Начало > ICN.Bg Блог > Събития > Още по-иновативни на финала на NASA Apps Challenge Bulgaria 2015

Още по-иновативни на финала на NASA Apps Challenge Bulgaria 2015

Още по-иновативни на финала на NASA Apps Challenge Bulgaria 2015

(Обновена: ) | Събития

Запознайте се с финалните данни от състезаниетo NASA International Space Apps Challenge 2015, чиито цифри продължават да нарастват с годините, а участниците да се увенчават с изключителен успех. В световен мащаб тази година те достигнаха 12539 участника; 923 проекта; 147 страни.

Екипите от България, в София и Бургас, разработиха страхотни проекти и решения. Състезателите в София участваха с 19 проекта, а в Бургас с 9. Това са 3% от разработените проекти в света.

Работният процес протече усилено и натоварено, тъй като участници от всички възрасти – професионалисти от различни области, ученици и студенти, кипяха от безспирни емоции, иновативни решения и знания.

Вече ви съобщихме за акцентите и новите изненади в състезанието тази година в интервюто ни с Милена Крумова, а сега на вашето внимание ви представяме най-добрите проекти, класирали се за глобално оценяване и предизвикателствата, в които попадат те сред най-добрите в света:

*Успехите на България тази година са повече от впечатляващи!*

НАСА определи сред най-добрите пет проекта в категорията BEST MISSION CONCEPT,проекта от София RAIN-OF-FIRE.

НАСА определи сред най-добрите пет проекта в света в категорията BEST USE OF HARDWARE,проекта от София VALKYRIE.

НАСА определи сред най-добрите 15 в света в категорията PEOPLE`S CHOICE проекта от Бургас - ROBO-FABRIC, който след гласуване от публиката успя да влезе в топ 5 проекта в тази категория.

Специална грамота за разрешаването на общоглобални проблеми.

Хостинг компания ICN.bg ги поздравява и се гордее изключително много с тях. Ще продължаваме да ги подкрепяме!

Ето как бях наградени проектите в България.

За София:

*1-во място – Valkyrie (SpaceGloVe: Spacecraft Gesture and Voice Commanding challenge)*

Предизвикателството glove challenge представлява мултифункционален и лесен за употреба продукт, както и удобен за носене. Чрез продуктът може да бъде управлявано всичко – от мобилни приложения до автоматизацията на дома.

Освен призът на първо място проектът спечели и наградата Best use of hardware на локално ниво.

*2-ро място - Rain of Fire (Airburst Data Visualization challenge)*

Главната цел на този проект е да открие иновативни начини за визуализация на експлозии във въздуха (обикновено на ядрена бомба или голям метеорит), както и тяхното влияние върху земната повърхност. Може да видите и demo на проекта.

Създателите му се радват и на наградата Best use of Data.

*People’s choice – AsteroidExplorer (Visualize the Asteroid Skies challenge)*

С проекта се цели създаване на образувателно уеб приложение, което да изследва свойствата на астероидите и техните орбити. Дава възможност на потребителите да проследят астероидите, както и техните орбити в триизмерно пространство, използвайки WebGL.

За Бургас:

*1-во място - Hackafe Maxi Flux Tracker (Transient Watch – Daily News on Active Neutron Stars and Black Holes on Your Mobile Phone challenge)***

Поради съществуващите много и най-различни източници за следене и наблюдение на черни дупки и неутронни звезди се поражда несъответствие на информацията. Целта на проекта е намиране и обединяване на необходимата информация в подходяща последователност, която да предоставя на потребителите точни и верни данни по темата. Проектът попадна и в класацията с локални награди като взе Galactic Impact ** award.

*2-ро място -Forest Tracker (Forest Monitor Mapping challenge)*

Forest Tracker е проект, целящ да помогне на хора, които искат да проследяват темпа на обезлесяването и като цяло развитието на горите чрез приложение. Освен това със създаването на проекта се цели да се окуражи и създаването на общност, която споделя информация свързана с този обществен проблем и ще спомогне за създаването на база данни със свободен достъп до всеки. Именно това допринесе на екипа за спечелването на Best Mission Concept наградата.

*People’s choice - ROBO-FABRIC (Robots challenge)***

Проектът е свързан със създаването на робот от нищото в няколко стъпки. Първо се рециклират използвани клавиатури и други ABS пластични части чрез т.нар. машина “Beast”, която поглъща пластмасата и я превръща във влакно ( Filament). Втората стъпка се нарича „ And” - RepRap Prusa i3 3D принтер, направен специално за NASA Space App Challenge 2015. Неговата задача е да създаде частите за “Beauty”. “Beauty” e робот, който използва GHI Electronics hardware компоненти и принтираните части от „And”. Софтуерът на „Beauty” е написан в C# в Visual Studio 2013 и има две части – кодът за робота и приложение за Windows Phone, който контролира „Beauty” чрез Bluetooth.

Можем да си представим колко вълнуваща награда очаква победителите на глобалния финал, след като знаем, че [през 2013г. спечелилите екипи бяха поканени да присъстват на тестовото изстрелване на совалката Орион.

Ако искат да проследите развитието на нашите участници в международното състезание може да го направите и на facebook страницата на събитието.

Очакваме български екип на международния финал! Успех!

Етикети: #nagradi #uchastnitsi #human #nasa-international-space-apps-challenge #nasa #proekti #challenge #hosting #outer-space #final #earth #sastezanie #robotics

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе