Начало > ICN.Bg Блог > За ICN.Bg > Интервю с Теофил Шиков, президент на AIESEC България

Интервю с Теофил Шиков, президент на AIESEC България

Интервю с Теофил Шиков, президент на AIESEC България

(Обновена: ) | За ICN.Bg

Едва ли има млад човек в България, който не е чувал за международната студентска организация AIESEC. Тя има различни дейности в цял свят, като основно цели да насърчи и развие лидерството и културния обмен сред младежите. В България има много членове на тази организация, някои завършили преди много години, днес успешно заемащи водещи мениджърски позиции в най-големите български и международни компании.

На 28 октомври в УНСС, София, ще се проведе събитието Youth to Business, което ние с гордост подкрепяме. Форумът е уникално средище на младежи, желаещи да обменят лидерския опит, стремежи и мечти. За да научим повече за форума, организацията и неговите членове, се срещаме с Теофил Шиков, президента на AIESEC България...


Здравей, Тео. Благодарим, че отдели от времето си, за да ни запознаеш с организацията, която оглавяваш, и с предстоящото събитие. Би ли представил с няколко думи форума Youth to Business?

Здравейте. Събитието Youth to Business е запазена марка на организацията в цял свят. В България то ще се проведе за първи път на 28 октомври, неделя, в УНСС. Форумът е еднодневен, като основната му идея е да събере студентите с представители на бизнеса. В рамките на този един ден мениджъри от различни водещи компании в България ще дават реални бизнес казуси на студентите както и ще участват в отворена дискусия с тях за връзката между младите българи и бизнеса. Очакваме около 200 студента от трите големи университета в София – УНСС, СУ и ТУ, които активно да участват във всички дискусии и работни срещи. Участието за студентите е напълно безплатно, а възможностите са доста добри: да се запознаят с представители на водещи компании и да получат представа за своето място в бизнеса. От опита, който имаме в организирането на подобни събития е установена традицията студенти, които са били активни по време на целия форум, да намират работа в партниращите компании. Участниците от бизнеса са наши партньори или бъдещи такива – те ни познават и споделят нашата визия и мисия. Тук е мястото да изкажа благодарности на ICN за подкрепата, която оказват в провеждането на Youth to Business – за нас е удоволствие да партнираме с доказала се в ICT средите организация..

Кажи ни нещо повече за AIESEC България – като избягаме от сухата статистика за членска маса, мисия и статут. Какво сърце тупти в нея и с какво тя очарова българските младежи вече 20 години?

Интересен факт е, че организацията за 5-та поредна година е обявена за „най-демократично място за работа в света”. Това мисля, е показателно. Всичко, което се случва при нас е с дългогодишна традиция – развитие на лидерски умения и работа в екип, както и придобиване на международна мрежа от контакти, които рано или късно се оказват полезни. Като концепция бих казал, че сме уникални: лидерите на организацията се сменят всяка година, като оставят място на новото, представено от нови хора и нови идеи. И така е в цял свят. За България мога да заявя, че имаме членове, които в момента са на водещи позици в най-големите български компании. Това ни помага, тъй като те са тясно свързани с нас и независимо, че не са активни от примерно 15 години, те ни помогат чрез менторство, специални корпоративни тренинги за екипите ни в страната и т.н. Нашата основна цел в България – да съберем млади и интелигентни хора, които да работят за позитивната промяна на обществото. Това е трудоемка мисия, но именно тя е в основата на съществуването ни вече над 20 години.

Какво търсят българските студенти, за да станат членове на AIESEC?

Всяка година правим набор за нови членове, който е на два пъти: всяка есен и всяка пролет. Това, което търсим са млади и амбициозни българи, които са проактивни да търсят решения за своето собствено развитие, но които и имат желанието да променят обществото около себе си. Когато събереш на едно място хора с изключително позитивен начин на мислене и активна позиция, създаваш мини общество, което освен да мисли за решения как да се работи за България и младите хора, също така действа.

Вече със сигурност искаме да научим и какъв човек стои начело на подобна организация? Що за лични качества се искат, за да станеш президент на местен клон на AIESEC?

Активната си работа в неправителствения сектор в България започнах още на 14 годишна възраст. За това време имах възможност да обиколя почти цяла Европа, да създам здрави връзки с мои колеги и връстници от контитента, както и да живея една година във Финландия. След като се върнах започна активното ми участие в AIESEC, което съчетавах със следване на PR в Софийски университет. Вече завършвам, а в организацията започвам 4-тата си година. За това време имах възможност да присъствам на над 30 национални и международни конференции и да участвам в създаването на локална секция в СУ. Мога гордо да завява, че това, което всеки университет в чужбина предлага за магистърска програма – именно практически знания и международна мрежа от приятели (не само контакти!), за мен вече е факт! Това ми позволява да се чувствам комфортно в избора си на страна от цял свят, където да продължа следването си и трупането на знание. Най-важното за мен е едно: да обиколя света и да се върна тук, където да приложа цялото си знание!

Ако можеш да си представиш реалност, в която не си член и съответно президент на AIESEC... с какво би се занимавал?

След 2 години професионален опит в сферата на журналистиката и връзките с обществеността, това, с което бих се занимавал, са комуникациите. Това обаче не би ми позволило да развия лидерските и мениджърски умения, така че предполагам че бих търсил подобно място, където да намеря това, което ми дава AIESEC сега. Не съм сигурен дали е възможно, но бих пробвал :-)

А какво правиш в свободното си време, ако въобще такова ти остава?

Обичам да чета книги за личностно развитие и лидерство. Уикендите пък винаги гледам да съм извън София – обичам планината и през зимата на ски задължително, а през останалото време на преходи. Обичам родината си и за мен планината е най-голямото ни богатство (и морето, но не чак толкова :-) )

Благодарим за отговорите, Тео. Желаем ти успех, изпълнени мисии на форума и успешно развитие на AIESEC България.

Етикети: #studentska-organizatsiya #teofil-shikov #unss #aiesec-balgariya #studenti

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе