Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Какво е хостинг?

Какво е хостинг?

Какво е хостинг?

Полезно

Всеки ден включваме компютъра и влизаме в множество сайтове – четем новини, проверяваме пощата си, разглеждаме социалните медии, слушаме музика, без да се замисляме какво стои зад тях. Когато решим, че искаме и ние да имаме собствен уеб сайт, се замисляме как се справят другите с тази задача. Първоначално ни се струва трудно, но този процес може да бъде по-лесен, отколкото си мислим. Тайната е в уеб хостинга. За да ви помогнем да разберете света на уеб хостинга и да се справите успешно със създаването на вашия първи уеб сайт, в тази статия ще ви разкажем накратко най-основното, което трябва да знаете за уеб сайтовете, уеб хостинга и за това как уеб хостинг компаниите улесняват този процес.

Какво е уеб сайт?

За да разберете какво е уеб хостинг, първо е важно да знаете какво е уеб сайт и какво се случва, когато отворим някоя уеб страница.

Уеб сайтът е съвкупност от файлове и страници с информация, които се съхраняват на сървъри. Когато отворите даден уеб сайт, браузърът, който използвате, изпраща заявка към сървъра, а той от своя страна предоставя съдържанието на уеб сайта. Следователно, за да съществува вашият уеб сайт и за да можете да го поддържате, имате нужда от място, на което той да бъде разположен - сървър, от който да се отваря.

1471591692719_nov-webserver-kumPC-2300x860

Какво е сървър? Каква е разликата между сървър и уеб сървър?

Когато говорим за сървъри, трябва разграничим сървъра и уеб сървъра. Говорейки за сървър, имаме предвид физическата машина - компютърна машина, която е по-бърза и по-мощна от обикновените компютри, тя разполага с добра и сигурна връзка с Интернет, за да осигури безпроблемното отваряне на уеб страницата ви. Уеб сървърът е компютърната програма, която осигурява достъп до съдържанието на дадена уеб страница, когато получи заявка от браузъра, че искате да я отворите.

Какво е домейн?

Домейн имената неизбежно съпътстват хостинга. Те са това, което потребителите изписват в бразуъра, когато искат да отворят уеб страницата ви, т.е те са името, с което вашият уеб сайт се "подвизава" в Интернет. Например домейнът на нашата компания е icn.bg.

Съществуват някои особености при домейн имената:

Какво е уеб хостинг?

Най-просто казано при уеб хостинга вие наемате/закупувате място за вашия уеб сайт на определен сървър. Възможно е да използвате и собствения си компютър за целта, но в този случай е важно е да знаете, че трябва да се справите сами с всичко. Дори и да успеете да се преборите без чужда помощ със сложните настройки, домашният ви компютър няма да е достатъчно мощен и когато страницата ви започне да бъде посещавана от много потребители наведнъж, тя може да спре да работи. Друга възможност е да закупите самостоятелно собствен сървър. Тук отново ще трябва да се справяте сами и ще се сблъскате с различни проблеми, като сложни настройки, грижа за новите ъпдейти и възникналите грешки, което ще ви коства много време и усилия.

Какво предоставят уеб хостинг компаниите?

Ако тепърва навлизате в света на уеб хостинга, то най-добрата опция за вас е да се обърнете към уеб хостинг компания. Тя вече е осигурила надеждните сървъри вместо вас, настроила ги е, за да може вашата уеб страница да работи безпроблемно, осигурила е сигурна интернет връзка и ще имате увереност, че сайтът ви ще е винаги онлайн.**

Можете да закупите подходящата за вас споделен хостинг услуга бързо и лесно, само с няколко клика, с което си спестявате време, усилия и средства, получавате 24-часова поддръжка и много допълнителни услуги и безплатни екстри.

Какви са видовете хостинг. Как да изберете най-подходящия хостинг план?

1471591692719_nov-widowe-hosting-2300x860

Уеб хостинг компаниите предлагат различни хостинг услуги, което може да ви затрудни в избора. Какви са особеностите на различните хостинг услуги и кой е правилният план за вас, който да бъде съобразен с нуждите на вашия уеб сайт?

Споделен хостинг

Това е най-разпространения тип споделен хостинг. При него вие и други собственици на уеб страници споделяте един физически сървър и поради тази причина тази хостинг услуга има ограничени възможности. Подходящ е за малки компании, за нови сайтове без големи промени в трафика, за стартиращи онлайн магазини, за лични блогове. Можете да се запознаете с различните хостинг планове предлагани от ICN.Bg: Ултима, Икономичен, Бизнес и Стандарт.

1471591732959_nov-spodelen-hosting-2300x860

VPS хостинг (Virtual private server)

При тази услуга физическият сървър се разделя на по-малки независими един от друг виртуални сървъри, които потребителите наемат. Тук имате много по-голям достъп и контрол в сравнение със Споделения хостинг. Подходяща услуга за уеб сайтове с повече посещения и за потребители, нуждаещи се от повече контрол и ресурси за своя проект.

Нает сървър (Dedicated хостинг)

С Наетия сървър имате пълен контрол над целия уеб сървър, без да го споделяте с друг. Цената на услугата е по-висока от другите видове хостинг, но разполагате с повече възможности за персонализация и настройки. Използването на Нает сървър се обвързва и с по-задълбочени технически и администраторски познания.

Dedicated hosting

Cloud хостинг

Този тип хостинг дава много голяма универсалност на използване, сигурност и резервираност на данните, по-голяма бързина на работа на приложенията, пълен контрол над ресурсите и оптимизация на бюджета. Позволява максимална гъвкавост и заплащате само използваните от вас ресурси, като същевременно е лесен за използване и не изисква задълбочени технически познания. Подходящ за средни и големи компании, популярни онлайн магазини с промоционални кампании, както и сайтове, блогове и уеб страници с висок трафик.

1471591839404_nov-cloud-hosting-server-2300x860

Docker hosting

Docker е водеща в света платформа, която е изградена на базата на контейнер технологията. Това означава, че можете да стартирате и управлявате приложения в изолиранa защитена среда, независимо от инфраструктурата.

Управляем VPS / Управляем Нает сървър / Управляем Cloud

Ако се притеснявате, че нямате достатъчно технически познания, за да поддържате собствената си уеб страница, не се безпокойте. VPS, наетите сървъри и cloud хостингът при хостинг компания ICN.Bg могат да бъдат и управляеми, което ги прави подходящи за хора без специфични технически умения и опит в администрирането.

1471591906448_koi-tip-hosting-e-za-men--tablicata--part1-2300x860


Какво е WordPress хостинг?

Ако сте начинаещи в създаването на уеб страници, то WordPress хостинг е добра опция за вас. Това е лесна за употреба платформа, с която можете да създадете собствената си страница съвсем сами. От контролния панел на вашия хостинг можете лесно да инсталирате WordPress сайта си.

ICN.bg внедри в cPanel безплатен за всички клиенти инструмент WordPress Management, за да може всички наши клиенти на Споделена хостинг услуга да защитават, оптимизират и управляват своите WordPress инсталации по един много по-лесен и удобен начин.

1471591771692_nov-predimstwa-wordpress-2300x860

Какви са елементите на уеб хостинга?

Когато изберете подходящата за вас хостинг услуга, ще се сблъскате с някои характеристики:

 • Хостинг инфраструктура – като потребители не би ви харесало, ако страницата, която се опитвате да отворите, зарежда бавно и най-вероятно бихте изгубили търпение да я чакате. Въпреки че най-важно за това тя да се отваря бързо е обвързано с изработването на сайта, неговото оптимизиране и представяне, има и много други фактори, които влияят на неговата скорост. Някои от тях са: хард дисковете, на които се съхраняват файловете ви (HDD, SSD или новите NVMe SSD дискове){: target="_blank"}, локацията на дата центровете на хостинг услугата, мрежова свързаност и т.н. Затова е много важно да изберете правилния хостинг партньор, който ще отговори на очакванията и нуждите на вашия проект.
 • Трафик – това е количеството данни, което преминава от и към сървъра: трафик от посетителите към сайта, качване и сваляне на файловете, т.н.
 • Дисково пространство за съхранение на данни – обикновено хостинг услугите са с определено дисково пространство, което не можете да превишавате;
 • Скалируемост/ Ъпгрейд на по-висок план – когато не знаете какви ще са бъдещите нужди на уеб страницата ви и какъв трафик ще събира, тогава е добре да изберете хостинг услуга с възможност за скалиране или ъпгрейд или да мигрирате към друга хостинг услуга с повече възможности;
 • Контролен панел – чрез него можете да администрирате хостинг акаунтите си. Контролните панели са cPanel за Linux хостинг и Plesk за Windows хостинг;
 • 24/7 техническа поддръжка - Когато една хостинг компания предлага денонощна техническа поддръжка, това означава, че ще можете да разчитате на съдействие и техническа помощ по всяко време в случай на проблем със закупената хостинг услуга.

Допълнителни услуги и безплатни екстри

Съществуват допълнителни услуги, които ще направят хостинг преживяването ви още по-сигурно и удобно:

 • SSL сертификат – тази услуга осигурява защита на предаваната информация между сървъра и потребителите на вашия сайт и ще криптира цялата чувствителна информация, която преминава през него.
 • Специализирано DDoS оборудване – защитават сайта ви от DDoS атаки, целящи да спрат достъпа до него.
 • Обединено комуникационно решение, като cMailPro– услуга, която отговаря на комуникационните нужди на бизнеса ви и обединява в едно имейл, управление на контакти, чат, съхранение, споделяне на данни и други полезни функционалности;
 • Собствен (Dedicated) IP адрес – IP адресът е вашата уникална идентичност в Интернет. Обикновено при споделения хостинг собственият IP адрес не е включен в плана, който сте избрали и трябва допълнително да заявите неговото използване.
 • Ежедневен backup – създаване на архивни копия всеки ден, за да не се загубят важни за вас данни. При Споделените хостинг планове на ICN.Bg всички потребители имат на разположение ежедневни бекъп копия до 30 дни назад с помощта на R1 софтуера.

Имейл услуги

За какво служат имейл услугите? Не можем ли просто да използваме безплатни имейл доставчици като abv.bg или gmail.com? Използването на персонализиран фирмен имейл ще помогне за засилване на брандовата идентичност, правилното позициониране и лесната разпознаваемост на компанията. Друга възможност за създаване на бизнес имейл е използването на обединени комуникационни решения като cMailPro. Иновативната технологична платформа събира в себе си всички нужни канали за бизнес общуване онлайн и цели максимално да улесни ежедневните работни процеси на всяка фирма. Услугата предоставя бизнес e-mail, корпоративен криптиран чат, управление на контакти и календари, съхранение и споделяне на файлове/документи, синхронизация на всички устройства и още много други полезни функционалности.

Изброихме най-основните неща, които трябва да знаете, преди да стартирате ваш собствен уеб сайт. Нашият екип от FriendlyGeek специалисти, сертифицирани от cPanel, с удоволствие ще ви помогнат да изберете най-подходящото хостинг решение за вас и вашия бизнес.

Какво е хостинг? сме събрали за вас на едно място. Научете повече за хостинг услугите и в другите ни интересни статии.

Етикети: #backup #ip-adres #bekap #sarvar #ueb-hosting #wordpress #naet-sarvar #vps #edinno-komunikatsionno-reshenie #imejl #tehnicheska-poddrazhka #domejn #ssd-diskove #бизнес-e-mail #ueb-sarvar #cloud #hosting #cmail-pro #icn-bg #spodelen-hosting #dedicated-sarvar #ssl #ueb-sajt

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе