Начало > ICN.Bg Блог > WordPress > WordPress 5.3 – подобрен редактор, нова тема и още много нововъведения

WordPress 5.3 – подобрен редактор, нова тема и още много нововъведения

WordPress 5.3 – подобрен редактор, нова тема и още много нововъведения

| WordPress

Последният WordPress ъпдейт стана факт на 12.11.2019г. и това означава само едно – много нови подобрения, които нямаме търпение да разгледаме!

Както всяка нова актуализация на WordPress и тази не изневерява на себе си, що се отнася до името на версията. WordPress 5.3 “Kirk” носи името на известния американски джаз музикант Рахсан Роланд Кърк.

Но какво е новото във версия 5.3?

Като за начало, изключително много подобрения и нови функционалности се наблюдават в блоковия редактор Gutenberg, както и подобрено представяне. Разбира се, не приключваме до тук – има нововъведения в инструмента Site Health, чисто нова тема “Twenty Twenty”, подобрения в админ частта, както и ъпгрейд в дизайн и потребителския интерфейс.

Това са и част от нещата, които ще разгледаме в следващите редове. Очакват ни много нови неща, затова нека да започваме!

Съвет: Преди да актуализирате WordPress версията си, не забравяйте да направите бекъп на сайта си!

1. Нова тема – Twenty Twenty

По традиция, всяка година WordPress пускат нова тема, която е зададена по подразбиране и носи името на съответната година. След като инсталирате WordPress 5.3 ще видите и новата такава, а именно – Twenty Twenty.

Twenty Twenty WordPress 5.3 Default Theme

Темата е с изключително елегантен и минималистичен дизайн, който цели доброто преживяване на вашите посетители. Twenty Twenty е създадена с идеята да се възползва максимално от всички предимства, които блоковият редактор Gutenberg предлага. Това ще ви позволи лесно да създавате различни оформления на вашите страници и блог постове. Но ако вече използвате WordPress, то най-вероятно го знаете!

В допълнение, 2020 изглежда страхотно на мобилни устройства и ще подсигури доброто преживяване на вашите потребители. Като цяло, новата тема предлага всичко необходимо за изграждането на добре изглеждащ и оптимизиран сайт.

2. Много подобрения в блоковия редактор Gutenberg

След като беше представен за първи път през 2018г., блоковият редактор Gutenberg постоянно претърпява нови и нови промени, благодарение на всички WordPress разработчици. Ако трябва да бъдем честни, от пускането на Gutenberg до момента, има цели 12 негови версии, като настоящата е под номер 13. В този ред на мисли, ако до сега не сте използвали регулярно редактора, то с версия 5.3 ще откриете много нови подобрения.

Ето някои от тях:

2.1. Group блок

Group блок е нова функционалност, която идва с версия „Kirk” и самото име дава достатъчно яснота относно за какво ще служи – имате възможността да групирате различни блокове в едно. Това може да ви е от помощ, когато искате да организирате по-добре оформлението на вашите страници.

Новата функционалност позволява да променяте ширината на самия блок контейнер, както и неговия цвят. Също така, можете спокойно да създадете нови блокове, които да добавите към една група или вече съществуващи такива да ги обедините в една. Така ще можете да променяте неща по различни блокове наведнъж и от едно място. Отделно, вече съществуващ блок контейнер може да бъде запазен и използвате за друга ваша страница!

2.2. Columns блок

Columns блока вече поддържа слайдер, с който можете да контролирате широчината на отделните колони и по-важното – всяка колона може да бъде с различна широчина.

Columns Block

Подобрението при тази функционалност е, че вече можете да избирате от предварително дефинирани оформления или да използвате този, който е зададен по подразбиране. Това би ви било полезно ако не знаете с каква широчина искате да са вашите колони или просто искате да спестите време. Също така, можете да променяте и вертикалното подравняване на колоните. Вече можете да забравите за добавянето на разстояние за по-добро подравняване на съдържанието във вашите колони.

Layout

2.3. Подобрени бутони

С WordPress 5.3 ще забележите колко по-лесно е добавянето и управлението на бутони. Подобренията в този блок се изразяват във възможността да избирате радиус на бутона, смяна на цветовете и въвеждането на линкове, които да се отварят в нов прозорец след като потребителя натисне на избрания бутон.

2.4. Преподреждането на изображенията в галерия e още по-леснo

Блоковата галерия беше подобрена значително с новата функционалност, която позволява да променят реда на показване на изображенията, без да се налага да влизате в модула. След като добавите известен брой картинки в един блок ще видите на всяка една от тях, в горния десен ъгъл, два бутона – „Move image forward” и „Move image backward” и с едно лесно натискане можете да променяте позицията им.

Gallery WordPress 5.3

Освен това, друга промяна в този блок е възможността да избирате между два различни стила за вашите изображения – Default (или този, който е зададен по подразбиране) и Circle.

2.5. Нова функционалност в Latest Posts блока

Ако използвате специалния блок, в който да се показват вашите последни блог статии, то тази нова функционалност със сигурност ще ви хареса.

С навлизането на WordPress 5.3, вече можете да настроите кратка извадка, която да се показва в самия блок. Това можете да го направите през панела с настройките, където трябва да активирате Post Content и след това да си изберете Excerpt. От долу можете да променяте дължината на вашата извадка със слайдера.

Latest Post Excerpt WordPress 5.3

За да се възползвате максимално от тази функционалност, ви съветваме да обмисляте добре старта на вашите статии, за да можете с няколко думи да накарате посетителите на сайта ви да прочетат вашето съдържание!

2.6. Още по-бърз Gutenberg

Част от вас може би знаят, но WordPress редактора разчита главно на PHP и Javascript, за да работи нормално. Огромна задача пред разработчиците беше да направят така че Gutenberg да върви безпроблемно и гладко, без значение колко на брой различни блокa и съдържание ще добавят потребителите към сайтовете си.

С пускането на WordPress 5.3, разработчиците успяха да намалят времето за зареждане с 1.5 секунди, което е повече от невероятно. Сега всички WordPress потребителите могат да се възползва от още по-гладко вървящ и responsive интерфейс!

Виж още: 10-те най-интересни функционалности на Gutenberg

3. Site Health – промени и подобрения

Site Health инструментът беше представен в WordPress 5.1 и от тогава разработчиците не са спирали да го обновяват и усъвършенстват. Главната причина, поради която беше добавен този инструмент, е да дава полезна информация на всички администратори относно техническото състояние на сайтовете им. Това може да включва използването на стара WordPress или PHP версия, известие за неизползвани плъгини, които можете да изтриете и други подобни съвети, с които да оптимизирате работата на сайта си.

С пускането на WordPress 5.3 бяха въведени и няколко промени и подобрения в Site Health инструмента, които искаме да разгледаме!

3.1. Премахване на оценката

Site Health WordPress 5.3

Ако сте WordPress потребител от поне година, то тогава със сигурност сте виждали оценката, която се показва в Site Health инструмента. Това оценяване беше въведено с версия 5.2 и се формираше от броя успешно взети тестове от вашия уеб сайт. Въпреки това, някои потребители споделиха притеснения, че процентното оценяване би могло да накара собствениците на сайтове да се стремят да постигнат максимален резултат на всяка цена и това може да има негативен резултат върху уеб страниците им.

В действителност, процентният резултат се формира от броя взети тестове, а не от реалното състояние на сайтовете. Поради този факт, процентът в Site Health инструмента беше премахнат и заменен с две други стойности:

  • Може да бъде подобрено (Should Be Improved)
  • Добър (Good)

3.2. Повече информация в имейлите

Когато се появи даден проблем, WordPress изпраща имейл към администратора. Това звучи супер, но за жалост до момента тези съобщения не бяха много полезни. Те просто информираха админите, че със сайта им се случва нещо нередно. За съжаление, тези мейли не включваха съвети за дебъгване на проблема, досега!

За да промени това, WordPress 5.3 представя recoveryemaildebug_info филтър, който включва и debugging информация, която ще помогне на всички собственици да разрешат проблемите си със сайтовете.

4. Подобрен процес при качването на изображения

Често срещан казус от WordPress потребителите е невъзможността да добавят големи изображения през мобилните си устройства. От WordPress взеха това предвид и във версия „Kirk” са готови да отговорят на това предизвикателство.

Версия 5.3 автоматично ще запазва процеса на качване на изображение и ще позволява на всички потребители да го стартират без да счупят нещо и да се налага да започват от начало. Също така, проблемът със завъртането на изображенията използващи EFIX метадата (това се добавя автоматично от всеки мобилен телефон или камера) беше разрешен.

Сега можете да добавяте големи изображения и да ги използвате в блог постовете си и на уеб страниците ви. Въпреки това, не трябва да забравяте, че големината на изображенията може да има негативно влияние върху представянето на сайта ви. Винаги оптимизирайте картинките за уеб, преди да ги добавите!

5. И още много други подобрения

WordPress 5.3 идва с много нововъведения и подобрения и е немислимо да ги опишем всичките в една статия. Затова сега ще споменем някои от най-значимите, които не сме споменали до този момент, а ако искате да видите всички останали можете да го направите на WordPress.org.

  • WordPress 5.3 предоставя възможността да сигнализирате на търсещите машини да не индексират дадена уеб страница. Можете да го направите като маркирате “Discourage search engines from indexing this website”.
  • Съвместимост с PHP 7.4.
  • По-ефективна работа с времевите зони и датите.
  • Възможност за филтриране на сайтовете по статус.

И още много други по-малки подобрения, които със сигурност ще можете да откриете на официалния сайт, ако ви интересуват!

Надяваме се статията да ви е била полезна. Отново ви подсещаме да направите бекъп на сайта си преди да преминете към WordPress 5.3, за да сте напълно защитени срещу нежелани последствия.

Изображения източник: Kinsta

Етикети: #wordpress #update #gutenberg

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе