Начало > Помощен център > Апликации > WordPress > WordPress Content Visibility (Видимост на съдържание)

WordPress Content Visibility (Видимост на съдържание)

Помощен център

WordPress Content Visibility (Видимост на съдържание)

Основната цел на всеки сайт е да доставя информация за посетителите. В зависимост от публикуваната информация, понякога е необходимо да се ограничи достъпа на някои посетители до определен ресурс.

WordPress Content Visibility (Видимост на съдържание)

WordPress има функционалност, която се казва Content Visibility, и тя контролира кой може да вижда съдържанието на сайта.

По подразбиране, всички постове и страници са видими.

Когато създавате пост или страница в WordPress може да настройвате тяхната видимост като Public (публична), Private (частна) или Password Protected (защитена с парола). Също така може да публикувате цял сайт в private видимост чрез защита с парола или като използвате различни плъгини.

Настройване видимостта на страници и публикации

Можете да управлявате видимостта на публикации и страници от меню Edit. Опцията е достъпна през панела Publish, който се намира в горния десен ъгъл на меню Edit:

изглед на панел Publish

Настройката по подразбиране за публикации и страници е Public, което означава че съдържанието е видимо за всички, веднага щом бъде публикувано.

Кликнете линка Edit точно до Visibility:Public в Publish опциите, за да видите всички опции за видимост:

достъп до всички опции за видимост

  • Public: - опция по подразбиране, съдържанието е видимо за всички;
  • Password Protected: - при избиране на тази опция се зарежда допълнително поле, в което трябва да се въведе парола за достъп;
  • Private: - тази опция скрива съдържанието за всички, които не са логнати в WordPress.

Password Protected съдържание

Нека създадем пост със заглавие Password Protected Post и статусът на видимост да е: Password Protected:

статус видимост Password Protected

Password Protected съдържанието не е видимо за всички посетители.

Вместо това се зарежда информация, че съдържанието е защитено с парола и поле за въвеждане на паролата. Посетител, който иска да види съдържанието трябва да въведе коректната парола в полето:

поле за въвеждане на парола

Ако посетителят въведе грешна парола няма URL за препращане или предупредително съобщение, просто защитеният пост не се зарежда.

Също така, WordPress прикача Protected: пред оригиналното заглавие.

Private съдържание

Сега нека променим статуса на видимост на Private:

статус видимост Private

Актуализирахме поста, излязохме (log out) от WordPress и заредихме заглавната страница на нашия сайт, където трябва да се намира новият пост.

Последният пост не е най-отгоре в списъка със статии, където трябва да бъде по подразбиране. Когато въведем правилния URL на публикацията, WordPress ни връща грешка 404 Not Found.

грешка 404 Not Found

Това е нормалната реакция на WordPress, когато пост или страница е създадена със статус за видимост Private - само упълномощени потребители могат да виждат private съдържание. Всеки, който може да се логне в администрацията на WordPress, може да види съдържанието.

Обикновените потребители и посетители няма да знаят за частното съдържание. То няма да се показва в листатата със статии. Ако те заредят случайно URL на private пост, ще се върне грешка 404 и няма да имат възможността да отворят съдържанието.

Все пак имайте предвид, че Private съдържанието не е защитено срещу потребители, които имат дадени права (Редактор или Администратор) в WordPress. Те могат да виждат съдържанието в Edit Post/Page панела, могат да го модифицират или да го направят публично достъпно.

Скриване на целия WordPress Blog

WordPress не предоставя функционалност, която да скрива целия блог от широката публика или да забранява достъпа на избрани потребители.

Има различни плъгини, които предоставят тази функционалност.

В някои случаи може да използвате .htaccess за да създадете правила, които да регулират достъпа до сайта.