Начало > ICN.Bg Блог > WordPress > Какви са новостите в WordPress 5.2?

Какви са новостите в WordPress 5.2?

Какви са новостите в WordPress 5.2?

| WordPress

На 7 май 2019г. беше обявена най-новата версия на WordPress – 5.2. Всички WordPress ъпдейти носят името на известен джаз музикант и последният такъв не изневерява на традицията. Той е кръстен “Jaco” в чест на джаз басиста Джако Пасториъс.

Новата версия идва с много интересни и полезни промени, като най-големите са внедряването на нови инструменти в Site Health Check, които ще предоставят полезна информация на разработчици и потребители и PHP Error Protection за намаляването на така наречените бели екрани на смъртта (white screens of death). Също така, има подобрения в редактора на съдържание, добавени са нови икони и емотикони, и са разрешени проблеми със сигурността.

В официалния Press Release, WordPress екипът, разработил версията “Jaco”, сподели, че WordPress 5.2 идва с изключително голям брой от инструменти за откриване и разрешаване на проблеми с конфигурацията и предотвратяването на фатални грешки. Без значение дали сте разработчик или потребител със собствен сайт, всички тези инструменти ще ви предоставят нужната информация за справянето с различни казуси!

В следващите редове ще прегледаме по обстойно всички нови подобрения и най-важните промени, които ще откриете в последната версия на WordPress.

Какво ново в WordPress 5.2?

Важно! Преди да пристъпим към подобренията в WordPress 5.2 е важно да споменем, че за да инсталирате новата версия е необходимо PHP версията, която използвате да е минимум 5.6.20. Най-добре ще е ако използвате версия 7.3!

Нови секции в Site Health

Site Health беше за първи път представен в WordPress 5.1 и сега разработчиците са надградили неговите възможности и са добавили нови инструменти. WordPress 5.2 представя две нови страници, които ще помогнат за отстраняването на грешки свързани със сървърни и софтуерни конфигурации, PHP версии и др.

Site Health Status

След като влезете в инструменти и изберете Site Health, той ще ви покаже важна информация относно вашата WordPress конфигурация и други аспекти, на които трябва да обърнете внимание. Вътре можете да забележите и новите две страници Status и Info.

След като отворите страница Status, няма как да пропуснете оценката (в %), която се показва най-отгоре. Това е нововъведение от страна на WordPress разработчиците и тя се оформя спрямо броя успешно взети теста от вашия уеб сайт.

Тестовете, които новия инструмент Site Health извършва, обхващат както представянето на вашия сайт, така и проверки за сигурността. Това включва:

Проверки свързани с представянето:

 • Последна WordPress версия
 • Up-to-date PHP версия
 • Up-to-date SQL сървър
 • Инсталирани ли са задължителните PHP модули
 • Поддържа ли се UTF8MB4
 • Работещи HTTP заявки
 • REST API

Проверки свързани със сигурността:

 • Използването само на активни теми
 • Актуални плъгини
 • HTTPs връзки
 • Сигурна комуникация
 • Комуникация с WordPress.org

Site Health Info

Втората страница, която ще откриете в Site Health инструмента е „Info”. Там ще откриете подробна и много полезна информация за отстраняване на грешки свързани с конфигурацията на вашия WordPress. Също така, има бутон, който ви позволява да копирате цялата информация и да съберете в един текстови файл, който да предоставите на трета страна.

Тази нова придобивка в WordPress ще е изключително полезна за всички разработчици, тъй като ще им позволи да получават обратна връзка от потребителите още по-бързо.

Подобрения в Блоковия Редактор

Както вече може би се забелязали, WordPress 5.2 идва с много подобрения за разработчиците. Блоковия редактор Gutenberg беше представен на света във версия 5.0 и от тогава не спира да се развива и да се вкарват нови функционалности, които да направят работата с него още по-лесна и ефективна.

Ето кои са и по-интересните подобрения представени в последната версия:

 • Подобрена работа с текст и медия блоковете.
 • По-добро преоразмеряване на блокове и изображения.
 • Подобрения в представянето свързани с времето за зареждане.

Още по темата: Gutenberg, новия редактор на съдържание в WordPress: Поглед отблизо

Подобрения при политиките за поверителност

В WordPress “Jaco” са включени и няколко подобрения за разработчиците, които работят със страници като „Политика за поверителност“ и извличането на данни. Използвайки новата версия, вече ще бъде много по-лесно редактирането и персонализирането на страниците за поверителност, защото са добавени четири нови компонента:

 • Нова функция: isprivacypolicy()
 • Нов файл: privacy-policy.php
 • Нов body class: .privacy-policy
 • Нов menu item class: .menu-item-privacy-policy

PHP Error Protection

Още през февруари, с пускането на WordPress 5.1, се очакваше версията да включва и нов инструмент – „Fatal Error Protection”, който да предпази всички потребители от „белите екрани на смъртта“ при актуализиране на PHP версията. За съжаление, поради технически неизправности пускането на този така полезен инструмент беше отложено.

Отне около 2 месеца на WordPress разработчиците, но инструмента PHP Error Protection е част от версия 5.2. Добавянето на тази защита ще позволи на WordPress да открие фатални грешки и да спре проблемните теми или плъгини. Същевременно, вие като потребители ще имате възможността да влезете в backend-a на вашия сайт и да поправите възникналия проблем.

Ако се сблъскате с проблем при актуализирането на PHP версията си, вашия сайт ще изглежда по следния начин в front-end частта:

White screen of death

Въпреки това, след като се логнете в backend-a, ще се появи съобщение: “You are in recovery mode. This means there may be an error with a theme or plugin. To exit recovery mode, log out or use the exit button.”

Това означава, че има грешка с някоя от темите или плъгините, които сте инсталирали на сайта си!

Освен че ще получите моментално известие за проблем с даден плъгин или тема, вие ще получите и три опции за справяне с проблема:

 • Администраторът на сайта може да деактивира тема или плъгин, за да запази работеща версия на сайта.
 • Администраторът на сайта може да поправи проблема с темата или плъгина, ако има нужните технически познания, и след това да активира нанова сайта си.
 • Администраторът на сайта може да се обърне към разработчика на темата/плъгина, описвайки грешката.

Подобрения в сигурността

Още през 2017г. беше открит проблем със сигурността свързана с инфраструктура на WordPress. Той се изразява във възможността за компрометиране на api.wordpress.org и оттам да се пускат фалшиви ъпдейти, които да позволят на хакерите да поемат контрол върху WordPress инсталациите.

С навлизането на WordPress 5.2 този проблем е разрешен, като се правят проверки за наличието на x-content-signature header.

Нови икони и емотикони

Що се отнася до визуалните подобрения в WordPress 5.2, то няма как да не споменем добавянето на нови икони и емотикони.

Във версия “Jaco” е добавена последната версия на Twemoji – 12.0.1. Тя идва с нови 230 емотикони, от които можете свободно да избирате.

Що се отнася до иконите в админ менюто, то всички може да се съгласим, че беше време за нововъведения. Последната актуализация на иконите беше във версия 4.5, но сега WordPress 5.2 идва с 13 нови икони, които ще разчупят изгледа на Dashboard-a ви:

Вижте пълен списък с новите икони.

Обобщение: На 7 май 2019 беше пусната новата версия WordPress 5.2 – “Jaco”. Едно от най-големите нововъведения е вкарването на две нови страници във вече съществуващия инструмент Site Health. В страница „Status” ще можете да получите оценка за представянето и сигурността на вашия сайт, базирана на брой взети WordPress тестове. Освен това, в страница „Info” ще откриете подробна и много полезна информация за отстраняване на грешки свързани с конфигурацията на вашия WordPress, както и да извлечете тази информация лесно и бързо. Друга новост е и инструмента „PHP Error Protection“, който предоставя защита срещу бели екрани на смъртта при подновяване на PHP версията. Наред с това са направени подобрения свързани с поверителността, разрешени са пробиви в сигурността и са добавени нови икони и емотикони.

WordPress хостинг от ICN.Bg

Искаме да ви напомним за най-новата ни услуга – WordPress хостинг, която предоставя оптимизирана и защитена хостинг среда за сайтовете, изградени върху WordPress платформата. Услугата е разработена с цел да отговори на нуждите на всички WordPress потребители по най-добрия възможен начин. Благодарение на инструмента WordPress Management, всеки има възможността да управлява процесите на своя WordPress сайт напълно професионално, без да има нужда от технически знания.

Етикети: #wordpress #latest-release #hosting #security #хостинг #сигурност

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе