Начало > ICN.Bg Блог > WordPress > WordPress 5.6: Нов голям ъпдейт – много нови подобрения

WordPress 5.6: Нов голям ъпдейт – много нови подобрения

WordPress 5.6: Нов голям ъпдейт – много нови подобрения

| WordPress

Ето, че коледните подаръци подраниха за всички WordPress потребители!

WordPress 5.6 e вече факт!

Новата версия носи името "Simone". Традицията отново е спазена и името отново е свързано с джаз музиката. WordPress 5.6 "Simone" е кръстена на известната джаз изпълнителка Нина Симоне.

Това e третият голям ъпдейт за 2020г.! Напук на сложната ситуация, в която се намира светът в последните 10 месеца, WordPress разработчиците не спират да правят подобрения по любимата платформа на милиони собственици на сайтове! Интересен факт около WordPress 5.6 е, че изцяло женски екип отговаря за пускането на новата версия!

Свали WordPress 5.6!

Свали

Подобно на WordPress 5.5, блоковият редактор Gutenberg отново е претърпял промени, които ще направят използването му още по-лесно и интуитивно. Въпреки това, не всичко е свързвано с editor-a в новия ъпдейт.

Като последен ъпдейт за 2020г., WordPress 5.6 има нова Twenty Twenty-One тема, възможност за автоматична актуализация на WordPress ядрото, както и съвместимост с PHP 8 – последната версия на скриптовия език.

И не само това! Новата версия идва с UI подобрения, разрешени бъгове и не на последно място – нови функционалности за всички разработчици.

За тези от вас, които се интересуват от цялостния цикъл на развитие на WordPress 5.6, ето как изглежда:

 • 20 октомври 2020: Beta 1
 • 27 октомври 2020: Beta 2
 • 2 ноември 2020: Beta 3
 • 12 ноември 2020: Beta 4
 • 17 ноември 2020: RC 1
 • 1 декември 2020: RC 2
 • 7 декември 2020: WordPress 5.6 тест
 • 8 декември 2020: Обявяване на новата версия WordPress 5.6

А сега нека преминем към същината – очакваните подобрения!

Gutenberg: Какво ново?

При предишния WordPress ъпдейт – версия 5.5, бях обединени цели 11 версии на плъгина. WordPress 5.6 също обединява в ядрото си няколко версии на блоковия редактор, така че всички потребителите ще могат да се възползват от нововъведените подобрения. А те са:

Контрол върху позиционирате на видеа в Cover блока

Едно от първите нововъведения е именно опцията за контролиране позицията на видеата в Cover блока на вашата WordPress страница. В предишните версии това беше възможно само за статични изображения.

cover block

Добавяне на субтитри към видеа

И като сме започнали с видеата, не можем да пропуснем да споменем, че инсталирайки WordPress 5.6 вие ще можете да добавяте субтитри към вашите видеа.

Добавянето на субтитри става чрез качването им в WebVTT format (Web Video Text Tracks Format).

След като добавите vtt. файла, посетителите на сайта ви ще могат да активират субтитри на предпочитан от тях език.

Възможност за промяна на размера на изображение

Gutenberg 9.1 включва в себе си опция, която позволява контрол върху размера на изображенията, които качвате.

Имате избор от няколко пре-дефинирани размера:

 • Thumbnail
 • Medium
 • Large
 • Advanced

Превръщане на Multiple Blocks в Column Blocks

Още нещо ново и много интересно е възможността да превръщате отделни блокове в един Column блок.

Как става това?

Трябва да маркирате избраните от вас блокове, след което да изберете менюто в горния десен ъгъл и накрая от падащото меню “Transform to” да натиснете “Columns”.

Лесно управление на блокове

Освен споменатите до момента подобрения, WordPress 5.6 предоставя на всички потребители на Gutenberg редактора и възможност за лесно местене на блоковете на дадена страница. Това ще става чрез натискане на бутона с 6 точки, който ще се намира в менюто на всеки блок.

Twenty Twenty-One – новата тема по подразбиране

Twenty Twenty-One е новата тема по подразбиране в WordPress 5.6!

Новата дефолтна тема е с минималистичен дизайн използващ пастелени цветове и изчистена визия. Подобно на всички теми преди нея, “2021” ще разчита главно на Gutenberg за създаването и управлението на страници.

Темата е разработена върху една от последните теми на Automaticc – Seedlet. Както вече споменахме, „2021“ е с минималистичен дизайн, опростено оформлениe, footer sidebar, и две навигационни менюта.

Основните цветове, които ще преобладават са пастелно зеленo и сенки в два различни нюанса на сивото. Освен основните цветове, Twenty Twenty-One ще предлага и още няколко пастелени цветове: 2021

Научи още за новата дефолтна тема: Новият WordPress 5.6 с нова тема Twenty Twenty-One

Автоматични ъпдейти

Автоматичните ъпдейти са част от WordPress още от версия 3.7, като благодарение на тях собствениците на WordPress сайтове могат да поддържат сигурността на сайта си, както и да бъде винаги в крак с нововъведенията.

Важно! Редовното актуализиране на всички WordPress елементи – ядро, теми, плъгини, е изключително важно за сигурността на всеки сайт. Използването на остарели версии ще направи сайта ви уязвим срещу хакерски атаки.

До този момент, обаче, опцията за автоматично актуализиране важеше само за малки ъпдейти. С пускането на WordPress 5.6, ще имате възможност да активирате автоматична актуализации свързани с големи ъпдейти, какъвто е и WordPress 5.6.

Новата функция се намира в главното меню, където ще видите опцията “Enable automatic updates for all new versions of WordPress”.

automatic updates

След като я активирате, можете да нагласите автоматична актуализация само на ъпдейтите за сигурност и поддръжка. На същото място, ще се появи текст “Switch to automatic updates for maintenance and security releases only”.

Добавянето на тази функционалност е огромна стъпка към защитата на WordPress инсталациите. Една от главните причина за уязвимост в даден WordPress сайт е именно използването на остарели версии, а чрез автоматичните ъпдейти процентът на пострадали сайтове ще намалее драстично.

Въпреки удобството на автоматичните актуализации, ние от хостинг компания ICN.Bg ви съветваме да правите редовно бекъп на вашия сайт.

Актуализирането на WordPress ядро често може да доведе до „счупване“ на сайта ви, тъй като даден елемент може все още да не е съвместим с новата версия.

Всички наши потребители разполагат с WordPress Management – инструмент за цялостно управление на WordPress сайтовете. В него сме събрали 10 функционалности, а една от тях е WordPress Clone. Чрез нея всеки собственик може да „клонира“ сайта си, след което да прави желаните от него промени без да се притеснява, че ще му навреди.

Също така, не трябва да забравяме и за функционалността WordPress Update. Чрез нея можете да активирате автоматичен ъпдейт на вашето ядро, тема или плъгин с натискането на един бутон!

Все още нямаш сайт? Разбери всичко необходимо, за да изградиш своя нов уеб сайт в нашето "Пълно ръководство - Как да си направим WordPress сайт?".

Site Health – още по-добра версия

Site Health е инструмент за сигурност, който беше представен в WordPress 5.2. Изключително полезна функционалност, която прави бърза проверка на сайта и алармира за присъствието на проблеми, които могат да го направят уязвим срещу хакерска атака.

От добавянето му към платформата до този момент, Site Health претърпя много подобрения и WordPress 5.6 също не разочарова.

Site Health ще проверява валидирането на данни

Към Site Healt инструмента е добавен валидатор, който да проверява отговорите в резултат от извършена проверка на сайта. Работата на валидатора е да отстранява всички невалидни отговори, които в противен случай биха причинили фатални грешки и спирането на важни за сайта процеси.

PHP 8 съвместимост

php 8

PHP 8 е най-новата версия на скриптовия език, която беше пусната на 26 ноември. Докато предишните PHP ъпдейти нямаха огромно влияние върху WordPress, то това не важи за версия 8.

Промените в последния голям ъпдейт на скриптовия език със сигурност ще окажат ефект върху екосистемата на WordPress и тяхната съвместимо.

Що се отнася до WordPress 5.6, разработчиците работят усилено, за да може новата WordPress версия да е съвместима с PHP 8. Въпреки това, веднага можем да кажем, че със сигурност ще мине време преди WordPress потребителите да могат да се възползват на максимум от възможностите на последната версия на скриптовия език.

Проблемът е, че всеки WordPress сайт освен ядро е съставен и от теми и плъгини, които също трябва да бъдат актуализирани за използването на новата PHP версия, а то както казахме ще отнеме време.

Именно поради тази причина един от WordPress разработчиците, Jonathan Desrosiers, нарича WordPress 5.6 „бета-съвместима“ с PHP 8. И това не би трябвало да се промени докато цялата екосистема не бъде актуализирана за работа със скриптовия език.

В момента е изключително важно всички разработчици на плъгини и теми да започнат работа по актуализирането на своите продукти. Що се отнася до WordPress потребителите, съветваме ви да не избързвате с преминаването към PHP 8 (преди да бъде напълно тествано и интегрирано от cPanel), дори и да имате тази възможност. Важно е преди това да се уверите, че плъгините и темите, които използвате са актуализирани за работа със скриптовия език!

И отново напомняме – направете бекъп на сайта си преди да преминете към PHP 8!

Голям jQuery ъпдейт

Промените по jQuery библиотеките започнаха с версия 5.5. Сега с пускането на WordPress 5.6, разработчиците правят още една стъпка към актуализирането им.

В новата WordPress версия са включени 3 jQuery библиотеки:

 • jQuery 3.5.1
 • jQuery Migrate 3.3.2
 • jQuery UI 1.12.1

Тази актуализиация не е е изненадаваща, тъй като от WordPress съобщиха, че се работи по плавното актуализираните на JavaScript библиотеките. Крайната цел е WordPress да използва най-актуалните jQuery версии и те бъдат регулярно ъпдейтвани в бъдеще. Нещо, което не се случваше до момента. Истината е, че WordPress изостана що се отнася до jQuery и в последните няколко години разчиташе на остарели версии. Това, от своя страна, единствено беше във вреда на цялата екосистема, тъй като плъгините и темите използвахе остарели функционалности.

Стъпките, които бяха предприети и предстоят да бъдат направени са:

 • WordPress 5.5: Remove the jQuery Migrate 1.x script.
 • WordPress 5.6: Update to the latest jQuery, jQuery UI, and jQuery Migrate scripts.
 • WordPress 5.7: Remove the jQuery Migrate script.

Присъствието на jQuery Migrate може да бъде объркващо за някои от вас, имайки се предвид проблемите, които създаде при премахването на скрипта във версия 5.5. Тогава от WordPress решиха, че ще премахнат jQuery Migrate, но това само доведе до хиляди счупени сайтове и още толкова недоволни WordPress потребители.

В крайна сметка jQuery Migrate беше върнат, но с идеята да помогне на разработчиците да мигрират своите плъгини и теми към по-актуални jQuery версии. Всъщност, крайният срок за обновяване на WordPress екосистемата е до март 2021г. Дотогава всички разработчици трябва да са обновили своите продукти.

Както всеки нов WordPress ъпдейт и този не разочарова! Включени са много нови функционалности и подобрения, които със сигурност ще направят работата ви с платформата още по-лесна и бърза. Изпробвайте всички новости и вижте какво ще работи най-добре за вас. Само не забравяйте - преди да правите промени, направете бекъп!

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе