Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Знаете ли какво е SpamAssassin?

Знаете ли какво е SpamAssassin?

Знаете ли какво е SpamAssassin?

(Обновена: ) | Полезно

Нежелани търговски съобщения, десетки имейли за последната промоция на някоя фирма, предложения за партньорство от компании със съмнителна репутация или поредният имейл, че точно вие сте спечелили 1 милион долара и е нужен само един клик, за да вземете наградата си. Омръзна ли ви от спам? Запознайте се със SpamAssassin - мейл филтър за идентифициране на спам съобщения. Можете да го намерите винаги във вашия cPanel. Използвайте го смело и неограничено!

SpamAssassin използва различен набор от инструменти и тестове, за да разпознае нежеланите имейл съобщения, които са ни добре познати като Spam. Тестовете се прилагат към имейл хедъра, за да се класифицира типа на съобщението, използвайки съвременен метод за статистики.

Основните функции, които използва са:

 • Header tests
 • Body phrase tests
 • Bayesian filtering (BayesFaq)
 • Automatic address whitelist/blacklist (AutoWhitelist)
 • Automatic sender reputation system (TxRep)
 • Manual address whitelist/blacklist (ManualWhitelist)
 • Collaborative spam identification databases (DCC, Pyzor, Razor2)
 • DNS Blocklists, also known as "RBLs" or "Realtime Blackhole Lists".
 • Character sets and locales

 • Как да достъпим SpamAssasin през нашия cPanel?

За да достъпите SpamAssassin е необходимо да влезете във вашия контролен панел, след което в раздел "Mail" да откриете приложението "SpamAssassin" или "Apache SpamAssassin™".

SpamAssassin1

 1. Как се включва и какви функции има SpamAssassin?

Включването на SpamAssassin е изключително лесно. Това, което е необходимо да направите е да натиснете върху бутона "Enable Apache SpamAssassin™" като след това страницата ще бъде обновена и ще може да видите, че SpamAssassin вече работи за вашия споделен хостинг акаунт.

SpamAssassin2

2.1. Enable Apache SpamAssassin - бутон за включване и изключване на приложението Apache Spam Assassin. Също така, има и информационно поле за това, дали приложението в момента е включено или изключено.

2.2. Auto-Delete Spam - филтър, който позволява на приложението SpamAssassin да изтрива писма, които счита за спам в зависимост от зададения score. По-подробно за score и тяхното предназначение може да прочетете в точка 3.2.

2.3. Disable Auto-Delete Spam - изключва функцията за автоматично триене на спам съобщенията от точка.

2.4. Configure Apache SpamAssassin - подробна конфигурация на SpamAssassin-а.

 1. Подробна конфигурация на Apache SpamAssassin.

В първото меню може да изберете силата на защита от спам към Вашият акаунт, като тя може да варира между 1 и 10. Колкото по-малка е цифрата, толкова по-силна е защитата от спам към самия акаунт. По подразбиране системата използва средна защита - 5, като тя може да се променя в зависимост от нуждите, които имате.

SpamAssassin3

3.1. Какво е Whitelist и за какво служи?

Whitelist е списък, в който можете да въведете определени имейл адреси и/или да въведете домейн, от който винаги да получавате имейли и да не бъдат прихващани от Apache SpamAssassin.

За да позволите на системата винаги да получава имейли от определен домейн е необходимо да въведете само "*@domain.com", след което да запазите настройките, които сте избрали.

SpamAssassin4

3.2. Какво означава score и какво е неговото действие?

Score е система за точки, която използва Apache SpamAssassin, за да прави проверка на имейлите и да ги класифицира в зависимост от subject-а (темата на съобщението), текста в писмото и дори от кого е изпратено. Системата вече има автоматично зададени филтри, като прибавя точки в зависимост от самия имейл. В дадената ситуация SpamAssassin е включен и е настроен да маркира имейлите, които събират повече 5 точки (score), маркирането се случва като добавя в subject-а на съответните писма, които преминават зададения лимит с точки, обозначението *SPAM*, за да могат бързо да бъдат разпознати.

Повече информация за правилата, които използва Apache SpamAssassin може да прочетете на следният линк.

SpamAssassin5

3.3. Какво е Blacklist и за какво служи?

Blacklist е списък, в който можете да въведете определени имейл адреси и/или да въведете домейн, от който съобщенията винаги да се маркират като спам от Apache SpamAssassin.

За да маркира системата винаги имейлите като спам от определен домейн, е необходимо да въведете само "*@domain.com", след което да запазите настройките които сте избрали.

SpamAssassin6

Етикети: #zashtita-ot-spam #whitelist #spam-defence #spam-assassin #zashtita-na-poshtata #how-to #spam #spam-experts #spam-filtar #cpanel #kak-da

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе