Начало > Помощен център > Акаунт и Плащания > Как да поръчам хостинг и домейн от ICN.Bg?

Как да поръчам хостинг и домейн от ICN.Bg?

Помощен център

Как да поръчам хостинг и домейн от ICN.Bg?

В статията ще ви покажем как да създадете поръчка за закупуване на хостинг и домейн през сайта на ICN.Bg.

Ако въпреки указанията изпитате затруднение при създаване на заявката, свържете се с нас и ние ще създадем заявката заедно с вас.

Създаването на заявка за закупуване на хостинг и домейн включва следните стъпки:

  1. Отваряме сайта https://www.icn.bg/bg/ и кликаме ХОСТИНГ в главното меню.
  2. Избираме подходящия хостинг план според нуждите (необходимите ресурси) на сайта - трафика, дисково пространство, пощи, домейн (някои хостинг планове включват безплатен домейн и безплатни допълнителни екстри като SSL сертификат и собствен IP адрес). Ако изпитвате колебания относно правилния избор на хостинг план, свържете с нас за безплатна консултация.
  3. Избираме период за регистрация - при закупуване на по-дълъг период, получавате по-големи отстъпки и допълнителни екстри.
  4. Избираме домейн име с подходящо разширение (.com, .net, .org, .eu). Допълнителна информация за избор на домейн ще откриете в статията "Как да изберем домейн име?".
  5. Добавяме по избор допълнителни екстри в пазарната количка.
  6. Финализираме поръчката, като попълваме коректните данни за регистрация и избираме подходящия начин на плащане.

Избиране на хостинг план

За да направим нова заявка за хостинг от сайта ICN.Bg кликаме в главното меню линка ХОСТИНГ:

Страница Хостинг в сайта icn.bg

Сървърите за Споделен хостинг са базирани на операционната система Linux. Хостинг акаунтите се управляват през cPanel контролен панел (лидер в световната хостинг индустрия), който поддържа множество скриптови езици (PHP, Perl, Python) и приложения за лесно и интуитивно управление на файлове, архиви, логове, домейни и DNS записи, имейли, бази данни, FTP, SSL сертификати, кеширащи приложения, CDN и приложения,свързани със сигурността на сайтовете и много други. За постигане на максимална производителност, всички сървъри за бази данни работят на SSD масиви.

На страницата ХОСТИНГ са представени основните параметри на плановете за споделен хостинг от ICN.Bg. За да разгледаме подробно описание на параметрите за отделен план може да кликнем линка Виж повече в долния край на съответната колона:

Подробни параметри на хостинг планове

В примера ще закупим Икономичен хостинг план и домейн име, затова кликаме бутона Поръчай план Икономичен:

Поръчка на икономичен хостинг план

Системата ни подсеща, че може да закупим допълнителни хостинг ресурси с голяма отстъпка. Ако приемем офертата кликаме бутона Поръчай сега. Ние вече сме преценили, че параметрите на Икономичния хостинг план напълно покриват изискванията за нашия онлайн проект, затова продължаваме като кликаме линка Икономичен хостинг план:

Предложение за ъпгрейд на хостинг план

На следващия екран избираме период за регистрация на хостинга и както споменахме в началото, колкото се увеличава периода на регистрация, толкова по-голяма е отстъпката в цената:

Избиране период за регистрация на хостинга

Избиране на домейн име

Скролираме надолу в същата страница и достигаме интерфейса за избор на домейн име. По подразбиране е активна опцията Искам нов домейн, но в примера първо ще разгледаме наличните опции в раздела Искам да използвам собствен домейн.

Трансфер на домейн

Допълнителна информация за трансфер на домейн може да прочетете в посочената статия.

Ако разполагаме с домейн име, регистрирано в друга компания, може да трансферираме домейна да се хоства в ICN.Bg. За да стартираме процедурата за трансфер въвеждаме само домейн името (без протокол или www) и кликаме бутона Напред. Ако домейна не е активен, системата ще покаже съобщение за грешка.

Поле за въвеждане на домейна за трансфер

В следващото поле трябва да въведем кода за трансфер. Въвеждаме кода и кликаме бутона Напред. Ако все още не разполагаме с кода за трансфер кликаме бутона Ще предоставя код по-късно:

Поле за въвеждане на кода за трансфер

Системата ни подсеща за допълнителни услуги и екстри, от които може би нашият проект има нужда, но сме ги пропуснали при прегледа на опциите. За да добавим продукт кликаме бутона Добави и продължаваме като кликаме бутона Продължи:

Предложение за допълнителни продукти и услуги

В пазарната количка към домейн в процес на трансфер се добавя икона и етикет Трансфер:

Собствен домейн

Ако притежаваме собствен домейн, който за момента не желаем да трансферираме в ICN.Bg, избираме опцията Използвай собствен домейн, в полето въвеждаме само името на домейна и кликаме бутона Напред:

Поле за въвеждане на собствен домейн

Домейн името няма да бъде добавено в пазарната количка, но ще се използва за конфигуриране на хостинга.

Закупуване на нов домейн

В примера ние желаем да закупим нов домейн затова най-много се интересуваме от опцията по подразбиране Искам нов домейн. Въвеждаме домейн името в полето и кликаме бутона Търси за да проверим дали името е свободно за регистрация.

За съжаление желаният от нас домейн е зает:

Съобщение когато домейна не е свободен за регистрация

и продължаваме да търсим свободно за регистрация домейн име:

Поле за въвеждане на ново домейн име

След намиране на подходящо домейн име, което е свободно за регистрация, кликаме бутона Купи:

Съобщение за свободен за регистрация домейн

Опции в пазарната количка

За да достъпим пазарната количка трябва да се логнем в нашия ICN.Bg профил като въведем коректното потребителско име:

Въвеждане на потребителско име за логване в профила

и коректната парола за достъп:

Въвеждане на парола за логване в профила

При успешно аутентикиране влизаме в пазарната количка, където са добавени избраните от нас продукти Икономичен хостинг и нов домейн.

Ако сме стартирали заявка за продукт в ICN.Bg, но не сме завършили заявката, а сме я изоставили в количката, системата автоматично ни показва всички изоставени заявки в полето под етикета Количка. Ако желаем да довършим заявката кликаме бутона Поднови:

Общ изглед на пазарната количка

Под панела с продуктите системата ни подсеща за наличието на допълнителни свързани продукти в различни ценови диапазони, с цел да ни помогне да преценим още веднъж доколко правилен е нашият избор по отношение на функционалност - ресурси - цена в контекста на нашия онлайн проект:

Предложение за закупуване на допълнителни продукти

Предложенията не са задължителни и ги пропускаме като обръщаме внимание на допълнителните опции към продуктите в пазарната количка.

В панела на хостинга кликаме бутона Конфигурация и в прозореца имаме достъп до много полезни опции - собствен IP адрес (необходим за ползване на SSl сертификати и имейл бюлетини), SSH достъп (за управление на хостинга през терминал с SSH команди) и File Download (разработено от ICN.Bg приложение за изтегляне на файлове без натоварване на хостинг сървъра).

Избираме опциите dedicated IP адрес и SSH достъп като кликаме анимирания бутон, който променя цвета си:

Конфигуриране на допълни опции

Ако кликнем иконата със символ молив в полето Домейн се зарежда интерфейса за избор на домейн име, който разгледахме по-рано в статията:

Интерфейс за редактиране на домейн

Кликаме бутона Запази за да добавим новите опции в пазарната количка.

При кликане на бутона Конфигурация в панела на домейна се зарежда прозорец, в който може да активираме опцията Privacy Protection за домейна, която скрива в WHOIS личната информация на регистранта и зарежда служебна такава:

Опция Privacy Protection за домейна

Опцията може да бъде активирана и в самата пазарна количка:

Активиране на Privacy Protection в пазарната количка

Важно е разберем каква е разликата между Privacy Protection и GDPR Whois Protection.

Кликаме бутона Запази промените.

Финализиране на заявката

За да преминем към плащане кликаме бутона Продължи към плащане в десния панел.

В панела Изберете профил се зареждат данните на главния профил в акаунта, но от падащото меню може да изберем някой от допълнително създадените профили и с него да регистрираме поръчката:

Избиране на профил за регистрация на продуктите в заявката

Ако желаем да добавим фирмени данни на юридическо лице кликаме бутона Добави фирмени данни. За да затворим панела трябва да кликнем бутона Премахване на фирма:

Интерфейс за добавяне на фирмени данни

В десния панел системата ни показва съдържанието на пазарната количка, изчислява крайната цена за плащане и ни информира за стойността на отстъпката, която ползваме:

Общ изглед на помощния панел

Ако разполагаме с промоционален код за отстъпка, който се отнася за някой от продуктите в пазарната количка, трябва да въведем кода в полето Имам промо код. При въвеждане на невалиден код системата ще върне съобщение за грешка:

Съобщение за въвеждане на невалиден промо код

За да завършим заявката избираме най-подходящия за нас начин на плащане и кликаме бутона Финализиране:

Избиране начин на плащане и финализиране на заявката

Повече за начините на плащане може да прочетете ТУК.

Допълнителна информация за различните начини на плащане в ICN.Bg.

Поръчка на хостинг и домейн през клиентския панел в ICN.Bg

Ако сме запознати с параметрите на хостинг плановете и сме наясно какви ресурси са ни необходими за нашия бъдещ сайт, може да се логнем в клиентския панел и да създадем заявка за закупуване на услугите оттам.

Влизаме в профила от адрес https://my.icn.bg/ като въвеждаме потребителското си име:

и паролата за достъп:

В основния панел на профила имаме на разположение линкове, през които може да достъпим интерфейсите за купуване на нов споделен хостинг и нов домейн.

Най-лесният начин да създадем същата заявка (Икономичен хостинг и домейн) е като кликнем бутона Купи нов в банера Споделен хостинг:

Банер Споделен хостинг и бутон Купи нов

В новия прозорец кликаме иконата със символ пазарна количка срещу етикета Споделен Linux хостинг:

Панел за избиране на Споделен Linux хостинг

Зарежда се панел с всички хостинг планове, които може да закупим от ICN.Bg - Стандарт, Бизнес, Икономичен и Ултима. Кликаме бутона Добавяне в количката в колоната Икономичен план:

Параметри на Икономичен хостинг план и бутон Добавяне в количката

Зарежда се познатия интерфейс за избор на период и избор на домейн, който подробно разгледахме по-рано в статията:

Интерфейс за избор на хостинг период и домейн

Оттук до завършване на поръчката само трябва да следваме описаните вече стъпки.

Избиране на домейн и добавяне на хостинг?

Ако решим да стартираме създаването на заявката като кликнем бутона Купи нов в банера Домейн, ще се зареди нов интуитивен интерфейс, в който трябва да въведем домейн име и да кликнем бутона Търси за да проверим статуса на домейна - дали е зает или е свободен за регистрация:

Интерфейс за проверка статуса на домейн

Когато открием подходящ, свободен за регистрация домейн, кликаме бутона Купи:

Закупуване на свободен за регистрация домейн

Зарежда се познатият промоционален прозорец, от който може да добавим продукти като кликнем съответния бутон Добави или да го пропуснем като кликнем бутона Продължи:

Промоционален прозорец с допълнителни услуги

За да влезем в пазарната количка кликаме бутона Към количката:

Бутон Към количката

В количката засега е въведен само домейна. За да добавим в заявката хостинг трябва да изпълним едно от следните действия:

  • за да добавим Ултима хостинг план кликаме рекламния банер Хостинг само за 4.80лв./м.;
  • за да добавим Бизнес хостинг план кликаме линка Добави в панела Моята покупка;
  • Ако желаем да добавим някой от плановете Икономичен или Стандарт, или желаем да разгледаме подробните параметри на всички хостинг планове, кликаме линка Продължете с пазаруването и системата ни прехвърля в страницата с хостинг плановете https://www.icn.bg/bg/shared-hosting/ като избрания домейн се запазва в пазарната количка;

Изглед на пазарната количка с новия домейн

От страницата с хостинг плановете трябва да следваме стъпките, описани в началото на статията.

В рамките на 30 минути (обикновено по-бързо) след заплащането заявката се активира и на контактния имейл на профила получаваме имейл за успешна активация заедно с данни за достъп и друга много полезна информация.