Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > WordPress 5.0 - нов редактор и специфики на новата версия

WordPress 5.0 - нов редактор и специфики на новата версия

WordPress 5.0 - нов редактор и специфики на новата версия

(Обновена: ) | Полезно

WordPress 5.0 е вече факт и идва с изцяло нов набор от подобрения и няколко големи промени. Новата версия по традиция е кръстена на известен джаз музикант. WordPress 5.0 се казва Bebo, на Bebo Valdés, едно от големите имена в златната ера на кубинската музика. Новата версия ни впечатлява с нови вградени функционалности, като така чакания текстови редактор Gutenberg.

wordpress-5-0

В тази статия ще ви покажем някои от новите неща в WordPress 5.0 и кои интересни функции трябва да тествате, след като актуализирате сайтовете си.

Важно: Преди да стартирате актуализацията, не забравяйте да създадете пълен архив/бекъп на своята WordPress инсталация. WordPress 5.0 освен, че прави платформата много по-удобна и оптимизирана, носи със себе си множество специфики. Препоръчваме ви да изключите автоматичния ъпдейт и да направите тестово копие на вашия сайт, което да ъпдейтнете до последна версия.

Клиентите на ICN.Bg могат да използват инструмента WordPress Clone (функционалност в WordPress Management ), за да клонират официалния си сайт и да актуализират първо клонираното копие. Преди да актуализират официалния сайт, се уверете, че всички функционалности работят нормално и няма поражения по елементите на дизайна.

Gutenberg – новият WordPress блок-базиран редактор

WordPress 5.0 идва с изцяло нов редактор на съдържание – Gutenberg. Това е блок-базиран редактор, който позволява на потребителите да създават и оформят отделните елементи, използвайки блокове за управление на съдържанието.

Можете да изберете тези блокове, които са подходящи за вашия дизайн, с което допълнително ще улесните създаването на красиво и подредено съдържание.

Тези блокове са достъпни в общ панел и са разделени в няколко секции – Most Used (най-използвани), Common Blocks (общи блокове), Formatting (форматиране), Layout Elements(структурни елементи), Widgets (джаджи) и Embeds (вграждане). Разполагате общо с цели 66 блока, с които да направите страниците още по-удобни за потребителите си.

gutenberg-blocks

С помощта на полето за търсене, можете да откриете бързо блока, от който имате нужда:

gutenberg-block-search

При избиране на блок се зарежда лента с инструменти над самия блок. По желание тя може да бъде фиксирана в горната част на панела, в зависимост от предпочитанията на потребителя.

В същото време в дясната лента се зареждат допълнителни инструменти за управление на елементите:

gutenberg-instruments-bar

В лентата с инструменти имате достъп до всички обичайни функции за управление на публикацията като: Status & Visibility, Permalink, Категории, Тагове, Featured Image, Excerpts и Discussions.

Reusable blocks / Блокове за многократна употреба

Много добро решение на WordPress разработчиците е новият модул за създаване на блокове за многократна употреба (reusable blocks). Ако често добавяте едни и същи блокове съдържание на различни страници от сайта, можете да ги запазите като блокове за многократна употреба.

Особеност при управлението на Reusable Blocks: Редактиране на съдържанието на блока автоматично ще актуализира промяната на всички страници, където е публикуван този блок.

gutenberg-reusable-blocks

Подробна статия с описание на работата с новия блок редактор Gutenberg може да намерите тук .

Можете ли да използвате стария редактор на съдържание в WordPress 5.0?

Да, можете! Разработчиците на WordPress са се погрижили за всички потребители, които искат да управляват съдържанието на своя уеб сайт със стария редактор. Класическият редактор бе единствената възможност за оформяне на съдържание в по-старите версии. В WordPress 5.0 можете да комбинирате използването на двата редактора, за да постигнете максимално добър вид на страниците си.

За да изберете класическия редактор, отидете в панела за вмъкване на блок и селектирайте бутона "Classic" в секция "Най-използвани":

gutenberg-classic-redactor

Така ще вмъкнете нов елемент/блок с класическия редактор, с който ще можете да добавите съдържание и да го редактирате по стария начин в него.

Използвайте класическия редактор с плъгин!

Ако все пак искате изцяло да се върнете към използването на класическия редактор на съдържание, можете да го направите лесно с помощта на плъгина Classic Editor. За целта трябва да го потърсите в списъка в секция "Plugins" и да го инсталирате.

classic-editor-plugint

При инсталирането на плъгина се възстановяват класическият редактор на WordPress TinyMCE и интерфейсът Edit Post (същото се отнася и за Edit Page):

classic-editor-TinyMCE

Кликнете Posts > All Posts. Ще видите, че срещу името на всички публикации е добавен етикет – Classic Editor:

classic-editor-posts

Всички публикации се отварят в интерфейса на класическия редактор и можете да ги редактирате точно както сте го правили досега.

Уверението на разработчиците на WordPress е, че класическият редактор ще бъде поддържан поне още 3 години до 2021г.

Редактиране на съществуващо съдържание

WordPress 5.0 няма да повлияе на вече създадено съдържание и вие ще може да редактирате старите статии, както сте го правили в предишните версии. В лентата с инструменти е добавен панел Editor, който съдържа линк към новия редактор Gutenberg:

switch-to-block-editor

Така публикацията се зарежда в интерфейса на редактора Gutenberg, но използва инструментите за редактиране на класическия редактор:

classic-editor-block

Ако кликнете бутона с трите точки, в падащото меню може да изберете опцията Convert to Blocks и цялото съдържание на публикацията ще бъде разделено на блокове, точно както работи редактора Gutenberg:

convert-to-blocks

convert-to-blocks-2

Кликнете върху раздела Document – най-отдолу ще забележите панел Editor, който съдържа връзка за връщане към класическия редактор – Switch to Classic Editor:

switch-to-classic-editor

WordPress 5.0 предоставя чудесна съвместимост между редактора по подразбиране Gutenberg и класическия редактор.

На вниманието на потребителите на помощни (assistive) технологии: Ако срещнете проблеми с използваемостта на блок редактора, препоръчваме да продължите да използвате класическия редактор.

Twenty Nineteen – новата тема по подразбиране в WordPress 5.0

WordPress 5.0 е с нова тема по подразбиране, наречена (следвайки традицията) Twenty Nineteen. От 2010г. до 2017г., всяка година WordPress създаваха нова тема по подразбиране с името на съответната година. През 2018 година не беше създадена тема Twenty Eighteen и огромната WordPress аудитория с нетърпение очакваше темата по подразбиране за дългоочакваната версия 5.0.

wordpress-Twenty-Nineteen

Първите споделени впечатления от общността обаче не са никак окуражаващи. Споделям мнението, че от темата по подразбиране Twenty Nineteen се очакваше много повече и като дизайн, и като функционалности.

WordPress 5.0 – съвместимост с теми и плъгини

Новата версия WordPress 5.0 е в процес на разработка от януари 2017г., което предостави на разработчиците на плъгини и теми достатъчно време, за да тестват продуктите си за съвместимост с новия блок редактор.

Най-често използваните плъгини за WordPress, като Jetpack, WPForms, Yoast и др., вече са съвместими с WordPress 5.0 и Gutenberg, както вероятно и повечето дизайнерски студия са направили необходимите промени в своите продукти.

Какво трябва да направите, ако определен плъгин или темата на вашия сайт не работи коректно след актуализацията към версия 5.0:

Свържете се с разработчиците, информирайте ги точно какъв проблем срещате, изпратете им изображение и точно описание на проблема – по този начин ще им помогнете да го отстранят за по-кратко време.

Ако не успявате да се свържете с разработчиците и проблема е само в съвместимостта с новия редактор, инсталирайте стария класически редактор и направете пълни тестове на сайта. Продължавайте да търсите връзка с разработчиците, особено ако сте закупили продукта, който не работи коректно. Помислете също така и за алтернативни заместители на проблемните продукти от разработчици с добра репутация за продължителен период от време.

Надяваме се, че информацията в тази статия ви е била полезна и ви пожелаваме успешна работа с WordPress 5.0 и Gutenberg.

Не пропускайте да прочетете нашето ръководство за използване на новия текстови редактор Gutenberg в нашата Помощна страница .

WordPress хостинг от ICN.Bg

Напомняме ви и за най-новата ни услуга – WordPress хостинг – оптимизирана онлайн среда специално за WordPress инсталации. Разработихме услугата с цел да предоставим всички необходими инструменти и функционалности, които да гарантират сигурността и бързината на WordPress уеб сайтовете. Благодарение на инструмента ни WordPress Management управлението на всички процеси на вашата инсталация ще бъде само на няколко клика разстояние.

Етикети: #wordpress #wordpress-5-0 #cms #gutenberg #hosting #cpanel

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе