Начало > ICN.Bg Блог > WordPress > Защо WordPress 5.5 създава проблеми за уеб сайтовете? (Обновена: WordPress 5.5.1 решението на проблема)

Защо WordPress 5.5 създава проблеми за уеб сайтовете? (Обновена: WordPress 5.5.1 решението на проблема)

Защо WordPress 5.5 създава проблеми за уеб сайтовете? (Обновена: WordPress 5.5.1 решението на проблема)

(Обновена: ) | WordPress

Update: WordPress 5.5.1 разрешава проблема със счупените сайтове

На 1-ви септември, WordPress разработчиците обявиха пускането на актуализация на поддръжката (още познат като maintenance update). WordPress 5.5.1 ще служи като своеобразен patch, който да позволи на разработчиците да актуализират версиите на своите теми и плъгини.

Пускането на този мини ъпдейт ще предотврати счупването на сайтове, които използват остарели плъгини и теми, но само за известно време. Всички разработчици на плъгини и теми имат краен срок до март 2021г. да обновят кодовете на своите плъгини и теми, за да предотвратят повторната поява на проблем с WordPress сайтовете.

Не сте запознати с проблема около WordPress 5.5? Открийте пълна информация в следващите редове!

Само преди дни WordPress получи своя втори голям ъпдейт за годината, като версия 5.5 е вече достъпна за всички потребители на най-популярната CMS платформа.

Разработчиците се похвалиха с множество подобрения, сред които нов дизайн и функционалности за текстовия редактор Gutenberg, нов потребителски интерфейс, нови блокови оформления, подобрения в сигурността и оптимизацията за търсачки.

Още по темата: Какво ново в WordPress 5.5?

За много от сайтовете обаче ъпдейт до версия 5.5 създава различни проблеми. Те се дължат на липсата на поддръжка на jQuery Migrate в тази версия (според Search Engine Journal, причинила проблеми в работата на над 20,000 сайта), както и на проблем с разделянето и индексирането на страниците при някои от WordPress темите.

Какъв е проблемът с jQuery Migrate?

За редица уеб сайтове проблемите се появяват, защото при WordPress 5.5 липсва именно JavaScript библиотеката, наречена jQuery Migrate. Функцията й позволява на по-стар код на уеб сайта да работи с WordPress инсталацията и всичките ѝ нови версии. Когато в даден уеб сайт се използват по-стари теми или плъгини, които вече не биват обновявани, е много вероятно да се проявят проблеми със съвместимостта на тези теми с WordPress 5.5. Именно това се е случило и с хиляди уеб сайтове след преминаването към последната версия на платформата.

Защо JavaScript библиотеката jQuery Migrate беше премахната?

Тъй като по-старите версии на jQuery вече не се поддържат, WordPress трябваше да актуализира своите стандарти. В подготовката за преминавате от старите версии към последната такава на jQuery, WordPress трябваше да премахне jQuery Migrate.

Това беше и първата много важна стъпка, която да подсигури, че всички плъгини и теми в CMS платформата ще бъдат актуални и вече няма да използват остарял код.

Защо сайтът ми се счупи след като преминах към WordPress 5.5?

Отговорът на този въпрос е изключително прост – някой плъгин или тема, която използвате е с остарял код, което е главната причина за проблемите на сайта ви след инсталирането на последната WordPress версия.

Тъй като плъгини и теми с остарели кодове не се поддържат от WordPress ядрото, това води до проблеми на дадения сайт.

Съветваме ви винаги да проверявате темите и плъгините, които ще инсталирате на сайта си. Плъгини и теми, които вече не се поддържат представляват огромен риск за сигурността на сайта ви. Затова се уверете, че всички елементи и добавки на вашия сайт с актуални към днешна дата!

Важно: Неактуализирани теми и плъгини са причина №1 за пробив в сигурността на WordPress сайтовете!

Как да се справим с jQuery Migrate бъговете?

Ако проблемът е свързан с плъгин, използващ остарели JavaScript файлове, проверете кога е бил последният му ъпдейт.

В случай че това е преди повече от година, по-добрият вариант е да го замените с друг, получаващ регулярни ъпдейти, тъй като това крие и рискове за сигурността на вашия уеб сайт.

WordPress вече има и решение на проблема след пускането на нов плъгин, добавящ jQuery Migrate JavaScript библиотеката, което възстановява нормалната работа на уеб сайтовете след ъпдейт до версия 5.5. В дните след пускането му той вече има над 20,000 инсталации. Ако проблемите ви са свързани с липса на функционалности, остарели плъгини и теми, както и индикации за проблеми с JavaScript, то най-вероятно това е и решението за вас.

Свалете Enable qQuery Migrate Helper

Бъг при страницирането в WordPress 5.5

Страницирането е част от навигационната структура на уеб сайта и позволява на потребителите да достъпят различни страници от една категория или секция. Оказва се, че при WordPress 5.5 има проблем със страницирането, който се проявява при множество сайтове и пречи на нормалната им работа.

Проблемът е установен и се състои в разминаването, по който се използва думата page. В WordPress тя се използва само с числови параметри (напр. page=2, page=3, и т.н.), но при някои теми тя се използва и с други нечислови стойности (напр. page=shoes, page=deals, и т.н.).

Според WordPress разработчиците, трябва да се използват само числови стойности за “page”, като това би следвало да елиминира проблемите от този тип.

Въпреки някои недостатъци на WordPress 5.5, ъпдейтът се ползва по-скоро с одобрението на потребителите, а проблемите биват отстранявани максимално бързо от страна на разработчиците.

Ако и вие желаете да се възползвате от последната версия, можете да я изтеглите тук: Изтегли WordPress 5.5

Какво още трябва да знаете?

Ъпдейт до последната версия на WordPress невинаги означава, че сте свършили цялата работа по защита и оптимизация на своя уеб сайт. Може да наблюдавате проблеми при функционирането му, ако той не е разположен в подходяща WordPress хостинг среда и ако не се ползва с достатъчно ресурси като дисково пространство, инструменти за оптимизация, защита и бързина.

Още по темата: Актуална информация и полезни съвети за WordPress потребители

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе