WordPress Content Visibility (Видимост на съдържание)

Помощен център

WordPress Content Visibility (Видимост на съдържание)

Основната цел на всеки сайт е осигурява информация за посетителите. В зависимост от публикуваната информация, в някои случаи е необходимо да се забрани достъпа на дадени посетители.

WordPress Content Visibility (Видимост на съдържание)

WordPress има функционалност, която се казва Content Visibility, и тя контролира кой може да вижда съдържанието на сайта.

По подразбиране, всички постове и страници са видими.

Когато създавате пост или страница в WordPress може да настройвате тяхната видимост -- Public, Private или Password Protected. Също така може да направите целия сайт "private" чрез защита с парола или като използвате различни плъгини.

Setting Page and Post Visibility

Можете да управлявате видимостта на постове и страници от Edit менюто. Опцията е достъпна през Publish панела, който се намира в горния десен ъгъл на Edit менюто:

wp-content-visibility-03

Настройката по подразбиране за постове и страници е Public, което означава че съдържанието е видимо за всички, веднага щом бъде публикувано.

Натиснете Edit линка точно до Visibility:Public в Publish опциите, за да видите всички опции за видимост:

wp-content-visibility-03

  • Public: Опция по подразбиране, видимо за всички

  • Password Protected: Избирайки тази опция и натискайки ОК, ще ви се покаже допълнително поле, в което ще можете да въведете своята парола

  • Private: Тази опция скрива съдържанието за всички

Password Protected съдържание

Нека създадем пост със заглавие Password Protected Post и статусът на видимост да е: Password Protected:

wp-content-visibility-03

Съдържанието, което е Password Protected не е моментално видимо за света.

Вместо това, се показва съобщение, че съдържанието е защитено с парола и поле за въвеждане на паролата. Посетител, който иска да види съдържанието ви трябва да въведете паролата в полето:

wp-content-visibility-03

Ако някой въведе грешна парола няма URL за препращане или някакво предупредително съобщение, просто защитеният пост не се отваря.

Също така, WordPress прикача Protected: пред оригиналното заглавие.

Private съдържание

Сега нека променим статуса на видимост на Private:

wp-content-visibility-03

Актуализирахме поста, отписахме се WordPress и заредихме заглавната страница на нашия сайт, където трябва да се намира и новият пост.

Последният пост не е най-отгоре, където трябва да бъде. Когато въведем правилния URL към поста, WordPress ни връща 404 error Not Found.

wp-content-visibility-03

Това е нормалната реакция на WordPress, когато пост или страница е създадена със статус за видимост Private - само упълномощени потребители могат да виждат private съдържание. Всеки, който може да се впише във вашия WordPress админ, може да види съдържанието.

Обикновените потребители и посетители няма да знаят за частното съдържание. То няма да се показва в листатата със статии. Ако посетите случайно URL-а на вашия private пост, отново няма да имат възможността да отворят съдържанието.

Все пак имайте предвид, че Private съдържанието не е защитено срещу потребители, които имат дадени права (Редактор или Администратор). Те могат да виждат съдържанието в Edit Post/Page екрана, могат да го модифицират или да го направят публично.

Скриване на целия WordPress Blog

WordPress не предоставя функционалност, която да скрива целия блог от широката публика или да забранява достъпа до избрани потребители.

Има различни плъгини, които предоставят тази функционалност.

В някои случаи можете да използвате .htaccess, за да слагате забрана относно кой може да посещава сайта ви.