Начало > ICN.Bg Блог > WordPress > Как да си направим WordPress сайт [Пълно Ръководство]

Как да си направим WordPress сайт [Пълно Ръководство]

Как да си направим WordPress сайт [Пълно Ръководство]

| WordPress

39% от всички уеб сайтове са изградени в WordPress. Това я прави най-известната CMS платформа в света с над 27 милиона активни уеб сайтове!

Сигурно сте срещали абревиатурата "CMS" много пъти, но знаете ли какво точно означава? Съкращението идва от Content Management System и представлява готов софтуерен продукт, който позволява допълване и разширение на функционалностите й.

Платформата е подходяща за създаване на WordPress сайтове, дори от потребителите, които нямат никакви технически умения. Именно това е и едно от предимствата, с които WordPress през годините се превърна в избор номер 1.

Платформата разполага с над 58,255 WordPress плъгина (безплатни и платени), създадени, за да подобрят уеб сайтовете и да направят потребителското изживяване неповторимо.

В днешната статия ще научите всичко необходимо, за да създадете своя WordPress сайт още сега без да имате каквито и да било технически познания.

Ще се наложи с времето да следите за подобрения и да се информирате за новостите около WordPress, за да сте сигурни, че предлагате най-доброто за вашия сайт. Нека заедно да изградим основите на вашия WordPress сайт.

Няма да губим повече време, нека започваме с точка номер едно:

1. Какво е WordPress?

WordPress е платформа за изграждане на всякакъв тип любителски и професионални сайтове като блогове, бизнес уеб сайтове, eCommerce магазини, новинарски сайтове, форуми, професионално портфолио и още..., и още. И това е само началото.

Както вече споменахме това е най-предпочитаната CMS платформа в света. Различните CMS платформи могат да бъдат изградени на различни програмни езици, а главният герой днес, е изграден с един от най-популярните от тях - PHP.

Той представлява скриптов език с отворен код и се използва за създаването на приложения с динамично уеб съдържание. WordPress общността комуникира основно в специално изграден за тази цел форум , което е и едно от най-силните предимства на платформата.

На едно място са събрани всички новости около нея, всички притеснения на потребителите, всички бъгове и техните разрешения в последствие. Във форума можете да получите всякаква нужна информация като това:

 • как да разрешите проблеми при инсталиране на сайта си;
 • повече информация за необходима документация;
 • какви са новостите около WordPress и още много друга полезна информация.

2. Каква е разликатa между WordPress.org и WordPress.com?

Сигурни сме, че ако сте търсили информация за WordPress вече сте попадали на поне един от двата сайта. Знаете ли, че зад тях стои една огромна компания, която се казва Automattic?

Основната разлика между тях се вижда и на пръв поглед и тя е в домейн разширението – единият е с домейн разширение .org, а другият е с домейн разширение .com.

Ето и каква е съществената разликата между двата сайта накратко:

 • WordPress.org представлява уеб приложение с отворен код за създаване на WordPress сайтове, както за потребители без никакви технически познания, така и за потребители с по-задълбочени умения.

Разработчиците на сайтовете имат привилегията да използват отворения код на платформата и да го променят, както пожелаят, защото имат пълен контрол над кода.

Това, което трябва да направите е да свалите инсталационния пакет от сайта и да го инсталиране на сървър. Не забравяйте, че за тази цел ще имате нужда от хостинг и домейн име за вашия сайт.

 • WordPress.com представлява официалният сайт за създаване на сайтове или блогове в платформата, като всеки един от тези сайтове се зарежда директно от сървърите на платформата.

  Когато използвате WordPress.com, ще имате нужда от заплащане на собствен домейн или добавяне на допълнителна тема по ваш избор, която е извън стандартните теми, които предлага платформата.

Ако искате да си направите собствен сайт в WordPress.com, ще трябва първо да се регистрирате - https://wordpress.com/log-in

По-надолу в статията сме се погрижили да ви покажем всички стъпки от начало до край за инсталиране на вашия първи сайт.

3. Функционалности и елементи на WordPress сайтовете

Това, което трябва да знаете е, че всеки WordPress сайт съдържа 4 основни елемента:

 • WordPress плъгини (разширения) и WordPress widgets (джаджи);

 • Тема;

 • Ядро (версия);

 • WordPress база данни.

Всички тези елементи присъстват в WordPress, за да може да се подобри представянето на сайтовете и те да бъдат още по-привлекателни за потребителите. Но не забравяйте, че освен да ги използвате, трябва и да ги поддържате актуални.

Когато не актуализирате вашата тема или вашите плъгини, вие рискувате пробив в сигурността на сайта си. Разработчиците на използваните от вас тема и разширения много редовно предоставят актуализация за сигурност и отстраняване на грешки точно поради тази причина.

И най-малката уязвимост във вашия сайт е лесна за хващане от хакерите в онлайн пространството и може ви донесе големи неприятности.

Научи повече: Защо е важно редовно да обновяваме WordPress ядрото, темата и разширенията в нашия уебсайт?

Сега нека разгледаме какво представлява всяка една от най-важните функционалности за вашия WordPress сайт.

WordPress плъгини

Толкова пъти вече използвахме думата “плъгин” и думата “разширение”. А знаете ли какво всъщност представлява един “plugin”?

Плъгините са приставки, които се инсталират на WordPress сайтове, за да му добавят дадена функционалност. Те могат да бъдат изключително дребни като това да добавите социалните си канали като бутон на сайта си или огромни промени като това да превърнете сайта си в добре функциониращ и мощен онлайн магазин или форум.

Интересно: Един от най-мощните плъгини за електронна търговия е WordPress плъгинът WooCommerce. За 2020 г. са регистрирани цели 20 милиарда продажби, което е с 2 пъти повече в сравнение с предходната година.

WordPress разполага с невероятното число от 58.255 плъгина! Съществуват както платени, така и безплатни плъгини.

Разгледайте нашите предложения за 68 WordPress плъгина, които да инсталирате през 2021 - Част I.

Откъде да сваля плъгини?

Може да разгледате всички плъгини на официалния сайт на WordPress.org в секция “plugins” или в панела на вашия сайт отново в секцията “plugins”, която изглежда ето така:

wordpress plugins download

Стъпките, които трябва да направите са общо 3:

 • Първо намерете в търсачката името на плъгина, от който се нуждаете;

 • Второ инсталирайте плъгина;

 • След инсталация плъгините се показват в таблица в панела “Plugins”, от където можете да ги активирате, деактивирате и дори изтриете. Проверете дали желания от вас плъгин е наличен.

Ако сте направили всичко, както трябва, ще виждате инсталираното от вас WordPress разширение на вашия сайт и сте готови да получите най-доброто от него. Ако искате да инсталирате още плъгини на сайта си, тогава нашия пълен списък, който споменахме по-рано, ще ви бъде от полза!

Съветваме ви винаги да прочитате ревютата на всеки един от плъгините, защото те са най-добрият измерител за това дали дадено разширение работи безпроблемно и дали е ефективно. Ревютата са поставени от хора, които вече са го изпробвали и знаят силните и слабите му страни.

Друго нещо, което задължително трябва да следите е кога за последно даденият плъгин е бил актуализиран. Не искате да инсталирате WordPress разширение, което не се ъпдейтва често, защото това ще направи сайта ви уязвим.

Разгледайте и втората част от предложенията за 68 WordPress плъгина, които да инсталирате през 2021 - Част II .

WordPress теми

Темите са следващият много важен елемент, за който трябва да знаете. Сами по себе си те представляват код, който се инсталира към ядрото на вашия сайт. Всеки сайт се нуждае от тема, за да функционира.

Когато инсталирате своя WordPress сайт за първи път ще видите, че вие вече имате инсталирана тема по подразбиране, но сами можете да изберете най-подходящата WordPress тема за сайта си.

Направете своя избор, така че тя да отговаря на всичките ви изисквания от това как да изглежда той до функционалностите и страниците, с които да разполага.

Ето няколко основни критерия, на които със сигурност трябва да отговаря вашата WordPress тема:

Responsive design - това означава сайтът ви да изглежда добре и на мобилна версия. Изключително е важно, защото над 51 % от интернет трафика идва от телефоните на потребителите и проучванията показват, че този процент само ще расте в следващите години;

Изчистен дизайн - много добре трябва да прецените нуждите на вашите бъдещи потребители. Това ще определи и избора ви дали да заложите на по-изчистен и минималистичен дизайн или обратното. Препоръчваме ви винаги да използвате професионални изображения.

Най-добре би било, ако разполагате с авторски снимки, защото така значително ще се отличите от конкурентите си. Ако все пак не разполагате с такива снимки, използвайте безплатните банки за професионални снимки. Разгледайте нашите предложения за 10-те най-добри сайта за сваляне на безплатни снимки .

Шрифтовете също са елемент, върху който е необходимо да помислите, за да постигнете изчистена и привлекателна визия на сайта си. Съветваме ви да не използвате комбинация от повече от 3 шрифта и с големина не по-малко от размер 12 пиксела.

Подбрали сме за вас 25 Modern шрифтове за WordPress сайтове, които можете да използвате.

Вижте всичко, което трябва да знаете за WordPress шрифтовете на едно място.

Актуална версия на темата - задължително следете дали темата, която избирате е актуализирана скоро. Никой не би заменил новия си телефон със стар, нали? Така е и при темите. Никой не искал стара, несигурна и недобре работеща тема за своя сайт.

Това са само част от важните неща, с които трябва да се съобразите. Вижте кои са 32 от най-добрите безплатни WordPress теми за 2021 г..

Понякога изборът на подходяща тема може да се окаже доста труден. Постарайте се така да подредите сайта си, че да бъде достъпен и много лесен за навигиране за потребителите ви.

Знаете ли, че с помощта на Sidebar меню можете значително да подобрите навигацията на сайта си? Той представлява странична лента, в която можете да включите допълнителни страници, за да бъдат по-лесно забележими и по-достъпни за посетителите на сайта ви. На него можете да “закачите” бутони за социалните ви канали, CTA бутони поле за абониране за вашия newsletter, който също е много полезен инструмент за вашия бизнес и др.

Поддържане на мобилна версия

Изключително важно е вашият сайт да излиза коректно както на десктоп, така и на мобилни устройства. Знаете ли, че над 51 % от онлайн потребителите използват именно телефонните си устройства, за да търсят информация в интернет и да правят покупки?

За да изглежда вашият сайт еднакво добре на устройства с различна резолюция на екрана (на десктоп, таблет и на смартфон) уверете се при избора на тема, че нейният дизайн се адаптира към ширината на екрана на устройството на потребителя. Тази опция е позната като Responsive Design. Ако избраната тема не е адаптивна (responsive), това ще бъде забелязано от търсещите машини и сайтът ще получи по-нисък ранкинг. Само по себе си това означава, че при изписване на сайта ви в Google, той ще излиза на по-задни позиции. Никой не желае това, нали?

Научи какви стъпки да предприемеш, за да направиш сайта си Mobile Friendly?

Откъде да сваля WordPress тема?

Темите можете да свалите директно от вашия WordPress панел. За целта е необходимо да влезете в своя панел, след това кликнете на бутона “Appearance” или “Външен вид” на български. Вдясно Или отдолу от него ще ви излезе падащо меню, кликнете върху бутона “Themes” или “Теми”, ако менюто ви е на български.

how to add wordpress theme

Ако преди това сте опитвали да инсталирате някакви други теми, то те ще ви се покажат една под друга.

Ако не сте инсталирали никога досега тема, кликнете върху бутона “Add new” или “Добави нов”. В search полето можете да напишете темата, която търсите, ако предварително сте проучили и знаете нейното име. В противен случай можете да използвате готовите бутони “featured”, “popular”, “latest” и т.н., за да разгледате различни опции, които ви предлага WordPress.org.

Едно от полетата се казва “Feature filter”. Когато кликнете на него, ще ви се появят различни опции. Сложете отметка на тези, които най-добре описват желаната от вас тема, за да видите предложенията, които ще ви поднесе WordPress.

wordpress feature filter

Когато си харесате конкретна тема, е необходимо да кликнете върху бутона “Install или “Инсталирай”, след което апликацията ще започне да се сваля и темата ще започне да се инсталира. За да финализирате процеса, трябва да кликнете на бутона “Activate или “Активирай”. Това е всичко!

Ако разполагате с тема, която предварително сте свалили и не може да се намери в WordPress.org, ще трябва да качите темата на своя сайт.

За целта трябва да се върнете във вашия контролен панел, след това кликнете на бутона “Appearance’ и в дясно ще намерите бутона “Upload Theme” / “Зареди тема”. Кликнете на него, за да качите темата на сайта си.

upload wordpress theme

Сега кликнете върху бутона “Choose file” , изберете файла, който искате да прикачите и натиснете бутона “Install now”.

Widgets/ Джаджи

Widgets или т.н. Джаджи представляват допълнителни функции, които се добавят на уеб сайтовете, за да оптимизират неговата работа, като например: календар за събития, допълнителни менюта, секция със снимки от социалните мрежи и др.

Повечето теми в WordPress са с инсталирани джаджи, които са готови за използване.

Можете да добавите нови widgets, ако имате нужда от допълнителни функции от менюто за сваляне на плъгини. За целта влезте във вашето контролно меню или т.н. “Dashboard” (работно поле) и кликнете на бутона “Plugins”. Оттам ще ви излезе search поле, в което да въведете търсената от вас джаджа.

add wordpress plugins

WordPress версия (ядро)

WordPress ядрото или т.н. WordPress Core представляват всички файлове, които са необходими за работата на вашия сайт. През определен период от време разработчиците на платформата подновяват всяка последна версия, за да гарантират по-безпроблемната работа на WordPress сайтовете.

Излезе най-новият и голям ъпдейт за годината WordPress 5.7 "Esperanza” със страхотни подобрения, които имат за цел да подобрят цялостното представяне на сайтовете, тяхната защита и най-вече да персонализират и развият техния дизайн.

Надеждите на онлайн потребителите са в пъти по-големи в сравнение с предишната версия WordPress 5.6. Благодарение на Drag&Drop функцията имате възможността да разчупите дизайна на уеб страниците ви по ваш вкус. Най-новата версия предлага значителни подобрения и функционалности в блока на бутоните.

Можете да избирате от различни големини или да задавате собствен и персонализиран размер. Също така залага и на по-голямата защита на вашата парола при необходимост от генериране на нова или забравена такава.

Администраторите на сайтове имат вече и нова опция, която им позволява да изпращат линк с потвърждение за ново генерирана парола на всеки свой регистриран потребител.

Тази новост е много важна, в случай, че потребителят има затруднения с получаването на линк за нова парола.

И още…, и още… всичко в името на изграждането на успешен персонализиран сайт и положителното изживяване на неговите посетители.

Желателно е винаги да поддържате най-новата версия на своя сайт, защото това ви дава увереността, че сте се погрижили подобаващо за сигурността на сайта си и сте направили максимума той да работи безупречно. Не подценявайте този момент.

Като хостинг компания с 16-годишен опит и работа с много клиенти, можем да ви уверим, че най-уязвимите сайтове, са именно неподдържаните сайтове! Ако имате нужда от професионален съвет за създаването и поддръжката на вашия WordPress сайт, не се колебайте да ни потърсите.

Свържи се с нас

База данни

По-горе вече споменахме, че базата данни е един от основните елементи за сайтовете. Всеки един от тях има своя база данни. В началото на създаването на сайта тя е значително малка, но в последствие с развитието му през годините, тя се увеличава. Оттук идва и необходимостта да се грижите за нейната оптимизация, за да може уеб сайтът ви да работи безпроблемно.

Когато се грижите подобаващо за оптимизирането на вашата база данни, вие ще подобрите значително няколко важни неща:

 • Ще подобрите значително потребителското изживяване на вашите читатели;
 • Ще получите по-бърза обработка при бекъп на сайта;
 • Сайтът ви ще се зарежда много по-бързо.

4. WordPress хостинг

Изборът на подходящ хостинг е една от основните стъпки, която няма как да пропуснем. Преди да се запознаем подробно с това какво е хостинг и защо ви е необходим, искаме да ви посъветваме да се доверите на услугите на утвърден хостинг доставчик през годините, който ще се погрижи за вашия сайт и ще е на разположение по всяко време 24/7 за вашите нужди.

Уверете се, че вашият хостинг доставчик разполага с висококачествено оборудване и защитата, от която се нуждаете.

Хостингът е услуга, която предлагат хостинг компаниите. Те предоставят сървъри на своите клиенти, за да разположат сайтовете си на тях. По този начин осигуряват защитена интернет връзка на вашия онлайн сайт 24/7. Цялата информация, с която разполагате се намира на това защитено сървърно пространство.

Поръчай WordPress хостинг и получаваш всичко необходимо за твоя сайт на едно място.

Поръчай сега

Нека разгледаме защо да изберете WordPress хостинг и какво ви осигурява той:

Безплатна DDos защита - DDoS атаките са едни от най-често срещаните хакерски атаки в интернет, които представляват едновременен трафик от много източници към вашия сайт с цел блокиране на неговата дейност;

Научи повече: Какво е DDoS атака?

Безплатен SSL сертификат - той представлява специален протокол, който защитава връзката на потребителите с вашия сайт. Сертификатът криптира данните и защитава канала, по който се извършва комуникацията.

С подходящия SSL сертификат за вашия сайт, можете да сте сигурни, че данните на вашите клиенти и комуникацията, която водите с тях е защитена.

Научи повече за това какво е SSL сертификат и как да избереш най-подходящия SSL сертификат

WordPress Management - това са функционалности, за които вече говорихме в нашата статия. Те ви позволяват да оптимизирате сайта си само с няколко клика без да има нужда от задълбочени технически познания.

Достатъчно дисково пространство - това е необходимото място за вашите онлайн проекти, снимки, видеа и текстове, които качвате на сайта си. Вашият сайт ще бъде разположен на ултра бързи SSD дискове, които ще осигурят по-бърз пренос на данни и скоростно зареждане на вашия сайт. Всичко това е важно не само за вас, но и за вашите потребители.

Домейн - в зависимост от плана, който изберете, можете да получите и безплатен домейн.

В следващата точка ще разгледаме какво е домейн име, ще ви дадем и ценни съвети как да изберете най-подходящия домейн за своя сайт.

5. Регистриране на собствен домейн

Какво е домейн име?

Домейнът представлява името на вашия сайт, което се изписва в търсачките, за да достигнете до сайта си. Изборът на подходящо домейн име не е лека задача. Правилно подбраното домейн разширение ще ви направи лесно откриваеми в онлайн.

Ето няколко съвета за избора на подходящо домейн име:

 • Домейнът трябва да се асоциира с вашата дейност, продукт или услуга;

 • Изберете уникално домейн име, което е лесно за изписване и запомняне;

 • Заложете на по-кратко име;

 • Включете ключови думи, които асоциирате с услугите или дейността си. Това ще ви помогне да излизате на по-горни позиции в търсачките и потребителите ще достигат по-лесно до вашия сайт при търсене;

 • Изберете домейн разширението си спрямо локацията на вашия бизнес или дейност. Ако вашият блог, WordPress сайт или онлайн магазин е предназначен за Европейския пазар, използвайте .eu домейн.

Научи повече: Как да изберем домейн име?

Най-използваното домейн разширение в световен мащаб е .com. Ако имате намерение да оперирате само в границите на България, можете да разгледате предложенията с разширение .bg

Как можете да ги разгледате? Напишете желаното от вас домейн име и разширение в нашата търсачка и кликнете върху бутона “Търси”. На следващата страница ще разберете дали то е свободно и ще получите други разнообразни предложения.

domain search

6. Стъпки за инсталиране на WordPress сайт

Инсталирането на WordPress сайт не е изключително сложен процес, но може да ви затрудни, ако не сте се сблъсквали с него преди. Ние сме тук, за да ви помогнем да го направите по най-лесния и бърз начин в няколко стъпки. Нека започваме:

6.1 Купуване на хостинг

Изборът на подходящ хостинг е една от основните ви задачи. Съветваме ви да обсъдите със своя хостинг доставчик параметрите, от който се нуждаете.

За да заявите WordPress хостинг за своя сайт, влезте на сайта icn.bg. След това отидете на страница “Хостинг”. В средата на екрана ще ви излезе поле с три опции, кликнете на “WordPress хостинг”, както показваме и на снимката:

WordPress hosting

Ще ви излезнат параметрите на разлишните WordPress хостинг планове. След това изберете най-подходящия за вашия сайт.

Икономичен план е подходящ за нови сайтове и стартиращи блогове.

Бизнес план е подходящ за развиващи се сайтове, информационни сайтове и посещаеми блогове.

Стандарт план е подходящ за развити онлайн магазини, фирмени сайтове и блогове със сериозен трафик.

След като изберете своя хостинг план, го поръчайте като кликнете на бутона “Поръчай” и изберете конкретен период. Готово, вече имате хостинг!

Следващата стъпка, която е нужно да предприемете е изборът и регистрация на домейн име, защото всеки сайт се нуждае от име.

6.2 Регистриране на домейн име

Изберете домейн име, което да бъде кратко, ясно и лесно за запомняне. Преди да закупите своето домейн име, трябва да проверите дали е свободно, защото съществува вероятност да е запазено от друг потребител преди вас.

Можете да проверете дали разширението е свободно в нашата търсачка. Изпишете избора си в search полето и кликнете на бутона “Търси”. Ще ви излезе поле, в което ще изпише дали домейн името е свободно или заето.

search domain name

Също така ще ви се покажат и различни други опции от домейн разширения, за които не сте се сетили и от които също може да изберете.

След като изберете вашето разширение, запазете го за желания от вас период. Честито, вече имате име за своя сайт! Продължаваме нататък със същинската част на инсталирането на WordPress.

6.3. Инсталиране на WordPress сайт

Всички клиенти на ICN.Bg, които искат да си направят WordPress сайтове, имат достъп до специално изградена система за контролиране през WordPress management в своя cPanel.

В него има инструмент “WordPress Install”, с помощта на който само с няколко клика ще инсталирате своя сайт без каквито и да било затруднения. Ще опишем всяка една стъпка подробно, за да не изпитате никакво затруднение.

Сега влезте в своя Контролен панел от иконката с форма на човече в най-десния ъгъл на сайта ни:

control panel

От падащото меню най-горе в ляво изберете полето „WordPress хостинг“. На следващата стъпка ще ви излезе заявения от вас хостинг план.

WordPress hosting plan

След това в дясно ще ви излезе бутон “Управлявай”. Пред вас ще се отвори активният ви хостинг план. Когато кликнете на него, ще видите страница с три опции „Използван ресурс“, „ Информация за сървъра“ и “Name servers”.

Най-отдолу на средната колона с име „Информация за сървъра“ трябва да кликнете върху бутона „Влез в cPanel“, който сме очертали в червено.

login cPanel

На екрана ще ви излезат различни опции. Намерете секцията "ICN.Bg WordPress Management". Кликнете върху бутона “WordPress Install”. Ще ви се зареди прозорец и ще започне инсталирането на вашия WordPress сайт.

WordPress Management

След като кликнете на бутона “WordPress Install” ще ви се отвори интерфейса на Softaculous.

Другият начин, по който можете да достигнете до настройките за инсталиране на WordPress е и чрез бутона “Softaculous App Installer” в секция “Софтуер”.

Продължаваме с настройките. Кликнете на бутона “WordPress” в ляво или напишете в търсачката “WordPress”.

Softaculous App Installer

Следващата стъпка е да кликнете на бутона “Install Now”, за да стартирате процеса на конфигуриране на вашия сайт.

WordPress install in Softaculous

Предстои да направите настройка на софтуера или т.н. “Software Setup”. На екрана ще намерите тази секция, отидете в полето “Choose Installation URL” и изберете следните настройки:

В полето “Изберете протокол” (Choose Protocol) - изберете протокол https:// или https://www. , ако искате домейнът да се зарежда с www.

В случай, че не сте инсталирали SSL сертификат на домейна, изберете http:// или http://www. от менюто.

В полето “Изберете домейн” (Choose Domain) от падащото меню изберете своя домейн или под-домейн, с който ще работи WordPress сайтът ви.

choose domain

В директория (In Directory) - Препоръчаме да оставите полето празно, по този начин сайтът ще се инсталира в главната директория на домейна, с който се закупили този хостинг план. Ако искате да инсталирате за допълнителен или тестов домейн, моля изберете тук неговата директория.

Продължаваме със секцията “Настройки на сайта” (Site settings). В полето “Име на сайта” (Site Name) въведете основното заглавие на вашия сайт. В полето “Описание на сайта” (Site Description) въведете описанието на сайта за какво е той, каква е вашата цел и какво ще намерят потребителите като съдържание на вашите страници.

Ако оперирате няколко сайта имате опцията “Активиране на MultiSite (Enable Multisite WPMU). Тази опция се активира само ако използвате много сайтове с една обща база данни в една WordPress инсталация. В случай, че оперирате с един единствен сайт, оставете полезно празно.

site settings

Чудесно се справяте до тук! Сега е време да направим настройките на Администраторски акаунт или т.н. директория “Admin Account”.

Съветваме ви в полето “Администраторско име” (Admin Username) да не използвате името по подразбирането, което е “admin”, а изберете трудни за отгатване от случайни хора данни.

В полето “Администраторска парола” (Admin Password) въведете вашата силна парола. Съветваме ви тя да съдържа главни букви, малки букви, цифри и специални символи. Колкото по-дълга е паролата ви, толкова по-сигурна е тя.

Желателно е да бъде поне с 12 знака. Ще забележите, че точно под поленцето за въвеждане на парола, ще ви излезе надпис дали предоставената от вас е достатъчно силна или по-скоро слаба.

Ако в полето пише “Strong”, това означава, че сте избрали сигурна парола, в противен случай не е достатъчно силна и съществува опасност да ви бъде хакната. Затова ви съветваме да си подсигурите достатъчно силна парола още сега!

Запишете си тези данни на сигурно за вас място, защото ще ви трябват при логване в администрацията.

“Администраторски имейл” (Admin Email) дава възможността да получавате съобщения при нужда на възстановяване на забравена парола или други важни за сайта ви предупреждения.

admin account settings

Продължаваме нататък с избора на език и секцията “Select Language”. Изберете от падащото меню езика на административния панел. Ако искате администрацията на целия ви сайт да е на български, за да ви е по-лесно, тогава изберете него.

В секцията “Изберете плъгини” (Select Plugins) имате възможността да инсталирате няколко допълнителни плъгина в още в самото начало. Кои са те и защо са важни, разберете сега:

Limit Login Attempts (Loginizer) - ако сложите отметка на квадратчето, ще инсталирате и активирате Loginizer плъгин. Той се активира, за да намалите опитите за влизане във вашия сайт или най-вече да предпазите сайта си от една от най-често срещаните онлайн атаки за сайтове “Brute force” атака. Научи кой са топ 5 най-опасните кибер атаки за WordPress сайтове и как да ги предотвратим. .

Интересно! В основата на този тип атаки стои генериране на стотици или хиляди комбинации на username и парола, докато не налучкат вашата конкретна комбинация и не достъпят информацията в сайта ви. Brute Force са едни от най-често срещаните, защото се правят с помощта на софтуер, който генерира огромен брой от комбинации за секунди и могат да достигнат огромен брой сайтове без никакви усилия.

Ако сложите отметката на следващото поле, което е “Classic Editor”, ще инсталирате стария редактор със съответните панели и мета-полета за настройка на страниците ви и публикациите ви. По подразбиране WordPress ще инсталира новия редактор Gutenberg, ако оставите полето немаркирано.

Следващата опция wpCentral - Manage Multiple WordPress ви позволява да управлявате всичките си инсталации от едно място. Ако маркирате полето, плъгинът wpCentral ще се активира и инсталира автоматично на вашия сайт.

select plugin settings

Време е да преминем към следващите настройки в секция “Advanced Options”. Необходимо е да кликнете върху знака “+”, за да ви се отворят всички опции. Нека разгледаме какви са те.

Първата от тях е “Име на база данни” (Database name). Трябва да знаете, че Softaculous ви генерира автоматично име. Следващата опция е “Префикс на таблиците” (Table Prefix). Тук всяко име, което е различно от “wp_” е хубаво и се смята за фактор за по-добрата сигурност на вашия уеб сайт.

Опцията “Деактивиране на известията за актуализация” или т.н. Disable Update Notifications Emails е опция, която спира известията ви за актуализации. Желателно е да оставите полето немаркирано, за получавате всички новости и да сте сигурни, че сте направили всичко необходимо за защитата на вашия сайт.

В противен случай може да пропуснете някоя новост и сайтът ви да бъда под риск.

“Автоматични актуализации” или Auto Upgade е следващото поле. Препоръчваме ви да актуализирате автоматично вашият WordPress като по този начин може да се уверите, че сте защитени от уязвимости в стари версии на вашия CMS, теми и плъгини.

Следващите две опции - Auto Upgrade WordPress Plugins и Auto Upgrade WordPress Themes са на същия принцип.

Останаха ни за разглеждане и обсъждане с вас - Backup Location, Automated backups и също така Backup Rotation. И трите са свързани с архивирането на сайта ви. Смятаме, че архивирането на файлове от Softaculous е абсолютно ненужно, тъй като хостинг услугите на ICN.Bg ви осигуряват архивни копия на всички сайтове за последните 30 дни.

Обръщаме внимание, че опцията Automated Backups трябва да бъде с отметка на “Don’t backup”, както е и на нашата снимка по-долу.

advanced options

При “Избор на WordPress тема” трябва да сте наясно, че ако нямате избрана тема, че ви се инсталира такава по подразбиране. На следващ етап можете да я смените като тествате различни теми в администраторския панел.

Съветваме ви да не се спирате на първата, а да опитате поне няколко преди да направите своя избор.

Кликнете върху бутончето “Install”, за да започнете процеса на инсталиране.

Намирате се на финалната права, останаха само още няколко дребни стъпки. Обещаваме ви!

Би трябвало до няколко секунди да получите на имейла си съобщение за успешно извършена инсталация, който изглежда ето така:

email for successfull instalation

Копирайте URL адреса на администрацията, въведете си потребителското име и парола на администратора в полетата, за да се логнете в админ панела и ако сте направили всичко, както трябва вече сте в администрацията на вашия чисто нов WordPress сайт.

welcome to wordpress

Последната стъпка, която трябва да направите, за да финализирате инсталирането на вашия нов WordPress сайт е да кликнете на името на сайта в горния ляв ъгъл на екрана, където пише WordPress and Softaculous, за да заредите началната страница!

Честито, вече имате инсталиран сайт! Знаем, че стъпките не са лесни, но усилията си заслужават. Надяваме се, че сме ви били полезни в целия процес! Желаем ви успех!

wordpress site

7. Как да защитя WordPress сайта си?

За да бъде вашият онлайн бизнес успешен, е необходимо да подсигурите защитата на вашия сайт.

WordPress сайтовете са една от най-големите мишени за злонамерените хакери, предвид факта, че това е една от най-използваните платформи за сайтове в цял свят.

Както вече споменахме, една от най-честите причини за изпълняването на успешна хакерска атака върху WordPress сайт е използването на остарели елементи. Често собствениците на сайтове пренебрегват съветите на специалистите да поддържат ядрото, темите и плъгините си актуални.

Виж повече: Кои са топ 5 най-опасните кибер атаки за WordPress сайтове и как да ги предотвратим?

Много собственици вярват, че сайтовете са им прекалено малки, за да представляват интерест за хакерите. Истината е, че не същестува прекалено малък или прекалено голям уебсайт, който да не може да бъде хакнат! Никой не е застрахован.

Но вие може да застраховате сигурността на вашия сайт и вашите онлайн потребители като предприемете няколко просто стъпки:

 • Актуализирате редовно ядрото, темите и плъгините си
 • Инсталирате SSL сертификат
 • Правите редовен бекъп на сайта си
 • Доверите се на хостинг партньор, който може да ви осигури сигурна хостинг среда

За нас от хостинг компания ICN.Bg сигурността на нашите клиенти и техните сайтове е от основно значение.

Освен всички мерки, които ние като компания сме взели, за да защитим сайтовете на нашите потребители, създадохме и WordPress Ръководство за сигурност, в което ще откриете всичко необходимо, за да минимизирате риска от успешни хакерски атаки и повишите нивото на сигурност на вашия сайт.

Също така, в контролния панел на нашите клиенти с WordPress сайтове внедрихме специален и напълно безплатен инструмент, който се казва WordPress Management. Той позволява само с няколко клика от контролния ви панел да управлявате вашата инсталация без да имате задълбочени технически познания.

С минимални усилия ще можете да:

 • инсталирате своя WordPress сайт;

 • оптимизирате скоростта и цялостното представяне на сайта ви;

 • защитите своята инсталация;

 • Да актуализирате всички елементи на сайта си (тема, плъгини, джаджи); клонирате сайта си;

 • Управлявате достъпа до инсталациите си.

Научи веднага всички ключови функционалности, които можеш да оперираш с WordPress Management от ICN.Bg

8. WordPress речник с най-употребяваните термини

Важно е да познавате най-често употребяваните термини за WordPress. Тези знания ще ви донесат голямо предимство и много по-лесно ще се ориентирате във функционалностите и работата с вашия сайт.

Ето няколко от основните термини, които най-вероятно не ви говорят нищо. Но не за дълго...

API - идва от Application Programming Interface и представлява интерфейс за програмиране на приложения и позволява на програмите да си взаимодействат и споделят данни;

Apache - е един от най-известните софтуер за уеб сървъри, който е с отворен код и е безплатен за употреба;

Avatar - представлявала снимка или илюстрация, която използват онлайн потребителите, когато се регистрират в даден сайт като квадратче с изображение.)

Back-end developer - back-end разработчиците се занимават с базата данни и характеристиките на WordPress ядрото;

Backlink - представлява външен линк от други сайтове, който води към вашия сайт.

Beta - използва се най-вече в словосъчетанието “бета версия” и представлява тестова версия на даден софтуер, която е пусната за употреба до голяма група потребители с цел тестване на функционалностите и проверка за грешки и бъгове.

Category - категорията ви позволява предварително да групирате различни неща като например публикации, които са на една тематика. Например категория “WordPress” на сайта ви или категория “факти” в блога ви.

Научи повече: Познавате ли 26-те основни WordPress термина?

9. Как мога да прехвърля хостинг услугите си към ICN.Bg?

При избора на хостинг доставчик е важно да можете да разчитате на компетентни специалисти с голям опит в сферата, които са на линия да следят представянето и състояниeто на вашия сайт 24/7.

Хостинг компания ICN.Bg е от вече 16 години на пазара и предлагаме абсолютна безплатна миграция на сайтовете на нашите клиенти. Погрижили сме се да минимизираме участието на собствениците на сайтове, тъй като процесът на прехвърляне не сайт отнема време, емоции и технически познания.

Ако желаете да прехвърлите вашите хостинг услуги при нас, ще ви съдействаме с всяка една стъпка, ще извършим целия процес вместо вас след предварително съгласуване с вас и изричното ви позволение за това. Свържете се с нас на имейл support@icn.bg в удобно за вас време.

Ако предпочитате да прехвърлите сайта си сами, сме ви подготвили всички необходими материали, за да го направите безпроблемно още сега. Нашият екип от отдел Техническа поддръжка е на ваше разположение, ако срещнете трудности по пътя си.

РЪЧНО МИГРИРАНЕ НА WORDPRESS САЙТ

Ако искате да мигрирате вашия сайт в ICN.Bg хостинг, проследете подробните стъпки в нашата статия „Мигриране на WordPress сайт в ICN.Bg хостинг“. В нея ще научите всичко за архивирането на сайта, създаване на база данни, конфигуриране на домейн, качване на файлове и др.

МИГРИРAНЕ НА СТАТИЧЕН HTML САЙТ

Ако сайтът ви е със статичен HTML, прочетете нашата статия за „Мигриране на статичен HTML сайт в ICN.Bg хостинг“ . В нея ще научите как точно да прехвърлите информацията си с помощта на файловия мениджър в cPanel стъпка по стъпка или с помощта на FTP клиента FileZilla.

Научи повече: Статичен или динамичен сайт - кое да избера?

МИГРАЦИЯ НА ПОЩЕНСКИ АКАУНТ

С информацията, която сме ви подготвили, сме сигурни, че миграцията на пощенския ви акаунт съвсем няма да ви се стори трудна задача. Прочетете специалната ни статия на тема – „Миграция на пощенски акаунти и имейл съобщения в ICN.Bg хостинг“.

Желаем ви успех и не се колебайте да ни потърсите, ако изпитвате каквото и да било затруднение на имейл support@icn.bg. Надяваме се, че нашите съвети ще ви помогнат безпроблемно да направите своя мечтан WordPress сайт.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе