Безплатен SSL сертификат Let's Encrypt или AutoSSL Comodo

Let's Encrypt image

Let's Encrypt и AutoSSL Comodo са безплатни SSL сертификати, които можете да използвате като алтернатива на платените SSL сертификати за вашия стартиращ уеб сайт или онлайн проект. Предоставят се като допълнителна хостинг екстра към всички планове на Linux хостинг на ICN.Bg. Сертификатите са от типа DV (Domain Validation, което означава, че удостоверяват единствено автентичността на вашето домейн име. Безплатните сертификати са напълно open source, не изискват сложни конфигурации или настройки и валидиране на вашата идентичност и се инсталират за секунди. Поддържат се от всички най-популярни браузъри и използват стандартните методи на криптация.

Как да инсталирате безплатен SSL сертификат от ICN.Bg Let's Encrypt?

Екипът на ICN.Bg следи инициативата Let's Encrypt още от нейното стартиране. Като част от нашата политика да предоставяме винаги първи на клиентите си последните технологични иновации, ние се стремим да ви улесним и максимално много в тяхното използване.

Посредством инструментите, които предоставяме, ще можете да инсталирате само с няколко клика своя SSL сертификат. Тъй като всеки издаден сертификат има период на валидност 90 дена, модулът ви предоставя и автоматично преиздаване. Пълни инструкции как да инсталирате Let's Encrypt можете да видите във видеото тук, както и в нашата помощна статия за инсталиране на SSL сертификат.

Как се визуализира Let's Encrypt в браузър?

Let's Encrypt in the address bar

Визуализацията се характеризира със зелен HTTPS:// и зелен катинар. Не се поддържа зелена адресна лента.

Как да инсталирате безплатен SSL сертификат AutoSSL Comodo?

Всички потребители на Linux хостинг ще могат да се възползват и от безплатния AutoSSL Comodo сертификат. Можете да го активирате с помощта на ActiveSSL плъгина, който ICN.Bg интегрира в cPanel контролния панел на Уеб хостинг.

Вижте повече информация в нашата блог статия за ActiveSSL от ICN.Bg.

Колко време са валидни безплатните SSL Let's Encrypt и AutoSSL Comodo?

Всеки сертификат има период на валидност 90 дни. След това той трябва да бъде преиздаден. Използвайки специално създаденият от нас модул в cPanel, вашите сертификати ще бъдат преиздавани автоматично.

Кой може да използва Let’s Encrypt и Comodo AutoSSL?

Безплатните SSL сертификати могат да се използват от всички, които искат да защитят уеб сайта си, да повишат доверието на клиентите си в него и да защитят своите лични данни. Сертификатите могат да се използват от всички видове уеб сайтове, без значение от програмните езици или фреймуърка използван от тях. Въпреки това, не препоръчваме използването им при сайтове с онлайн плащания или такива използващи изключително чувствителна информация (като сайтове на банки и финансови институции), тъй като Let's Encrypt и AutoSSL Comodo валидират само домейна, но не и идентичността на бизнеса и компанията стояща зад него.

Мога ли да използвам Let's Encrypt и AutoSSL Comodo за моя онлайн магазин?

Да, можете. Можете да защитите както основния домейн, така и субдомейните към него. Вижте нашата статия как да използвате безплатен SSL за онлайн магазин

За колко домейна мога да използвам Let's Encrypt?

Можете да го използвате за до 3 домейна или поддомейна към вашия хостинг акаунт.

Как да направя избора между безплатните и платените SSL сертификати?

Въпреки, че Let's Encrypt и AutoSSL Comodo са напълно безплатни, те отстъпват по някои признаци на платените SSL сертификати. На първо място тяхната визуализация не поддържа зелена адресна лента, която е един от най-разпознаваемите признаци за защитен сайт от потребителите. Сертификатите удостоверяват само домейна, но не и идентичността на бизнеса, което означава, че в браузъра на потребителя няма да се изпише информация за вашата компания. Изисква се и да инсталирате отделен сертификат за всеки поддомейн. За сравнение, ако използвате Wildcard SSL сертификат е необходимо да направите само една инсталация. Сертификатите не поддържат и seal trust, който също е визуален признак на защита на сайта ви, който потребителите търсят.

Вземете вашия хостинг план с включен безплатен SSL и още много други екстри за по-бърз и сигурен сайт.

Важно: Възползвайте се от предимствата на HTTP/2, използвайки Let’s Encrypt и AutoSSL Comodo

За да използвате обновения HTTP/2 протокол, е необходимо сайтът ви да поддържа сигурна връзка и да има SSL сертификат. Let’s Encrypt и AutoSSL Comodo са най-лесният начин да преминете към използване на HTTP/2. Както вече знаете, за голяма част от уеб браузърите, HTTPS:// URL-тата ще бъдат единствените, които ще поддържат HTTP/2. В допълнение важно уточнение от Google Chrome e, че до края на годината всички сайтове без SSL сертификат ще бъдат визуализирани като несигурни.