Начало > ICN.Bg Блог > Събития > Как протича WEBLOZ’15 и кои са членовете на журито тази година

Как протича WEBLOZ’15 и кои са членовете на журито тази година

(Обновена: ) | Събития

Хостинг компания ICN.bg отново подкрепя най-интересните събития през май в IT сферата, тъй като не просто вярваме, а знаем че в България има ентусиазирани и енергични млади хора, носители на свежи идеи и положителни емоции. Вече ви съобщихме за най-голямото международно състезание за разработване на иновативни технологични решения, организирано от NASA, а успоредно с него протича и националното състезание по уеб рaзработване WEBLOZ’15. Тази година в състезанието WEBLOZ’15, учениците жадни за знания и развитие участват с общо 76 проекта в 2 категории – Уеб програмиране и Уеб сайт. Вече сме в очакване да разберем развитието от първия кръг, а комисията все още е в тайна, но ние ще ви разкрием част от нея.

Георги Костадинов и Иван Пенчев – участниците, класирали се на първо място със своя проект “Avrora OS”в категория Уеб приложения от изданието през 2013г., а през 2015г. – членове на журито на WEBLOZ. Вижте какво казаха те за състезанието:

  1. Разкажете ни какво ви вълнува, с какво се занимавате и как се запалихте по IT технологиите?

*Иван:* IT сферата в последните години е доста необятна. Има толкова много неща, с които можеш да се занимаваш, а на мен всичко ми е интересно. Започнах с уеб разработване и сега основно се занимавам с това. Запален съм и по изкуствения интелект - роботика, разбиране на изображения и реч.Сякаш винаги са ме вълнували технологиите. Още преди да имам компютър разглобявах всичко, което ми попадне, за да открия нещо “интересно” :D. По-късно, в първите години в училище, когато за първи път имах възможността да направя нещо на компютър (в някакъв час по ИТ) разбрах, че искам да се занимавам с това. Няколко години след като имах първия си личен компютър разбрах за състезанията по ИТ и нямах търпение да се пробвам. Така се започна всичко. В действителност благодарение на състезанията се развих като разработчик през годините си в училище. Състезателния дух ме караше всяка следваща година да уча по нещо ново и да съм все по-добър.

*Георги: *Още от малък са ме привличали технологиите. Спомням си как обичах да човъркам по компютъра от чисто любопитство и неведнъж това беше причината да го развалям. :D Започнах да се занимавам с ИТ в 6-ти клас, когато с един съученик решихме да направим първите стъпки, като създадем уеб сайт. Отново водещо бе любопитството. В началото го приемах по-скоро като игра, като една надпревара между двама ни - кой ще научи повече. Всичко това прерастна в нещо повече, когато ме приеха в математическата гимназия в Бургас, в паралелка Информатика. Тогава разбрах, че с това искам да се занимавам по-сериозно и че това е попрището на живота ми. Днес интересите ми обхващат области като програмиране, роботика и изкуствен интелект.

1.Знаем, че вие самите сте били участници, а сега ще вземете участие в инициативата отново, но този път от другата страна – на журито. Какво очаквате да бъде усещането?

*Иван:* Усещането е доста странно. Преди всичко ми е трудно да съм от страната на журито, особено когато има много добри проекти. Това е нещо, което не осъзнавах докато бях участник, но усетих още покрай първи кръг, който се провежда онлайн.

*Георги:* WEBLOZ е едно страхотно преживяване с много готини хора и атмосфера. Изключително щастлив съм, че отново съм част от тази инициатива. От една страна всичко това ме връща в годините, когато заедно с Иван се състезавахме. От друга страна ще имам възможността да оценя проектите на участниците и да им дам съвети с какво биха ги подобрили.

2.Какво ново може да очакват участниците тази година и какви са вашите полезни съвети към тях?

*Иван:* Като съвет може би да елиминират всякакво притеснение, когато излязат да представят по какво са работили. Там сме основно, за да си помагаме и да подобряваме уменията си, няма повод за притеснение. Също така по време на няколкото минути отделени за представяне нека всеки покаже най-интересните и уникални страни на работата си, а не да навлиза в прекалено много излишни детайли.

*Георги:* Със сигурност мога да заявя, че ще е много интересно! Бих дал следния съвет към участниците - да бъдат колкото се може по-ентусиазирани при представянето на проекта си и да го представят все едно са вече победители. Така ще са най-убедителни, че това, което те са направили, е несъмнено най-доброто.

3.Каква е тайната на успеха и какво е нужно на един участник, за да бъде победител?

*Иван:* Убеден съм, че тук повечето биха искали някакви конкретни стъпки, за това как да станеш подбедител, но ще трябва да ги разочаровам. Според мен такива не съществуват. Участниците са на различно ниво в развитието си и всяка следваща година е различна от всички предишни.

Все пак има някаква тайна на успеха и тя е валидна не само за състезанията. Човек трябва да вярва в споособностите си, да е готов да се учи и в никакъв случай да не се страхува от провала. От него се учим и ставаме по-добри. Ако първия път не се получи, научаваме се и опитваме отново докато стигнем до върха. :)

*Георги:* Тайната на успеха бих казал, че се състои от няколко важни съставки. От една страна само с много упоритост, труд и постоянство към определената цел се постига реален успех. От друга - изключително важно е да изпитваш удоволствие от това, което правиш. Към тази "рецепта" бих добавил и любопитството, което, както споделих вече, беше водещо в началото, а и до ден-днешен. Именно любопитството ме кара да уча нови и нови неща.

4.Какво е мнението ви за подобни инициативи? Смятате ли, че са полезни за българското общество?

*Иван:* Както вече споменах веднъж, състезанията са нещото, благодарение, на което аз се развивах като програмист през ученическите си години. За мен този тип инициативи са първата причина да се заема сериозно с програмиране и да започна да се развивам в тази сфера. А покрай тях имах възможността да усъвършенствам и други умения като например работа в екип и презентиране, затова смятам, че са изключително полезни за индивиудалното развитие на човек, а от там и за българското общество.

*Георги:* Несъмнено такива инициативи като WEBLOZ са полезни и много важни за България. Те дават възможности за развитие на младите таланти в ИТ сферата, дава им начини да покажат на какво са способни, възможност да се откроят сред останалите хора, да се запознаят и обменят опит с други като тях.

Благодарим ви много, че споделихте с нас тези съкровени спомени, както и ценното си мнение като едни млади експерти в областта. Гордеем се с вас и знаем, че вашата амбиция и успех ще са глътка освежаващ стимул за бъдещите участници! Пожелаваме ви успех в нелеката задача този път от другата страна на сцената като оценяващи! Сигурни сме, че вашият нюх към иновациите ще се спре на най-добрите проекти тази година, които ние очакваме с огромно нетърпние!

Ако си ученик и имаш амбиции да се развиваш в IT сферата, но си пропуснал да се регистрираш за “WEBLOZ” 2015, ние ти напомняме да побързаш, защото все още имаш възможност до днес да се регистрираш за участие в 11-тото национално състезание по компютърни мрежи за ученици, организирано от БАМА тук, на което през 2011г. българският екип уверено грабна първото място.

Ние с нетърпение ще очакваме и следим резултатите от тези събития, които подпомагаме и ще продължаваме да подпомагаме все по-устремено!

Етикети: #bama #inovativni-resheniya #uchastnitsi #nasa #webloz #ueb-programirane #it-tehnologii #ueb-razrabotvane #sastezanie #zhuri #ueb-sajt

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе