Още по-иновативни на финала на NASA Apps Challenge Bulgaria 2015

Още по-иновативни на финала на NASA Apps Challenge Bulgaria 2015

Запознайте се с финалните данни от състезаниетo NASA International Space Apps Challenge 2015, чиито цифри продължават да нарастват с годините, а участниците да се увенчават с изключителен успех. В световен мащаб тази година те достигнаха 12539 участника; 923 проекта; 147 страни.

Екипите от България, в София и Бургас, разработиха страхотни проекти и решения. Състезателите в София участваха с 19 проекта, а в Бургас с 9. Това са 3% от разработените проекти в света.

Работният процес протече усилено и натоварено, тъй като участници от всички възрасти – професионалисти от различни области, ученици и студенти, кипяха от безспирни емоции, иновативни решения и знания.

Вече ви съобщихме за акцентите и новите изненади в състезанието тази година в интервюто ни с Милена Крумова, а сега на вашето внимание ви представяме най-добрите проекти, класирали се за глобално оценяване и предизвикателствата, в които попадат те сред най-добрите в света:

*Успехите на България тази година са повече от впечатляващи!*

https://2015.spaceappschallenge.org/awards/#globalawards

НАСА определи сред най-добрите пет проекта в категориятаBEST MISSION CONCEPT,проекта от София RAIN-OF-FIRE.

НАСА определи сред най-добрите пет проекта в света в категорията BEST USE OF HARDWARE,проекта от София VALKYRIE.

НАСА определи сред най-добрите 15 в света в категорията PEOPLE`S CHOICE проекта от Бургас - ROBO-FABRIC, който след гласуване от публиката успя да влезе в топ 5 проекта в тази категория.

[caption id="attachment_1007946" align="alignleft" width="300"][![IMG_6201](https://cdn.icnhost.net/s3/icn-website/images/uploads/2015/04/IMG6201-300x225.jpg "Специална грамота за разрешаването на общоглобални проблеми")](https://cdn.icnhost.net/s3/icn-website/images/uploads/2015/04/IMG6201.jpg) Специална грамота за разрешаването на общоглобални проблеми[/caption]

Най-голямата хостинг компания в България ICN.bg ги поздравява и се гордее изключително много с тях. Ще продължаваме да ги подкрепяме!

Ето как бях наградени проектите в България.

[caption id="attachment_1007936" align="alignleft" width="300"][![Награждаване в София](https://cdn.icnhost.net/s3/icn-website/images/uploads/2013/06/7-300x198.jpg "Награждаване в София")](https://cdn.icnhost.net/s3/icn-website/images/uploads/2013/06/7.jpg) Награждаване в София[/caption]

За София:

*1-во място – Valkyrie (SpaceGloVe: Spacecraft Gesture and Voice Commanding challenge)*

Предизвикателството glove challenge представлява мултифункционален и лесен за употреба продукт, както и удобен за носене. Чрез продуктът може да бъде управлявано всичко – от мобилни приложения до автоматизацията на дома.

Освен призът на първо място проектът спечели и наградата Best use of hardware на локално ниво.

*2-ро място - Rain of Fire (Airburst Data Visualization challenge)*

Главната цел на този проект е да открие иновативни начини за визуализация на експлозии във въздуха (обикновено на ядрена бомба или голям метеорит), както и тяхното влияние върху земната повърхност. Може да видите и demo на проекта.

Създателите му се радват и на наградата Best use of Data.

*People’s choice – AsteroidExplorer (Visualize the Asteroid Skies challenge)*

С проекта се цели създаване на образувателно уеб приложение, което да изследва свойствата на астероидите и техните орбити. Дава възможност на потребителите да проследят астероидите, както и техните орбити в триизмерно пространство, използвайки WebGL.

[caption id="attachment_1007937" align="alignleft" width="300"][![Награждаване в Бургас](https://cdn.icnhost.net/s3/icn-website/images/uploads/2013/06/9-300x192.jpg "Награждаване в Бургас")](https://cdn.icnhost.net/s3/icn-website/images/uploads/2013/06/9.jpg) Награждаване в Бургас[/caption]

За Бургас:

*1-во място - Hackafe Maxi Flux Tracker (Transient Watch – Daily News on Active Neutron Stars and Black Holes on Your Mobile Phone challenge)***

Поради съществуващите много и най-различни източници за следене и наблюдение на черни дупки и неутронни звезди се поражда несъответствие на информацията. Целта на проекта е намиране и обединяване на необходимата информация в подходяща последователност, която да предоставя на потребителите точни и верни данни по темата. Проектът попадна и в класацията с локални награди като взе Galactic Impact ** award.

*2-ро място -Forest Tracker (Forest Monitor Mapping challenge)*

Forest Tracker е проект, целящ да помогне на хора, които искат да проследяват темпа на обезлесяването и като цяло развитието на горите чрез приложение. Освен това със създаването на проекта се цели да се окуражи и създаването на общност, която споделя информация свързана с този обществен проблем и ще спомогне за създаването на база данни със свободен достъп до всеки. Именно това допринесе на екипа за спечелването на Best Mission Concept наградата.

*People’s choice - ROBO-FABRIC (Robots challenge)***

Проектът е свързан със създаването на робот от нищото в няколко стъпки. Първо се рециклират използвани клавиатури и други ABS пластични части чрез т.нар. машина “Beast”, която поглъща пластмасата и я превръща във влакно ( Filament). Втората стъпка се нарича „ And” - RepRap Prusa i3 3D принтер, направен специално за NASA Space App Challenge 2015. Неговата задача е да създаде частите за “Beauty”. “Beauty” e робот, който използва GHI Electronics hardware компоненти и принтираните части от „And”. Софтуерът на „Beauty” е написан в C# в Visual Studio 2013 и има две части – кодът за робота и приложение за Windows Phone, който контролира „Beauty” чрез Bluetooth.

Можем да си представим колко вълнуваща награда очаква победителите на глобалния финал, след като знаем, че през 2013г. спечелилите екипи бяха поканени да присъстват на тестовото изстрелване на совалката Орион.

Ако искат да проследите развитието на нашите участници в международното състезание може да го направите и на facebook страницата на събитието.

Очакваме български екип на международния финал! Успех!

[gallery columns="4" ids="1007933,1007932,1007931,1007930"]

Етикети: #nagradi #uchastnitsi #human #nasa-international-space-apps-challenge #nasa #proekti #challenge #hosting #outer-space #final #earth #sastezanie #robotics