Начало > ICN.Bg Блог > Събития > 7 български проекта стигнаха до световните финали на NASA International Space Apps Challenge 2018

7 български проекта стигнаха до световните финали на NASA International Space Apps Challenge 2018

7 български проекта стигнаха до световните финали на NASA International Space Apps Challenge 2018

(Обновена: ) | Събития

За шеста поредна година България взе участие в най-големия хакатон в света за разработване на технологични решения с отворен код - NASA International Space Apps Challenge 2018. Ние от ICN.Bg имахме отново честта да подкрепим една от най-любимите ни инициативи, която позволява на младите хора да се развиват, докато предлагат решения за значими проблеми засягащи живота на планетата Земя и Космоса.

И тазгодишното издание се проведе в 2 дни – 20-21 октомври, в над 200 града по целия свят. У нас домакини на събитието бяха София, Пловдив, Русе и Бургас, като българските екипи допринесоха с разработването на близо 40 решения.

София за шеста поредна година приветства младите инженери, като състезанието се проведе в Технически университет - София, Факултет за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт. Там се явиха близо 50 състезатели, които създадоха 17 проекта, 12 бяха представени пред локалното жури и специалния гост - д-р Дейвид Грийн, който е начело на отдела за намаляване на риска от бедствия и устойчивост в централата на НАСА, Вашингтон, САЩ. От всички представени проекти се отличиха три: FireWall, DPK-Moongroupé, DisasterMeOut, като последните два продължават към глобалните финали.

В Бургас, домакин за пета година, участниците бяха 13 и бяха разработени 3 проекта, като наистина впечатляващото е, че 2 от тях продължават на глобалните финали. Това са Jichko – създаване на ровъри с цел обучаване деца на роботика, и DAR – прави анализ на златната плоча, изпратена с Вояджър и предлагат ново кодиране на символи и да се включи човешка ДНК.

В Пловдив и Русе интересът не беше по-малък като в двата града се явиха общо 64 участника и 21 отбора. В Технически университет - София, Филиал Пловдив, бяха наградени 2 проекта съответно от отбор Atlas и Pulsar walkers, като напред продължиха последните със своята разработка на интерактивна игра, която дава възможност за разглеждане на снимки от Вселената. Интересно е да се отбележи и наградата за най-млади участници на два отбора съставени от ученици между 4 и 7 клас.

В Русенското издание се явиха общо 14 отбора, като само 2 от тях бяха определени от журито да продължат към световните финали. Единият от тях е SpaceArm, които представиха представи работещ прототип на роботизирана автономна платформа. На този етап е разработена функционираща управляема роботизира на ръка и хващач с шест степени на свобода, които са проектирани като тримерни модели. Вторият е inFrames, които разработиха приложение за виртуална реалност „Exoplanet Labs“, което позволява на потребителите да правят виртуална разходка в примерна база на Марс и по повърхността на планетата, в близост до базата.

Ние от ICN.Bg обещаваме да не спираме да подкрепяме младите проактивни хора, които не се страхуват да мечтаят и по-важното да работят за осъществяването на мечтите си. Благодарим на организаторите и сме изключително горди от предоставените ни сертификати:

NASA Certificate

Как премина събитието в снимки:

NASA1 NASA2 NASA 6 NASA5 NASA 8 NASA4 Final 1 Final 2

Повече за състезанието в България https://spaceappschallengebulgaria.eu/bg

и официалната Facebook страница - https://www.facebook.com/SpaceAppsChallengeBulgaria/

За всички локации в света - https://2018.spaceappschallenge.org/locations

Етикети: #nasa #hosting #domain #challenge #хостинг #домейн

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе