Начало > ICN.Bg Блог > WordPress > WordPress 5.4: Какво да очакваме от предстоящата версия на CMS платформата?

WordPress 5.4: Какво да очакваме от предстоящата версия на CMS платформата?

WordPress 5.4: Какво да очакваме от предстоящата версия на CMS платформата?

| WordPress

WordPress 5.4 е предстоящият ъпгрейд на най-популярната CMS платформа в света! Очаква се той да бъде пуснат на 31 март 2020г., а в следващите редове ще разгледаме кои са някои от подобренията, които ни очакват!

След пускането на новия блоков редактор Gutenberg, той претърпя изключително много промени и във всяка следваща версия беше подобряван. В предстоящата такава, той отново е един от главните аспекти, които ще засегне ъпгрейдът.

WordPress 5.4 ще донесе със себе си много нови функционалности, както и подобрения и разрешаване на стари проблеми. Тези промени целят да направят Gutenberg по-достъпен и приятен за работа.

Освен блоковия редактор, Site Health инструментът е друга функционалност, която непрекъснато бива подобрявана и разработчиците не са забравили за нея и в тази версия. Разбира се, не искаме да продължаваме да ви държим под напрежение и затова нека преминем към по-задълбочен преглед на очакваните новости в WordPress 5.4.

График на разработка (WordPress 5.4 Development Cycle)

Една бърза вметка, преди да продължим със същинските подобрения. Това е графикът на разработка на новата WordPress версия:

Нововъедения в блоковия редактор Gutenberg

С пускането на последната WordPress версия, всички версии от 6.6 до 7.5 на Gutenberg плъгина ще бъдат обединени в ядрото. Това означава, че не сте използвате блоковия редактор от известно време, ще откриете много нови подобрения с ъпгрейдването на WordPress версията.

WordPress 5.4 ще включва много подобрения в редактора на съдържание. Това означава, че ще бъдат добавени нови полезни функционалности, както и ще бъдат усъвършенствани стари такива.

Това, разбира се, е изключително добра новина за всички потребители, които го използват, тъй като възможностите за изграждането на страхотен уебсайт се увеличават още повече.

Нов Welcome Guide

Със сигурност сте се сблъсквали с тази функционалност, когато някоя от платформите, които използвате претърпи промени. Новият Welcome Guide на блоковия редактор цели да запознае всички нови потребители с Gutenberg и неговите функционалности.

С помощта на слайдшоу за няколко минути ще можете да прегледате основните инструменти и възможностите, които ви предоставят.

Welcome Guide WordPress 5.4

В случай че искате да го прегледате отново, можете да го стартирате чрез натискане на трите точки в горния десен ъгъл и в секция „Инструменти“ изберете “Welcome Guide.

Welcome Guide WordPress 5.4 Tools

Нов блок за добавяне на бутони към социалните мрежи

За някои от вас тази функционалност е позната като Social Link, но с навлизането на WordPress 5.4 разработчиците са го променили на Social Icons блок. С други думи, това ще бъде блок, чрез който всички потребители ще могат бързо и лесно да добавят бутони към своите профили в социалните мрежи – Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube, Twitter и т.н. До момента този блок и неговите функционалност бяха експериментални, но сега вече са стабилни с пускането и на Gutenberg 7.5.

Social buttons WordPress 5.4

Блокът Social Icons предоставя избор при стилизирането на бутоните. Можете да избирате от 3 предефинирани изгледа: Default (по подразбиране), Logos Only (само лого) и Pill shape (във формата на хапче:

Social Buttons Customization

Важно! Чрез Social Icons блока можете единствено да линкнете своите профили в социалните мрежи. Ако желаете да сложите бутон за споделяне на съдържанието, ще трябва да използвате отделен WordPress плъгин!

Също така, имайте предвид, че Social Icons е добавен и работи стабилно във версия 7.5 na Gutenberg. Ако случайно използвате по-стара такава, плъгин може да не работи според очакването. Затова е важно да актуализирате Gutenberg до последната възможна версия.

Виж още: Инфографика: 33 интересни фактa за WordPress

Нов Блок за добавяне на CTA бутони

До момента Gutenberg позволяваше добавянето на само един бутон. С пускането на новия ъпдейт, това ще се промени и ще имате възможност да добавяте повече от един CTA един до друг.

CTA Buttons

Също така, всички потребители ще могат да избират между два различни стила на бутоните, ще можете да използвате собствен текст и цветове, както и да добавяте градиент. Последната опция също идва с няколко различни предефинирани комбинации, като това ще ви даде отправна точка за бъдещи промени по цветовете на вашите CTA бутони.

Научи повече: Всичко за CTA бутона – функция, дизайн, позициониране

Подобрения в Gutenberg

Както вече знаете, можем да очакваме много вълнуващи въведения в блоковия редактор на WordPress. Разбира се, в началото споменахме, че и много вече съществуващите функции ще претърпят значителни подобрения и разширения във функциите.

В следващите редове ще можете да научите за някои от престоящите подобрения!

Обогатяване на цветовите възможности за различните елементи

Едно от първите подобрения, които ще забележите с инсталирането на версия 5.4 е именно по-богата палитра от цветове за различните блокови елементи. Това включва кориците, колоните и груповите блокове.

Colors WordPress 5.4

Ще можете да променяте цветове на фона и текста за всички блокове, които са вкарани в една група. Това важи и блоковете с колони.

Columns Color

Промяна на цвета на текста в параграф

В предишните версии на Gutenberg и WordPress, потребителите имаха възможност да променят цвета на целия текст в даден параграф. След 31 март това ще се промени, като ще имате възможност да променяте цвета на всяка отделна дума или фраза по ваш избор.

Добавяне на TikTok видеа

Една от последните сензации свързани с интернет и социални мрежи е новата платформа TikTok. В момента голяма част от потребителите на приложението са на възраст между 16-24 годишна възраст. Също така, TikTok има над 1.5 милиарда потребители по последни данни. Ето защо и следващата версия на WordPress ще предостави възможността да добавяте TikTok видеа на вашите страници.

TikTok Upload

Добавяне на изображения

Самото добавяне на изображение към вашата страница не е нищо ново, разбира се. Въпреки това, до момента нямаше възможност потребителите да добавят изображения на страниците си чрез Drag & Drop функция. WordPress 5.4 ще предоставя тази възможност!

Също така, лесно ще можете да избирате големината на изображенията, които добавяте:

Images

WordPress 5.4 ще дойде с и още едно подобрение. Линковете, които оставяте към последните ви статии вече ще се показват с изображение:

Featured Articles Images

В допълнение на всички тези новости към Gutenberg редактора, Site Health статуса, който показва сигурността и представянето на вашия сайт е добавен към главното табло за по-голямо удобство. Така ще можете с един бърз поглед да следите състоянието на вашия сайт. Също така се очакват много подобрения за всички WordPress разработчици.

С други думи, като всяка нова версия на WordPress 5.4 се очакват много нови подобрения и сме сигурни, че няма да останете разочаровани. Следете нашия блог в края на месеца, където ще откриете повече информация около официалното пускане на последни ъпдейт и всички новости около него.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе