Начало > Помощен център > Апликации > WordPress > Актуализация (update) на WordPress

Актуализация (update) на WordPress

Помощен център

Актуализация (update) на WordPress

За да се възползвате от най-новите подобрения в WordPress, както и да повишите сигурността на инсталацията си, трябва да обновявате версията си, когато бъде налична нова такава.

Подобренията, осигурени от разработчиците, биват пускани под формата на версии (например 4.6) или по-малки ъпдейти (4.6.1). Големите ъпдейти се пускат 2-3 пъти годишно, обикновено се именуват на джаз музиканти и включват по-мащабни промени, свързани с начина на използване на отделни функции на WordPress.

При по-малките ъпдейти се поправят бъгове и уязвимости в сигурността и поддръжката. Те често са докладвани от потребители, които са ги открили, управлявайки своите сайтове. Тези малки подобрения не изискват ръчен ъпдейт, а се правят автоматично за улеснение на потребителите.

При излизането на нова версия, трябва да последва бърз ъпдейт от ваша страна, след което ще можете да се възползвате от обновленията. WordPress притежава така нареченият One-click Update, с чиято помощ само чрез един клик на мишката вашият сайт ще бъде обновен, без да е нужно да минавате през процес на инсталация през файловия мениджър, SSH или FTP клиент.

Актуализация до най-новата версия е силно препоръчителен, тъй като в допълнение на най-новите обновления, вие също избягвате възможността сайта ви да станете жертва на зловредни атаки, които се целят в WordPress сайтове с по-стари версии на платформата.

Какво да правим при налична нова версия на WordPress?

Масовата препоръка е - създайте архив на файловете и базата данни. Презумпцията е, след това да се активира актуализирането и при проблем в работата на сайта да се възстановят старите файлове и да се импортира архива на базата данни, за да се върне сайта в предишното стабилно състояние.

В идеалния случай - приготвени архиви и опитен администратор, възстановяването пак ще отнеме няколко минути и ще има спиране на сайта. Лесно можем да си представим ситуация, в която са активирани автоматични актуализации и вие сте, например, на ски писта или друго място без интернет достъп ... става въпрос за много часове downtime на сайта/сайтовете.

Предлагаме на вашето внимание един различен начин на актуализиране, който е лесен, безопасен и не рискувате дори една секунда downtime на вашите сайтове поради неуспешна актуализация.

Клиентите на ICN.Bg могат да се възплзват от един много удобен инструмент - WordPress Clone, чрез който да клонират официалния сайт, да актуализират клонираното копие, да тестват функционалността и дизайна след актуализацията и само ако всичко е наред, тогава да актуализират и официалния сайт.

Клониране и актуализиране на WordPress сайт

Влизаме в cPanel, в секция WordPress Management кликаме линка WordPress Wizard и в панела на приложението кликаме бутона Scan за да се заредят в таблицата всички налични WordPress сайтове в хостинга.

Линк към WordPress Wizard в WordPress Management

Връщаме се в WordPress Management и кликаме иконата на инструмента WordPress Clone:

Линк към WordPress Clone в WordPress Management

В таблицата намираме сайта, който ще клонираме и кликаме бутона Clone срещу него:

Таблица с WordPress сайтове

В следващия панел правим следните промени:

Конфигуриране на клонирания сайт

  • от падащото меню Domain избираме същия домейн;
  • в полето In Directory въвеждаме име на поддиректорията, в която ще клонираме сайта (тя ще се създаде автоматично);
  • в полето Database Name въвеждаме име на новата база данни за клонирания сайт.

Кликаме бутона Clone installation и след няколко секунди процесът приключва успешно:

Потвърждение за успешно клониране

Връщаме се в секция WordPress Management, влизаме отново в WordPress Wizard и отново кликаме бутона Scan за да получим достъп до администрацията на клонирания WordPress сайт (в URL адреса има поддиректория backup).

Логване в администрацията на клонирания сайт през WordPress Wizard

Кликаме бутона Login as admin и влизаме в администрацията на клонирания сайт - там ни очакват (в примера) общо 12 актуализации на WordPress, плъгини и теми.

Информация за налични актуализации в администрацията на WordPress

Зарежда се прозорец Jetpack Safe Mode, в който потвърждаваме с кликане на бутона Confirm Safe Mode, че това е временно копие на сайтa. Ако вие не сте инсталирали плъгина Jetpack, този прозорец няма да се зареди.

Confirm Safe Mode потвърждение за плъгина Jetpack

Стартираме актуализирането на WordPress до версия 5.0 като кликаме бутона Update now:

Стартиране на актуализция на WordPress

След няколко секунди актуализацията завършва успешно:

Потвърждение за успешна актуализация на WordPress

Отново влизаме в Dashboard > Updates, маркираме всички плъгини и кликаме бутона Update now.

Накрая по същия начин актуализираме и темите.

Вече няма чакащи актуализации:

Няма чакащи актуализации

и трябва да проверим как работи сайта.

Проверяваме как се зарежда менюто, кликаме категории, тагове, тестваме функцията за търсене, галерии, публикации.

Проверка как работи сайта след актуализациите

В клонирания сайт всичко работи нормално след актуализациите, което означава че можем да актуализираме и нашият официален сайт.

Връщаме се в WordPress Wizard, кликаме бутона Login as admin срещу името на официалния сайт (версията на WordPress е по-ниска - 4.9.8), влизаме в администрацията и извършваме отново същите актуализации.

Накрая изтриваме клонираното копие на сайта като внимаваме да кликнем бутона Remove installation срещу клонирания сайта (в URL трябва да присъства името на поддиректорията backup).

Изтриване на клонираното копие на сайта

Така описани стъпките на този начин на актуализация създават впечатление за дълъг и сложен процес с много кликане тук и там. Всъщност целия процес се изпълнява за около 2-3 минути.

Накрая искаме да обърнем внимание върху автоматичните настройки на WordPress инсталациите през Softaculous.

Изключване на автоматичните WordPress актуализации в Softaculous

Препоръчаме автоматичните настройки да бъдат изключени за да се защитите от риска сайта да бъде повреден поради несъвместимост в някаква форма между ядро, плъгин и тема след актуализация, но да оставите полето Disabale Update Notifications Emails немаркирано, за да получавате съобщение при налична актуализация.