Начало > ICN.Bg Блог > За ICN.Bg > Лицата на хостинга: TechNews.bg и GreenTech.bg, Красимир Банков

Лицата на хостинга: TechNews.bg и GreenTech.bg, Красимир Банков

(Обновена: ) | За ICN.Bg

В "Лицата на хостинга" обещахме да представим интересни личности и онлайн проектите, които те ръководят. Даваме силен старт на поредицата с интервюто на Красимир Банков, управител на водещата онлайн медия TechNews.bg и партньор в проекта GreenTech.bg, които са едни от най-големите източници на актуална информация за информационните технологии и иновациите в ИТ сферата.

В първото издание на "Лицата на хостинга" ще научите:

  • Как се реализира проект за онлайн медия?
  • Кое е най-важното за всякак онлайн медия?
  • Какви са основните изисквания на такъв проект към хостинг услугата?
  • Какви са особеностите на медийния бизнес?

И още много съвети и напътствия от Красимир Банков - управител на едни от най-успешните технологични онлайн медии в България!

krassimir_bankov*Красимир Банков е издател на сайта TechNews.bg. Почти целият му професионален път е свързан с работа в медии, посветени на динамична сфера, каквато са информационните технологии. Завършил е инженерно образование в Технически университет - София. Винаги е смятал, че именно технологиите могат да помогнат на всеки човек да разкрие творческия си потенциал. Обича природата и всяка свободна минутка й се наслаждава, без да носи смартфон или таблет със себе си .*

Хостинг профил:

Домейн име: www.TechNews.bg, www.GreenTech.bg

Хостинг услуга: Cloud сървър и споделен хостинг

Използвам за: хостване на сайт, имейл

Уебсайт платформа: WordPress

Допълнителни услуги: SSL сертификат - Rapid SSL, Let's Encrypt

Работя с ICN.Bg от: 6 години

Представете своя онлайн бизнес/проект с няколко думи?

Работим в една изключително конкурентна и трудна ниша от пазара, каквато са онлайн медиите. Това е ангажимент 24/7 към нашите клиенти - читателите и рекламодателите на TechNews.bg и GreenTech.bg. Динамиката е невероятна, изискванията към качеството и актуалността на медийните ни продукти се повишават постоянно, предвид новите технологични възможности и нарастващия брой потребители на интернет. Медийният бизнес вече в голяма степен е технологичен бизнес, т.е. имаме една коренно различна ситуация, в сравнение с издаването на вестник или списание в близкото минало.

Разкажете повече за процеса на разработване на сайта си?

Когато стартирахме проекта TechNews.bg, заложихме изцяло на външни разработчици, включително дизайн, система за управление на съдържанието и т.н. Този подход ни помогна в началото да бъдем фокусирани изключително върху подготовка на съдържанието, но скоро разбрахме, че не ни дава необходимата гъвкавост да правим бързи промени във функционалностите, които се налагат от развитието на технологиите и изискванията на клиентите.

Затова впоследствие заложихме в развитието си на съчетание от вътрешни ресурси и външни услуги за някои по-специфични дейности, например професионално обезпечаване на сигурността. Тази промяна в подхода ни беше улеснена от възможностите на платформата WordPress, на която стъпихме и адаптирахме сравнително лесно към нуждите си.

Разбира се, от критично значение е партньорството ни с хостинг доставчика и това не е валидно само за онлайн медиите, но и за всеки друг бизнес в интернет. Хостинг услугата е тази, която може да покаже силата на една успешна концепция за онлайн проект. Категорично мога да кажа, че ако хостинг услугата не е на ниво, това ще бъде пагубно и за най-добрия като замисъл интернет проект.

Какви са най-важните качества, които търсите в един хостинг партньор? Защо се спряхте на ICN.Bg?

Като медия, за нас е от първостепенна важност да бъдем винаги онлайн, без прекъсване дори и за минута в денонощието. Бързото отваряне на сайта е също задължителен елемент за успешното онлайн присъствие. Това са външните неща, които са видими от посетителите на сайта и в много голяма степен зависят от качеството на услугите на хостинг доставчика, т.е. говорим за непрекъснатост на услугата и висока скорост.

Това, което не се вижда отвън, от клиентите, са усилията, които всеки бизнес влага, за да поддържа услугите и присъствието си на високо ниво. Именно тук е от ключово значение партньорството на медията с хостинг доставчика. Онлайн медията следва да реагира незабавно в спешни случаи – било то хакерски атаки, технологичен проблем при обновявания на сайта и други инциденти. Не винаги проблемът може да се реши със собствени ресурси и намесата на специалистите на хостинг доставчика е решителна за бързо излизане от ситуацията, която може да коства загуба на репутация. Става въпрос всъщност за техническата поддръжка – тя трябва да е бърза и компетентна.

Питате защо предпочитаме ICN.Bg за наш хостинг партньор? Поради всички тези причини, които изредих дотук – първокласна непрекъсваема услуга, висока скорост, професионална техническа поддръжка. Не си спомням случай досега за забавена реакция на наш проблем. Нещо повече, в лицето на ICN.Bg срещаме компетентен и добронамерен консултант по всички въпроси, свързани с хостването на нашите сайтове. Имаме спокойствието да си развиваме проекта, когато инфраструктурата ни е изградена и поддържана надеждно.

Как планирате да развивате сайта си в бъдеще?

Внимателно. Имаме достатъчно голям опит вече, за да виждаме перспективните ниши и подводните камъни. Интернет бизнесът е рискована игра и непремерените ходове струват скъпо. Разбира се, има видими тенденции в потребителското поведение, с които се съобразяваме – на първо място това е мобилността, на второ – влиянието на социалните мрежи като източници на трафик, трето – все по-критичното отношение на читателите към информацията. Това са сериозни предизвикателства за всички издатели. Предстоят също бурни технологични промени, които ще заставят медиите да се променят. Дори е трудно да се прогнозират, но бих споменал само виртуалната реалност.

Случвало ли ви се е сайтът ви да бъде атакуван и как се защитавате от опасностите онлайн?

Да, случвало се е, не един и два пъти. Странното е, че някак си всички приемаме това посегателство за нещо нормално, като част от играта. Всъщност подобно вмешателство в работата на сайтовете е като взлом в чуждо жилище и опит за унищожаване на собственост.

Доста по-спокойни сме обаче, откакто наш партньор в хостинга е ICN.Bg. Атаките продължават, но понякога дори не разбираме за тях, благодарение на защитите, които ICN.Bg осигурява на клиентите си. Разчитаме също така на външна компания за професионални услуги в областта на сигурността на уеб сайтове, от която също сме много доволни. Наясно сме, след някои инциденти в миналото, че не е допустим никакъв компромис със сигурността.

Важни ли са за вас технологичните иновации?

Няма как да не бъдат важни за нас. Самият ни проект е фокусиран в сферата на технологиите. И се радвам, че имаме хостинг партньор, който е на гребена на технологичната вълна по отношение на предлаганите услуги. Облакът несъмнено промени начина за правене на бизнес и дори променя ежедневието на обикновените хора, независимо дали те осъзнават това. Идеята на нашите проекти е да бъдем полезни на всеки да се ориентира по-лесно и по-бързо в потока от технологии, които навлизат „без предупреждение” в бизнеса и живота ни.

Как сайтът ви помага, за да достигате по-лесно до вашите клиенти и да увеличите продажбите си?

Медийният бизнес е по-специфичен. Нашите клиенти, от една страна, са читателите, без чието доверие не могат да съществуват успешни медии, а от друга страна – рекламодателите, които „плащат масрафа”, така да се каже. Признавам, че е адски трудно да се балансира между интересите на двете групи, но при свободния достъп на съдържанието в интернет, за пазарно-ориентираните медии остава възможността да водят гъвкава политика, така че да запазят своята обективност за читателите и едновременно с това да бъдат полезни на своите рекламодатели. Конкретно на въпроса Ви - хубавото съдържание означава повече читатели и повече продажби на реклама.

Мотивирайте читателите на това интервю?

Бъдете активни в интернет! Технологията ни дава невероятна възможност да оставим своя дигитална следа в уеб пространството. Всеки може да има свой блог, свой профил или свой бизнес в глобалната мрежа. Да изрази себе си, да се чуе мнението му или да се реализира професионално. Потенциалната аудитория на вашите послания в интернет са няколко милиарда души по целия свят. Това е страхотна възможност, не я пропускайте!


Очаквайте следващата седмица да ви запознаем с друга интересна личност и онлайн проект: Белчо Христов, фитнес треньор, диетолог, биолог и суплементарист, който е автор на една от най-авторитетната медии за хранене, фитнес, добавки и лайфстайл.

Етикети: #technews #иновации #sajt #hosting #лицата-на-хостинга #greentech #spodelen-hosting #wordpress #онлайн-медия

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе