Начало > ICN.Bg Блог > WordPress > Най-добрите 10 WordPress плъгинa за онлайн магазин

Най-добрите 10 WordPress плъгинa за онлайн магазин

Най-добрите 10 WordPress плъгинa за онлайн магазин

| WordPress

Възможността да предлагаш онлайн продукт или услуга е един от най-добрите начини за развиване на бизнес в наши дни. Също така, непрестанно променящите се обстоятелства на пазара, а и не само, изискват от всички бизнеси, стартиращи или не, да имат онлайн присъствие.

Добрата новина е, че през 2020г. възможностите за създаване на онлайн магазин са многобройни.

Въпреки това, някои опции са по-добри от други и затова днес решихме да разгледаме 10 от най-добрите WordPress плъгини за развиване на eCommerce сайт.

WordPress е най-популярната CMS платформа с пазарен дял от 37.4% и има защо. Големият избор от различни плъгини, и специално тези за онлайн магазини, позволяват всеки човек много лесно да си създаде сайт, възползвайки се от широк набор от функционалности.

Google създаде WordPress плъгин за стори формати. Google Web Stories плъгинът е предназначен за увеличаване на трафика на WordPress сайтове с мобилна версия.

С плъгините, които ще ви представим в следващите редове, можете да продавате както физически продукти, така и дигитални. Разбира се, в зависимост от сферата, в която развивате бизнеса си, някои могат да бъдат по-подходящи от други, но това оставаме на вас да прецените.

1. WooCommerce

Стане ли дума за разработването на eCommerce сайт, WooCommerce е безапелационният лидер в тази класация.

WooCommerce Screenshot

В случай че не сте чували за този плъгин, ето няколко статистики, чрез които да добиете по-добра представа защо WooCommerce е на първа позиция в нашия списък:

 1. Към 2020г. WooCommerce се използва от 3,317,205 активни уеб сайта.
 2. 5.7% от всички сайтове в световен мащаб използват плъгина.
 3. Към януари 2020г., WooCommerce има 82,090,926 сваляния.
 4. WooCommerce стои зад 29.13% от всички онлайн магазини.
 5. WooCommerce стои зад 22% от най-добрите 1 милион онлайн магазина.
 6. 93.7% от всички eCommerce сайтове направени в WordPress използват WooCommerce.
 7. WooCommerce е най-популярният плъгин в интернет.
 8. Броят на плъгините създадени специално за WooCommerce e 980.
 9. WooCommerce поддържа 56 езика.

Истината е, че WooCommerce предлага решение за всеки бизнес, малък или голям, когато стане въпрос за изграждането на онлайн магазин. Без значение дали сте решили да добавите няколко продукта към сайта си или разполагате с огромна продукция от стоки, този плъгин има решението за вас и вашия бизнес.

И най-хубавото – безплатен е!

Инсталирайки плъгина, вие ще разполагате с всичко необходимо за изграждането на онлайн магазин:

 • Продуктови страници
 • Количка
 • Сигурни методи на плащане
 • Опции за доставка на продукти
 • Вградени статистики за представянето на магазина ви
 • Управление на инвентара
 • Възможност за използване на ваучери

Но освен базовите опции, хубавото на WooCommerce е, че е от типа open-source платформа, което ще ви даде свободата да персонализирате eCommerce сайт си по начин, който ще отговаря на вашите нужди.

С други думи, WooCommerce предлага неограничени възможности за изграждането на онлайн магазин. Единственото, което вие трябва да подсигурите е качествен хостинг, който да отговаря на нуждите на сайта ви!

Все още нямаш сайт? Разбери всичко необходимо за изграждането на твоя нов сайт в нашето "Пълно ръководство - Как да си направим WordPress сайт?".

3 причини да изберете WooCommerce:

 • WooCommerce е най-използваният eCommerce плъгин и също така е безплатен! Това позволява на малки и стартиращи бизнеси за изградят своя онлайн магазин без да има нужда инвестират голяма сума пари.
 • Зад WooCommerce стоят голям брой разработчици, които непрестанно подобряват платформата и разрешават проблеми, с които собствениците на сайтове се сблъскват.
 • WooCommerce предлага лесен за работа интерфейс, с който човек със никакъв опит ще може да се справи. Същевременно има възможности за персонализиране, които напредналите потребители ще намерят за полезни и ще могат да се възползват от тях.

2. Easy Digital Downloads (EDD)

Easy Digital Downloads или EDD е друго eCommerce решение, чрез което ще можете да предлагате изцяло дигитални продукти във вашия онлайн магазин.

EDD Screenshot

Вероятно се чудите защо да не продавате дигитални продукти, използвайки WooCommerce след като е на първо място?! Чрез WooCommerce също можете да предлагате дигитални продукти на своите потребители, но EDD разполага с повече функционалности, тъй като е плъгин разработен специално с тази цел. Затова, ако сте се насочили към продажбата на софтуер, изображения, eBooks, видеа или песни, съветваме ви да разгледате Easy Digital Download преди да се спрете на друго eCommerce решение.

Както и WooCommerce, EDD е безплатен плъгин, който е нужно единствено да инсталирате и моментално превръщате сайта си в платформа за продажба на дигитални продукти.

Ето и някои от функционалностите, до които ще имате достъп:

 • Продуктова количка
 • Изчистена форма за финализиране на поръчка
 • Управление на поръчки и потребители
 • Детайлни статистки (приходи, продажби и др.)
 • Възможност за използване на ваучери (промо кодове)
 • Лесна интеграция с WordPress теми
 • Богат набор от методи за плащане (PayPal, Stripe, 2Checkout, Карти)

И още много други!

Полезно: Най-добрите безплатни и платени WordPress теми за 2020

3 причини да изберете Easy Digital Downloads:

 • Тъй като Easy Digital Downloads е плъгин насочен изцяло към продажбата на дигитални стоки, всички функционалности около продажбата на физически продукти са премахнати. Това прави плъгини с изключително изчистен интерфейс, съдържащ само най-необходимото за потребителя.
 • Основната версия на EDD е безплатна, което позволява на малките и стартиращи бизнеси да създадат своя онлайн магазин с минимална инвестиция.
 • Напредналите потребители могат да се възползват от RESTful API и да персонализират изцяло сайта си!

Прехвърли бизнеса си онлайн само за няколко дни. Направи си сам онлайн магазин с CloudCart и получаваш всички необходими инструменти, за да търгуваш онлайн - автоматична интеграция с куриери, интеграция с над 1500 безплатни външни приложения, 25 готови шаблона, 56 интегрирани начина за разплащане директно в твоя онлайн магазин и много други. Ако имаш затруднения, на твое разположение е технически екип с над 15-годишен опит.

3. WP EasyCart

WPEC Screenshot

WP EasyCart е друг WordPress плъгин с помощта на който ще можете да продавате както физически и дигитални продукти, така и абонаменти. Както и при предишните предложения в списъка, и WP EasyCart предлага всички широко разпространени методи за плащане и гарантира сигурност на транзакциите.

Що се отнася до цената на този плъгин, той предлага безплатна и платена версия. С безплатната ще можете да добавите неограничен брой продукти, да ги управлявате и да ръководите поръчките си. В случай че решите да преминете към платената версия, вие ще добиете достъп до допълнителни функционалности като редакция на поръчка, абонаменти и маркетинг инструменти.

Разработчиците на EasyCart знаят, че голяма част от собствениците на малки бизнеси използват различни софтуери и затова са направили синхронизацията между различни платформи изключително лесна.

Истината е, че функционалностите като ваучери, промоции и абонаменти правят WP EasyCart достоен конкурент на WooCommerce. Като добавим и интеграциите, от които малките бизнеси могат да се възползват и този плъгин се превръща в много лесен избор за всеки човек, който иска да стартира собствен онлайн магазин.

Нещо, което забравихме да споменем е, че WP EasyCart идва с 14-дневен безплатен период, в който да се убедите във възможностите на плъгина. Също така, можете да се възползвате видео уроци, техническа поддръжка, както и форуми. Но като цяло интерфейсът на този плъгин е толкова опростен, че едва ли ще ви се наложи да възползвате от помощните материали. Но все пак е плюс, че ги има.

3 причини да изберете WP EasyCart:

 • Има безплатен план, чрез който можете да предлагате неограничен брой продукти и да се възползвате от базовите функционалности.
 • Платени планове са на цени от $69 и $99 за година, което позволява дори на по-малките бизнеси да се възползват от допълнителните функционалности в пакетите.
 • WP EasyCart разполага с изключително лесен за боравене интерфейс.

4. Ecwid Ecommerce Shopping Cart

ECWID Screenshot

Ecwid Ecommerce Shopping Cart е плъгинът, с който ще можете да изградите магазина си от нулата. Богат на функционалности, лесен за използване и съвместим с Gutenberg. Поддържа 45 езика, всички добре познати методи за плащане, както и интеграция с Instagram и Facebook.

Едно от огромните предимства на този плъгин е, че може да бъде използван на всеки сайт. За разлика от WooCommerce, който ви ограничава до една CMS платформа – WordPress, Ecwid Ecommerce Shopping Cart можете бъде използван и на Drupal сайтове, например.

Както и WooCommercе, и този плъгин е безплатен, но с една много съществена разлика – идва с по-голям арсенал от вградени инструменти. С Ecwid Ecommerce Shopping Cart няма нужда да търсите допълнителни плъгини за някоя функционалност или да се доверявате на трети страни, с инсталирането на този плъгин всичко, от което се нуждаете е вече там.

Разбира се, Ecwid Ecommerce Shopping Cart разполага и с платена версия, в случай че безплатната не може да обслужи вашите нужди. С безплатната версия получавате поддръжка до 10 продукта и възможността да продавате на различни сайтове. Ако решите, че това не отговаря на желанията ви, можете да се спрете на някои от платените планове - $15 на месец за 100 продукта, $35 на месец за 2500 продукта или $99 за неограничен брой продукти.

Когато тръгнете да сравнявате този плъгин с WooCommerce, може да ви се стори, че е доста по-скъп, но истината е, че зависи какво количество продукти продавате на месец.

Всичко зависи от вас и вашите нужди, но ви съветваме да задължително да обърнете внимание и на Ecwid Ecommerce Shopping Cart преди да се спрете на eCommerce плъгин.

3 причини да изберете Ecwid Ecommerce Shopping Cart:

 • Въпреки че говорим за WordPress плъгини, Ecwid Ecommerce Shopping Cart може да бъде интегриран с повечето Sitebuilder-и и системи за управление на съдържание (WordPress, Squarespace, Wix, и др.)
 • Всички ъпдейти на плъгина се случват автоматично, докато при голяма част от WordPress плъгините този процес трябва да се извърши ръчно.
 • След като инсталирате Ecwid Ecommerce Shopping Cart на един сайт, цялата запазена информация може да бъде прехвърляна между други ваши сайтове и същевременно синхронизирана. Така можете да продавате на различни места, но да управлявате всичко централизирано!

Виж още: 68 WordPress плъгина, които да инсталирате на сайта си

5. BigCommerce

BigCommerc

За някои от хората, които са запознати с eCommerce решенията може да им бъде странно, че BigCommerce попада в този списък.

Наистина BigCommerce е отделна CMS платформа за създаване на онлайн магазини, но от скоро компанията се опитва да навлезе и в WordPress света. Основната цел на платформата е да привлече бизнеси, които използва WordPress и да се конкурира с WooCommerce. Преди да се превърне в плъгин, интеграцията на двете платформи беше невъзможна. Но вече е!

В голяма степен, BigCommerce си прилича с друг плъгин от списъка, а именно - Ecwid Ecommerce Shopping Cart. И двата модула могат да бъдат интегрирани на няколко сайта едновременно и всички да бъдат синхронизирани.

Що се отнася до управлението на всички продукти и осъществени продажби, няма защо да се притеснявате, тъй като става изключително лесно от едни единствен контролен панел. В момента все още не е възможно да се възползвате от комбинацията на двете платформи, но не е лоша идея да следите развитието на този процес и да изпробвате възможностите на BigCommerce.

3 причини да изберете BigCommerce:

 • Както и при Ecwid Ecommerce Shopping Cart, можете да използвате BigCommerce на повече един сайт и да синхронизирате информацията между тях.
 • Имате възможност да обедините най-добрата CMS платформа с една от най-добрите eCommerce платформи.
 • Всичко свързано с eCommerce частта на сайта ви се управлява през backend-a, докато съдържанието на сайта ви през frontend-a. Това забързва сайта ви и ви пести хостинг ресурси.

6. Envira Gallery

envira gallery

Envira Gallery е един от високо оценените плъгини за създаване на атрактивни и модерни фотогалерии за онлайн магазини. Всички знаем, че снимките са един от най-силните визуални инструменти на нашето време. Много е важно да подберете най-подходящите такива за вашия онлайн магазин.

Комбинацията на снимките в една фотогалерия не е проста работа, а се изисква прецизност и усет към детайла, за да може да придадете красотата и на ваши е потребители. Научете кои са 8-те най-харесвани плъгина за създаване на фотогалерия.

Envira е с изключително достъпен интерфейс. С помощта на Drag&Drop функционалността си можете да направит галерията по свой вкус. Можете да блокирате възможността на потребителите на сайта ви да свалят вашите професионални снимки от галерията.

Разполагате и с опция за поставяне на воден знак, който може да отличи работата ви от всички останали снимки в интернет.

Имате опция както за създаване на галерия, така и за създаване на отделни албуми. За разлика от останалите плъгини с фотогледии, тук можете да интегрирате и видео съдържание, което да допринесе за разчупената визия на вашето онлайн присъствие.

Ако не разполагате с професионални снимки, вижте кои са топ 10-най използвани сайтове за сваляне на безплатни професионални снимки.

Можете съвсем свободно да споделяте съдържанието от галерията във всичките си налични социални канали и то без да се притесняват, че ще има разминават между десктоп версия и мобилна версия. Бъдете спокойни, защото Envira плъгинът се поддържа страхотно и в двата случая, благодарение на това,че е mobile-friendly.

Разполагате както с безплатна, така и с платена версия.

3 причини да изберте Envira Gallery:

 • Разполага със страхотни галерии, които поддържат снимки и видео;

 • Можете да защитите снимките си от “кражба”;

 • Има платена и безплатна версия, като безплатната версия ще ви свърши чудесна работа и има голям набор от функционалности.

7. WP eCommerce

wp ecommerce

WP eCommerce е един от най-мощните плъгини за онлайн магазини към момента, използван в над 36.186 онлайн магазина.

Това е една от най-надеждните решения за всеки собственик на бизнес, независимо от локацията, на която се намира. Предлага както безплатна, така и платена версия. Дори безплатната такава ви предлага добра оптимизация за търсачките и достатъчно добра документация.

Получавате всичко необходимо, за да изградите един стабилен електронен магазин. Плъгиниът работи изключително добре със социалните канали и дава възможността за споделяне на артикулите ви в различните социални мрежи. По този начин те ще достигнат до възможно най-много потребители, които могат да се превърнат и във ваши бъдещи клиенти.

Можете да използвате различни начини за плащане на своя онлайн магазин като Stripe и др. Интегриран е с много популярни WordPress плъгини.

Използва различни маркетингови инструменти за продажба и е сигурен за употреба на вашия сайт. Имате мъзможността да го разучите с помощта на видео уроци.

3 причини да изберете WP eCommerce:

 • Разчупен дизайн с опция за персонализация;

 • Single Order Page - всичките данни, които извличате от количката, разплащане и адреси са позиционирани на едно място, което е страхотно улеснение;

 • Поддържа различни начини на плащане, което е важно за вашите клиенти.

8. WPforms

wpforms

Wpforms може да ви помогне значително в комункацията с клиентите ви. Над 4,000,000 собственици на сайтове вече са се доверили на платформата и я използват за развитието на своите сайтове.

Обратната връзка е един от най-важните инструменти за всеки бизнес. Благодарение на нея можете да откриете много грешки, които сте допуснали и това е начин да успявате да се подобрявате с всеки изминал ден.

Плъгинът дава възможността за интеграция на специални контактни форми за обратна връзка на вашия сайт с приятен и удобен интерфейс, който да е достатъчно лесен, за да не затрудни потребителя.

Изработката на формуляр е лесна, благодарение на това, че сами можете да премествате различните полета, както и където сметнете за добре. С плъгина можете да създадете както форма за контакти, така и формуляр за поръчки, формуляр за плащане, формуляр за имейл абонамент, ако искате да разширите своята фен база.

Научи повече: Как да си направим нюзлетър и защо е полезе за вашия бизнес?

Можете да разгледате и предварително направени видео материали , за да се ориентирате във функциите, които предлага плъгинът. Трябва да знаете, че този плъгин е платен, но инвестицията в него може и да ви се отплати с времето. Разгледайте ценовата листа на сайта.

3 причини да изнерете WPform:

 • Разширявате своята база от клиенти по атрактивен начин;

 • Плъгинът е признат от над 4,000,000 потребители по цял свят;

 • Притежава интуитивен и лесно управляем интерфейс.

9. WP Product Review Lite

wp product review lite

WP Product Review Lite е най-добрият продукт за продуктови ревюта, на който можете да се доверите. Преди малко засегнахме темата за обратната връзка и колко важна е тя.

Когато имате хубава обратна връзка от клиент за даден продукт или услуга на видимо място на сайта ви, това автоматично приковава вниманието и дава сигурност на другите потребители при избора си. Това е страхотна “реклама” за качеството на услугите и продуктите, които предлагате.

Можете да изберете ревю на ваш продукт, когато пишете например блог във вашия сайт и плъгинът ви показва различните настройки, за да вмъкнете в него ревю.

Ревю плъгинът ви помага пряко да въздействате върху потребителите си с коментари, които са лесни за възприемане. Може да изпозлвате трик, като този да добавите специален Call To Action бутон до ревюто, за да генериране нови поръчки за същия продукт. Ролята на CTA бутоните е да приканват потребителя към действие с посланието, което носят, като например: “Купи сега”, “Вземи сега” и др.

Научи повече: Всичко за CTA бутона - функция, дизайн, позициниране

Когато инсталирате плъгина, във вашия админ панел ще намерите надпис с отметка “Is this post a review?”, когато го отметнете , ще ви излезнат допълнителни настройки за появяването на конкретното ревю на вашата страница.

Можете да сменяте цветовата гама, да добавяте характеристики и всичко по детайлите на даденото ревю. Когато свикнете с употребата на ревютата, ще видите, че с времето те могат да се превърнат в страхотен инструмент за допълнителни поръчки на вашия сайт. Плъгинът WP Product Review Lite е безплатен за употреба.

3 причини да изберете WP Product Review Lite

 • Ревюто е мощен инструмент, който влияе на потребителското мнение за продуктите на вашия сайт;

 • Лесен и безплатен плъгин за опериране;

 • Когато потребителите видят, че събирате обратна връзка, са склонни да дадат и те обратна връзка, особено, когато са доволни или ядосани от някоя услуга. Постарайте се вашите да са от тези, които са доволни.

10. MonsterInsights

monsterinsights

MonsterInsights е изключително мощен инструмент и най-популярният Google Aanalyrics плъгин за WordPress сайтове, който е използват от над 2 милиона потребители.

С помощта му можете да разберете от къде идват вашите потребители и какви действия предприемат, докато разглеждат страниците ви.

Има безплатна и платена версия. Платената версия се препоръчва за потребители, които вече имат основа с анализирането на данните. В нея ще получат по-обстойни опции за анализ на действията на своите потребители.

Хубавото на плъгина е, че имате табло с необходимите данни директно инсталирани във вашия WordPress панел. Благодарение на плъгина получават много важни репорти, които показват изклюително ценна информация, която си заслужава да анализирате като:

Audience report - Позволява ви да опознаете посетителите на вашия сайт по нов начин. Ще разберете в детеайло от коя страна са те, от какво най-много се интересуват, техните години, пол и много др. Данни. Това са данни, които могат да ви помогнат в изграждането на бъдещи стратегии, таргетиране на кампании и др.

Behavior Report- показва как потребителите ви са намерили вашия сайт, кои са ключовите думи с които са ви открили, от къде са кликнали на вашия сайт и др. Отново много важна информация.

Content Reports - този вид статистика показва кое съдържание на вашия сайт е най-харесвано от потребителите. От тук можете да си правите изводи за бъдещите материали, които да предприемете на сайта си.

И това са само една малка част от данните, с които разполагате благодарение на мощния инструмент за статистика на сайта ви.

3 причини да изберете MonsterInsights:

 • Над 2 млн. потребители използват плъгина;

 • Той е мощен инструмент за анализ на потребителското поведение на вашия сайт;

 • Не е необходимо от кодиране на сайта ви, а с един плъгин получавате всичко необходимо директно в своя WordPress сайт.

Това бяха 10 от най-добрите WordPress плъгина за създаване на онлайн магазин. Надяваме се, че този списък ще ви помогне да се ориентирате по-добре в света на WordPress плъгините и сте открили подходящия за вас и вашия бизнес!

Още по темата: Най-добрите 20+ WordPress плъгина през 2020

Ако се чудите на какъв хостинг план да заложите за бъдещия ви онлайн магазин, винаги можете да се обърнете към нас. Ние от хостинг компания ICN.Bg с удоволствие ще ви съдействаме при избора на хостинг услуга!

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе