Начало > ICN.Bg Блог > За ICN.Bg > Даниел Манчев - стажант програмист

Даниел Манчев - стажант програмист

(Обновена: ) | За ICN.Bg

Здравей Дани,

Ти си стажант в софтуерния отдел на ICN.BG и вече активно се включващ в процеса на "кодене".

Представи се с няколко думи.

Казвам се Даниел Манчев и съм от Ивайловград (единственият град в България, който на север граничи с Гърция). На 19 години съм. Завърших СОУ "Хр.Ботев" в Ивайловград, в общообразователна паралелка (за което не съжалявам ни най-малко). Тази година съм приет като студент в СУ "Климент Охридски" специалност Компютърни науки. Ще пропусна частта с характера, защото самият аз не мога да си го определя. От други източници знам, че съм много спокоен (дори прекалено), никога не взимам проблемите на сериозно и винаги гледам оптимистично на живота (според мен не винаги).

Кога и как възникна интереса ти към компютрите?

Интересът ми към компютрите възникна в ранно детство, когато писах наизустени програмки на Правец 8 (буквално наизустени). По късно, когато се сблъсках с Windows, бях особено любопитен относно компютрите като цяло и вечно измъчвах горкия си компютър. Веднъж седмично (понякога по два пъти) ми се налагаше да викам специалист, за да преинсталира Windows-а ми. След известно време на баща ми му писна да търси техници и ми каза, че от тук нататък ще си го оправям сам. Не мина много време и отново срещнах "синия екран". Тогава започнах да се мъча сам да преинсталирам Windows-а си и не след дърго компютъра ми проработи отново. Започна да ми става все по-интересно, но както при всеки друг на тази възраст, видео игрите започнаха да надделяват. И така, докато не попаднах на интересно списание с кратък самоучител по HTML. Още с първата си уеб страничка "Hello world!" много се зарибих и започнах да чета по-дълбоко.

Разкажи ни повече за конкурса „1000 стипендии”, който си печелил цели 4 пъти?

Участвах няколко поредни години в конкурса "1000 стипендии", като общо 4 години съм печелил стипендия за знания в областта на ИТ. С тази стипендия купувах най-различна ИТ литература и постепенно, чрез нея, навлязох в тази сфера. (Освен с програмиране, веднъж спечелих и конкурса на 1000 стипендии за визия на плакат) След като увладях базовите уеб технологии, започнах да се явявам на национални състезания и олимпиади по ИТ - НОИТ, Webloz и т.н. , където се срещнах с много връстници с общи интереси и обмених ценни знания и опит.

Какво прави един програмист в свободното си време?

През свободното си време (извън ИТ заниманията) обичам да ходя на риболов, да свиря на китара и да пътувам (въпреки, че последното не го правя много често). Като изключа излизането в Гърция (тъй като това се случва по няколко пъти в месеца) най-далечната ми дестинация, до която съм пътувал извън България е Франция. Беше едно много забавно пътешествие с автобус, защото през тези 2 седмици посетих много градове и държави като Италия ( Генуа, Венеция), Монако (Монте Карло), Франция (Марсилия, Париж), Германия, Австрия и др.

Наближава деня на програмиста? Как ще го отбележиш? Да очакваме ли стабилна почерпка?
Интересното е, че никога досега не съм усещал този ден като празник. Може би защото не съм го празнувал като част от екип с други програмисти.
Тази година имам шанс да отбележа 256-тия ден от годината колективно - с целия отдел "Програмисти", а как ще протече самото събитие - все още е тайна :)

Google, Yahoo или Bing?
Миля, че този въпрос е за SEO, но ако трябва да отговоря, то ще е чрез въпроса "Уиски чисто(Google), Уиски с лед(Bing) или Уиски с вода(Yahoo) ?". По принцип, пия уискито си чисто, понякога слагам лед, но никога не го разреждам с вода.

Кажи ни една програмистка шега?
if($girl['looks'] == "hot"){
if($beer == "cold"){
$life = "Sorted!";
}elseif(functionexists($girlgetbeer) == true){
if(msg
send ($girl['jobque'], 1, 'Get me a beer out of the fridge!') === false){
$life = "Get a new girl!";
}
}else{
array
push($girl['functions'], 'get_beer');
}
}else{
$life = "Get a new girl!";
}
echo $life;

А сега в превод :)?
Трудно е да се преведе в човешка реч, но би звучало така:
1. Ако момичето не изглежда "hot" - намери си друго момиче.
2. Ако бирата е студена:
A) провери дали може да ти носи бира от хладилника:
B) ако не може - научи я;
C) ако може - прати я до хладилника да ти вземе бира - ако откаже - намери си друго момиче.

Колко програмисти са нужни, за да завият крушка ?
Хм.. това си е хардуерен проблем. Но ако трябва да се изпълни от програмисти - нужни са 2-ма: единият да държи крушката, а другият да му налива уиски, докато стаята започне да се върти. :)

И за финал: Какво е най-важното нещо, което научи по време на стажа си в ICN.Bg?
От стажа си тук научих изключително интересни и полезни неща - както професионални, така и морални. Но най-важното е, може би, качеството за работа в екип - умението да правиш нещо, което другите да разбират, да получаваш и оказваш помощ при трудности, да работиш с няколко човека едновременно върху един проект.

Етикети: #google #windows #pravets-8 #kompyutar #html #yahoo #it #bing #kompyutarni-nauki #it-literatura #seo #programist #icn-bg

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе