Начало > ICN.Bg Блог > Събития > Враца отново стана център на новите технологии

Враца отново стана център на новите технологии

Враца отново стана център на новите технологии

Събития

Враца отново затвърди своето място на IT картата на България с първия по рода си хакатон HackVratsa, който даде възможност на компютърните специалисти в региона да докажат своите умения. С времето все повече млади ентусиасти в северозападните райони откриват своето призвание в компютърните науки, а Враца се превръща в технологичен център, който дава възможност на талантливите професионалисти да покажат своите възможности. От хостинг компания ICN.Bg отново с гордост подкрепяме развитието на младите IT специалисти в България и първото издание на най-големия IT хакатон в северозапада HackVratsa.

Какво е HackVratsa?

Ако се чудите какво е HackVratsa и защо не сте го чували досега, не се притеснявайте! HackVratsa е изцяло ново IT събитие, което приема формата на двудневен хакатон в Силиконовата долина на Северозападна България – Враца. Неговите организатори вярват в бъдещото развитие на своя роден град като голям технологичен център. Под наслова “Hack for Vratsa”, младите IT специалисти се трудиха неуморно, за да формулират, разработят и реализират технологии, които да подобрят живота и средата във Враца и да развият технологичния напредък в града.

В рамките на два дни от 15 до 17 април се събраха на едно място ученици, студенти и работещи, програмисти, дизайнери и предприемачи. Ентусиастите се включиха в една от 4-те категории:

  • Уеб сайт и уеб приложение;
  • Мобилно приложение;
  • Десктоп приложение;
  • Embedded системи (хардуер).

В своето първо издание събитието посрещна 52 участници, разпределени в 14 отбора. Всеки отбор разработи концепция за софтуерен продукт и в рамките на 48 часа успя да реализира прототип. Всички идеи бяха представени пред жури от опитни програмисти, като бяха отличени 3 отбора, а CodeMasters със своята забавна игра Vratsa Adventure грабна първото място. Отборът съставен от 5-ма ученика в 10 клас на ПМГ “Акад. Иван Ценов” разработи приключенска игра, в която героят преминава през популярните места във Враца.

На второ място се класира отборът на Robotics@Vratsa, съставен отново от 5-ма ученика от ПМГ “Акад. Иван Ценов”. Те спечелиха журито със своя проект за система за сигурност, който е разработен с помощта на Ардуино и позволява автоматично заключване на врата, отваряне на системата с чип и въвеждане на код.

Трето място зае екипът на Vrattsata Dream Team, който се състои от 5-ма курсисти от „Враца софтуер“. Тяхното решение за управление заетостта на паркоместа в сините зони на града бе предложено от Община Враца и представлява онлайн система, която показва в реално време свободните места в сините зони на града и след колко време дадено място ще се освободи.

Вижте галерията от снимки на хакатона HackVtarsa и отборите, които два дни се бориха за първите места:

hack1 hack2 hack3 hack4 hack6 hack15 hack10 hack11 hack12 hack13 hack14 hack16 hack19 hack20 hack21 hack22 hack23 hack24

Април месец е увенчан с множество IT събития. Миналата седмица Националното състезание за мрежи за ученици, организирано от БАМА, завърши с 20 финалиста и трима наградени бъдещи IT звезди. Този уикенд не 2, а 3 събития ще дадат поле за изява на талантливите специалисти в сферата на информационните технологии: Webloz’16, StartUp Weekend Varna и NASA Space Apps Challenge, който ще се проведе в три български града едновременно. От хостинг компания ICN.Bg отново ще подкрепим тези значими IT събития и ще следим с интерес какви ще бъдат резултатите и постиженията на участниците на национално и международно ниво.

Етикети: #sastezanie #hakaton #hackvratsa #vratsa #hackaton #informatsionni-tehnologii

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе