Начало > Помощен център > Апликации > WordPress > WooCommerce - Инсталиране, Съветник за настройки

WooCommerce - Инсталиране, Съветник за настройки

Помощен център

WooCommerce - Инсталиране, Съветник за настройки

В статията ще инсталираме плъгина WooCommerce в WordPress и ще превърнем типичен блог с тематa по подразбиране Twenty Twenty в онлайн магазин.

Промяна на език в WordPress

За да инсталираме WooCommerce на български език, първо трябва да променим езика на WordPress от Settings > General като от менюто Site Language:

Промяна езика на WordPress в меню Site Language

Избираме Български език и запазваме настройките като кликнем бутона Save Changes:

Избиране на български език в меню Site Language

WordPress автоматично актуализира текста на линковете и след няколко секунди всички надписи в Табло (вече не е Dashboard :) ) се зареждат на български език:

Главното меню в Табло с линкове на български език

Инсталиране на плъгина WooCommerce

Инсталираме WooCommerce както всеки друг стандартен WordPress плъгин - в менюто кликаме линка Разширения > Добавяне на още и въвеждаме ключовата дума woocommerce в полето за търсене.

Тъй като има голям брой помощни плъгини, които съдържат в името си WooCommerce, първо проверяваме името на разработчика - търсим WooCommerce от Automattic.

Кликаме бутона Инсталиране сега, след завършване на процеса кликаме същия бутон, чиито етикет се е променил на Активиране:

Инсталиране на плъгин WooCommerce от Automattic

Съветник за настройки в WooCommerce

Веднага след активирането на WooCommerce се зарежда съветника за настройки. Може да предприемем по желание някое от описаните действия:

  • да следваме стъпките в съветника и да попълним необходимата информация;
  • да откажем 'помощта' на съветника като кликнем линка Не в момента (информацията може да се въведе в настройките на WooCommerce по-късно);
  • да попълним само някои части от съветника като пропуснем други;

В примера, разбира се, ще преминем през всички стъпки на съветника за настройки.

Настройка на магазина

В първия панел Настройка на магазина избираме държава, област, град, въвеждаме адрес и пощенски код, избираме валута. В меню Какви продукти ще продавате? избираме опцията физически и дигитални, маркираме и опцията Ще продавам продукти или услуги и лично за да не се налага да правим промени ако решим да добавим различен тип продукти:

Раздел Настройка на магазина

За да продължим кликаме бутона Да започваме!. Зарежда се прозорец, в който може да се съгласим да изпращаме неповерителна информация на разработчиците на WooCommerce като маркираме полето Разрешете проследяването... . Кликаме бутона Продължаване:

Опция за предоставяне на информация на WooCommerce

Заплащане

В следващия раздел Заплащане WooCommerce ни предлага само възможности за Офлайн плащания, тъй като основните разплащателни инструменти не работят с българска валута.

За да настроим магазина за работа с левове, в отделна статия ще инсталираме безплатно разширение за PayPal, което поддържа разплащане в българска валута.

За сега включваме опциите за офлайн плащания Банков трансфер (BACS) и Наложен платеж, и кликаме бутона Продължаване:

Раздел Заплащане

Допълнително пояснение за разплащателните инструменти.

Ако в първия панел изберем държава Дания, валутата се променя автоматично на датска крона (DKK) и в раздела Заплащане WooCommerce автоматично ни предлага избор между три различни разплащателни инструмента по подразбиране:

Различни разплащателни инструменти според избора на държава

Доставка

В раздел Доставка посочваме мерни единици (килограми и сантиметри), както и тарифи за доставка за различните зони. В примера сме посочили фиксирани цени за доставка на територията на България и за доставки извън България:

Раздел Доставка

Препоръчано

В зависимост от местоположението на магазина, в раздел Препоръчано може да се зареждат различни опции както в примера с инструментите за разплащане.

Може да изберем разширения за новия магазин:

  • инсталиране на безплатната WooCommerce тема на Storefront;
  • автоматично изчисляване на данъчни тарифи (изисква свързване и инсталиране с плъгина Jetpack);
  • инсталиране на WooCommerce Admin - нов интерфейс за управление на магазина с подобрени отчети и табло за наблюдение на ключови показатели;
  • Mailchimp за WooCommerce ни позволява да автоматизираме имейли, да изпращаме промоции и да създаваме списъци за пощенски адреси. Плъгина е изключително ценен и полезен, но в началото може да пропуснем инсталирането му.
  • Facebook за WooCommerce свързва магазина със социалната мрежа;

Всички разширения и услуги могат да бъдат деактивирани и деинсталирани, ако по-късно решим да не ги използваме.

Раздел Препоръчано

Ние ще се възползваме единствено от разширението за автоматично изчисляване на данъчни тарифи, за работата на което WooCommerce ще инсталира допълнително друг плъгин от Automattic - Jetpack:

Активиране

WooCommerce започва инсталиране на избраните разширения. Тъй като ние избрахме само разширението за автоматично изчисляване на данъчни тарифи, което работи с Jetpack, в сайта ще бъде инсталиран само този плъгин.

Jetpack е супер плъгин с възможности за активиране на десетки функционалности в WordPress. Плъгинът е безплатен, но за да работи на нашия сайт, ни трябва и безплатна регистрация. Кликаме бутона Продължете с Jetpack:

Раздел Активиране - свързване с Jetpack

В следващия панел въвеждаме данни за акаунта или ако вече имаме акаунт, кликаме линка Sign in за да се логнем:

Създаване на акаунт в Jetpack

Влизаме в Jetpack акаунта като въвеждаме потребителско име и парола:

Логване в Jetpack акаунта

Jetpack се свързва автоматично със нашия сайт и инсталира плъгина:

Автоматично свързване на Jetpack с магазина

Готово!

Зарежда се последния раздел Готово! от съветника за настройки. Тук може да се регистрираме за безплатен бюлетин като кликнем бутона Да, моля!

Ако кликнем бутона Създаване на продукт ще бъдем пренасочени директно към страницата за създаване на нови продукти. Ако разполагаме със списък на продукти в CSV формат може да го импортираме като кликнем бутона Импортиране на продукти.

Линковете в долната част на раздела ни предлагат пренасочване към различни части от интерфейса на WooCommerce, както и линкове към страници с образователни видео клипове и статии:

Раздел Готово

Ако в дадем момент решим да стартираме отново съветника за настройки може да го направим от Табло > WooCommerce, след това кликаме линка Помощ в горния десен ъгъл на екрана, избираме раздел Помощ за настройване и кликаме бутона Помощник за настройване:

Повторно стартиране на съветника за настройки