Инсталиране на Roundcube през Softaculous в cPanel

Помощен център

Инсталиране на Roundcube през Softaculous в cPanel

В практиката на хостинг услугите, уебмейл клиентът (RoundcubeHorde или Squirrelmail) е често използван за бърз достъп до вашата пощенска кутия. Това се налага, когато сте на път или в командировка.

В тази статия ще ви покажем как можете да инсталирате уеб базирания мейл клиент Roundcube, използвайки автоматичния инсталатор Softaculous от вашия контролен панел. 

Подготовка за конфигуриране в cPanel

Отворете вашия контролен панел (cPanel) и в раздела Software and Services кликнете линка на автоматичния инсталатор Softaculous Apps Installer:

Използвайте полето за търсене на Softaculous за да може бързо да намерите търсеното от вас приложение и кликнете линка с името на приложението в менюто:

В панела на приложението Roundcube кликнете бутона Install за да се отвори следващия панел, в който ще въведем конфигурационните данни:

Конфигуриране на Roundcube през Softaculous в cPanel

Преди да стартираме инсталирането трябва да въведем няколко допълнителни настройки:

Choose Protocols - само в случай, че имате инсталиран SSL сертификат към домейн името изберете протокол https://, ако няма инсталиран сертификат изберете http://.

Choose Domain - изберете от падащото меню домейн името, за което желаете да бъде инсталиран Roundcube.

In Directory -  Необходимо е да се посочи името на директорията, в която желаете да бъде инсталирано приложението, като по подразбиране тя е roundcube, но може да бъде заменено с mail, webmail и др.

Table Settings - това е настройка за префикса на таблиците в базата данни, като по подразбиране е rc_ , но препоръчаме да въведете различен префикс.

Site Name -  въведете име, което желаете да се визуализира при достъп до вашия уебмейл клиент.

Server adress - препоръчваме въведете хост името на сървъра - например dexter.icnhost.net.

Connection Type - задължително SSL.

IMAP Port - задължително 993.

От падащото меню на Select Language можете да изберете удобен за вас език. Разбира се, той може да бъде сменен индивидуално от настройките на пощенския акаунт.

Кликнете бутона Install, за да стартирате инсталацията на приложението, като по време на инсталацията ще видите следния екран:

Проверка на инсталацията

След като инсталацията приключи, автоматично ще се генерират линкове с URL адреси за достъп до вашия уебмейл клиент:

Ако срещнете грешка, като тази по-долу, при опит да достъпите вашия инсталиран уебмейл клиент, то е необходимо да заложите по-висока версия на PHP:

От следната статия можете да разберете в детайли как можете да използвате различни PHP версии в един хостинг акаунт.

След като смените версията на PHP и достъпите линка от автоматичния инсталатор Softaculous, ще се визуалзира подобен екран:

За да достъпите пощенския акаунт, е необходимо да въведете пълното име на вашия пощенски акаунт (примерно office@icntest.bg) и прилежащата парола за него. 

cMailPro - професионално комункационно решение

В случай, че вашият бизнес е обвързан с активна имейл комуникация, ICN.Bg ви препоръчва услуга cMailPro

cMailPro - Unified Communications Solution е специaлизирана бизнес имейл услуга и изцяло Cloud базиран SaaS. Услугата cMailPro обединява в едно всички налични канали за комуникация - имейл, чат, видео, телефония, съхранение и споделяне на файлове, споделени календари.

Същевременно cMailPro гарантира сигурност на данните посредством пълна криптация, интеграция на S/MIME сертификати и 2FA. Повече информация за плановете на cMailPro може да откриете тук.