Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Запознайте се с: WordPress административен панел

Запознайте се с: WordPress административен панел

Запознайте се с: WordPress административен панел

(Обновена: ) | Полезно

Както споменахме по време на нашия WordPress уебинар, от ICN.Bg решихме да посветим август месец на WordPress. С тази статия откриваме серията обучителни статии, които ще ви напътстват във вашeто WordPress лятно пътешествие. Първата стъпка, която всеки един WordPress потребител трябва да направи, е да се запознае с мястото, от което ще поеме контрол над своя блог или уебсайт - административния панел на WordPress. Прочетете в следващите редове повече за това как да навигирате и управлявате вашия сайт от този панел. Като собственик на сайт и начинаещ WordPress ентусиаст, вие имате достъп до админ панел, в който можете да влезете, като напишете /wp-admin след линка на вашия сайт (Например: moqtsait.info/wp-admin). От там трябва да се логнете с потребителското си име и парола.

Горната част на панела е заета от админ лентата, която съдържа информация за блога и профила ви, както и няколко полезни линка. В лявата част на страницата се намира основното админ меню на вашия блог/сайт, от което ще навигирате в по-голямата част от времето. Основните административни функции, които се намират там са следните:

UntitledDashboard (Табло) - начален преглед на вашия Админ Панел. От тук вие имате достъп до основните функции и информация за вашия блог. За да проверите за по-нови версии на WordPress, Plugins (Разширения) и Теми, кликнете Updates (Обновления), от където лесно можете да инсталирате последните версии.

Обърнете внимание: Обновяването на вашият WordPress и разширения до последна версия е от основна важност, тъй като по този начин защитавате сайта си от хакове, които атакуват по-старите версии!

postsМенюто Posts (Публикации) е мястото, от където управлявате, добавяте, редактирате и триете своите постове. За по-голяма прегледност и лесна ориентация на потребителя в сайта или блога ви, е добре да поставяте категории и етикети на всяка публикация.

  • Categories (Категории) – те са начин да групирате сходни статии. По този начин ще улесните потребителите, като им предложите един добре структуриран сайт. Измислете имена за категориите в тематиката, в която ще пишете статиите си.
  • Tags (Етикети) – тук можете да добавите ключови думи, които се отнасят към темата на вашите постове. Това е полезна функция за блогърите, които публикуват много съдържание, защото прави сърфирането в блога по-бързо. Един сайт може да има стотици етикети и само 5 категории.

mediaMedia (Файлове) – хранилището за файловете, които качвате. Картинки, PDF-файлове, Офис документи – файловете, които ще да бъдат прикачени към ваш пост или страница.

pagesPages (Страници) – важна част от всеки WordPress сайт. Страниците си приличат с публикациите по това, че имат заглавие и съдържание, но се използват при нужда от добавяне на информация като „Контакти”, „За мен”, „Авторско право”, „Услуги” – тоест основните секции на сайта ви. Това означава, че страницата се състои от съдържание, което е статично и не може да бъде разпределено в категории и етикети. За да добавите страница, задайте заглавие и съдържание, но не забравяйте, че страниците не са публикации и е добре да бъдат използвани за най-важната информация, свързана с уебсайта или блога. Структурата на сайта е важна част от процеса, за това е добре да имате предварителен mockup (начална визия на сайта), започвайки от Homepage страницата.

commentsComments (Коментари) – мястото, от което можете да контролирате коментарите, оставени от посетители на вашия сайт. По подразбиране WordPress разрешава публикуването на коментари, но ако предпочитате да премахнете тази опция, това става от меню Настройки -> Коментари. Ако решите все пак да позволите коментари, е добре да ги администрирате (да се публикуват под статията след вашето одобрение). Коментарите са най-лесният начин за хакване на WordPress сайт. Плъгини специализирани в този вид защита са Akismet и Captcha by BestWebSoft, а други, които можете да използвате, са Wordfence и iThemes Security

appearanceAppearance (Външен вид) – тук следва важният процес на избиране на тема, а след това настройване елементите, които могат да бъдат променени в зависимост какво позволява темата. Чрез Customise (Настройки) вие най-често ще можете да сменяте цветове, изображения, места на заглавия, подзаглавия и менюта.

  • Widgets (Джаджи) – страничната лента в един WordPress сайт може да бъде много полезна, когато към нея са закачени правилните функции. Чрез джаджи имате възможност да избирате кое съдържание ще се показва и как ще бъде подредено. Можете да махате и да добавяте по ваш избор чрез влачене и пускане (drag and drop) с мишката.
  • Menus (Менюта) – поемате контрол над главното меню, което в повечето теми стои хоризонтално в горната част на уебсайта. Чрез тази функция вие имате пълна свобода над това как ще се казват вашите менюта и какво ще съдържат Можете лесно да добавяте страници, публикации, потребителски връзки и категории от лявата част на навигационното меню.

Другите опции, които се показват при функцията „Външен вид”, са за промяна по дизайна на сайта и зависят от това каква тема сте инсталирали.

pluginsPlugins (Разширения) – инсталации, с които ще разширите функционалността на WordPress. Чрез тази част на админ менюто, вие лесно ще добавяте, активирате, триете и променяте настройките на разширенията. Чрез Add New (Добавяне на нови), ще можете да търсите плъгини, които могат да ви бъдат полезни. ICN.bg съветва потребителите си да проучват добре разширенията, които ще инсталират, като те трябва да проверяват кога е последното обновяване и броя на активните инсталации. Винаги правете такава проверка, защото използвайки плъгини с неясен източник или такъв, който не се ъпдейтва често, вие рискувате сигурността на вашия сайт.

usersUsers (Потребители) – чрез менюто за управление на потребителите, можете да давате правомощия на хората от вашия екип. Растейки, вашият Wordpress сайт, ще се нуждае от допълнителен персонал. Ролите са Администратор, Редактор, Автор, Сътрудник и Потребител. За тях от ICN.bg, сме приготвили допълнителна, по-задълбочена статия по въпроса. С Your Profile (Моят Профил) ще променяте своя личен профил, като например можете да добавите име, имейл, кратка биография. Правейки това, личната ви информация ще бъде видима за вашите читатели, които ще знаят кой стои зад дадена публикация, установявайки лична връзка с тях.

toolsTools (Разни) – опциите за импортиране и експортиране могат да ви бъдат полезни, когато местите информация и скриптове от друга CMS система (Joomla, Drupal) в Wordpress или обратното. Чрез експорт вие лесно можете да направите бекъп на вашия сайт в XML формат.

settingsSettings (Настройки) – конфигурацията и функционалността на сайта могат да бъдат променени от тук. От промяна името на сайта, URL и езика до това колко блог поста да се показват на страница и настройки за коментарите. Опцията Permalinks (Постоянни връзки) позволява промяна на URL адресите, които WordPress задава по подразбиране, с ръчно написани или такива от примерните. Съветваме да промените тази настройка, за да има сайта ви „красиви” URL адреси. Едно примерно решение е при Custom Structure (Различна структура) е да напишете /%category%/%postname%/. Опция, която при по-стари версии на WordPress, беше автоматично достъпна.

В тази статия запознахме начинаещите потребители на WordPress с основните функции на админ панела. Очаквайте още от нашата серия статии за WordPress, която ще продължи през горещия месец август.

Етикети: #wordpress-administratsiya #admin #месец-на-wordpress #админ-панел #полезно #uebsajt #wordpress

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе