WordPress 5.4 – с ускорен блок-редактор и два нови блока

Новата версия на WordPress излиза във време, когато нуждата от сайт и онлайн присъствие е все по-значима. WordPress е един от начините да имате уеб сайт, а новостите и подобренията в него ще Ви помогнат да изградите присъствието си по най-добрия начин.

Новата версия на WordPress 5.4 е именувана на музиканта Нат Адърли. В нея има много  подобрения и поправки по самата система и още повече в блок-редактора. Част от тях са два нови блока, подобрен интерфейс, ускорение в работата с блоковете и други.

Блок-редакторът

В ядрото на WordPress са добавени възможностите и новостите от десет версии на плъгина Gutenberg (6.6, 6.7, 6.8, 6.9, 7.0, 7.1, 7.2, 7.3, 7.4 и 7.5).

Само част от тях са:

  • два нови блока;
  • подобрения по интерфейса;
  • ускорено зареждане на редактора;
  • ускорено въвеждане и взаимодействие с блоковете;
  • повече опции за цветовете към блоковете Бутони, Обложка, Група и Колони;
  • показващ се приветстващ прозорец за новите потребители;
  • и още много.

Нов блок Social Icons

С този блок можете да добавите бутони с препратка към социални профили и акаунти.

Новият блок за социални бутони.
Новият блок за социални бутони.

Има над 30 бутона с иконки за социални мрежи и известни уеб услуги, които може да се добавят като Dropbox, Facebook, RSS Feed, Flickr, Goodreads, Google, GitHub, Instagram, Last.fm, LinkedIn, Mail, Pinterest, Redit, Skype и други. Има и иконка на „препратка“, която може да се използва за всякакъв уеб адрес.

Добавяне на нов бутон.
Добавяне на нов бутон.

Този нов блок Social Icons е добавен във вградения блок-редактор в WordPress. Ако досега сте използвали отделния плъгин Gutenberg, в който от по-рано го има експерименталния блок Social Links, иконките за социалните мрежи няма да се разпознаят от вградения редактор. Ако сте използвали блока Social Links през плъгина, но сега искате да използвате вградения редактор, може да презапишете (отваряте и записвате) съдържанието, за да се покажат правилно иконките. Другият вариант е, да продължите да използвате плъгина Gutenberg.

Нов блок Buttons

Блокът за бутони предоставя възможност за добавяне на поредица от бутони.

Всеки бутон има собствени настройки на формата и цветовете.

Настройките на бутона.
Настройките на бутона.

При въвеждане на уеб адрес, системата засича дали е вътрешен, или външен и показва етикет – post, page, internal, URL.

Подобрения в блок-редактора

Блок редакторът е още по-бърз, като разработчиците са отчели 14% намаляване на времето за зареждане на редактора и 51% намалено време за реакция при въвеждане на съдържание.

Breadcrumbs за вместените блокове

В лентата в левия ъгъл долу в редактора е добавен указател (breadcrumbs) с линкове към блоковете, показващ йерархията им. Селектирането на точния блок измежду няколко вместени вече е много по-лесно.

Breadcrumbs навигация, показваща йерархията на бутоните.
Breadcrumbs навигация, показваща йерархията на бутоните.

За селектиране на блоковете може да се използва и Block navigation менюто в основната лента с инструменти на редактора.

Режим Select

Към редактора е добавен визуален начин за превключване между режима за навигация – Select и режима за редактиране – Edit. Режимът за навигация е удобен за преглед на блоковете в редактора.

Ново меню за превключване между двата режимите Edit и Select в редактора.
Ново меню за превключване между двата режимите Edit и Select в редактора.

Активирането на режим Select, освен през новото меню Navigation tools, се извършва, докато е активен даден блок, с натискане на клавиш Esc. За връщане в режим Edit се използва Enter или двойно кликване в блок.

Welcome Guide в редактора

За новите потребители на редактора е добавен приветстващ прозорец с указания и информация за блок-редактора (Welcome Guide), който може да се отвори и през менюто.

Приветстващо прозорче при първо зареждане на блок-редактора.
Приветстващо прозорче при първо зареждане на блок-редактора.

TikTok клипчета в съдържанието

Към възможните за вграждане външни ресурси в съдържанието е добавено TikTok видео.

TikTok клипче в статията
TikTok клипче в статията.

И още

И още нещо, което на пръв поглед не е голяма новост, но всъщност е много голямо облекчение при работата с редактора – при поставяне на копиран текст в редактора, вече няма да се добавят излишни празни разстояния в началото и края му.

Изчерпателен списък с останалите новости и подобрения: WordPress 5.4 Field Guide. И всички новости, касаещи разработчиците може да се видят в „бележките за разработчици“ на WordPress: 5-4+dev-notes.

Новости и подобрения извън редактора

В новата версия WordPress 5.4 има и много подобрения, касаещи основно разработчиците.

Site Health Status в таблото

Site Health Status е нов блок в таблото на администрацията, в който ще се показват нотификации за евентуални проблеми, на които администраторът трябва да обърне внимание.

Индикатор за състоянието на сайта, намиращ в таблото на администрацията.
Индикатор за състоянието на сайта, намиращ в таблото на администрацията.

Линкът в текста води към страницата на Site Health, където има повече информация за състоянието на сайта и възможните действия за отстраняване на проблемите.

Поверителност

Има няколко подобрения в инструментите за поверителност в WordPress – предимно по представянето на данните при експорт. Добавени са две допълнителни категории за извлечените данни – Community Events Location (данните за локацията на потребителя, които се използват за показване на предстоящи събития в раздела на таблото „Събития и новини за WordPress“) и Session Tokens (данни за user-agent, последен логин и други).

Иконката на сайта (favicon)

Начинът за обработка на иконката на сайта, която се показва в табовете на браузъра и отметките, е подобрен.

Иконката по подразбиране, когато няма зададена от потребителя.
Иконката по подразбиране, когато няма зададена от потребителя.

Ако има зададен файл за иконката в Customize (Настройки), заявките към „/favicon.ico“ ще бъдат насочвани към този файл. Ако няма зададен файл, заявките ще зареждат (302 Found) иконка по подразбиране – логото на WordPress (/images/w-logo-blue.png).


Всяка нова основна версия на WordPress за в бъдеще ще носи много подобрения и новости основно в блок-редактора и блоковете.

Еволюцията на WordPress чрез разширяване на възможностите за използването на блокове в системата продължава. Към момента има експериментална разработка, фокусирана изцяло върху възможността за редактиране на целия сайт и компонентите му (Full Site Editing) чрез блокове. Тази разработка е част от Фаза 2 от плана за развитие на WordPress.

Интересните новости в други версии на WordPress: 5.6, 5.5, 5.4, 5.3, 5.2.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи за най-интересните новости в новите версии на WordPress.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
6 причини за съобщение Internal Server Error 500

6 причини за съобщение Internal Server Error 500 [Аудио]

11
Причините за генерирането на това съобщение може да са най-различни - некоректно изпълняващ се скрипт в сайта, некоректни права на файлове и директории и други
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин

8
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.