Начало > ICN.Bg Блог > WordPress > WordPress 5.5 е тук! Какво ново във втория голям ъпдейт за годината?

WordPress 5.5 е тук! Какво ново във втория голям ъпдейт за годината?

WordPress 5.5 е тук! Какво ново във втория голям ъпдейт за годината?

(Обновена: ) | WordPress

Да, правилно сте разбрали! WordPress 5.5 е вторият голям ъпдейт за тази година и той вече е достъпен за всички потребители на най-популярната и обичана CMS платформа в света.

Само четири месеца след последната голяма актуализация, разработчиците стоящи зад WordPress са готови с представянето на следващите вълнуващи подобрения в системата.

Свали WordPress 5.5

Както при всяко наше представяне на нова версия на WordPress, и този път няма да пропуснем да споменем името на ъпдейта и как той е обвързан с джаз музиката. WordPress 5.5 носи името „Eckstine” в чест на известния джаз и поп изпълнител от изминалия век Били Екстин.

Истината е, че след добавянето на блоковия редактор Gutenberg във версия 5.0, вече сме свикнали да очакваме подобренията в следващите версии да са главно насочени към него.

WordPress 5.5 не разочарова и този път, но освен Gutenberg, новата версия идва с много нови и вълнуващи въведения, които ще подобрят цялостната работа на платформата!

Интересен факт: WordPress 5.5 „Eckstine” е вторият голям ъпдейт за годината и включва 307 разрешени бъга и 157 подобрения!

За тези от вас, които се интересуват от цялостния цикъл на развитие на WordPress 5.5 можете да проследите следните линкове:

 • 7 юли 2020: Beta 1
 • 14 юли 2020: Beta 2
 • 21 юли 2020: Beta 3
 • 27 юли 2020: Beta 4
 • 28 юли 2020: RC 1
 • 4 август 2020: RC 2
 • 10 август 2020: WordPress 5.5 тест
 • 11 август 2020: Обявяване на новата версия WordPress 5.5

Но нека не губим повече време в представянето на WordPress 5.5, а да пристъпим към същината и това, което ви интересува най-много – какви са подобренията в новата версия!

Gutenberg подобрения – нов дизайн, функционалности и бързина!

От своето пускане, блоковият редактор е един от най-подобряваните аспекти на CMS платформата. В WordPress 5.5 са обединени впечатляващите 11 версии на плъгина, които носят след себе си нови функционалности, бързина на работа и променен дизайн на потребителски интерфейс.

Нов потребителски интерфейс

Ако сте използвали предишните версии на Gutenberg, то след като инсталирате WordPress 5.5 няма как да не ви направи впечатление новият дизайн на интерфейса. Натискайки на някой блок, ще забележите, че прозорецът, който се показва е по-голям, по-контрастен, но същевременно компактен.

New UI

Ето и списък с някои от промените в дизайна, които ще ви очакват в новия блоков редактор:

 • Опростенa лента с инструменти
 • По-силен контраст на цветовете
 • Нови икони
 • По-добро представяне
 • Подобрения в Drag&Drop инструмента
 • Възможност за форматиране на няколко блока едновременно
 • Предварителен преглед на различни мобилни устройства
 • Възможности за преместване на различни блокове

New UI 2

Разбира се, това са малка част от подобренията свързани с интерфейса на редактора. Сигурни сме, че след инсталацията ще откриете още много други, които да подобрят работата ви с Gutenberg.

Нови блокови оформления

С пускането на версия WordPress 5.4 бяха представени и блоковите оформления или още познати като Block Patterns.

Това са блокове, които най-често се използват заедно и затова са предефинирани оформления, които всеки потребител може да избере и да добави много бързо на страниците си.

Говорим за комбинации като изображение/видео и текст, два или три бутона един до друг, заглавна част с текст. Всички тези елементи, които вървят ръка за ръка и които присъстват на почти всички уеб страници.

Причината да се добави тази възможност в предишната версия, и сега да се дообогати в 5.5, е предоставянето на помощ на всички собственици на сайтове, блогър и други създатели на съдържание, за да могат те с няколко клика да добавят професионално оформление на уебсайтовете си.

Ако и вие сте нов в WordPress света и ви предстои да създадете първия си сайт, задължително ви съветваме да пробвате блоковите оформления и да видите как ще проработят за вас!

Block Patterns

Възможност за редактиране на изображения в самия блок (Inline Image Editing)

WordPress 5.5 предоставя нов инструмент за редактиране на изображения, който ще позволи на потребителите да правят промени по своите визуални елементи директно от самия блок.

След инсталирането на новата версия, вие ще можете да изрязвате, въртите, увеличавате или да променяте позицията на вашите изображения без да се налага да напускате съответния блок. Изключително полезно нововъведение, което без съмнение ще ви предложи по-бързо редактиране!

Inline Image Editor

От лентата с инструменти можете да достъпите новите функционалности. След като направите желаните промени, приложете ги и сте готови!

Категории и нов панел за добавяне на блокове

Панелът за добавяне на блокове е с изцяло нов облик. Новият дизайн разделя блоковете и оформленията по категории, което прави откриването им по-лесно. Още една стъпка към подобряването на цялостното потребителско преживяване в CMS платформата!

WordPress Categories and Block Inserter

Директория за блокове и плъгини

В самото начало на Gutenberg, изборът на блокове беше ограничен. Разбира се, с течение на времето и непрестанните подобрения и модификации, беше представена директорията за блокове. В нея всеки потребител може да открие, инсталира или добави блокове от трети страни.

В случай че предоставените блокове не отговарят на вашите желания и нуждите на сайта ви, можете да потърсите нови такива в директорията. Ако ги няма инсталирани, ще бъдете препратени към списък с „блокови плъгини“ в плъгин директорията, откъдето можете да изберете подходящ и да го добавите към страницата си!

Това автоматично означава, че не трябва да се ограничавате само до вече създадените плъгини. Можете да разработите свои блокове, които да споделите с всички в WordPress общността, за да бъдат използвани от тях.

Подобрения в сигурността – автоматични ъпдейти на плъгини/теми

Поддържането на WordPress сайт може да отнеме доста време, особено ако не е само един. Актуализацията на версията на ядрото, наред с всички плъгини и теми, които използвате, може да бъде трудна задача, ако го правите ръчно.

Същевременно старите версии на всички изброени елементи представляват опасност и те стоят в основата на огромна част от пробивите в сигурността на WordPress сайтовете.

Точно поради тази причина редовното актуализиране на ядра, плъгини и теми е силно препоръчвано, за да поддържате високо ниво на сигурност на вашия сайт.

Научи още по темата: WordPress: Ръководство за сигурност

Автоматичните актуализации са опция, която присъства в WordPress от версия 3.7. И макар за ъпдейтите за сигурност и поддръжка да са автоматични по подразбиране за всяка WordPress инсталация, голяма процент от собствениците на сайтове не се възползват от възможността да активират такива ъпдейти и за останалите елементи – плъгини и теми.

Това е така, тъй като до момента, за да настрои даден потребител автоматични ъпдейти се е нуждаел от известна доза програмистки знания. За да се активират, е било нужна работа по wp-config файла. Именно това е спирало потребителите да се възползват от тази опция.

Но вече не!

С обявяването на WordPress 5.5, собствениците на сайтове могат да активират и деактивират автоматичните ъпдейти на своите плъгини и теми с едно натискане на мишката директно от главното WordPress меню.

Полезно: Защо е важно редовно да обновяваме WordPress ядрото, темата и разширенията в нашия уебсайт?

Автоматична актуализация на плъгини

Вече го споменахме, но когато става въпрос за сигурността на сайта ви и тази на вашите потребители, смятаме, че е добре да го повторим – голяма процент от WordPress атаките се случват поради неактуализирани плъгини!

Именно поради тази причина, новата функционалност, която ще позволи лесното активиране на автоматични ъпдейти е толкова важна за сигурността на WordPress сайтовете.

За да активирате автоматичното обновяване, е нужно да отворите главното WordPress меню. След това изберете категория “Plugins“ (или „Плъгини“) и изберете „All”/“Всички“.

Срещу всеки плъгин ще видите нова колона, която е озаглавена “Automatic Updates”. В тази колона, с едно натискане на мишката можете да управлявате своите автоматични актуализации.

Силно ви съветваме да активирате тази опция за всички плъгини, като това ще ви позволи да получавате веднага всички нови ъпдейти и ще подсигурите вашия уебсайт!

Automatic Plugin Updates

За нас от хостинг компания ICN.Bg сигурността на нашите клиенти и техните сайтове е в основата на всяко едно наше действие. Ние ценим изключително много вашите проекти и доверието, което сте ни дали и затова непрестанно работим в насока за повишаване на нивото на сигурност.

Точно поради тази причина сме разработили и WordPress Management!

WordPress Management е безплатен инструмент включен в нашите WordPress хостинг планове, който събира в себе си 10 различни функционалности.

Тези функционалности позволяват на всеки потребител да управлява лесно и бързо своите инсталации директно от своя cPanel контролен панел.

Една от функционалностите е именно WordPress Update, чрез която с един клик ще можете да актуализирате версията на ядрото, плъгините и темите, за да предпазите сайта си от нежелани пробиви в сигурността!

Още по темата: Най-добрите 20+ WordPress плъгина през 2020

Автоматична актуализация на теми

Когато става въпрос за теми, ситуацията е малко по-различна. Актуализирането на дадена тема може да промени изцяло начинът, по който изглежда вашия сайт и това е възможно да не ви се хареса!

Въпреки това, смятаме, че е важно да поддържате темите се актуализирани, поради съображения за сигурност. Най-добрият начин, по който можете да го правите, е като направите копие на сайта си, където първо да тествате новия ъпдейт, за да видите дали ще ви хареса.

След като сте се уверили, можете да преминете към актуализирането на темата на основния ви сайт.

Виж новата тема на новия WordPress 5.6, който е третият ъпдейт за 2020 г. Темата Twenty Twenty- One се различава се с минималистична визия в пастелни цветове и съдържа нови функционални подобрения.

Ако все пак искате да се възползвате от опцията за автоматични ъпдейти, можете да го направите като първо отворите главното WordPress меню. След което изберете категория „Appeаrance” („Изглед“ на български), и минете през всяка една тема и под името на темата активирате опцията!

Automatic Theme Updates

Вече знаете за нашия полезен инструмент WordPress Management. Освен възможността за актуализиране на версии, можете да се възползвате и от функционалността WordPress Clone.

Тя е изключителна полезна точно в такива ситуации, в които искате да експериментирате със сайта си или трябва да актуализирате дадена тема. С едно натискане на мишката ще можете клонирате съществуваща инсталация в друга папка и на друг домейн или URL адрес.

Също така, WordPress Clone ще направи за вас автентично копие на вашия сайт - запазвате тема, настройки, потребители и др.

Актуализиране на плъгини/теми с помощта на .zip файл

Тази точка може да изглежда малко не на мястото си, особено след като до преди няколко реда говорихме за автоматични актуализации с един клик и колко лесно ще става всичко това.

Въпреки това, тази точка от нашата статия е на правилната позиция, тъй като, както вече разбрахте, преди възможността за автоматични ъпдейти, администраторите на сайтове са могли да качват актуализации на плъгини/теми с помощта на FTP/SFTP файлове.

С преминаването на към WordPress 5.5 това също ще се промени, като вече това ще е възможно с помощта на .zip файлове.

Ако решите, че искате да актуализирате даден плъгин, стъпките за следните:

 • В главното меню отворете Plugins >> Add New
 • Натиснете Upload Plugin

Стъпките за качване на тема са абсолютно същите:

 • В главното меню отворете Appearance >> Themes
 • Натиснете Add New
 • Изберете Upload Theme

“Мързеливо“ зареждане на изображения (Image Lazy Loading)

Освен сигурността на сайта, неговата скорост е друг много важен аспект, на който трябва да се обърне внимание.

Скоростта на зареждане е важен ранкинг фактор и много често той прави разликата дали даден потребител ще остане на сайта ви, или няма!

От своя страна, изображенията са един от главните елементи, които могат да забавят скоростта на вашата уеб страница.

Същевременно, много често те са причината потребителите да се ангажират още повече с вашето съдържание и именно поради този факт, че не могат да бъдат премахнати се търсят различни начини за тяхното оптимизиране.

Lazy Loading или мързеливо зареждане е техника за оптимизация, която не показва ресурси от вашия сайт, които в дадения момент не са необходими. Това означава, че при зареждане на вашия сайт, браузърът ще зареди само видимата част и ще отложи зареждането на останалите елементи от страницата, докато те не бъдат необходими (или с други думи, докато потребителят не скролне до тях).

Преди тази техника да бъде внедрена в ядрото на WordPress, разработчиците е трябвало да използват JavaScript, за да настроят мързеливото зареждане.

Вече няма нужда от допълнителни плъгини, за да постигнете този ефект. WordPress 5.5 го предоставя!

SEO подобрения – интегрирани XML Sitemaps

SEO оптимизацията е тема, която непрестанно се развива. Всеки един собственик на уеб сайт иска той да се показва в челните позиции на търсачките. За да бъде постигнато това, обаче, са нужни много часове работа, подбор на правилните ключови думи, публикуването на качествено съдържание, което да отговаря на търсенията на потребители и още много други действия.

Освен всичко това, за да увеличите шансовете на вашия сайт да се класира на първите места, е добре да обърнете внимание и на техническата част на SEO оптимизацията, като например създаването на XML Sitemap.

XML Sitemaps са карти, които помагат на ботовете, които обхождат сайта ви, да достигнат до всяка една страница и да индексират, за да може тя да се показва при търсене.

До момента, за създаването на подобен тип карти винаги е било нужно използването на плъгини. След като инсталирате WordPress 5.5 вие ще можете да генерирате XML Sitemap за вашия сайт директно през вашата инсталация.

С помощта на тази карта ще можете да създадете карта, която да включва:

 • Страници
 • Постове
 • Категории
 • Тагове
 • Потребители

Ако искате да създадете по-задълбочена карта, ще се наложи да се обърнете отново към използването на плъгини.

WordPress 5.5 е вече тук и версията предлага огромен брой от нови функционалности и подобрения. В нашата статия покрихме само основните и по-големи такива. Ако се интересувате от всички подобрения, можете да ги откриете на следния линк .

Всяка следващата версия носи все повече вълнение! Не губете повече време, а инсталирайте последна версия на WordPress и се насладете на всички нови функционалности.

P.S. Не забравяйте да направите бекъп на сайта си преди това!

Източник изображения: wpbeginner

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе