WordPress 5.0 е тук, както и новият редактор Gutenberg

От предишната основна версия на WordPress 4.9 измина точно една година. Тази една година беше доста натоварена за разработчиците на WordPress и доста напрегната за почитателите на класическия редактор, които не искат да се разделят с него.

Новата версия на WordPress 5.0 вече е пусната. Това е версията, която вдигна WordPress общността на крака и предизвика много шум, дискусии и коментари.

Големите промени винаги са по-трудни за приемане. А промяната в WordPress с Gutenberg е много голяма и засяга не само потребителите, които създават съдържание в сайтовете си, но и разработчиците, които създават плъгини и теми за WordPress.

Както се очакваше и беше посочено в плана за 5.0, WordPress 5.0Bebo“ е по-скоро WordPress 4.9.8 + Gutenberg. И новото във версия 5.0 на WordPress основно е новият редактор Gutenberg.

WordPress е обновен до версия 5.0

Другите интересни и не толкова стряскащи подобрения в WordPress 5.0 са:

  • PHP 7.3 съвместимост. Това подобрение е много важно от гледна точна на повишаването на сигурността на WordPress. И е нещото, заради което рано или късно трябва да се извърши обновяване до последна версия на WordPress.
  • Интернационализация. Добавен е интерфейс, чрез който може да се създават преводи на текстовете в JavaScript файловете на плъгини и теми. Това е нещо, което Gutenberg вече използва. Тази функционалност позволява да се правят преводи в JavaScript така, както за PHP досега.

Бележка: WordPress 5.0 е наличен в Softaculous и WordPress Manager by SuperHosting за нови инсталации на системата.

Блок редакторът Gutenberg

Gutenberg вече е редакторът в WordPress. И след обновяване до WordPress 5.0, той става редакторът по подразбиране в сайта.

Новата версия на Gutenberg включва множество страхотни новости и подобрения като преизползваеми блокове, тъмна тема за редактора, експорт и импорт на блокови темплейти. Ето само част от характеристиките на редактора:

  • В редактора има над 20 готови блока – текст, параграф, списък, заглавие, таблица, бутон, колони, картинка, аудио, видео, код, потребителски HTML код, кратки кодове, разделител и други.
  • Gutenberg е с напълно адаптивен дизайн. С редактора може да се работи и на мобилно устройство, на всякакви екрани и резолюции.
  • Подход за директно редактиране на съдържанието, който позволява това, което се вижда в редактора, да изглежда по същия начин в потребителската част на сайта.
  • Блок API за създаване на статични и динамични блокове. Разработчиците на плъгини и теми ще могат да създават допълнителни блокове за Gutenberg.
  • Блокови темплейти. Може да се създават предварително подредени темплейти с блокове. Тези темплейти може да се преизползват в статиите, страниците.
  • Споделени блокове, които се използват в статиите и се обновяват от едно място, а промяната се отразява навсякъде.
  • Вместени и дъщерни (child) блокове. Блокове в блоковете. Дъщерните блокове работят, само ако родителският блок е наличен.

Класическият редактор остава, но като плъгин, и ще може да се използва и след WordPress 5.0. За нови WordPress 5+ сайтове Gutenberg е активният редактор, а класическият редактор може да се инсталира като плъгин.

С плъгина Classic Editor можете да заместите Gutenberg с класическия редактор. Плъгинът Classic Editor ще се поддържа от WordPress и ще получава ъпдейти до 2021г.

И още Gutenberg…

ClassicPress

Промяната в WordPress с Gutenbеrg е толкова голяма и неприемлива за някои потребители, че се стига до разклоняването на WordPress в нов проект – ClassicPress, който е същият като WordPress, но без Gutenberg.

Drupal Gutenberg

Екипът на Drupal е започнал интеграцията на Gutenberg в системата.

Новата тема Twenty Nineteen (2019)

Отдавна се очакваше нова тема на WordPress. Twenty Nineteen е напълно съвместима с Gutenberg – предлага стилове както за потребителската част (front-end), така и за редактора (back-end), което прави създаването на съдържание много близко до това „каквото виждате, това получавате“ (WYSIWYG).

Новата тема Twenty Nineteen (2019)

Новата тема е от ново поколение теми за WordPress, които ще се създават в бъдеще. Такива, които ще могат да използват всички преимущества на Gutenberg и свободата, която той предоставя за създаване на съдържание в избрано от потребителя разположение и презентация.

Освен новата тема, всички досега създадени системни теми до Twenty Seventeen са преработени за поддръжка на новия редактор.

План за обновяване на WordPress до 5.0+

По подразбиране WordPress няма да се обнови автоматично до новата версия 5.0. Обновяването ще трябва да се направи ръчно през администрацията на сайта.

Важно: Обновяването на WordPress до версия 5.0 не е задължително да се извърши веднага. Може да се изчака малко, до появяването на следваща минорна версия (5.0.+), в която е вероятно да са поправени новооткрити бъгове и проблеми от 5.0.

Подгответе се за обновяването на WordPress със следния план за действие:

1. Направете пълен бекъп на сайта

Преди да предприемете каквито и да било действия със сайта, направете бекъп на файловете и базата му данни. Пълен бекъп на сайта можете да направите лесно през cPanel » Backup Manager by SuperHosting.

🔗 Backup Manager by SuperHosting (SuperHosting Tools) | Help

Възстановяване на WordPress сайт от системно генериран бекъп може да се извърши бързо и лесно през инструмента в cPanel – WordPress Manager by SuperHosting – Възстановяване на архив.

🔗 Възстановяване на архив – WordPress Manager by SuperHosting | Help

2. Създайте тестово копие на сайта

Тестово копие на сайта можете да направите през cPanel » Softaculous » Staging. Върху тестовото копие на сайта след това можете спокойно да правите промени, обновяване и тестове.

🔗 Създаване на работно копие на сайта през Staging в Softaculous | Help

3. Обновете копието до WordPress 5.+

Обновете копието на сайта до последната версия на WordPress. Обновете всички налични плъгини и темата за сайта.

🔗 Обновяване на WordPress – Стандартно ръчно обновяване на WordPress | Help

4. Тествайте Gutenberg

Тествайте подробно работата с новия редактор, създайте нова публикация и страница. Редактирайте една публикация и страница, за да видите какво ще се промени и какво не.

🔗 Тестване на Gutenberg за съществуващото съдържание в WordPress сайта | Blog

5. Проверете темата на сайта

По подразбиране новият редактор трябва да е съвместим с всички плъгини и теми, които не добавят функционалности или не зависят от такива в класическия редактор. От друга страна, плъгините и темите, които имат нещо общо с класическия редактор и обработката на съдържанието, ще трябва да са подготвени за Gutenberg от разработчиците им.

Темите, които нямат нищо общо с класическия редактор, са съвместими с Gutenberg по подразбиране, но ще им трябва съвсем малка преработка (така че да добавят стила си към него). Проверете за обновяване на темата, която използвате за сайта и я обновете.

6. Проверете всички плъгини в сайта

Уверете се, че плъгините, които използвате са съвместими с версията на WordPress. Ако е нужно, обновете плъгините до последни версии.

Например ако използвате WooCommerce, задължително трябва първо да го обновите до версия 3.5.1+, ако все още не сте. В тази версия е добавена поддръжката за WordPress 5.0.

Ако всичко функционира коректно, прехвърлете промените от тестовата среда към реалния сайт. Ако има нещо, което не функционира коректно, проверете за поправка или ъпдейт за съответния плъгин/тема.

Защо е важно да се обнови сайта до последната версия на WordPress?

Дори и да ви се струва сега ненужно и прекалено предизвикателно да го направите, обновяването на WordPress е важно да се направи. Не препоръчваме използването на стари версии на WordPress. Във версия 5.0 и последвалите я ще има подобрения и поправки, които ще повишават сигурността на системата и удоволствието от работата с нея.

В новата версия 5.0 на WordPress, основното, което се променя е редакторът на съдържание, а функционалностите, които не зависят от него, няма да бъдат засегнати. Например в тази версия е добавена поддръжка на най-новата PHP версия 7.3, която е с подобрена сигурност. Това директно повишава сигурността и на самата система на WordPress. Не-обновяването на WordPress до нова версия, само заради новия редактор, може да създаде много повече неудобства и проблеми след време, отколкото сега ако отделите малко време за тестването на Gutenberg и инсталацията на плъгина Classic Editor.

Втори етап от интеграцията на Gutenberg в WordPress

Етап първи от интеграцията на Gutenberg в WordPress е завършен с версия 5.0. Този етап имаше за цел да внедри идеята за блоковете в процеса по работа със съдържанието в WordPress.

Очакваме започването на втория етап, който ще изкара идеята за блокове извън пределите на редактора, отвъд редактирането на публикациите/страниците. Блоковете ще се използват и в управлението на дизайна на сайта, джаджите ще бъдат заменени с блокове, менютата ще бъдат ъпгрейдвани до блок от тип навигационен и други. С Gutenberg ще има още интересни предизвикателства за разработчиците, а за нас, феновете на WordPress още приятни подобрения и новости.


Интересните новости в други версии на WordPress: 5.2, 5.1, 5.0, 4.9.6, 4.9, 4.8.

За да не изпуснете следващите подобрения в новия редактор и системата като цяло, използвайте опцията за абонамент в нашия Блог 🙂 .

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!

Black Friday: 10 съвета за успешна подготовка на Вашия Shopiko магазин

1
Впуснете се в лудото шопинг приключение подготвени, за да вземете максимума от него. Вижте какво Ви е нужно за успешна Black Friday кампания.
5 причини да изберете домейн .EU ( а защо не и .ЕЮ )

5 причини да изберете домейн .EU (а защо не и .ЕЮ )

0
Домейнът .EU е сравнително нов за пазара на домейни. От края 2016 година е един от най-популярните Top Level домейни.