Начало > ICN.Bg Блог > WordPress > Новостите в WordPress 5.1

Новостите в WordPress 5.1

Новостите в WordPress 5.1

(Обновена: ) | WordPress

Преди броени дни WordPress.org обяви пускането на най-новата версия на WordPress - 5.1. В нея потребителите ще открият подобрения при блок редактора на съдържание (познат досега като Gutenberg), както и новости, които да защитят и оптимизират скоростта на WordPress уеб сайтовете.

Повече за WordPress: Това е най-популярната система за управление на съдържание (CMS), използвана от над 30% от уеб сайтовете по света. В края на 2018г. излезе нейната версия 5.0, която се отличава с някои сериозни промени, като напълно новия редактор на съдържание Gutenberg и други вградени функционалности.

Какво ново в WordPress 5.1?

Версия 5.1 носи името “Betty” (в чест на американската джаз певица Бети Картър). Ето и с какво ново се отличава тя:

Site Health

Става въпрос за няколко функционалности, които са добавени с цел оптимизиране на сигурността и добрата поддръжка на уеб сайтовете. Администраторите ще получават известия и напомняния, ако, например, използват твърде стара версия на PHP, която вече не се поддържа и ъпдейтва. Ако решите да инсталирате и нов плъгин, новите инструменти ще проверят дали той е съвместим с използваната от вас версия на PHP и ще спрат инсталацията, ако това не е така.

Вижте повече за проекта Site Health и как той помага за по-добрата поддръжка на WordPress уеб сайтовете

Тук е моментът да ви напомним, че колкото по-нова версия на PHP използвате за своя уеб сайт, толкова по-защитен и оптимизиран ще бъде той. Към момента PHP 7.3 е последната версия на скриптовия език и тя е достъпна за всички клиенти на ICN.Bg.

Вижте повече: Какво ново в PHP 7.3 и как да го използвате

Block Editor

Така ще се нарича вече редакторът на съдържание в WordPress (във версия 5.0 името му бе Gutenberg). Във версия 5.1 той идва с няколко подобрения, които да го направят по-удобен за използване. Разработчиците заявяват, че редакторът ще работи много по-бързо, а текстът ще се въвежда и визуализира по-гладко спрямо този досега. Още подобрения в Block Editor ни очакват и със следващите версии на WordPress.

Подобрения за разработчиците

  • Multisite metadata – таблица в базите данни, която съхранява информация за отделните сайтове в Multisite (функционалност, която позволява създаване на мрежа от сайтове под една WordPress инсталация)
  • Cron API – системата за крон задачи е обновена с нови функционалности за обработване и съхраняване на задачите
  • Обновен JavaScript build процес - Продължение на нововъведенията, дошли с WordPress 5.0.

Вижте пълния списък с новостите в WordPress 5.1

Какво да очакваме в WordPress 5.2?

Пускането на следващата версия се очаква в края на месец април 2019г. В нея основните подобрения отново ще засегнат редактора на съдържание, защита от PHP грешки, добавяне на част от плъгина Health Check в основната версия 5.2 на WordPress и други нови функционалности.

Можете да следите и работата по WordPress 5.2 в официалния сайт на платформата: https://make.wordpress.org/core/2019/02/19/wordpress-5-2-schedule-and-scope/

Полезни ресурси за WordPress потребители

Ако сте прочели тази статия, най-вероятно сте WordPress потребител или поне се вълнувате от всички новости, свързани с платформата. Ето и няколко полезни ресурси, които ще ви помогнат, когато работите с новите инструменти и плъгини на WordPress.

WordPress хостинг от ICN.Bg

Напомняме ви и за най-новата ни услуга – WordPress хостинг – оптимизирана онлайн среда специално за WordPress инсталации. Разработихме услугата с цел да предоставим всички необходими инструменти и функционалности, които да гарантират сигурността и бързината на WordPress уеб сайтовете. Благодарение на инструмента ни WordPress Management управлението на всички процеси на вашата инсталация ще бъде само на няколко клика разстояние.

Етикети: #wordpress #wordpress-hosting #wordpress-5-1 #gutenberg #php

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе