Безплатен SSL сертификат Let's Encrypt

Let's Encrypt image

Let's Encrypt e безплатен SSL сертификат, който можете да използвате като алтернатива на платените SSL сертификати за вашия стартиращ уеб сайт или онлайн проект. Предоставя се като допълнителна хостинг екстра към всички планове на Споделен Linux хостинг на ICN.Bg. Сертификатът е от типа DV (Domain Validation), което означава, че удостоверява единствено автентичността на вашето домейн име. Безплатният сертификат е напълно open source, не изисква сложни конфигурации или настройки, валидиране на вашата идентичност и се инсталира за секунди. Поддържа се от всички най-популярни браузъри и използва стандартните методи на криптация.

Как да инсталирате безплатен SSL сертификат от ICN.Bg Let's Encrypt?

Екипът на ICN.Bg следи инициативата Let's Encrypt още от нейното стартиране. Като част от нашата политика да предоставяме винаги първи на клиентите си последните технологични иновации, ние се стремим да ви улесним и максимално много в тяхното използване. По тази причина интегрирахме специален plugin за инсталиране на сертификатите Let's Encrypt във вашия контролен панел - cPanel.

Let's Encrypt menu in cPanel

Посредством модула ще можете да инсталирате само с няколко клика SSL сертификат. Тъй като всеки издаден сертификат има период на валидност 90 дена, модулът ви предоставя и автоматично преиздаване. Пълни инструкции как да инсталирате Let's Encrypt можете да видите във видеото тук.

Как се визуализира Let's Encrypt в браузър?

Let's Encrypt in the address bar

Визуализацията се характеризира със зелен HTTPS:// и зелен катинар. Не се поддържа зелена адресна лента.

Колко време е валиден безплатният SSL Let's Encrypt?

Всеки сертификат има период на валидност 90 дни. След това той трябва да бъде преиздаден. Използвайки специално създаденият от нас модул в cPanel, вашите сертификати ще бъдат преиздавани автоматично.

Кой може да използва Let’s Encrypt?

Безплатният SSL сертификат може да се използва от всички, които искат да защитят уеб сайта си, да повишат доверието на клиентите си в него и да защитят техните лични данни. Може да се използва от всички видове уеб сайтове, без значение от програмните езици или фреймуърка използван от тях. Въпреки това, не препоръчваме използването му при сайтове с онлайн плащания или такива използващи изключително чувствителна информация (като сайтове на банки и финансови институции), тъй като Let's Encrypt валидира само домейна, но не и идентичността на бизнеса и компанията стояща зад него.

Мога ли да използвам Let's Encrypt за моя онлайн магазин?

Да, можете. Можете да защитите както основния домейн, така и субдомейните към него. Повече по темата можете да видите в нашия блог

За колко домейна мога да използвам Let's Encrypt?

Можете да го използвате за до 3 домейна или поддомейна към вашия споделен хостинг акаунт.

Как да направя избора между безплатен Let's Еncrypt или платен SSL сертификат?

Въпреки, че Let's Encrypt е напълно безплатен, той отстъпва по някои признаци на платените SSL сертификати. На първо място неговата визуализация не поддържа зелена адресна лента, която е един от най-разпознаваемите признаци за защитен сайт от потребителите. Сертификатът автентикира само домейна, но не и идентичността на бизнеса, което означава, че в браузъра на потребителят няма да се изпише информация за вашата компания. Изисква се да инсталирате отделен сертификат за всеки поддомейн. За сравнение, ако използвате Wildcard SSL сертификат е необходимо да направите само една инсталация. Сертификатът не поддържа и seal trust, който също е визуален признак на защита на сайта ви, който потребителите търсят.

Важно: Възползвайте се от предимствата на HTTP/2 използвайки Let’s Encrypt

За да използвате обновения HTTP/2 протокол, е необходимо сайтът ви да поддържа сигурна връзка и да има SSL сертификат. Let’s Encrypt e най-лесният начин да преминете към използване на HTTP/2. Както вече знаете, за голяма част от уеб браузърите, HTTPS:// URL-тата ще бъдат единствените, които ще поддържат HTTP/2. В допълнение важно уточнение от Google Chrome e, че до края на годината всички сайтове без SSL сертификат ще бъдат визуализирани като несигурни.