Начало > ICN.Bg Блог > WordPress > Всичко, което трябва да знаете за WordPress Sidebar

Всичко, което трябва да знаете за WordPress Sidebar

Всичко, което трябва да знаете за WordPress Sidebar

| WordPress

Страничната лента или т.н. Sidebar може да донесе огромна допълнителна стойност на вашия WordPress сайт. С този инструмент можете да подобрите значително навигацията на сайта си и да го направите по-достъпен за вашите читатели. Играе ролята на елемент, който привлича потребителския поглед и в същото време спестява допълнително пространство на конкретната страница.

Много е важно да знаете какви са опциите пред вас, какви възможности предлага Sidebar-ът и как да го поставите на сайта си. Днес ще отговорим на всичките тези въпроси. Нека започваме.

Какво представлява страничната лента (Sidebar)?

Страничната лента е често използвано приспособление при WordPress сайтове. Ако все още не се сещатe как изглежда, можете да видите снимката по-долу. От ляво виждате Sidebar менюто, на което са заложили от информационния сайт в нашия пример.

wikipedia side bar example

С няколко думи Sidebar-ът представлява вертикална колона, която се поставя в дясната или в лявата част на сайта. Можете да включите различни важни за вас менюта, които ще се показват на само на началната страница или на отбрани от вас страници, които отваряте. Някои от WordPress темите включват лентата като част от инструментите за форматиране на страниците по подразбиране, а други не.

Ако искате да проверите дали вашият сайт разполага в момента с тази опция, е необходимо да влезете в администрацията на вашия WordPress сайт и да кликнете на бутона „Theme options” и много набързо можете да видите дали имате настройки за Sidebar. Ние ще ви покажем обаче как можете да активирате Sidebar на всеки един WordPress сайт, дори и да нямате тази опция.

Ако все още нямате WordPress хостинг, възползвайте се от нашите предложения с големи отстъпки! За да сме ви максимално полезни, създадохме нашето "Пълно ръководство - Как да си направим WordPress сайт?". В него ще научите всичко необходимо, за да изградите своя нов и успешен сайт още сега.

Какви елементи можете да „закачите“ на Sidebar-a?

Вие сте „дизайнерът“ на вашия сайт и вие преценявате какво да включите в своята лента. Можете да си изберете някоя от следните опции:

  • Search поле – по този начин ще го направите по-видимо и ще помогнете на вашите потребители да се ориентират по-лесно в съдържанието на сайта ви, използвайки търсачката;

  • Навигация – тук можете да включите всичките секции на вашия сайт като например: „Пътешествия“, „Какво ново“, „Контакти“, „За мен“ и др.

  • CTA бутон – Call to action бутонът има за цел да подтикне читателя към действие като „купи“, „вземи“, научи повече“ и др. Научи всичко за CTA бутона – функция, дизайн, позициониране

  • Поле за абониране за бюлетин – това е страхотна опция пред вас да съберете голяма база данни от абонати, които са пряко заинтересовани от вашата дейност. Нюзлетърът е полезен за вашия бизнес;

  • Социални бутони – можете да използвате полето, за да напомните на посетителите на вашия сайт, че могат да ви последват в различните социални канали, с които разполагате;

  • Споделяне на съдържание – пред вас стои опцията на още едно място да покажете актуални статии, важно за вас съдържание или да припомните стара новина;

Виж още много полезни съвети и всичко необходимо за твоя сайт в нашето: Ръководство: Как да си направя сайт?

Можете да използвате Sidebar менюто в каквито пожелаете комбинации, за да постигнете своите крайни цели.

Как да сложим Sidebar лента на сайта си?

Повечето сравнително нови теми на WordPress притежават лентата, не е изключено да срещнете теми, които нямат настройки за това. За да проверите дали вашата има тази опция, трябва да откриете в своето навигационно WordPress меню някой от следните бутони: „Layout Settings” или “General Settings”, или “Sitewide Settings”, в зависимост от темата, която сте си избрали.

Някои теми позволяват в Sidebar полето да се добавят персонализирани текстове или постове. За да видите дали вашата е от тях, отидете в WordPress редактора и настройките би трябвало да ви излезнат като допълнително поле под самия редактор. За пример можем да ви дадем OceanWP темата и къде точно излиза полето, когато сте с нея:

OceanWP theme example

Можете да включите Sidebar полето като част от вашето меню по три начина:

1. През WordPress Customizer

Вече сме ви показвали как да конфигурирате своята Sidebar лента с помощта на т.н. “Widgets” от панела. За целта е необходимо първо да кликнете на бутона „ Appearance” и след това на бутона „Widgets” и след това ви излиза падащо меню “Main Sidebar”.

main sidebar

Ще ви излезе една голяма лента с опции, от които можете да избирате какво искате да „закачите“ на вашата лента. Много подробно описание можете да намерите в нашата статия „Създаване на WordPress бизнес сайт – блог, sidebar & footer”. . Преимуществото на „WordPress Customizer” менюто е, че можете да видите на живо в момента preview промените, които искате да направите преди реално да сте ги направили и запазилина своя сайт.

customizer menu

2. През “Widgets” менюто

От това меню също можете много достъпно да променяте приспособленията, от които се нуждаете за страничната лента на вашия сайт. За целта е да отидете в навигационното меню на сайта и да кликнете върху бутона „Appearance” и след това върху бутона „Widgets”. За да добавите избраната от вас опция, е необходимо да изберете от падащото меню и да добавите необходимите елементи като заглавие, описание, снимка и да ги форматирате подходящо.

widgets menu

3. Добавяне на sidebar с код

За да покажете WordPress sidebar лентата с код, е необходимо да редактирате директно файловете с шаблони на вашата тема. Тъй като правите директни редакции на вашата тема, от съществено значение е да използвате WordPress “child” тема. Това ще предотврати замяната на промените ви, когато актуализирате темата си.

Какво означава “child theme”?

Това е т.н. дъщерна тема, която ви позволява да правите безопасно промени по вашия сайт и по настройките на вашата тема без да е необходимо да я променяте в действителност. Така можете да правите безброй много промени, без те да се отразяват на сайта ви в момента, за да можете да намерите най-добрия вариант за вас. Така промените ще виждате само вие, но не и потребителите на вашия сайт.

След като създадете дъщерната си тема, копирайте файла „single.php“ от папката на родителската си тема в нейната папка. След това редактирайте файла single.php и добавете следния фрагмент, където искате да се показва вашата sidebar лента:

code file

Не забравяйте винаги да се поставяте на мястото на вашите потребители и читатели преди да правите каквито и да било промени по свяо сайт. Опитайте се да погледнете отстрани неговата структура и преценете добре дали промените, които правите са достатъчно добри, за да подобрят навигирането във вашия сайт. Грижете се за достъпността на сайта си, така че той да бъде лесен за управление и достъпен до всички.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе