WooCommerce версия 4.0

Помощен център

WooCommerce версия 4.0

Банер WooCommerce 4.0

Както много потребители на WooCommerce вече са забелязали, новата основна (major release) версия 4.0 вече е налична. Тази версия е в процес на активна разработка от януари 2020г., но много от подобренията се разработват още от 2018г.

В ядрото на WooCommerce има над 700 подобрения от 21 разработчици, но към тях трябва да прибавим и огромните усилия от страна на екипа WC Admin за създаването на допълнителен код, който вече е част от ядрото, с повече от 3500 подобрения от 45 сътрудници.

4.0 е "основна" версия. Това означава, че тази версия не е напълно съвместима със сайтове, работещи на различни версии WooCommerce 3.x. Затова препоръчваме да тествате актуализацията първо на неофициален (клонирано копие) сайт, преди да актуализирате вашия магазин, както и да създадете резервно копие на текущите файлове и база данни.

Какво ново във версия 4.0?

В WooCommerce 4.0 е включена новата версия на WooCommerce Admin. WooCommerce Admin е първата стъпка към по-модерно JavaScript управление на WooCommerce ядрото.

WooCommerce Admin

Изглед на WooCommerce Admin

Със сигурност най-запалените читатели, които следят информацията за развитието на WooCommerce, са забелязали първоначалното съобщение и по-късните редовни информации за разработването на различни функции на плъгина.

Тъй като плъгинът се използва активно в повече от 1 милион магазина, WooCommerce Admin е готов да бъде включен в ядрото на WooCommerce, за да донесе набор от подобрения за всички собственици на магазини:

  • Ново табло за управление;
  • Нови подобрени отчети;
  • Подобрена система за известяване;
  • Нови инструменти за управление на магазина;

WooCommerce Admin предоставя много по-добри възможности за отчитане в сравнение с отчетите в предишните версии и позволява филтриране, сравнения и преглед на това как се развива магазина по отношение на продажбите, приходите, кои продукти са най-популярни, кои носят най-голяма печалба, добавя възможности за подобрено управление на клиентите и анализ.

Към този момент старите отчети все още не са премахнати. Това ще бъде направено по-късно с подробна информация към потребителите и разработчиците.

Експортирането на данните от отчетите в CSV формат осигурява лесно и безпроблемно взаимодействие с други системи.

Експортиране на данни в CSV формат

Заедно с WooCommerce Admin се предлага нов панел (Activity panel) за действия с подобрен работен процес за управление на поръчките и съгласуваност между десктоп компютрите и мобилните приложения на клиентите.

WooCommerce Admin с нов Activity panel

Поради изискванията на JavaScript библиотеките, тези функции ще бъдат достъпни за всички магазини, работещи с версия на WordPress 5.3 или по-висока.

Важно: В магазините, които работят с по-стари версии на WordPress, WooCommerce Admin ще бъде деактивиран автоматично.

Допълнителна информация за разработчици се публикува периодично в блога, като например Интегриране на новата лента за навигация на WooCommerce (Integrating The New WooCommerce Navigation Bar) и Разширяване на WC-Admin Репорти (Extending WC-Admin Reports).

Action Scheduler 3.1

Една от основните технологии в WooCommerce Admin е Action Scheduler - приложение за изпълнение на задачи във фонов режим, което вече се използва в ядрото на WooCommerce.

Версия 3.1, която е включена в WooCommerce 4.0, е нова, по-ефективна версия на Action Scheduler, която използва персонализирани таблици, за да осигури безпроблемна работа дори на магазини с голям обем поръчки и заявки към базата данни.

Осигуряването на стабилна работа на Action Scheduler в WooCommerce е от решаващо значение и разработчиците с удовлетворение отбелязват, че повече от 10 000 сайта вече го използват заедно с премиум плъгина WooCommerce Subscriptions 3.

Нов оптимизиран съветник

Стартирането на магазин може да бъде сложно и объркващо изживяване и разработчиците на WooCommerce са се постарали да оптимизират интерфейса за конфигуриране за да може новите клиенти по-бързо и по-лесно да стартират своя магазин:

Интерфейс на новия оптимизиран съветник

Допълнителни актуализации

В допълнение към новия WooCommerce Admin, в 4.0 ще намерите следните подобрения:

  • Подобрение към панела за редактиране на поръчки;
  • Последни корекции на пакета WooCommerce Blocks;
  • Актуализации, свързани с Brexit и VAT;
  • Подобрения в работата с имейли;
  • Оптимизиране на вариантите за плащане при доставка (Cash on delivery);

Освен тези подобрения, новата версия съдържа допълнителни промени, нови hooks и поправки, за които можете да прочетете в документа readme.

Актуализиране (upgrade) до версия 4.0

WooCommerce 4.0 е нова основна версия, което означава, че не е напълно съвместима с предишните версии на WooCommerce. Голямата промяна, която се въвежда, е само на ниво база данни на Action Scheduler и следователно актуализирането трябва да работи добре за повечето клиенти. Препоръчваме тестване и архивиране преди актуализирането и следване на ръководството за актуализиране.

Ако искате да научите повече за процеса на актуализиране на Action Scheduler, препоръчваме да разгледате ръководството за надстройка за премиум (платен) плъгин за WC Subscriptions (който включва и новата версия на същата библиотека).

Има няколко под-програми за надстройване на база данни след обновяване, които трябва да се стартират след актуализиране. В много големи бази данни препоръчваме да се стартира процеса за надстройка с WP CLI командата wp wc update вместо през администраторския интерфейс.

Ако сте програмист и сте пропуснали бета версиите и release candidate (RC), следната информация може да е полезна за вас:

Остарели функции и методи

countries_using_vat са заменени с WC_Countries::get_vat_countries

Промени в шаблонни файлове в 4.0

В таблицата са посочени шаблоните файлове, които са актуализирани в новата версия.

ФайлПромяна
cart/shipping-calculator.phpНадписът на държавата е актуализиран до държава/регион в калкулатора за доставка.
global/quantity-input.phpДобавен атрибут на заместител за въвеждане на количество имейли.
emails/customer-reset-password.phpДобавен липсващ маркер за край на параграф.
emails/email-styles.phpАктуализиран CSS за изображения.
emails/email-header.phpЗадаване ширина на таблица 100%.
single-product/add-to-cart/grouped.phpДобавен атрибут на заместител за въвеждане на количество.

* Source: https://woocommerce.wordpress.com