Начало > ICN.Bg Блог > WordPress > Защо е важно редовно да обновяваме WordPress ядрото, темата и разширенията в нашия уебсайт?

Защо е важно редовно да обновяваме WordPress ядрото, темата и разширенията в нашия уебсайт?

Защо е важно редовно да обновяваме WordPress ядрото, темата и разширенията в нашия уебсайт?

| WordPress

WordPress е най-използваната система за управление на съдържанието в света, с дял от над 34% от всички сайтове. Първоначално разработен като софтуер за блогове, WordPress бързо се превръща в един от най-популярните и широко използвани CMS-и в целия свят както за бизнеса, така и за блогърите. В наши дни десетки милиони потребители на мрежата използват WordPress за своите цели. На WordPress са изградени, както любителски сайтове и блогове, така и огромни корпоративни и държавни сайтове, каталози и онлайн магазини със стотици хиляди страници и продукти. Малко статистика:

WordPress е създаден през 2003-та година от Matt Mullenweg и Mike Little.

50-60% е дялът на WordPress на световния пазар на CMS, благодарение на което за седма поредна година се изстрелва на първото място в класацията за най-популярна система за управление на съдържанието от всички познати CMS.

Искаш да имаш WordPress сайт? Разбери как да си направиш WordPress сайт в нашето пълно ръководство. В него ще научиш кои са основните функционалности на CMS платформата, какво представляват темите, от къде се свалят плъгини, как да защитиш сайта си от хакерски атаки и още много полезни съвети за начинаещи.

Към днешна дата WordPress захранва 14,7% от топ 100 уебсайтовете в света, според класацията на builtwith.com.

Всяка секунда се публикуват по 17 публикации в WordPress уебсайтове по целия свят.

Всеки месец в Google се правят по средно 37 милиона глобални търсения за фразата “WordPress”.

На 22% от новите домейни в САЩ се качва WordPress.

Само за 2014 г. са свалени 123,498,018 безплатни теми от www.wordpress.org

WordPress има силно развито общество - над 500 000 са активните членове в официалните WordPress групи за срещи на професионалистите по целия свят, пример за които е WordPress Sofia Meetup у нас с над 350 члена. Такива срещи се правят в близо 70 държави и над 500 населени места. В България се правят срещи в София, Пловдив и Варна. По темата може да се напише отделна статия, така че очаквайте включване съвсем скоро.

По-известните имена, които използват WordPress са The New York Times Company, The New Yorker, BBC America, Reuters Blogs, Bloomberg Professional, Time Inc., The Wall Street Journal Law Blog, The Official Star Wars Blog, Sony Music, MTV News, PlayStation.Blog, Sweden’s Official Website, Microsoft News Center, Quartz, The Walt Disney Company, Facebook Newsroom, Vogue India, The Walking Dead – AMC, The Mozilla Blog, Usain Bolt, Katy Perry, Beyonce, The Rolling Stones, Snoop Dogg и много, много други.

Вече добихте представа за големината и важността на WordPress за съвременния уеб, но знаете ли как да поддържате своят WordPress уебсайт или онлайн магазин? Докато за изработка на уебсайт или онлайн магазин хората разчитат на агенция, фрийлансър или дори на собствените си умения (изграждайки всичко посредством пейдж билдър или други достъпни решения), то за техническата поддръжка са нужни повече познания, за да се избегнат проблеми при обновяването или надграждането с нови функционалности.

Вижте още "Най-добрите безплатни и платени WordPress теми за 2020".

Философията “Ако работи не трябва да се пипа” в този случай не е добре да се прилага, така че в тази статия ще разясним какви са най-важните причини, за да поддържате актуални версиите на ядрото и разширенията на вашите WordPress уебсайтове и онлайн магазини.

Вижте как можете да направите сайта си една идея по-подреден и още по-достъпен за потребителите си с помощта на WordPress Sidebar. Представяме ви всичко, което трябва да знаете за WordPress Sidebar.

Сигурност

Най-важната причина да поддържате вашия уебсайт WordPress актуален е сигурността. Както вече споменах, на WordPress са направени повече от 34% от всички уебсайтове в света, което го прави и най-популярната система за управление на съдържанието в света. По тази причина той е популярен не само за потребителите, но и за хакерите и разпространителите на злонамерен код. Има и нещо друго - WordPress е безплатна платформа с отворен код и това позволява на разработчиците да разширяват функционалността му чрез интегриране на разширения и теми. Това е изключително полезно за масовия потребител, но тъй като изходният код е лесно достъпен за широката общественост, понякога хакери успяват да открият уязвимости в сигурността и нерядко опитват да се възползват от тях. За да се противопоставят на това, екипът за разработка на WordPress, както и разработчиците на използваните от вас тема и разширения, редовно предоставят актуализации за сигурност и отстраняване на грешки.

Вижте още полезна информация: WordPress: Ръководство за сигурност

Има и още нещо, което е важно да се знае. Досущ като приложенията за вашия смартфон или компютър, актуализациите на WordPress ядрото или разширенията включват бележки за изданието, изброяващи онова, което е подобрено или променено в новата версия. Тези бележки са достъпни за всички потребители, някои от които желаят да използват тази информация за неетични цели. Съответно, когато хакерите имат бележките за подобренията, могат да се опитат да ги използват, за да търсят сайтове, които все още не са актуализирали своите версии и откривайки такива, да се опитат да ги компрометират.

Ако вашият сайт работи на по-стара версия на WordPress или не сте актуализирали с последната версия на разширенията си, това означава, че системата има известни уязвимости, които е добре да премахнете, обновявайки всичко.

Изчистване на бъгове

Всеки софтуер има бъгове и макар че рядко се случва, понякога дори и в WordPress ядрото и големите разширения, върху които работят десетки разработчици се случва да се появят такива. Новите версии минават продължителен и строг процес на тестване, преди да се пуснат към масовия потребител, но понякога се случва нещо да бъде пропуснато и в подобни случаи се появяват опасностите за безупречната работа на вашия уебсайт. Бъговете са грешки в кода и съответно появата на подобни грешки в някакъв момент може да накара цялата система да се държи по непредвиден начин или изобщо да се спре да работи. За да сте сигурни, че вашият уебсайт или онлайн магазин ще продължи да работи безупречно, е добре периодично да обновявате цялата система.

В нашата статия "Инфографика: 33 интересни факта за WordPress" можете да научете още любопитни факти за най-използваната платформа за изграждане на сайтове в света.

Нови функционалности

WordPress ядрото и добрите теми и разширения непрекъснато се усъвършенстват. В много от случаите актуализациите, освен подобрения в сигурността, съдържат и нови функционалности и подобрения в производителността, така че при пренебрегването на актуализациите не само, че излагате вашия уебсайт на риск, но е възможно и да изпуснете тези нови функционалности и подобрения.

Знаете ли, че в началото на април 2020 излезе най-новата версия на WordPress? Научете повече за "WordPress 5.4: Нова версия, нови инструменти и още много подобрения".

Подобряване на скоростта

Уеб технологиите се променят постоянно и разработчиците на WordPress и различните добавки за него винаги търсят начини да накарат уебсайтовете да работят по-бързо и по-ефективно. Новите версии често идват с възможността да подобрите скоростта на вашия уебсайт или онлайн магазин. Скоростта е важен фактор за SEO и подобренията в пъти за зареждане на страници могат да играят огромна роля за намаляване на процента на отпадане и поддържане на посетителите ви ангажирани. Поддържането на актуализиран WordPress ще гарантира, че получавате максимални ползи от производителността.

Полезно: Най-добрите 20+ WordPress плъгина през 2020

ВАЖНО! Преди да направите актуализациите на вашия уебсайт трябва да се уверите, че сте архивирали всичките му файлове и бази данни. Понякога актуализациите на WordPress или многобройните разширения правят конфликти, така че може уебсайтът ви да се счупи и да се наложи да възстановите негово резервно копие.

Повярвайте ми, винаги е добре да сте подготвени и ако не сте направили архив, а нещо се счупи, спестените минути за направата на архива ще ви струват часове работа върху отстраняването на проблема или при невъзможност - загуба на много файлове и данни или в някои случаи дори на целия уебсайт.

Авторът на статията е Николай Кръстев. Той е е SEO оптимизатор, маркетьор, рекламист, сертифициран Google AdWords, Goоgle Analitycs и Microsoft BingAds специалист. Занимава се с оптимизация на уеб сайтове за търсачки от 2009 г. насам.

niki krustev

Има широки познания по Онлайн маркетинг и реклама, включващи SEO, SEM, маркетинг в социалните мрежи, имейл маркетинг, PPC реклама, копирайтинг, изграждане на уеб сайтове и др., като за всичко изброено има десетки сертификати за завършени обучения и специализации от компаниите лидери в дигиталния маркетинг и реклама като Google, Facebook, Twitter, YouTube, Microsoft, Yandex, HubSpot, SEMrush, Eventbrite и много други. Google local guide, ниво 8. Част от GDG Sofia.

Той е лектор на конференции, семинари и обучения за малкия и средния бизнес. С колеги развива NT Websites - компания за изработка, поддръжка и оптимизация на уеб сайтове и онлайн магазини, базирани на WordPress. WordPress editor & contributor.

Организатор е на официалните срещи на WordPress Sofia Meetup. В свободното му време можете да го видите на някой джаз концерт или да бяга из планините и трасетата на градските маратони.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе