Начало > Помощен център > Апликации > Joomla > Начини за намаляване на процесорни минути при Joomla

Начини за намаляване на процесорни минути при Joomla

Помощен център

Начини за намаляване на процесорни минути при Joomla

В тази статия ще ви запознаем с най-популярните методи за намаляване на използваното процесорно време, генерирано от Joomla сайт.

Изключване/премахване на плъгини/компоненти/модули

Joomla предлага богата колекция от допълнителни скриптове за разширена функционалност. Големият им брой обаче е причина сайтът да използва голям сървърен ресурс. Прегледайте и изключете ненужните разширения.

Кеширане

По подразбиране Joomla има възможност да използва кеширане, което може да бъде файлово или чрез memcached. Включването му многократно подобрява работата на сайта ви. Отделно, голяма част от модулите също могат да използват кеширане, което е голям плюс в богатата функционалност на Joomla.

Компресиране на изображения преди качване

В доста случаи се използва плъгин за Thumbnail-и на изображенията (преоразмерени/умалени варианти на оригиналните изображения), качвани в Joomla. За обработването на оригиналното изображение в Thumbnail се използва доста процесорно време, особено ако изображението е голямо. Можете да го спестите, като просто използвате Save for web менюто на Photoshop или преработите изображението, чрез безплатни онлайн инструменти като https://compressor.io/.

Премахване на gzip компресия

Gzip компресията е нещо полезно, когато се опитваме да подобрим скоростта на сайта. За съжаление, що се отнася за натоварване, това не е така. Използвайки този вид компресия, всяко статично съдържание се компресира - а това, както знаем, се обработва от процесора.

Изчистване на зловреден код

Често, когато сайт бива хакнат, в него се поставя зловреден код, който прави връзка с отдалечени сайтове. Освен опасно, това също може да е причина за повишено процесорно време.

Статистика за посещенията

Joomla има вграден брояч на посещенията на всяка една статия, по подразбиране. Често, тази статистика освен ненужна е и неточна, тъй като отчита и посещенията от ботове. Препоръчваме изключването на тази статистика и използването на публични броячи като tyxo.bg и Google Analytics.

Плъгини за бекъп

В използването на този тип плъгини няма нищо лошо и дори го препоръчваме. Но ако имате проблеми с натоварването, вероятно идват именно от този тип плъгини. Имайки предвид обаче, че ICN.Bg Ви предоставя до 30 дневни бекъпа, е напълно ненужно да генерирате собствен архив, използвайки тази функционалност. Бекъпът на голям по размер сайт от PHP скрипт отнема доста време и води до сериозно натоварване. Препоръчваме да правите бекъп на файловете през FTP, а на базите данни през phpMyAdmin.

По-малко резултати на страница

Извиквайки някоя категория в Joomla се зареждат N на брой статии и линк към втора страница с резултати. Колкото по-голям е броят, толкова по-голямо е натоварването. Ако сайтът ви не се обновява ежедневно с десетки статии, спокойно може да показвате по 5 резултата на страница.