Уебинар "Как да си направиш сайт: Първи стъпки" - Въпроси и отговори

Уебинар "Как да си направиш сайт: Първи стъпки" - Въпроси и отговори

Как да си направиш сайт първи: Първи стъпкисъбра на 21.02.2017 г. в платформата на Webinaria.bg уеб ентусиасти и желаещи да стартират своето първо WordPress приключение съвсем сами. Безплатния уебинар, организиран от хостинг компания ICN.Bg с любезното съдействие на нашите партньори и приятели от Webinaria.bg, се води от Любо Николов, който е основател на онлайн ръководството "Как се прави сайт" и има дългогодишен опит като консултант на начинаещи ползватели на WordPress. Успяхме да ви дадем ценна информация и да ви помогнем да направите своя старт в уеб разработването. Благодарим на всички, които се включиха в събитието и зададоха своите важни въпроси за това как да си направят, настроят и управляват собствен сайт. Ще се опитаме да отговорим в детайли на тях в нашата статия, в която ще откриете още запис от уебинара и ще можете да свалите презентацията от събитието.

Ако си направя няколко сайта, ще се разбира ли, че всички са мои? Или само хостингът и аз ще го знаем ?

Това е един много важен въпрос, когато говорим за управлението на едно домейн име.

Първоначално при регистрация на едно домейн се попълват автоматично зададените данни (имена на лице за контакт, организация, имейл адрес, телефон и други) от вашия хостинг акаунт. В последствие те могат да бъдат променени по ваше желание за всеки един домейн, който притежавате, през меню „Домейн контакти“ във вашия ICN.Bg хостинг панел. При .bg домейните има специфични правила за регистрация и следователно информацията, която се показва, се обвързва с данните, които се предоставят в документите, които попълвате.

Проверка на Whois информация: Данните, които сте дали за определено домейн име, могат лесно да се проверят онлайн, като се генерира търсене в онлайн провайдърите на уеб сайт информация, като whois.com. За различните домейн разширения, като .com, .net, .org, тази информация може да бъде скрита и да не се показва, като за това е нужно да активирате услугата Privacy protection.

При някои домейн разширения, като .de, .eu, .bg, услугата Privacy Protection не може да бъде активирана и следователно регистрационната информация винаги ще се показва.

Вие сами избирате каква информация да попълните в данните за регистрация на избраното домейн име.

Препоръчваме ви, когато става въпрос за фирмен сайт, тази информация задължително да се показва и да е достоверна. По този начин потребителите, които ви търсят в интернет пространството, ще могат да видят важната информация за вашата организация, като адрес, телефон, лице за контакт и това допълнително ще повиши тяхното доверие към фирмата ви и предлаганите от нея услуги.

За сайт, през който да може да се комуникира с хората, какви специфичности има за хостинга?

В зависимост от проекта, който искате да хостнете, ще имате нужда от различни хостинг ресурси. Ако искате да направите платформа от типа Facebook, то тогава ще имате нужда от мощни сървъри, които да разполагат с достатъчно ресурси, за да могат да издържат на натоварването, те трябва да са бързи, за да могат експресно да доставят съдържанието, трябва да се предвиди система за репликацията на данните, за да може да сте сигурни, че няма да се получи загуба на потребителска информация и т.н.

Ако искате да направите форум към вашия сайт, в който потребителите да комуникират един с друг, то тогава няма да имате нужда от толкова много ресурси и можете да използвате Споделена хостинг услуга или Cloud. При нужда от повече ресурси ще можете лесно да преминете на по-висок план, да скалирате или да мигрирате към Нает сървър.

Можете да разчитате на нас да ви съдействаме при откриването на правилното хостинг решение за нуждите на вашия онлайн проект. Пишете ни на office@icn.bg или ни потърсете на телефон 0700 300 70, за да ви помогнем в разрешаването на вашия уникален казус.

Има ли някакво значение, когато правим оформлението на сайта, дали сме на Mac или pc и съответно за потребителите еднакво ли изглежда на Mac и Windows? Или започваме отначало, все едно създаваме чисто нов сайт?

Цялостното настройване на вашия нов WordPress сайт не е обвързано с това на какво компютърно устройство се извършва то. Платформата се достъпва посредством браузър и всички действия за оформление се извършват през него. За потребителите също няма значение дали отварят през Mac OS, Windows или Linux операционна система.

При някои онлайн проекти има значение през какъв браузър се отварят, но при WordPress това не оказва влияние, тък като платформата се характеризира с голяма универсалност.

Това, което е много важно да предвидите при направата на вашия сайт, е отварянето му на различните мобилни устройства – таблети и смартфони. Вече много по-малко значение има това да имате мобилна версия на сайта си (например: m.website.com). В съвременния кибер свят е най-важно сайтът ви да е responsive.

Какво е responsive уеб дизайн: Един сайт е responsive, тогава когато той се отваря еднакво добре на всички компютърни устройства и на различни резолюции. Осигурява се оптимална визуализация и подобрено потребителско преживяване. При WordPress този дизайн може лесно да се постигне, избирайки една от многото responsive теми, които можете да активирате.

До колко секунди на зареждане е горе-долу приемливо за зареждане на страница? Според различни статистики е до 4 секунди , а сайтът ми се зарежда средно за 8 в Европа и 12-13 в Австралия и Щатите.

По данни за 2016 година средното зареждане на уеб сайтовете по света е било 5 секунди, като 2 секунди са препоръчителни на отваряне на един сайт. Това е относително и зависи от това колко са склонни да изчакат онлайн потребителите, за да се отвори желаната страница.

За да подобрите бързината на отваряне на сайта си в България и чужбина можете да включите CloudFlare технологията към него, която има 102 дата центрове в различни точки по света. Тя ще кешира статичното и динамично съдържание на сайта. По този начин сайтът ви няма да се отваря от сървъра, на който са разположени файловете му, а ще се отваря от най-близката до потребителя точка. Освен да минимизира времето, за което ще се отвори сайта ви, ще ви помогне да се намали и натоварването върху сървъра, като заявките към вашия сайт ще бъдат обслужвани от сървърите на CloudFlare.

WordPress подходяща платформа ли е за онлайн магазин?

Възможно е да използвате WordPress за създаването на малък онлайн магазин с ограничен брой предлагани продукти. Не се препоръчва да се използва за големи онлайн магазини с множество артикули. За да успеете да използвате WordPress за създаването на онлайн магазин, ще трябва да инсталирате множество плъгини, които да симулират пълноценното му представяне. Имайте предвид обаче, че за плъгините, особено тези, които са безплатни, рядко се пускат нови ъпдейти и при следващи ъпдейти на WordPress, те стават несъвместими с нея и създават множество проблеми. В това число неъпдейтваните плъгини често стават предпоставка за пробив в сигурността.

Друг често срещан проблем при тях е, когато се използват много и несъответстващи с новия ъпдейт на платформата плъгини, темата да се „счупи“ и цялостно да се проявят визуални грешки. Препоръчваме, какъвто и да е вашия WordPress сайт, винаги да държите инсталираните и активни плъгини до минимум.

Специализираните CMS платформи за онлайн магазини, като OpenCart и PrestaShop, предлагат множество инструменти и модули, които да направят настройването и поддържането на вашия личен e-shop много по-удобно и гъвкаво. Ще имате възможност да добавяте различни начини на плащане, да организирате много по-лесно различните секции и групи от продукти и като цяло да подобрите представянето на вашия сайт и потребителското преживяване на него.

Ако сме въвели тема за онлайн магазин, но тя е малко тежка и забавя браузването, можем ли да сменим с нова тема без да се правят отново всички настройки по магазина откъм продукти, начини на плащане, общи условия и т.н.?

В идеалния случай можете да промените темата на вашия WordPress сайт, като всичко ще бъде прехвърлено автоматично в новия изглед. За да се случи това обаче, има множество условности, които трябва да бъдат изпълнени: плъгините, които сте инсталирани, да са съвместими с дадената тема, с нейната версия и с версията на WordPress, която използвате. Вградените функционалности на предишната тема да бъдат идентични с тези на новата тема. Т.н.

Какво най-често се получава при активиране на друга тема:

При смяна на темата на един вече работещ WordPress сайт, в който има много съдържание, артикули, инсталирани плъгини и т.н., съществува голяма опасност от това да се „счупи“ сайта, да се проявят визуални грешки или изцяло да спре да се показва.

Препоръчваме преди всяка голяма промяна на вашия сайт, предварително да направите бекъп резервно копие, от което да можете да го възстановите при възникване на проблем. Като цяло регулярните бекъпи са от голямо значение за всеки онлайн проект и с тяхна помощ ще се предпазите от евентуална неизправност и ще ви помогнат при други непредвидени обстоятелства, като хакване на сайт и нужда от неговото бързо възстановяване.

За да подобрите зареждането на вашия сайт, можете да използвате няколко различни инструмента, някои от които са CloudFlare CDN, Memcached, Redis. Можете да активирате лесно и напълно безплатно един от двете кеширащи паметта системи Memcached или Redis чрез инструмента ActiveCache от ICN.Bg с няколко клика през вашия cPanel контролен панел. Прочетете повече тук.

За да оптимизирате още повече представянето на вашия WordPress сайт, трябва да имате предвид, че многобройните плъгини затрудняват зареждането му. Препоръчваме ви да избирате само ограничен брой плъгини, които задължително трябва да се ъпдейтват често. Винаги инсталирайте плъгини, които са с висок рейтинг, защото обикновено те са добре поддържани и има по-малка вероятност да станат предпоставка за пробив в сигурността.

Какво е SEO оптимизация?

SEO (search engine optimization) буквално се превежда Оптимизация за търсачки. Това е процесът по подобряване на видимостта на вашия уеб сайт в търсачките. В този процес е включват: оптимизация на HTML кода, структурата и съдържанието на един уеб сайт. Други стратегии за оптимизация са: рекламирането в Google AdWords, увеличаване на вътрешните връзки в сайта (хиперлинкове към вътрешни страници), съществуването на външни препратки към вашия сайт от други сайтове (авторитетни сайтове с качествено съдържание) и други.

Какво е Google AdWords?

Google AdWords е един полезен инструмент, който ви позволява да рекламирате в интернет пространството с малко бюджет и да достигате онлайн потребителите, които най-точно отговарят на зададените от вас ключови думи и изрази. Можете да прочетете повече за това как да настроите вашата първа AdWords кампания тук.

Каква е разликата между https: и http: ? И има ли значение кое избираме?

"http" (Hypertext Transfer Protocol) е мрежов протокол за пренос на информация посредством Интернет, който дава възможност на милиони уеб страници ежедневно да доставят съдържание.

"https" (Hypertext Transfer Protocol Secure) обозначава протокол за защитена комуникация с даден сайт, а именно наличието на активен SSL сертификат, който криптира връзката и защитава всички данни, които преминават от един компютър към сайта. Можете да активирате лесно безплатен или платен SSL сертификат към вашия сайт в няколко лесни стъпки.

  • Нужен ли ви е SSL сертификат за сайта ви: прочетете тук.
  • За това какво е един SSL сертификат, какви са ползите от неговото активиране и какви са различните видове SSL сертификати можете да прочетете нашия специален whitepaper по въпроса тук.
  • За да разберете каква е разликите между платен и безплатен SSL сертификат прочетете тук.
  • За да научите повече за безплатния Let’s Encrypt SSL сертификат, можете да прочетете следната статия.
  • За да видите как се инсталира безплатен SSL сертификат, можете да прочетете следната статия.

SSL сертификатът закупува ли се и инсталира ли се отделно и на какъв етап?

Можете да закупите и инсталирате SSL сертификат към всеки един момент от съществуването на един сайт. SSL сертификатът се активира към едно домейн име без неговите субдомейни, с изключение на специалната разновидност Wildcard SSL сертификати.

Wildcard SSL сертификатите могат да се инсталират към едно домейн и всичките му прилежащи субдомейни. Субдомейн е например blog.test.com, който е субдомейн на основния уеб сайт test.com. Wildcard SSL сертификатите имат по-висока цена на закупуване от обикновените SSL сертификати.

Намерете още ценни съвети и информация на нашия уеб сайт, блог и помощна страница!

Ако имате още въпроси за инсталирането и настройването на един WordPress сайт и спецификите при заявяването на различните хостинг услуги, можете да ни пишете на имейл адрес *webinars@icn.bg*

Можете да потърсите съвети и напътствия и на сайта - онлайн ръководство на лектора на уебинара "Как да си направиш сайт: Първи стъпки" *Любо Николов: https://www.kaksepravisait.com/*

Свалете презентация от уебинара "Как да си направиш сайт: Първи стъпки"!

https://cdn.icnhost.net/s3/icn-website/images/uploads/2017/03/webinar-first-site.pdf

Гледайте запис от уебинара в нашия Youtube канал!

Прочетете още:

Статия "Как да направите своя първи уебсайт с WordPress?"

Онлайн ръководство "Какво е уеб хостинг?"

Етикети: #wordpress #optimizatsiya #blog #redis #cloudflare #lets-encrypt #memcached #webinaria-bg #https #activecache #google-adwords #uebinar #sajt #online-magazin #hosting #seo #http #ssl