Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Познавате ли 26-те основни WordPress термина?

Познавате ли 26-те основни WordPress термина?

Познавате ли 26-те основни WordPress термина?

(Обновена: ) | Полезно

WordPress жаргонът може да ви се стори труден, ако сега навлизате в дебрите на създаване на собствен уеб сайт. Истината е, че няма защо да се притеснявате. Веднъж научите ли основните WordPress термини ще придобиете нужното самочувствие да създадете първия си сайт с лекота.

Затова не се бавете, а направете първата крачка към изграждането на успешен онлайн проект.

Още нещо... Стартирането на всяко ново начинание има своите трудности и създаването на собствен сайт не прави изключени. Ние добре разбираме това, и за да ви улесним създадох пълно ръководство за как да си направите WordPress сайт стъпка по стъпка.

Най-популярните WordPress термини

1. Content Management System (CMS)

Content Management System (CMS), или казано на български Система за управление на съдържанието, e софтуер който подпомага създаването, редактирането, организирането и публикуването на дадено съдържание.

WordPress е именно такъв софтуер, с който лесно можете да създадете първия си уеб сайт. Основно предимство на системите за управление на съдържание е, че позволяват на хора без никакви или базови знания лесно да създадат първия си онлайн проект.

2. URL

URL (съкращение от Uniform Resource Locator) е адресът на дадена страница или документ в Интернет пространството. Този адрес се състои от три части:

 • Префикс: http:// или https:// - това са протоколи, чрез които се извършва обмяната на информация между сървъра и вашия браузър
 • Домейн име: това е името на вашия уеб сайта – www.icn.bg
 • Path (пътечка): например: https://www.icn.bg/bg/blog/ - /bg/blog/ е пътечката

3. Домейн име

Домейн името е име, с което търсите даден уеб сайт в Интернет – например icn.bg. Всеки домейн e IP адрес, който е съставен от цифри, които казват на браузъра къде да намери сайта ви в Интернет.

4. Хостинг

Хостингът е услуга, която е необходима, за да се показва един уеб сайт в Интернет.

Вашият уеб сайт и частите, от които е съставен, се складират/хостват на даден сървър. По този начин, когато потребителите въведат вашето домейн име в браузъра, той се свързва със сървъра, на който се хоства сайта ви и го визуализира на потребителите.

Може да разберете повече за хостинга и какви видове има в нашата статия – Какво е хостинг?

5. Domain Name System (DNS)

Domain Name System е системата, която насочва съответния IP адрес към дадено домейн име. На кратко, целта на DNS е да улесни Интернет потребителите, като им позволява да използват домейн имената на различни сайтове, а не да помнят техните IP адреси.

6. WordPress Теми (Themes)

Когато стартирате своя WordPress сайт, е нужно да имате тема. WordPress темите са сбор от шаблони и различни стилове, които определят как ще изглежда вашия сайт.

Използвайки WordPress, вие имате свободата да избирате измежду хиляди теми или да създадете своя собствена, с която да задържите потребителите на сайта ви.

7. WordPress Плъгин (Plugin) / Разширение

WordPress плъгинът (разширение) е софтуер, който цели да подобри или да добави дадена функционалност към вашата WordPress инсталация.

Най-често те се използват от хора с ограничени технологични знания, тъй като за добавянето на даден плъгин е нужно да кликнете няколко пъти с мишката, а не се налага да пишете сложен код, за да добавите различни функционалности към сайта си.

Вижте кои са най-популярните WordPress плъгини!

8. WordPress Widget / Джаджа

WordPress Widgets са полезни функционалности, които можете да добавите към вашия WP сайт чрез “drag and drop”. Най-често мястото на widgets е в страничната част на страницата, но има теми, които поддържат и поставянето им над, под и от двете страни на съдържанието.

9. Open Source

Оpen Source софтуер или сайтове с отворен код са сайтове/софтуер, които всеки може да променя и подобрява.

WordPress е именно такъв софтуер, върху който работят хора от цял свят. Хубавото на такива сайтове и софтуери е, че при поява на бъг, много бързо се намира кой да го оправи.

10. Visual Editor

В WordPress потребителите могат да редактират съдържанието на сайта си чрез Visual Editor. Много членове на WordPress общността наричат този метод на редактиране: „получаваш това, което виждаш“.

С други думи, когато редактирате текст и решите да използвате bold за някоя дума или фраза, то вие ще видите направо промените, които сте извършили, а не кода който е използван за изпълнението на тази команда.

11. Текст редактор (Text Editor)

За разлика от Visual Editor, Текстовият редактор се използва за промяна на съдържание, като се използва код. Този метод изисква малко по-задълбочени знания, тъй като ръчно трябва да се въведе HTML и CSS код, за да промените дадено съдържание и то да изглежда, както искате.

12. HTML

HTML (съкратено от HyperText Markup Language) е компютърен език за визуализация на уеб сайт в браузъра, чрез който можете да създадете основната структура на дадена уеб страница. Също така е полезен и за редактиране на текстове, добавяне на изображения и други елементи към вашия сайт.

13. CSS

CSS (съкратено от Cascading Style Sheets) е компютърен език, който предлага набор от стилове за визуализация на уеб сайт в браузъра, с който може да форматирате и да определяте как ще изглежда даден HTML документ.

Абсолютно всяка WordPress тема съдържа style.css файл, където се намират всички стилови правила, които даден уеб сайт трябва да следва.

14. Javascript

Javascript е скриптов език, който позволява на разработчиците на сайтове да добавят динамични елементи към дадена WordPress тема.

Именно чрез този език, плъгините които добавите на сайта ви, изпълняват различни функции. Тъй като Javascript е малко по-сложен от предните два езика, ще ви е нужен предишен опит в писането на кодове, за да може да го използвате.

15. Шаблон (Template)

Шаблонът определя част от уеб страница, която е генерирана от WordPress тема. Основните части на една страница са:

 • Index.php – Използва се, за да се визуализира главната страница на даден сайт, той съдържа в себе си както Header.php, така и Footer.php.
 • Header.php – Това е постоянна част на всяка страница. Header-a се намира в горната част и най-често съдържа бутони към другите страници – Начало; Контакти; Услуги и т.н.
 • Footer.php – Използва се, за да се визуализира долната секция (footer) на дадена страница. Тя е постоянна част на всяка една страница на сайта ви.
 • Single.php – Използва се за показването на публикация, като блог статия, на дадена страница.

16. Категории

WordPress категориите се използват, за да групирате избрано съдържание. Например, ако погледнете в дясната страна на нашата блог страница, ще откриете нашата секция „Категории“ състояща се от:

 • Какво ново
 • Friendly Geeks съвети
 • Полезно
 • Промоции
 • Събития
 • WordPress
 • За ICN.Bg

Освен че групира съдържанието по групи, категориите ще бъдат полезни за вашите потребители да намират бързо информацията, която им трябва, спрямо това от какво се интересуват.

17. Тагове (Tags)

Таговете също са средство за организиране на съдържание в WordPress.

За разлика от категориите, които могат да съдържат в себе си голям брой статии, таговете са по-малки като съдържание и са фокусирани над точно определени статии и теми.

Можете да откриете таговете, които ние използваме, под нашите статии. Ако цъкнете на определен таг, той ще ви препрати към всички статии, които се отнасят за него.

18. SEO

SEO (съкратено от Search Engine Optimization – Оптимизация за търсещи машини) е практикa, чрез която оптимизирате съдържанието на вашия WordPress уеб сайт, за да подобрите ранкинга си в търсачките.

Търсачките като Google, Yahoo, Bing използват различни алгоритми и “crawlers”, които анализират вашия сайт, за да определят позицията, на която трябва да се покажете, след определено търсене на вашите потребители.

19. Child тема

Терминът "Детска" тема (от английски "Child" theme) се отнася за WordPress тема, която е "наследила" всички функционалности, дизайн и инструменти на главната тема (или т.нар. "Parent" тема).

Child темите са страхотен начин за прилагане на промени и модификации по вашата тема, без да се притеснявате, че те ще окажат влияние на основната тема.

Приемете го като бекъп вариант, на който спокойно можете да експериментирате!

За да създадете такъв тип тема, ще трябва да създадете нова папка в директорията на вашите теми. След това, в папката трябва да добавите единствено style.css файла.

Използването на детска тема е добър вариант, когато искате да тествате нещо на сайта си, без да се притеснявате, че ще го счупите.

20. functions.php

functions.php e шаблон, който е включен във всяка WordPress тема. Той играе ролята на плъгин за вашия уебсайт, като се активира автоматично с избраната от вас тема.

functions.php файлът използва PHP код, за да добави или промени дадена функционалност на вашия WordPress сайт.

Още по темата: PHP 8: Новата версия е вече достъпна за клиентите на ICN.Bg

Можете да откриете файла в папката на използваната от вас тема.

Що се отнася до промените, които можете да правите през functions.php - можете да добавите нова джаджа към сайта си, или персонализирано съобщение, например.

Въпреки това, важно е да знаете, че WordPress предпочита да не смесвате двете неща - функционалности и дизайн. Затова е добре, когато добавяте новости към сайта си, да сте сигурни, че това няма да промени начина, по който сайтът ви функционира.

21. .htaccess

Със сигурност ще се сблъскате с .htaccess файла по време на работата ви с вашия WordPress сайт.

.htaccess е конфигурационен файл, който се чете от сървъра. Чрез него можете да презаписвате различни сървърни настройки, както и да го използвате за контролиране на кеширането, оптимизиране на сайта ви и верификация.

Най-често .htaccess се използва от собствениците на уебсайтове за преправяне на URL адреси - правейки ги по-четими както за потребителите, така и за търсещите машини.

Имайте предвид, че ръчното преправяне на .htaccess файла е много рисковано. Ако не го направите правилно, това може да доведе до сървърни грешки.

22. Pingback

Pingback е опция, която позволява да известите другите собственици на сайтове, че сте сложили линк на сайта си водещ към тяхна статия.

Ако съответният сайт, към който линквате, има възможност за Pingback, собственикът ще бъде известен за вашите действия.

След това зависи изцяло от тях дали ще позволят на вашия линк да се появи на сайта им.

23. Robots.txt

Вече говорихме за SEO.

Robots.txt е текстови файл, който седи в основата на успешното индексиране на вашия сайт.

Чрез него вие ще можете да кажете на ботовете, кои страници могат да бъдат преглеждани и индексирани.

Тук е важно да споменем, че Google ботовете са конфигурирани така, че първото нещо, което търсят във всеки сайт е именно robots.txt файл.

Също така, трябва да запомните, че ако сайтът ви има повече от един поддомейн, всеки поддомейн трябва да има собствен robots.txt файл.

24. Поддомейн

В предишната точка споменахме за поддомейните и нуждата от отделни robots.txt файлове.

Поддомейните са допълнителна част към вашия основен домейн - mywebsite.com.

Добавянето на подобен тип домейн е главно за по-добро организиране и навигиране във вашия сайт.

Навярно сте попадали на сайт, чийто блог е изнесен в поддомейн:

blog.mywebsite.com.

Що се отнася до SEO, може би се питате кое да изберете - поддомейн или поддиректория?

Поддиректорията можете да я разпознаете много лесно. Тя изглежда по следния начин - mywebsite.com/BLOG. При поддиректориите просто създавате файлове към вашия основен домейн.

Оптимизирането на целия ви сайт по ключови думи, неговия авторитет и линкове към него, всичко това са SEO сигнали, които ще окажат влияние и върху поддиректориите ви.

Ако решите да използвате поддомейн, тогава трябва да знаете, че ботовете считат това за отделен сайт и ще трябва да положите допълнителни усилия и за неговото оптимизиране.

25. User Role

Потребителската роля (от английски: User Role) определя правата на достъп на всеки един потребител. Роли могат да бъдат:

 • Super Admin
 • Administrator
 • Editor
 • Author
 • Contributor
 • Subscriber

Сами можете да забележите, че слизайки надолу в списъка, правата на достъп стават все по-малки. С други думи, Super Аdmin ролята има пълни права, докато Subscriber - почти никакви.

Възможността за разпределяне на потребителски роли е изключително ефективна, особено ако искате и други хора да работят по сайта ви.

26. wp-config.php

wp-config.php е един от най-важните и основни WordPress файлове!

Той съдържа информация за базата данни - име, хост, потребителско име и пароли.

Тази информация позволява на WordPress да комуникира с базата данни с цел запазване и извличане на данни. Също така, wp-config.php файлът се използва за задаване на по-задълбочени WordPress настройки.

Свикнете ли веднъж с WordPress платформата, създаването на уеб сайт ще се превърне в детска игра за вас. Също така може да се възползвате и от нашата функционалност WordPress Management, която разработихме специално за нашите клиенти и е на леснодостъпно място във вашия cPanel контролен панел. С нея можете да инсталирате WordPress, да оптимизирате и защитите вашата инсталация – само с няколко клика. Можете да откриете видео с подробни обяснения за всяка една от функционалностите в нашия YouTube канал.

Етикети: #terminology #wordpress #термини #seo #tags #hmtl #css #wordpress-management #оптимизация #templates #шаблони #tags #тагове #hosting #хостинг

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе