Начало > Помощен център > Апликации > WordPress > Инсталиране на WordPress през Softaculous в cPanel

Инсталиране на WordPress през Softaculous в cPanel

Помощен център

Инсталиране на WordPress през Softaculous в cPanel

Уверете се, че преди да започнете инсталацията, сте конфигурирали правилно домейна/поддомейна в хостинг акаунта, с който ще работи сайтът ви.

Какво е Softaculous

Softaculous е програма за автоматично инсталиране, напълно интегрирана със cPanel. Softaculous помага на потребителите да инсталират приложения (понастоящем над 400) с едно натискане на бутон. Освен с инсталиране, Softaculous може да бъде полезен и при актуализиране и архивиране на приложенията.

Влезте във вашия cPanel и кликнете линка Softaculous Apps Installer:

достъп до Softaculous Apps Installer в cPanel

Кликнете иконата на WordPress:

избор на приложение за инсталиране wordpress

Кликнете бутона Install Now, за да започнете процеса на конфигуриране:

стартиране процеса на конфигуриране

Конфигуриране на WordPress инсталацията през Softaculous

Настройка на софтуера (Software Setup)

Изберете протокол - изберете http:// и ако закупите SSL сертификат, ще активирате https:// по-късно.

Изберете домейн - от падащото меню изберете домейна, с който ще работи WordPress сайтът.

В директория - сайтът ще се инсталира в root директорията на домейна/поддомейна. Ако въведете име на директория, сайтът ще се инсталира в поддиректория на root директорията - препоръчаме да оставите полето празно.

избиране на протокол и домейн за сайта

Настройки на сайта (Site Settings)

Име на сайта и описание на сайта - въведете заглавието и описанието на сайта или оставете надписите по подразбиране - и двете могат да бъдат променени по-късно от администраторския панел.

Активиране на WordPress MultiSite - маркирайте полето, само ако ще използвате WordPress MultiSite (много сайтове в една WordPress инсталация). Ако ще развивате само един сайт - оставете полето немаркирано.

конфигуриране на мултисайт WPMU

Създаване на администраторски акаунт (Admin Account)

Администраторско име - силно препоръчаме да не ползвате името по подразбиране (admin), не улеснявайте хакерите с лесни данни.

Администраторска парола - генерирайте силна парола, съдържаща главни и малки букви, цифри и специални символи с поне 12 знака.

Важно: не пропускайте да запишете потребителското име и паролата, за да може да се логнете в администрацията.

Администраторски имейл - управлението на сайта от поща в същия домейн се счита за добра професионална практика. Също така е много полезно за възстановяване на забравена парола, получаване на специални съобщения, регистриране на gravatar акаунт и др.

въвеждане данни на администратора

Изберете Език - изберете от падащото меню езика на административния панел.

Изберете Плъгини - ако поставите отметка в квадратчето, ще бъде инсталиран и активиран плъгинът Loginizer, за да се намали броят на опитите за влизане чрез brute force атака. Има няколко начина да подобрите защитата на WordPress, така че предлагаме да не маркирате това поле. Ако решите да използвате тази приставка, можете да я инсталирате по-късно.

избиране на език и плъгини

Разширени опции (Advanced Options)

Кликнете върху знака плюс +, за да видите всички налични опции.

Задръжте курсора на мишката над символа (i), за да получите допълнителна информация в изскачащия текстови прозорец.

Име на базата данни - Softaculous предлага автоматично генерирано име, но ако имате десет или повече WordPress сайта, няма да може да различавате базите данни и всеки път ще трябва да сверявате името с настройката в wp-config.php файла. Препоръчаме да го замените с описателно име, близко до името на сайта.

Префикс на таблиците - всяко име, различно от стандартната wp_, е добро и се счита за фактор в подобряване на сигурността на сайта ви.

Деактивиране на известията за актуализации - по-добре да получите известие за актуализация и да я активирате, отколкото да пропуснете ъпдейта и в последствие да ви бъде хакнат сайтът - препоръчаме да оставите полето немаркирано.

Автоматични актуализации - препоръчаме да изключите автоматичните инсталации като маркирате полето. След като получите известие за налична актуализация, създайте архив и ръчно актуализирайте сайта. В случай на несъвместимост и проблем със сайта, бързо ще може да го върнете в работещо състояние и ще може да контактувате с разработчиците относно проблема.

Подобни аргументи могат да бъдат приложени към следващите две опции - Auto Upgrade WordPress Plugins и Auto Upgrade WordPress Themes.

Последните три опции са свързани с архивирането на сайта. Тъй като хостинг услугата на ICN.bg осигурява до 30 архивни копия на всички сайтове, генериране на архиви от Softaculous e излишнo.

Автоматизирани архиви - изберете от падащото меню опцията Don’t backup.

избиране на разширени настройки

Избор на WordPress тема - ако няма избрана тема, ще ви се инсталира тема по подразбиране. По-късно от администраторския панел на WordPress можете да тествате различни теми и да изберете най-подходящата за вашия сайт.

Оставете полето за имейл празно, защото Softaculous ще изпрати отчет за инсталацията на имейл адреса на cPanel профила.

Кликнете върху бутона Install, за да започнете процеса.

Тест на инсталацията

След няколко секунди в главния прозорец получавате отчет за завършената инсталация, който съдържа URL адресите на сайта и администрацията:

Congratulations, the software was installed successfully

WordPress has been successfully installed at : 
http://wpsoft.icn-test.com 
Administrative URL : http://wpsoft.icn-test.com/wp-admin/

Копирайте URL адреса на администрацията, въведете потребителското име и парола в полетата за логване:

логване в администрацията на новия сайт

Кликнете линка в името на сайта (WPSOFT), за да заредите началната му страница:

зареждане на новия сайт в браузер

Поздравления, вашата инсталация на WordPress през Softaculous е успешна и може да започнете персонализирането на вашия сайт!