Начало > ICN.Bg Блог > WordPress > WordPress 5.7 е тук с нови дизайн подобрения и функционалности за потребителите

WordPress 5.7 е тук с нови дизайн подобрения и функционалности за потребителите

WordPress 5.7 е тук с нови дизайн подобрения и функционалности за потребителите

| WordPress

WordPress 5.7 е вече тук! Платформата предлага подобрения, както за потребителите, така и за разработчиците. Това е първият голям ъпдейт на най-известната CMS платформа в света за 2021 г.

В него ви очакват подобрения в потребителския интерфейс, допълнителни инструменти за разнообразие и улеснение при работа с цялостния дизайн на сайтовете.

Новата версия дава повече възможности на разработчиците при изграждането на нови блокове и още по-голяма свобода при редактирането им.

Отново е спазена традицията всяка нова версия да носи името на всепризнат джаз музикант. Тази година WordPress 5.7 "Esperanza” носи името на настоящия американския джаз изпълнител Есперанза Спалдинг. Нейното портфолио е богато, защото е не само джаз басист, но и певица, композитор и дори автор на песни.

Припомняме ви, че WordPress 5.6 "Simone" беше кръстена на известната американска джаз легенда Нина Симоне.

Свали WordPress 5.7

Какви са Gutenberg новостите и обновления?

WordPress 5.7 ще работи с блоковия редактор Gutenberg 9.4 и неговите няколко подобрени версии, които предлагат оправени бъгове, нови функционалности, свързани с редактирането на бутони, размер на шрифта и много други промени.

Всички те са разработени, за да подобрят потребителското преживяване на вашия WordPress сайт и неговия цялостен уеб дизайн.

Ще забележите значително по-задълбочени функционалности, свързани с блоковeте.

Ще се насладите на още по-подробен интерфейс с по-разширени действия при редактирането на елементите на уеб страниците като добавяне на разширени блокове за бутони за социални канали например.

new block options

Подобрения по блока на бутоните – какви са те?

Благодарение на Gutenberg 9.4 можете да променяте не само съдържанието на бутоните, но и техните размери. Нова функция в панела ви позволява да изберете най-подходящия размер на бутон за целите на вашия сайт.

Избирате от следните функции в проценти:

  • 25 % width;

  • 50 % width;

  • 75 % width;

  • 100 % width.

Все още нямаш WordPress сайт? Разбери всичко необходимо за това как да инсталираш своя нов сайт стъпка по стъпка в нашето "Пълно ръководство - Как дa си направим WordPress сайт?". Погрижили сме се да обясним подробно всичко необходимо на достъпен език. Сигурни сме, че ще се справиш, дори и да нямаш никакви технически познания. Опитай сега!

Вертикално оформление на бутоните:

Благодарение на тази заложена функция можете да поемете контрола и да изберете дали бутоните да бъдат с вертикално или хоризонтално оформление.

Под хоризонтално се има предвид бутоните да се показват на страницата ви в ред, а вертикално да се показват в колона. Ето един пример за това как биха могли да се показват в колона или т.н. “Vertical orientation button”.

vertical orientation button

Подобрения при иконите за социални канали:

Идеята на заложените промени е цялостното персонализиране на визията на WordPress сайтовете като избирате ваш размер и цвят на иконите за вашите социални канали.

Обръщаме внимание, че сред тях можете да намерите едни от най-използваните канали за комуникация и развлечение на потребителя: Facebook, Tik-tok, Patreon, Telegram, Instagram и др.

button options

Можете да избирате дори цвета на своите иконки през настройките на блоковия редактор, за да сте в тон с вашата тема и да направите визията още по-атрактивна за своите потребители.

Знаете ли, че цветовете влияят на потребителското мислене и поведение подсъзнателно. Затова много внимателно избирайте цветовете за своя уеб сайт. Научете повече в нашата статия – „Психология на цветовете – как те влияят на потребителското мислене“.

Особености при шрифтовете:

Не веднъж сме казвали, че шрифтовете са един от основните елементи при изграждането на уеб сайт. Съветваме ви да не прекалявате в съчетаването на голям брой шрифтове, заложете на не повече от 3 с различна дебелина и големина, така че да се допълват взаимно.

Прекалената им употреба ще допринесе за усещането на непрофесионализъм и хаос у потребителите ви.

В WordPress 5.7 разполагате с типографска карта, която ви дава възможността да управлявате големината на шрифтовете, които сте подбрали.

Можете да изберете само един размер на шрифтовете или да използвате персонализиран шрифт със зададени от вас пиксели.

fonts settings

Научи повече: Всичко, което трябва да знаете за WordPress шрифтовете

Шрифтове в Code блока:

Имате свободата да променяте и размера им в Code блока. Отново избирате между зададените от системата размери или да изберете персонализиран такъв като зададете конкретната стойност на желаните от вас пиксели, които ще изглеждат най-добре на вашия сайт.

code block fonts

Drag&Drop функция

WordPress 5.7 предоставя възможността за Drag&Drop дизайн на вашите страници от бутона „Add new block”. Това ви позволява да персонализирате своите страници, така както пожелаете. Функцията е много лесна и интуитивна и ви позволява да разчупвате визиите си.

drag&drop function

Описания на блоковете:

Можете да добавяте „description” – описание на различните полета като например бутоните за всички ваши съществуващи такива към социалните ви канали.

descriptions

Настройки на фона:

Най-новата версия на WordPress предлага „Full Height Alignment”, който ви позволява да използвате пълната широчина на екрана на сайта си и също така да оптимизирате сайта ви да изглежда добре на всякакви устройства.

Мързеливо зареждане (Lazy-Loading iFrames):

Мързеливото зареждане отлага зареждането на ресурси на сайта преди да попаднат в неговото зрително поле. Припомняме ви, че опцията "Lazy-loading" беше въведена в WordPress 5.5 при зареждане на изображения.

Преминаване (миграция) от HTTP към HTTPS само с един клик

Тази крачка е страхотно улеснение за уеб сайт администраторите. Ако уебсайтът ви поддържа HTTPS, ще намерите бутон, с който да преминете от HTTP към HTTPS сайт само с един клик.

Ако уеб страницата ви не поддържа тази функция, ще се наложи да го обсъдите със своя хостинг доставчик.

migrate from http to https

Longin интерфейс и промени при регистрация:

WordPress 5.7 разполага с нов и подобрен интерфейс при генериране на нова парола, в случай че сте забравили старата си. На екрана ще ви излязат два бутона:

  • Save Password - да запазите своята нова парола;

  • Generаte Password - да генерирате нова по-силна парола, която да защити вашия акаунт още по-сигурно.

Въведението на тази опция има за цел да минимизира пробива в системите на WordPress потребителите и да затрудни максимално онлайн недоброжелателите, на които няма и да им мигне окото да злоупотребят с вашите данни, ако могат да се доберат до тях.

WordPress е една от най-големите мишени за хакерите, поради фактът, че цели 40,4 % от всички уеб сайтове в света са изградени с платформата.

Научи повече: Кои са топ 5 най-опасните кибер атаки при WordPress сайтове и как да ги предотвратим?

Администраторите на сайтове имат вече и нова опция, която им позволява да изпращат линк с потвърждение за ново генерирана парола на всеки свой регистриран потребител.

Опцията е изключително важна, в случай, че потребителят има затруднения с получаването на линк за генериране новата си парола, защото вие ще сте на линия и ще му помогнете да получи своя нов достъп.

Администраторите ще могат да изпратят линка през имейл от специален бутон, който се казва “Send Reset Link”.

Надяваме се, че нашата статия ви е била полезна. WordPress 5.7 включва много полезни подобрения, които сме сигурни, че ще ви бъдат от полза. В нашата статия днес покрихме най-основните от тях. Всичко за платформата в най-големите подробности можете да намерите в следния линк.

Ако имате нужда от WordPress сайт, не се колебайте да се свържете с нас, за да ви дадем необходимите съвети за това какъв WordPress хостинг е подходящ за нуждите на вашия уеб сайт. Пишете ни на support@icn.bg с вашите въпроси.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе