Начало > Помощен център > Акаунт и Плащания > Акаунт > Допълнителна опция File Download

Допълнителна опция File Download

Помощен център

Допълнителна опция File Download

File Download (FD) е техническо решение за изтегляне на файлове като част от общата функционалност на даден уебсайт.

Знаци и табели с надпис Download

Възможностите са безкрайно много затова ще дадем няколко примера само за да очертаем общата картина:

  • изтегляне на видео файлове - вие имате бизнес или хоби и създавате видео клипове, които предлагате за изтегляне от сайта
  • изтегляне на аудио файлове - вие сте преподавател или имате обширни познания по дадени теми и записвате ваши лекции в аудио формат.
  • изтегляне на .pdf файлове - имате значителни познанания в непопулярна област и създавате книги в електронен формат.
  • изтегляне на изображения - вашето хоби е фотографията и вие предлагате за изтегляне фото албуми.

Тук не коментираме при какви условия вие предоставяте файловете за изтегляне - свободно, при регистрация или срещу заплащане. Това е единствено ваше решение и то не влияе по никакъв начин на конфигурирането или цената на услугата FD.

Също така услугата FD не предлага интерфейс (дизайн или темплейт) на страницата за изтегляне. На практика може дори да не се зарежда уеб страница на поддомейна за изтегляне, а да се пращат само URL адреси до предоставените файлове по електронна поща:

http://filedownload.domain.com/file.pdf

Поддомейна http://filedownload.domain.com може да бъде пренасочен към всяка друга уеб страница, например:

http://domain.com/contact/

За да работи услугата FD не е необходимо наличието на работещ сайт, макар че би изглеждало странно файловете да се доставят от собствен хостинг, а комуникацията с потребителите да се води в канали, различни от собствен уеб сайт.

Изтегляне на файлове от сайт

Нека видим как реално работи един сайт с предлагане на стотици файлове за изтегляне (повярвайте ни, различни варианти на описаното по-долу са се случвали многократно).

При качване на нова книга, галерия, видео клип или аудио лекция и промотирането й в социални мрежи, чрез електронен бюлетин (email newsletter) или други форма на реклама, трафика към сайта на клиента се увеличава многократно, което претоварва хостинг сървъра.

Сайтове на други клиенти започнат да работят по-бавно, не се изпълняват заявки към електронни магазини и започваме да получаваме масови оплаквания по всички налични комуникационни канали.

Графична аналогия с претоварване

В най-лошия вариант колегите от техническа поддръжка убиват (това е точният технически термин) процесите на изтегляне за да стабилизират хостинг сървъра, от което клиентите на сайта за изтегляне на файлове са недоволни и накрая собственика на сайта също се свързва с нас за да изрази разочарованието си.

Как се развива ситуацията по-нататък?

При тези пикови претоварвания сайта на клиента превишава лимита за разход на процесорно време за текущия хостинг план.

За да продъжи сайта да работи по същия начин клиента трябва да премине на по-скъп хостинг план за да си осигури достатъчно висок лимит на процесорно време.

В същото време новия план дава на разположение много допълнителни ресурси и инструменти, от които клиента на практика няма нужда.

Понякога клиента смята, че това е лично отношение от страна на хостинг компанията и решава да си тръгне само за да установи, че и следващата хостинг компания реагира по същия начин защото проблема е чисто технически.

В описаната ситуация технически проблем се решава с финансови средства тъй като какъвто и технически инструмент да се активира, той ще работи на същия сървър и неизбежно ще добави натоварване.

Но (дойде време и за добрата новина) ...

Икона File Download

Услугата File Download е интелигентно решение на технически проблем с технически средства.

Администраторите на ICN.bg поддържат мощен отдалечен сървър (nginx), специално конфигуриран за трансфер на статични файлове, който сървър физически доставя файловете от вашия хостинг на вашите клиенти без да се натоварва HTTP сървъра (apache), който изпълнява заявките към вашия сайт.

Т.е. изтеглянето на файловете не се отчита като разход на процесорно време от вашия хостинг защото разходите се калкулират в акаунта на сървъра за статично съдържание и се покриват от таксата за самата услуга - затова тя фигурира като допълнителна опция за онези клиенти, които наистина се нуждаят от такава услуга.

Как се активира услугата File Download

За да закупите услугата FD трябва да изпълните описаните по-долу стъпки.

Логнете се във вашия клиентски профил в ICN.Bg и отворете страницата на хостинга, към който желаете да добавите FD (вижте статията):

Страница на хостинг план в потребителския панел

Кликнете един от двата линка:

  • КОНФИГУРИРАНЕ НА ОПЦИИТЕ в горното хоризонтално меню, или
  • КОНФИГУРИРАЙ в долния десен ъгъл на панела.

Линк към страница за управление на допълнителни опции

И двата линка отварят една и съща страница за управление на допълнителни опции към хостинга - Конфигурирай опциите за продукта. Срещу File Download кликнете плъзгача за да се премести в дясно и да промени цвета си в зелен както е показано на изображението:

Активиране на File Download

За да завършите поръчката кликнете върху иконата количка:

Линк към пазарната количка

и кликнете бутона ФИНАЛИЗИРАНЕ:

Изглед на панела Вашата количка

Системата ще изчисли автоматично цената за доплащане спрямо оставащия период от регистрацията на хостинг плана.

На следващия екран кликнете бутона ПОРЪЧАЙ (ако разполагате с промо код за услугата тук трябва да го въведете):

Изглед на пазарната количка с продукт File Download

Системата автоматично ще попълни данните от вашия профил:

Автоматично попълване на профил

Остава само да изберете подходящия за вас начин на плащане:

Избор на начин на плащане

и да кликнете бутона ФИНАЛИЗИРАНЕ.

След като системата регистрира плащането поръчката се изпраща към колегите от техническа поддръжка за активиране на услугата.

Ще получите писмо на контактния имейл с въпроси относно това как желаете да бъде конфигурирана услугата.

В отговора на писмото трябва да ни изпратите следната информация:

  • Кой поддомейн ще бъде използван за доставяне на файловете?
  • От коя директория във вашия хостинг желате да се доставят файловете?

Домейн името, чиито поддомейн желаете да ползвате може да не се хоства на наш сървър - в този случай ще ви изпратим коректния ДНС запис за поддомейна (А запис), който трябва да създадете/редактирате в активната ДНС зона на домейна.

Авторски права на файловете

Важно е да подчертаем, че ICN.Bg е против всякаква форма на нарушаване на авторски права, както е записано в условията за ползване на хостинг от ICN.Bg.

При получаване на оплакване за разпространение на файлове в нарушение на авторско право и тези оплаквания при проверка се окажат достоверни, услугата FD се прекратява веднага без възстановяване на заплатената сума.

Изображения: pixabay.com, en.wikipedia.org