Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > WWW...Уеб сървъри, уеб сайтове, URL адреси, HTTP протокол и HTML формат

WWW...Уеб сървъри, уеб сайтове, URL адреси, HTTP протокол и HTML формат

WWW...Уеб сървъри, уеб сайтове, URL адреси, HTTP протокол и HTML формат

(Обновена: ) | Полезно

*Нашият системен администратор Йордан Големанов разказва за уеб сървърите, уеб технологията и как интернет съдържанието достига до онлайн потребителите. *

Често, когато говорим за интернет, се сещаме за множеството сайтове, социални мрежи, блогове и онлайн магазини, които играят все по-важна роля в нашето ежедневие. Това са милиарди уеб сайтове, които образуват това, което наричаме World Wide Web - WWW. Всъщност уеб сайтовете са само един от множеството компоненти, които изграждат глобалната мрежа, но точно те са факторът, който направи интернет толкова популярен, а информацията - толкова разпространена и достъпна.

Къде обаче се съхранява цялата тази информация и как тя стига до нас? В тази статия ще се опитам да ви отговоря на този въпрос.

Интернет модела "Клиент - Сървър"

Един от най-разпространените модели за комуникация в интернет е модела Клиент-Сървър. При тази структура имаме клиент, който заявява дадена услуга и сървър, който предоставя услугата. В ежедневието си непрекъснато срещаме този модел - когато купуваме нещо в магазин или пък, когато задаваме въпрос и получаваме отговор. В тези случаи сме в ролята на клиент, който заявява нещо и съответно го получава от някого.

Уеб технологията функционира на този принцип. На компютрите си имаме програми наречени уеб браузъри, които са клиенти. Когато искаме да отворим даден сайт, въвеждаме адреса му в браузъра и той от своя страна се свързва с уеб сървър, който отговаря на заявката, изпраща исканата информация и сайтът се визуализира в браузъра ни.

URL адрес

Адресът, който изписваме, всъщност се нарича URL - Uniform Resource Locator и съдържа в себе си информация за това точно на кой компютър се съхранява страницата и в коя точно папка се намира съдържанието, което искаме да видим. Когато го въведем, чрез него браузърът може да определи къде да прати заявката и когато уеб сървърът я получи, отново чрез URL-a може да определи типа на заявката и къде се намира исканото съдържание.

Да вземем например следният адрес: https://www.icn.bg/bg/cloud/. След като го въведем в браузъра, нашият компютър може да извлече следната информация :

  • името на сървъра, където се съхранява съдържанието е www.icn.bg, а чрез името открива и IP адреса: 91.215.218.14 . С това вече знаем точно накъде трябва да бъде изпратена заявката.

  • Първите няколко символа са https - те указват, че протокола, чрез който ще се свържем до сървъра, е HTTPS - т.е. домейнът притежава SSL сертификат и връзката към него е сигурна.

  • cloud-create.html частта от URL-a казва на уеб сървъра какво съдържание се изисква и къде се намира. В случая това е статичен HTML файл с име cloud-create.html и се намира в подпапка /bg в основната директория на сайта. Това е само примерно описание. Пътят може да бъде различен, тъй като при повечето сайтове са настроени различни правила за интерпретиране на адресите.

Роля на уеб сървъра

Уеб сайтовете стават все по-сложни и съдържат все повече елементи и технологии, като видео, различни приложения, игри и методи за комуникация, но в основата си са съвкупност от документи, които се съхраняват на даден компютър и при поискване се изпращат по мрежата към клиента.

Именно това е основната роля на уеб сървъра - да съхранява съдържанието на уеб страниците, да получава и обработва заявки, идващи от клиенти (браузъри) и да отговаря на тези заявки, изпращайки съответното съдържание към клиента.

HTTP протокол и HTML формат

Основният протокол, чрез който се получават заявките и се изпраща съдържанието, се нарича HTTP - Hypertext Transfer Protocol, а основният формат на уеб страниците е HTML - Hypertext Markup Language. Това са основните елементи, но с развитието на технологиите, съдържанието на уеб страниците става все по-разнообразно и с това се разширяват функциите и възможностите на уеб сървърите.

Функции на уеб сървъра

Ако някога функциите на уеб сървърите се свеждаха до това да предоставят текст и изображения при поискване, днес те се използват за съхранение и обслужване на всякакъв вид сложни приложения, като уеб услуги, контролни панели, социални медии и други. Статичните HTML документи са заменени от програмни езици като PHP и ASP, които генерират динамично съдържание и интегрират други технологии, за да обогатят още повече съдържанието.

Има множество различни уеб сървъри, като най-разпространени са следните:

  • Apache
  • Nginx
  • Microsoft IIS

Уеб хостингът като услуга

Като всяка програма, уеб сървърите си имат определени изисквания към средата, но могат да работят на всеки средностатистически компютър. Когато обаче искаме даден уеб сайт да бъде достъпен до широка публика и без прекъсване, тогава задачата вече не е толкова проста. В много случаи уеб сайтовете могат да бъдат основата на даден бизнес и са източник на средства. Това поставя по-високи изисквания към тяхното хостване.

Ролята на доставчиците на хостинг услуги

За да сме сигурни, че съдържанието на страниците е достъпно по всяко време, трябва да се осигури непрекъснато токозахранване, постоянна интернет връзка, техническа поддръжка, защита и наблюдение. Поради тази причина уеб сайтовете и съответно уеб сървърите работят на сървърен хардуер в специални колокационни центрове, където са осигурени необходимите условия да се поддържа качеството на услугата.**

Самите уеб сървъри, чисто като софтуер, имат множество особености и изискват настройка и грижа. Това е задачата на хостинг компаниите - да осигурят оптимални условия за съхранение и обслужване на уеб съдържанието. Трудно е човек да поддържа важен и доходоносен сайт на собствения си компютър или даже на специализиран хардуер в домашни условия. Ако става въпрос за комерсиален сайт с хиляди посещения на ден, това е направо невъзможно. Ето защо сайтовете масово се съхраняват и обслужват от хостинг компании, които разполагат с нужния опит и необходимите условия за целта.

Dan4o_Кой е Йордан Големанов?

Йордан Големанов е системен администратор от вече 12 години и е част от екипа на ICN.Bg от 2 години. Той е един от най-добрите системни администратори в бранша и активно се интересува от новостите в технологиите на виртуализация, Cloud, системи за автоматизация и мониторинг. Обича да програмира и е фен на езиците Python и C. Данчо е важна част от нашия Friendly geeks екип. Той винаги е готов да помогне на своите колеги и е зареден с позитивно настроение и иновативни идеи,... особено когато хапва нещо сладко.

Етикети: #url #html #ueb-sarvar #hosting #prilozheniya #http #https #friendly-geeks #softuer

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе