Начало > ICN.Bg Блог > WordPress > WordPress Ръководство: Как да подобрите скоростта и представянето на вашия сайт?

WordPress Ръководство: Как да подобрите скоростта и представянето на вашия сайт?

WordPress Ръководство: Как да подобрите скоростта и представянето на вашия сайт?

| WordPress

След като наскоро ви представихме нашето WordPress Ръководство за Сигурност, решихме, че е време да ви запознаем и с някои от най-добрите практики за подобряване на скоростта и цялостно представяне на вашия WordPress сайт.

В следващите редове, се постарахме да съберем полезни съвети и практики, които можете да приложите веднага след прочитането на статията. Ще обърнем внимание на теми като:

  • Защо е важно сайтът ви да е бърз?
  • Какво би могло да го забави?
  • Каква е ролята на хостинг доставчика за представянето на вашия сайт?
  • Стъпки за подобряване на представянето на сайта ви.

И още много други полезни съвети.

Нека започваме!

Какво влияние има скоростта на сайта ви върху бизнеса ви?

Във всяка статия, свързана с SEO оптимизация или по-добро представяне на вашия сайт, наблягаме на това колко важно е уеб сайтът ви да зарежда бързо!

За да подкрепим твърдението си с факти, ще споделим, че според последни проучвания, времето, което съвременните потребители прекарват концентрирани върху нещо е около 7 секунди. Сега, можете да си представите, как би се отразило на вашия бизнес, ако на сайтът ви му отнема 5 секунди да зареди!

Рискувате да изгубите много потенциални клиенти, което, разбира се, ще доведе до големи финансови загуби за вашата компания.

Освен това, търсещите машини, като Google и Bing, наказват всеки сайт, който се зарежда по-бавно от нормалното. Това се изразява в по-нисък ранкинг, което е предпоставка за по-малко трафик към тези сайтове.

Съвет: Редовно проверявайте скоростта на сайта ви. Можете да го направите с помощта на инструмента на Google – PageSpeed Insights . Всичко под 2 секунди е добър резултат!

Какво забавя сайта ви?

След като разбрахте колко важна е скоростта на сайта ви, нека се фокусираме над това какво точно го забавя?

Почти всеки софтуер за тестване на скоростта на сайтове ще ви предостави доклад с различни подобрения, които можете да направите. Съветваме ви да обърнете внимание на препоръките, като дори милисекунда подобрение в зареждането на вашата уеб страница, би имало огромен ефект върху представянето.

Въпреки това, една от основните причина за забавянето на WordPress сайтовете са следните:

  • Хостинг – изборът на неподходящ хостинг план, както и неправилното конфигуриране на сървъра, на който е разположен е една от главните причини за лошото представяне на сайта ви.

  • Плъгини – много хора вярват, че използването на голям брой плъгини ще навреди на сайта ви. По принцип, няма максимален брой плъгини, които можете да инсталирате на сайта си. Въпреки това, не ви съветваме да прекалявате. Разбира се, че в зависимост от функцията, която изпълнява, даден плъгин ще забави сайта ви повече от други. Важно е да откриете тези, които ще ви вършат добра работа и същевременно, няма да увеличат времето за зареждане на сайта ви, толкова, че да имате големи загуби. Един от методите, които можем да ви препоръчаме, е да тествате скоростта на сайта си преди да инсталирате плъгини и след добавянето на нов такъв. Така ще сте наясно как се отразява всеки плъгин на скоростта ви.

Виж повече: 68 плъгина, които да инсталираш през 2019

  • Големина на страниците – най-често големината на страницата зависи от изображения, които са качени на нея.

  • Кеширане – ако сайтът ви не се кешира, това ще залее сървърът, на който е поместен с нови и нови заявки, докато не изразходи ресурсите му.

Как да подобрите скоростта на сайта си?

След като разбрахте защо е важно сайтът ви да зарежда за секунди и какви биха могли да са причините това да не се случва, е време да се фокусираме над стъпките, които да предприемете, за да съкратите времето за зареждане

Избор на добър хостинг доставчик

Както вече споменахме, една от главните причини да сайтът ви да е бавен и изборът на неподходяща хостинг услуга!

Ако решите да използвате споделен хостинг, имайте предвид, че ще споделят ресурсите на сървъра с много други клиенти. Естествено, ако някой от тях има голям трафик на сайта си, това със сигурност ще се отрази на представянето на вашия!

Съветваме ви, винаги да избирате специално оптимизирана хостинг услуга, която да отговаря максимално на нуждите на вашия сайт.

Такава е и на най-новата ни услуга - WordPress хостинг. Тя предоставя оптимизирана хостинг среда за сайтове, изградени върху WordPress платформата. Наред с това, идва и с инструмента WordPress Management, който е съвкупност от 10 функционалности, които ще ви позволят да управлявате сайта си само с няколко клика.

Кеширане на съдържание

Използването на кеширащи инструменти за вашия WordPress сайт е едно от най-важните неща, които трябва да направите, особено ако сайтът ви е динамичен!

Сега ще обясним защо!

Ако имате „динамичен“ уеб сайт и не използвате кеширащи инструмент, то всеки път, когато даден потребител зареди ваша страница или пост, сървърът ще трябва да обработи заявката и да получи отговор от MySQL базата данни и PHP файловете.

След това да събере цялата информация и да я предостави в HTML съдържание на потребителя. Това със сигурност ще забави изключително много сайта ви, особено, когато има няколко потребители на сайта ви.

За да избегнете този проблем е добре да използвате инструменти, които да кешират съдържанието. Така, те ще направят копие на страниците ви, след първото зареждане, и ще предоставят копираната версия на всеки следващ потребител. Освен по-бързо зареждане на страниците ви, това ще ви спести и много хостинг ресурси!

С WordPress Management от ICN.Bg, няма нужда да сваляте кеширащи инструменти. Можете просто да се възползвате от инструмента WordPress Optimization, с който да активирате кеширащи плъгини като ActiveCache, W3 Total Cache, PageSpeed и Site Speed-Up.

*Ако сте изградили сайт с динамично съдържание на него, съветва ме ви да не активирате Site Speed-Up.

Оптимизиране на изображения

Изображенията вдъхват живот на вашето текстово съдържание и са много добър метод за покачване на ангажираността от страна на вашите потребители. Но е важно да не забравяме, че ако не са оптимизирани правилно, те могат да повлияят на скоростта на зареждане.

Една от най-добрите практики е предварително да намалите размера на изображенията си преди да ги качите на сайта си. За целта можете да използвате софтуер за редактиране на изображения. В дадени случаи е възможно да намалите големината на файла до 5 пъти, което можете да си представите какво влияние ще има върху представянето на сайта ви.

Също така, важно е да споменем, че изображенията са и SEO фактор, който може да определи позиционирането ви в търсачките. Затова вижте как да оптимизирате изображенията си за търсачките!

Как да подобрите цялостното представяне на сайта си?

Ако разрешите проблемите с нещата, които обсъдихме до момента, то със сигурност ще намалите времето за зареждане на сайта си.

Въпреки това, решихме да ви представим още няколко добри практики, които ще имат благоприятно влияние върху цялостно представяне на вашия WordPress сайт.

Последна версия на WordPress

Освен от гледна точка на сигурността, добре е да актуализирате версия на своя WordPress моментално след пускане на нова такава, тъй като много често разработчиците поправят бъгове свързани със скоростта. Също така, не бива да забравяме и версиите на плъгините и темите, които използвате.

Виж повече: Какви са новостите в WordPress 5.2?

Като собственик на уеб сайт, отговорността да използвате най-новата версия е изцяло ваша. Въпреки това, с WordPress хостинг от ICN.Bg, вие можете да се възползвате от безплатния инструмент WordPress Update. Той ви позволява да активирате автоматични ъпдейти на WordPress версията, темите и плъгини. Така няма да трябва да се притеснявате, че ще забравите да актуализирате сайта си и да го направи уязвим срещу хакерски атаки.

Оптимизиране на процеси

За всеки WordPress сайт, по подразбиране е включена настройка, която при всяко ново зареждане извиква cron. Също така, има много процеси, които протичат без ваше знание и които допълнително забавят скоростта на сайта ви:

  • WordPress cron задачи за публикуване на постове
  • WordPress cron задачи за проверка за актуализации

За да ви помогнем с този проблем, специално за всички наши клиенти разработихме инструмента WordPress Cron, част от WordPress Management, който при активиране заменя стандартния cron с такъв, който се изпълнява на всеки 6 часа. По този начин използвате драстично по-малко процесорно време и разпределяте ефективно ресурсите на хостинг плана си.

Използвайте оптимизирани теми

Една от най-големите грешки, които можете да направите, що се отнася до темата на вашия сайт, е да я изберете само и единствено спрямо нейния дизайн.

Съветваме ви да използвате теми, предоставени от достоверни разработчици, тъй като може да попаднете на такава, която не е създадена, както би трябвало и това ще окаже негативен ефект върху скоростта на сайта ви.

Друго много важно, при избора на тема, е да се спрете на такава, която е с responsive дизайн. Имайки предвид, че над половината от трафика в Интернет, идва от мобилни устройства, със сигурност не бихте искали да изпуснете всички тези потенциални клиенти, само защото сайтът ви не изглежда добре на телефони, таблети и др.

За да ви улесним при избора на теми с responsive дизайн, създадохме списък с 43-те най-добри WordPress теми за мобилни устройства.

Изберете хостинг доставчик, който използва последната PHP версия

Още едно нещо, което трябва да имате предвид, при избора на хостинг доставчик е PHP версията, която използват на сървърите си.

Всички добри хостинг компания използват най-новата PHP версия.

Защо това е важно? PHP 7 е два пъти по-бърза от своите предшественици, затова не трябва да правите компромис. Ако използвате по-стара версия, можете да помолите вашия хостинг доставчик да я инсталира за вас. Ако откажат, може би е време да си потърсите нов.

Ние от хостинг компания ICN.Bg предоставяме PHP 7.3 за всички наши клиенти. По този начин им даваме възможност да се възползват от нововъведенията и полезните функционалности, които ще направят сайта им по-оптимизиран и защитен.

Надяваме се, че представените стъпки в тази статия ще ви помогнат да подобрите цялостно представяне на вашия уеб сайт и респективно на бизнеса ви. Както разбрахте, добре е първо да направите проверка на представянето на вашия сайт и след това да направите нужните промени. Не забравяйте, че всяка една промяна, колкото и маловажна да ви изглежда, може да подобри трафика към сайта ви, показването ви в търсачките, и да помогне за увеличаването на броя конверсии.

Ако искате да получавате първи още полезни статии свързани с подобряване на представянето на вашия уеб сайт, актуални промоции за хостинг услуги или допълнителни помощни материали, абонирайте се за нашия месечен бюлетин!

Етикети: #hosting #wordpress #optimization #performance

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе