Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Какво представлява бекъп на WordPress сайт и какви са видовете бекъп?

Какво представлява бекъп на WordPress сайт и какви са видовете бекъп?

Какво представлява бекъп на WordPress сайт и какви са видовете бекъп?

(Обновена: ) | Полезно

Бекъпът е задължителна част от поддръжката на всеки WordPress сайт. Преди да започнете да правите големи промени по сайта си, е добре да се подсигурите, като за целта можете да създадете резервно копие (бекъп) на вашата уеб страница. По този начин ще се застраховате, че при възникване на проблем със сайта, лесно можете да върнете негово резервно копие и той ще продължи своята нормална работа.

Бекъп можете да направите по два начина – автоматично или ръчно.

Автоматичният бекъп може да се направи:

- използвайки специализирания софтуер за създаване на архивни копия - R1Soft или

- задавайки специфични настройки за създаването на регулярни бекъпи през Softaculous панелa на вaшия WordPress сайт.

R1Soft е вграден софтуер за всеки споделен хостинг – Ултима, Икономичен, Бизнес и Стандартен план. Той представлява до 30 дневен бекъп, като в рамките на 30 дни назад можете да върнете резервно копие на вашите данни.

Наличието на R1Soft обезмисля настройването на автоматични бекъпи през Softaculous. Въпреки това, ако все пак желаете да зададете нужните настройки за регулярен бекъп на WordPress сайта си от Softaculous или да промените зададените настройки при първоначалната инсталация, можете да го направите през Softaculous в cPanel контролния панел.

Първата стъпка е от cPanel-a на хостинга си да влезете в WordPress настройките през Softaculous.

backup1

От там в полето Current Installations се намира сайта ви. Има няколко опции, които се предлагат, едната от които е „Backup“, която е за направата на ръчен бекъп и която ще опишем по-надолу. За автоматичен бекъп ни трябва опцията „Edit Details“.

backup2

В това меню чрез Automated backups можем да зададем настройки на системата да прави автоматични бекъпи за нас. Ако сте отказали тази опция при инсталацията на WordPress, в падащото меню трябва да стои „Don’t backup“. В зависимост от личните ви предпочитания, можете да изберете през колко време да се правят бекъпи на сайта ви – всеки ден, веднъж седмично или един път на месец. Според това колко място имате на сървъра, можете да зададете колко бекъп файла да се създадат преди всеки нов да изтрива най-стария, в момента на създаване му. Това става през менюто Backup Rotation.

backup3

След натискане на бутона „Save Installation Details“ в долната част на страницата, вашите промени са направени.

## Ръчен бекъп

Ако често добавяте съдържание към вашия сайт (например статии), автоматичните бекъпи, които сте настроили към вашия WordPress, няма да съдържат всички скорошно направени промени. Ето защо препоръчваме ръчно да направите архивно копие преди всяка голяма промяна, която правите по вашия сайт – като инсталиране на плъгин, смяна на тема, ъпдейти и т.н.

Ръчен бекъп също може да се направи по два начина:

  • през хостинг панела;

  • чрез Softaculous.

Направа на ръчен бекъп през хостинг панела:

За да направите ръчен бекъп на вашия сайт през хостинг панела си, трябва да влезете в контролния панел – cPanel или Plesk, според това какъв е вашият хостинг план. В последствие ще можете да свалите архивното копие на сайта си локално на компютърно устройство и при нужда да го възстановите от там.

В случая показваме как да направите бекъп през cPanel.

За да направите архивно копие, като начало трябва да влезете във файловия мениджър.

backup4

От там в папката public_html се намира сайта ви. Влезте в директорията и след това маркирайте всички файлове. Трябва да се създаде архив, а това става чрез натискане на бутона Compress.

backup5

Избирате форматa на компресирания файл, в нашия случай zip.

backup6

Ще се създаде файл, носещ името на първия файл от директорията.

backup7

Този файл може да се изтегли локално на вашия компютър, чрез бутона Download. По този начин вие създавате бекъп архив на файловете от вашия сайт. Следващата стъпка е да направите архив на базата данни. Това става като влезете в инструмента phpMyAdmin, намиращ се в контролния панел.

backup8

От менюто, което ще се покаже , в лявата част трябва да изберете името на базата данни, което сте избрали при инсталация на WordPress. След това чрез бутона Export, ще можете да свалите файловете на компютъра.

backup9

При натискане на „Go“, процесът е завършен. С тези два файла, които създадохте, вие бързо и лесно ще можете да възстановите сайта си до работеща версия в случай на зловредна атака или проблем след инсталация на несъвместими плъгини или теми.

backup10

Направа на ръчен бекъп през Softaculous автоматичния инсталатор на скриптове

Тази опция е активна само за инсталации, които са направени през Softaculous.

backup11

След като влезете в настройките в Current Installations, там ще откриете файловете на сайта си. Втората опция, от която можем да се възползвате е Backup. От тук се прави ръчен бекъп на WordPress сайт през Softaculous.

backup12

След това Softaculous ни пита на кои файлове ще правим бекъп. За оптимално и пълноценно копие, трябва да изберете, както за директории на сайта, така и за базата данни. Избирате и двете полета, а ако искате да отбележите бекъпа си по начин, по който да го разпознаете лесно, можете да попълните текст в полето Backup Note.

backup13

Излязлото меню ви съобщава че бекъпът ви е готов, а ако искате да го достъпите, това става от полето „Backups and Restore“, в горния десен ъгъл.

backup14

Бекъпът е една задължителна част от поддръжката на WordPress сайт. Тази помощна статия беше мотивирана от многобройните въпроси, които бяха зададени по време на уебинара. Надяваме се успяхме да запознаем тези от вас, които изпратиха своите запитвания за начините на направата на резервно копие на сайт.

Етикети: #backup #wordpress-security #месец-на-wordpress #backwpup #better-wp-security #wordpress

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе