Начало > Помощен център > Апликации > WordPress > Начини за намаляване на процесорни минути при WordPress

Начини за намаляване на процесорни минути при WordPress

Помощен център

Начини за намаляване на процесорни минути при WordPress

В настоящата статия искаме да ви покажем най-популярните методи за намаляване на използваното процесорно време, генерирано от WordPress сайт.

Изключване/премахване на плъгини - Плъгините са важни за вашия сайт, тъй като му придават уникалност и допълнителна функционалност. Често обаче се случва да инсталираме по няколко плъгина за една и съща функционалност, докато намерим най-добрия. След това забравяме да деактивираме/изтрием тези, които не вече не използваме. Това не само забавя работата на сайта, но ненужно натоварва сървъра.

Кеширане - Използването на кеширащ плъгин може да ни спести много главоболия. Има няколко популярни такива, които се препоръчват от много специалисти. Това са: W3 Total CacheWP Super CacheZenCacheHyper Cache и други. Повечето от тях работят на един и същ принцип - при отваряне на страница от сайта тя се генерира като статичен .html файл и при следваща заявка за същата страница сървъра връща готовия кеширан файл, вместо да генерира същата страница отново и отново.

Важно е тези плъгини да бъдат конфигурирани правилно, тъй като грешно настроеният кеширащ плъгин може да донесе повече неприятности, отколкото ползи.

Компресиране на изображения преди качване - Най-вероятно всички знаете, че  WordPress генерира няколко размера изображения, които се дефинират в темата на сайта. Качване в Media Library на огромни необработени изображния от нашия фотоапарат или смартфон (+3000 pixels и 5-6 MB) изразходва процесорен ресурс за създаване на подходящите изображения.

Този ненужно изразходван CPU ресурс може да се спести като се провери в functions.php файла на темата размера на най-голямото изображение (рядко е по-широко от 1200 px) и предварително се обработят суровите изображения до този размер.

Използването на безплатни онлайн инструменти като http://optimizilla.com за предварително обработване на изображения премахва ненужни коментари и мета информация от кода на изображенията, което чувствително редуцира техния размер без да поврежда качеството им (разбира се при прекалено ниски стойности на компресията качеството на изображението ще започне да пикселизира).

Премахване на gzip компресия - Gzip компресията е нещо полезно, когато се опитваме да подобрим скоростта на сайта. За съжаление, що се отнася за натоварване, това не е така. Използвайки този вид компресия, всяко статично съдържание се компресира - а това, както знаем, се обработва от процесора.

Намаляване/премахване на revisions и autosavesAutosave е полезна опция, която докато пишете или правите промени в съдържанието на сайта автоматично запазва промените и дори инцидентното затваряне на браузъра не означава загубена информация. Това се случва на всеки 2 минути и забравяйки браузъра отворен, докато сте писали статия например, това означава изпълнение на скрипт на всеки две минути докато браузъра не бъде затворен.

Revisions на публикациите са различни версии на постовете, в случай, че често променяте съдържание и се налага да връщате предишна версия. Ако не ви е необходим подобен инструмент, тази опция е напълно ненужна и товареща, тъй като излишно пълни базата данни с информация, която най-вероятно никога няма да потрябва.

Изчистване на зловреден код - Често, когато сайт бива хакнат, в него се поставя зловреден код, който опитва да се свърже с отдалечени сайтове. Освен, че е опасно за посетителите на сайта и за сигурността на хостинг акаунта, това също може да е причина за повишен разход на процесорно време.

По-малко джаджи (widgets) - Джаджите са полезни за потребителите и носят допълнителна информация. Големият им брой води до натоварване. Преценете дали наистина сайта и посетителите имат нужда от всички ефекти и функционалности и премахнете излишните. 

Премахване на wp-cron - Wp-cron се използва от WordPress за изпълняване на автоматични задачи. Той се изпълнява на всеки час, а в някой случаи и по-често. За голяма част от сайтовете тази функционалност е ненужна. Може да я изключите поставяйки следния ред в wp-config.php:

define('DISABLE\*WP\*CRON', true);

Ако все пак имате нужда от изпълнението му, може да създадете cron в cPanel, който да се изпълнява през по-големи интервали. Пример за cron задача:

icnwget http://www.vashia-sait.com/wp-cron.php > /dev/null 2>&1

Премахване на SEO плъгини - практическата полза от SEO плъгините е доста спорна. Идея за SEO оптимизация трябва да бъдe приложена още при избора на тема. Няма SEO плъгин, който автоматично да промени съдбата на сайт със стотици статии без ръчна преработка на структурата и на сайта, и на статиите. Със сигурност обаче този тип плъгини използват доста ресурс.

Related articles плъгини при много постове - Ако имате много постове, използването на Related article плъгини може да увеличи използването на процесорно време, тъй като при всяко отваряне на статия трябва да се претърси базата за подобни статии, а това отнема време.

Wordfence - Този плъгин е често използван за защита на WordPress и има функционалност Live traffic monitoring, която записва в реално време всеки един посетител и информация за него. Това прави базата данни огромна, сайта бавен и съответно се увеличава процесорното време. Изключването на този начин за проследяване на трафика ще спаси сайта ви от ненужно натоварване.