кликаме бутона Next.

Duplicator стартира процес на сканиране и след успешното приключване зарежда информацията в следващото изображение. Продължаваме като кликаме бутона Build:

Резултат от сканиране и генериране на архив

Duplicator успешно пакетира нашият WordPress сайт и сега трябва да изтеглим информацията на нашия компютър. Препоръчаме да кликнете двата сини бутона Installer и Archive вместо линка One-Click Download за да изтеглите двата файла installer.php и archive.zip (умишлено пропускаме цифрите в името на файла):

Интерфейс за изтегляне на архивите

Файловете се изтеглиха успешно на локалния компютър:

Изглед на изтеглените файлове

Сега извършваме следните действия в нашия ICN.Bg хостинг:

Качваме файловете, които изтеглихме през панела на Duplicator, в директорията на сайта на хостинг сървъра като ползваме интерфейса на файловия мениджър в cPanel. Вие може да качите файловете през FTP, през SSH или през SFTP - както обикновено се свързвате с хостинга:

Качване на файловете в cPanel хостинг

Без да разархивираме archive.zip, зареждаме в браузър пътя до файла installer.php:

https://golf.icn-demo.com/installer.php

В браузъра се зарежда интерфейса, показан на изображението. Маркираме полето I have read and... в долния край на интерфейса за да се активира бутона Next и кликаме същия бутон:

Основен интерфейс за инсталиране на архива

В секция Setup въвеждаме името на базата данни, потребителя и паролата, в някои случаи трябваше да въведем и localhost в полето Host. Информацията с червен цвят ни предупреждава, че ако има информация в базата данни, тя ще бъде изтрита. Кликаме бутона Test Database:

Тест на връзката с базата данни

При въведени коректни данни и успешен тест, се активира бутона Next, след което кликаме същия бутон:

Активиране на бутона Next

Появява се нов прозорец, който ни посочва въведените данни и отново ни предупреждава, че информацията в базата данни (ако има такава) ще бъде изтрита. Потвърждаваме като кликаме бутона OK:

Предупреждение за изтриване на информацията в базата данни

В секция New Settings се записват домейна, пътя до директорията на сайта и името на сайта. Кликаме бутона Next за да продължим:

Информация за сайта

Конфигурирането на сайта е завършено успешно и сега може да се логнем в администрацията като кликнем бутона Admin Login:

Бутон за логване в администрацията на WordPress

Препоръчаме да поставите отметка в полето Auto delete installer... за да се изтрият автоматично инсталационните файлове. Ако не маркирате това поле, трябва да изтриете файловете ръчно. За да не се чудите кои файлове трябва да изтриете (ако сте пропуснали да маркирате полето), при успешно логване в администрацията веднага се зарежда панел с необходимата информация:

Информация в WordPress за изтриване на инсталационните файлове

В примера в панела е записан отчета от работата на автоматичния инсталатор, който е изтрил файловете като е добавил статуса Removed пред името на файловете и директориите. Ако няма статус Removed трябва да влезете в директорията на сайта и внимателно да изтриете посочените файлове и директории.

Зареждаме сайта на новия сървър - абсолютно всички функционалности работят коректно, миграцията е завършена успешно:

Зареждане на сайта на новия сървър

Ако кликнем линка Duplicator > Packages ще видим, че плъгина запазва двата инсталационни файла заедно с датата на създаване на архива:

Таблица със съществуващите архиви в Duplicator

По този начин може да запазваме архив (пълен или частичен) на сайта и да ползваме Duplicator само като архивиращ плъгин.

След като преместихме няколко различни сайта без абсолютно никакъв проблем с Duplicator, не се учудваме, че плъгина има регистрирани над 15 милиона изтегляния.