Начало > Помощен център > Апликации > WordPress > Създаване на WordPress бизнес сайт - инсталиране на плъгини

Създаване на WordPress бизнес сайт - инсталиране на плъгини

Помощен център

Създаване на WordPress бизнес сайт - инсталиране на плъгини

Като продължение на статията Създаване на WordPress блог от шаблон, в тази статия ще създадем WordPress бизнес сайт с помощта на безплатната програма за изграждане на сайтове SiteOrigin.

За да може да създадете собствен сайт, следвайки стъпките в статията, трябва да имате минимални познания за CSS - идентификатори и класове, позициониране на елементи с margin и padding, вътрешни (inline) стилове, изображения (img), линкове (а, а:hover). Изключително полезна информация, не само за CSS, ще намерите на сайта https://www.w3schools.com/css/default.asp. Препоръчаме ви да си отбележите този сайт и при неяснота да се консултирате с информацията и примерите в него.

Трябва също да изберете тема и да приготвите изображения за вашия собствен сайт като за целта може да ползвате програмата GIMP, с която да изрязвате, оразмерявате и прилагате допълнителни филтри (ако желаете) към изображенията. Подробна информация за всички използвани изображения ще дадем когато започнем същинската работа по персонализиране на страниците.

Целта на бизнес сайта е да бъде онлайн визитка на услугите, които бизнесът предлага, както и информационен източник за използваните технологии, методи на работа, пазарни позиции, награди, да публикува мнения на доволни клиенти, отзиви за социална ангажираност, подробна контактна информация - всичко, което отговаря на виртуални въпроси като - кои сме ние, какво правим, защо си струва да ни се доверите.

Затова в нашия сайт освен секциите на готовия шаблон ще използваме някои от инструментите на SiteOrigin за да създадем допълнителни информационни страници в сайта.

В края на статията ще превърнем първоначалния корпоративен шаблон http://highline.packs.siteorigin.com/ в бизнес сайта https://austin.icn-demo.com/.

От сайта на SiteOrigin https://siteorigin.com/pack/highline/ кликаме бутона Download Site Pack за да изтеглим архива highline-packs-siteorigin-com.zip, който освен файловете на темплейта съдържа и инсталационните файлове на необходимите плъгини и widgets.

Конфигурираме поддомейн austin.icn-demo.com и инсталираме безплатен SSL сертификат Let's Encrypt на поддомейна за да работи сайта в HTTPS протокол. През Softaculous в cPanel инсталираме нов WordPress и влизаме в администрацията.

Инсталираме плъгина, който изтеглихме през администрацията по стандартния за WordPress начин през Plugins > Add New > Upload Plugin:

След това се зарежда панелът за импортиране. Системата ни предупреждава, че цялото текущо съдържание на WordPress ще бъде изтрито и плъгина трябва да се ползва само в нови инсталации. За да стартираме процеса трябва да въведем думата Accept в полето и да кликнем бутона Start Import:

След завършване на процесът може да видим как изглежда шаблона с нашия домейн или да влезем в администрацията като кликнем бутона Return to Dashboard:

Съобщението в горния край на администрацията ни информира, че вече може да деактивираме плъгина за импортиране, кликаме линка Deactivate:

Имаме възможност да активираме плъгина Akismet, който се счита за най-успешния инструмент срещу спам коментари в WordPress. В нашия блог ще изключим коментарите, тъй като не считаме, че са удачни в бизнес сайт, затова деактивираме плъгина:

Кликаме линка Plugins > SiteOrigin Widgets за да конфигурираме widgets пакета:

Някои widgets са активирани по подразбиране, но ние искаме да активираме всички, затова кликаме раздела Disabled и активираме всички widgets като кликнем бутона Activate:

След активиране основния цвят на панела се променя от сив в син:

Кликаме линка Settings > Page Builder за да направим две промени в настройките на SiteOrigin:

Маркираме полето Default to Page... и избираме опцията Edit от падащото меню в полето Layout Block.... Без тези промени след като започнем работа по структурата на сайта при всяко отваряне на началната страница на сайта, първо щеше да се зарежда интерфейса на редактора Gutenberg, който няма да ползваме. Сега директно ще се зареждат секциите на SiteOrigin:

Инсталиране на допълнителни плъгини за SiteOrigin

Ще инсталираме два допълнителни плъгина, които разширяват възможностите на SiteOrigin с нови дизайн решения или добавят различни стилове към съществуващи widgets.

Инсталиране на плъгин Livemesh SiteOrigin Widgets

Инсталираме и активираме плъгина през стандартния WordPress интерфейс Plugins > Add New:

Инсталиране на плъгин Livemesh SiteOrigin Widgets

Зарежда се промоционален прозорец, който може да затворим като кликнем бутона Skip:

Промоционален прозорец

В панела на плъгина кликаме бутона в секция Activate all plugin widgets за да се премести вдясно и да промени цвета си както е показано на изображението:

Бутон за активиране на widgets

Запазваме настройката като кликнем бутона Save Settings:

Бутон Save Settings

В главното меню кликаме линка Plugins > SiteOrigin Widgets и избираме раздела Disabled. Активираме всички плъгини като кликнем бутона Activate:

Активиране на widgets

Дизайнът и надписа на бутона на активираните widgets се променя:

Сега всички Livemesh widgets са достъпни през интерфейса на SiteOrigin > Add Widget > Livemesh SiteOrigin Widgets:

Livemesh SiteOrigin Widgets

Инсталиране на плъгин Widgets for SiteOrigin

Инсталираме и активираме плъгина Widgets for SiteOrigin:

Инсталиране на плъгина Widgets for SiteOrigin

Кликаме линка Complete ... Now:

Промоционален линк

Може да пропуснем регистрацията като кликнем бутона Skip:

Промоционален банер

В панела кликаме бутона Manage WIdgets:

Панел за управление на Widgets for SiteOrigin

Отваря се познатия интерфейс на SiteOrigin Widgts Bundle. Кликаме раздела Disabled и активираме всички плъгини като кликаме бутона Activate:

Активиране на widgets в SiteOrigin Widgts Bundle

Появява се статус Active и надписа на бутона се променя на Deactivate:

Дизайн на активиран widget

Всички widgets са достъпни в интерфейса на SiteOrigin > Add Widget > Widgets for SiteOrigin с префикса inked:

С това завършваме инсталацията и настройките на плъгините. Време да кликнем линка Highline > Visit Site за да се зареди сайтa:

и да започнем персонализирането на настройките през WordPress Customizer.