Враца отново стана център на новите технологии

Враца отново стана център на новите технологии

Враца отново затвърди своето място на IT картата на България с първия по рода си хакатон HackVratsa, който даде възможност на компютърните специалисти в региона да докажат своите умения. С времето все повече млади ентусиасти в северозападните райони откриват своето призвание в компютърните науки, а Враца се превръща в технологичен център, който дава възможност на талантливите професионалисти да покажат своите възможности. От хостинг компания ICN.Bg отново с гордост подкрепяме развитието на младите IT специалисти в България и първото издание на най-големия IT хакатон в северозапада HackVratsa.

Какво е HackVratsa?

Ако се чудите какво е HackVratsa и защо не сте го чували досега, не се притеснявайте! HackVratsa е изцяло ново IT събитие, което приема формата на двудневен хакатон в Силиконовата долина на Северозападна България – Враца. Неговите организатори вярват в бъдещото развитие на своя роден град като голям технологичен център. Под наслова “Hack for Vratsa”, младите IT специалисти се трудиха неуморно, за да формулират, разработят и реализират технологии, които да подобрят живота и средата във Враца и да развият технологичния напредък в града.

В рамките на два дни от 15 до 17 април се събраха на едно място ученици, студенти и работещи, програмисти, дизайнери и предприемачи. Ентусиастите се включиха в една от 4-те категории:

  • Уеб сайт и уеб приложение;
  • Мобилно приложение;
  • Десктоп приложение;
  • Embedded системи (хардуер).

В своето първо издание събитието посрещна 52 участници, разпределени в 14 отбора. Всеки отбор разработи концепция за софтуерен продукт и в рамките на 48 часа успя да реализира прототип. Всички идеи бяха представени пред жури от опитни програмисти, като бяха отличени 3 отбора, а CodeMasters със своята забавна игра Vratsa Adventure грабна първото място. Отборът съставен от 5-ма ученика в 10 клас на ПМГ “Акад. Иван Ценов” разработи приключенска игра, в която героят преминава през популярните места във Враца.

На второ място се класира отборът на Robotics@Vratsa, съставен отново от 5-ма ученика от ПМГ “Акад. Иван Ценов”. Те спечелиха журито със своя проект за система за сигурност, който е разработен с помощта на Ардуино и позволява автоматично заключване на врата, отваряне на системата с чип и въвеждане на код.

Трето място зае екипът на Vrattsata Dream Team, който се състои от 5-ма курсисти от „Враца софтуер“. Тяхното решение за управление заетостта на паркоместа в сините зони на града бе предложено от Община Враца и представлява онлайн система, която показва в реално време свободните места в сините зони на града и след колко време дадено място ще се освободи.

Вижте галерията от снимки на хакатона HackVtarsa и отборите, които два дни се бориха за първите места:

hack1 hack2 hack3 hack4 hack6 hack15 hack10 hack11 hack12 hack13 hack14 hack16 hack19 hack20 hack21 hack22 hack23 hack24

Април месец е увенчан с множество IT събития. Миналата седмица Националното състезание за мрежи за ученици, организирано от БАМА, завърши с 20 финалиста и трима наградени бъдещи IT звезди. Този уикенд не 2, а 3 събития ще дадат поле за изява на талантливите специалисти в сферата на информационните технологии: Webloz’16, StartUp Weekend Varna и NASA Space Apps Challenge, който ще се проведе в три български града едновременно. От хостинг компания ICN.Bg отново ще подкрепим тези значими IT събития и ще следим с интерес какви ще бъдат резултатите и постиженията на участниците на национално и международно ниво.

Етикети: #sastezanie #hakaton #hackvratsa #vratsa #hackaton #informatsionni-tehnologii