Начало > ICN.Bg Блог > WordPress > WordPress 5.4: Нова версия, нови инструменти и още много подобрения

WordPress 5.4: Нова версия, нови инструменти и още много подобрения

WordPress 5.4: Нова версия, нови инструменти и още много подобрения

| WordPress

Новата WordPress версия е вече факт! WordPress 5.4 е вече достъпна за сваляне, а в следващите редове ще разгледаме всички интересни подобрения и нововъведения в най-разпространената CMS платформа.

И както традицията повелява, версия 5.4 отново носи името на известен джаз изпълнител. Настоящият ъпдейт носи името “Adderley” в чест на известния американски джаз тромпетист Нат Адерлей (на английски: Nat Adderley)

Това е първият голям ъпдейт за годината и от сега можем да ви кажем, че няма да ви разочарова. WordPress 5.4 идва с много нови подобрения, които сериозно ще променят начина, по който всички потребители създават и управляват своето съдържание.

През изминалата седмица разгледахме някои от очакваните новости, но сега спокойно можем да се впуснем в официалните подобрения, от които ще можете да се възползвате веднага след като актуализирате версията си.

Важно! Не забравяйте да направите бекъп на сайта си преди да пристъпите към актуализиране на WordPress.

Нови функционалности и много подобрения в Gutenberg

В предишната ни статия за очакваните подобрения в WordPress 5.4 споменахме, че новата версия ще дойде с много нови подобрения в редактора на съдържание.

От самото си пускане и добавяне към WordPress, Gutenberg претърпява непрестанно промени и подобрения, за да може да предостави на всички потребители гъвкавост, полезни инструменти и лесен за работа интерфейс.

Вижте още "Защо е важно редовно да обновяваме WordPress ядрото, темата и разширенията в нашия уебсайт?"

Нов Welcome Guide

WordPress 5.4 идва с нов Welcome Guide, който да запознае всички потребители с новостите и функционалностите на Gutenberg редактора:

Welcome Guide

Само за няколко минути, благодарение на слайдшоу видео, ще можете да се запознаете с всички основни инструменти и функционалности.

Ако пропуснете нещо можете да пуснете отново видеото от секция „Инструменти“ и изберете „Welcome Guide”.

Нови блокове

След като актуализирате версията си и преминете към WordPress 5.4 ще откриете, че нови два блока присъстват в редактора на съдържание:

1. Блок за добавяне на бутони към социалните мрежи (Social Icons Block)

Както и самото име подсказва, Social Icons блок ще предостави на всички потребители възможността да добавят икони към социалните си мрежи – Facebook, Instagram, Twitter, YouTube и др.

Social Icons

Ще видите списък с всички известни социални мрежи. Изберете желаните от вас и след това можете да добавите линкове, които да водят към вашите профили.

Тук е важно да споменем, че тази функционалност предоставя единствено възможност за препратка към профила ви в социалните мрежи, не работи като бутон за споделянe на съдържанието.

За тази цел, ще имате нужда от допълнителен WordPress плъгин.

Виж още: 68 WordPress плъгина, които да инсталирате

2. Нов Блок за добавяне на Call-To-Action бутони

За тези от вас, които са се доверили на Gutenberg през годините, може би знаят, че този блок не е нов. И преди е имало възможност за добавяне на CTA бутон. Да – бутон! Това е и подобрението в така наречения Button блок.

Във версия 5.4 той става Buttons блок и вече ще можете да добавяте по няколко бутона един до друг.

CTA

Относно дизайна на бутоните – WordPress 5.4 предлага два различни стила. Можете да избирате от едноцветен бутон или преливащ (gradient):

Call To Action Buttons Colors

Показване на цял екран

WordPress 5.4 ще показва блоковия редактор на цял екран по подразбиране!

Тази промяна е далеч по-забележима при новите WordPress инсталации или ако достъпвате администраторската част от ново устройство или през друг браузър.

Ако преминавате от версия 5.3 към 5.4 и използвате устройството и браузъра, които до момента сте използвали, Gutenberg ще ви се отвори по начина, по който сте го ползвали до момента.

Можете да изключите Fullscreen показването, като го отмаркирате от настройките на редактора!

Всеки добър WordPress сайт заслужава още по-добър WordPress хостинг. Възползвай се от специалното ни предложение и вземи WordPress хостинг и безплатен домейн за 7.68 лв./м.

Подобрения във вече съществуващи блокове

Разбира се, освен нововъведения, голяма част от познатите ви блокове са били подобрени. Ето някои от най-значимите промени:

1. Повече цветове

WordPress 5.4 ще предоставя повече цветови опции на своите потребители, като това ще позволи създаването на по интересни оформления на отделните постове и страници.

Нещо, което беше очаквано, а сега вече е факт, е възможността за промяна на цвета на всяка дума в избран от потребителя параграф. Преди пускането на WordPress 5.4, единствената възможна опция беше да се промени цвета на целия текст в блока.

Също така, с пускането на новата версия, всички потребители ще могат да променят цвета на текста и фона на своите корици, както и на съдържанието събрано в групов блок.

Group Colors

2. Инструмент Select

Още едно нововъведение е бутонът Select. Него можете да откриете в полето с инструменти и чрез него ще можете с един клик да маркирате отделните блокове. Изключителна полезна функционалност, особено, когато искате да маркирате блок, който е част от група.

Select

3. Drag & Drop функция за добавяне на изображения

Gutenberg е редактор, който е създаден върху Drag & Drop функционалността. Всичко в него можеше да бъде добавено чрез клик с мишката и „влачене“ до желаното от потребителя място.

За съжаление, едно нещо не отговаряше на тази концепция и това беше добавянето на изображения!

Преди WordPress 5.4, за да се добави изображение трябваше да се избере ръчно и да се качи. От днес вече можете с „влачене“ да добавите картинки/банери към вашата страница или пост.

4. Изберете размер на изображението директно от Gallery блока

И докато сме на вълна изображения, да споменем и подобрението в Gallery блока. Актуализирайки версията си, ще откриете, че вече можете да променяте размера на добавените от вас изображения директно от самия блок.

В дясната лента има категория „Image Size” и от падащото меню можете да изберете желания от вас размер:

Image size

5. Последни постове – показване на изображения

Последните постове или по-познати като „Latest Blog Posts” до момента не включваха изображение. Сега освен, че то ще се визуализира, можете да избирате размер и подравняване. Според нас това е много важно подобрение, тъй като ще направи старите постове още по-ангажиращи.

Latest Posts

6. Подобрена лента с инструменти на мобилна версия

Ако ви се е налагало да редактирате нещо по сайта или блога си през мобилно устройство най-вероятно сте се сблъсквали с трудностите при използването на лентата за инструменти.

Имайки се предвид, че масово потребителите вече използват мобилни устройства за всичко свързано с интернет е напълно очаквана промяна в Gutenberg.

WordPress 5.4 разрешава този проблем като можете да отворите сайта си през мобилно устройство и веднага да забележите фиксираната лента с инструменти, за по-лесно редактиране:

Mobile

7. Добавяне на TikTok видеа

TikTok е социална платформа, която с всеки изминал ден придобива все по-голяма популярност сред младите хора по света. Ако вие сте един от потребителите на новата социална мрежа и искате да споделяте забавните си видеа на сайта си, сега можете да го направите.

WordPress 5.4 предоставя възможност за интегриране на TikTok видеа. Става изключително лесно и работи на принципна на добавяне на YouTube видео. Единствено трябва да въведете линка на видеото и WordPress ще го визуализира:

TikTok Embed

Site Health в таблото на администрацията

По-рано през месеца ви споменахме, че Site Health инструмента има възможност да бъде преместен в таблото на администрацията и сега това вече е факт. Статусът, който показва състоянието и представянето на сайта, е преместен на по-достъпно място, за да може да се вземат необходимите мерки своевременно!

Подобрен инструмент за поверителност

Налице са и няколко подобрения в инструмента за поверителност и по-точно в експортирането на лични данни. Добавени са още две категории при свалянето на информация – Session tokens (включва информация за user-agent, последен логин и IP) и Community Events Location (информация за локацията на дадения потребител).

Също така, цялата тази информация може да бъде свалена в HTML или JSON формат!

Разбира се, не трябва да забравяме и за всички подобрения, от които разработчиците могат да се възползват. Можете да откриете повече информация в WordPress 5.4 Field Guide.

Надяваме се, че тази статия ви помогна да добиете представа за новостите в най-използваната CMS платформа! Всеки нов ъпдейт на WordPress носи със себе си изключително много подобрения и смело можем да кажем, че и този не разочарова. Сега ви остава да актуализирате версията си и да започнете използването на всички нови функционално

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе