Начало > Помощен център > Апликации > WordPress > Възстановяване на WordPress сайт от архив

Възстановяване на WordPress сайт от архив

Помощен център

Възстановяване на WordPress сайт от архив

Архивиране на WordPress сайт

Има две основни части за архивиране на вашия WordPress сайт: база данни и файлове. Трябва да направите резервно копие на целия сайт, както и резервно копие на базата данни, използвана от вашия WordPress.

Вашият WordPress сайт се състои от следните елементи:

  • WordPress Core инсталация
  • WordPress Plugins
  • WordPress Теми
  • Изображения и файлове
  • JavaScript и PHP скриптове
  • Статични уеб страници

Всички те се използват в различни комбинации за генериране на вашия уебсайт.

Базата данни съдържа вашите публикации и много данни и настройки, свързани с работата на сайта, но не включва горепосочените елементи, които всички заедно създават външния вид и съдържанието на сайта.

Повечето хостинг компании архивират целия сървър, включително вашия сайт, но отнема време възстановяването от сървърните архиви. Много полезно за вас би било сами да създавате резервно копие на вашите файлове и да ги възстановявате когато се наложи.

За да възстановите вашия WordPress сайт, имате нужда от предварително създадени два архива - файлов архив и архив на базата данни. Наличието на редовно генерирани архиви ви предпазва от загуба на информация и връщане на прекалено стара и неактуална версия на сайта.

В тази статия ще разгледаме няколко начина на възстановяване на WordPress сайт от архив.

Възстановяване на WordPress сайт от архив (backup) през Softaculous

Ако сте инсталирали WordPress през Softaculous и сте конфигурирали автоматичното създаване на архиви от самия Softaculous, тогава може да върнете сайта си към работещо състояние от менюто Backups and Restore.

Важно: ако не сте активирали опцията за архивиране (backup) при инсталиране на сайта няма да може да възстановите сайта през Softaculous.

Влезте в cPanel, отворете Softaculous Apps Installer и кликнете иконата Backups and Restore в горния десен ъгъл, както е показано на избражението:

достъп до опцията Backups and Restore в Softaculous

В следващия панел ще видите вашите налични архиви с дата и допълнителни бележки, ако сте записали такива. Опцията Restore се намира между Download и Delete Backup:

достъп до опцията Restore в Softaculous

Като маркирате едната или двете опции вие може да възстановите само базата данни, само файловете или базата данни и файловете. След кликане на бутона Restore Installation възстановяваването на сайта е завършено и сайта би трябвало да работи коректно:

стартиране на възстановяването с Restore Installation

Възстановяване на WordPress сайт от архив през R1Soft

ICN.Bg използва софтуер на компанията R1Soft, която е световен лидер в архивиране на сървъри и управление на архиви. ICN.Bg предоставя до 30 броя архиви на цялото съдържание на хостинга - и файлове, и бази данни.

В примера с възстановяването на WordPress сайт от архив, за да използвате архивите, създадени от R1Soft, трябва да влезете в cPanel и да кликнете иконата R1Soft в секция Files.

Подробни инструкции за възстановяване на файлове и база данни през R1Soft са описани в тази статия.

Ръчно възстановяване на WordPress сайт от архив чрез phpMyAdmin и FileZilla

Ако сте създавали редовно архиви на файловете и базата данни на вашия WordPress сайт на локален компютър, много лесно ще възстановите сайта като използвате двете приложения.

За да възстановите базата данни влезте в cPanel и от секция Databases отворете phpMyAdmin. Подробни стъпки за възстановяване на база данни през phpMyAdmin са описани в тази статия.

За да възстановите файловете на WordPress сайта отворете FileZilla или друг FTP клиент по подразбиране на вашия компютър.

Логнете се с данните на cPanel потребителя или с данните на допълнително създаден FTP потребител. Навигирайте в десния панел до директорията на сайта. В левия панел на програмата отворете подходящия архив на вашия компютър.

Маркирайте файловете на WordPress, кликнете с десен бутон върху селекцията и кликнете линка Upload в менюто. Ще се отвори прозорец, в който трябва да разрешите презаписването на файловете.

След завършване на процеса вашия сайт би трябвало да работи коректно. Подробна информация за качване на файлове през FTP ще намерите в тази статия.