Какво е VPS хостинг?

Вече сте се запознали с основните типове хостинг и сте се спрели на VPS, но не сте сигурни дали той е подходящия избор за вашия бизнес. Тогава сте на правилното място - тази статия е посветена на тези, които искат да разберат повече за характеристиките на тази хостинг услуга. Ще научите какви са предимствата на VPS-а, неговите параметри и за какви онлайн проекти е подходящ той.

Какво е VPS?

VPS (Virtual private server) буквално се превежда частен виртуален сървър. При тази услуга физическият сървър се разделя на няколко независими виртуални сървъри машина, като всеки потребител разполага със собствена такава.

Въпреки че се намират на един физически сървър, виртуалните машини са логически отделени и независими едни от други. Можете свободно да конфигурирате и да управлявате своя виртуален сървър, да инсталирате операционна система, различни софтуери и скриптове.

Характеристики на VPS хостинга

Този тип хостинг дава много по-голяма свобода на управление от Споделения хостинг (имате по-голям контрол над сървъра), но дава по-малък контрол отколкото при Наетия сървър (т.нар. Dedicated хостинг).

При VPS хостинга ресурсите са определени спрямо избрания от вас план и не ги делите с други потребители. Това е чудесна възможност за онези от вас, които планират да имат уеб страница с по-голям трафик и Споделеният хостинг не отговаря на техните нужди.

Както при Споделения хостинг, при VPS- разполагате с ресурсите, които сте заявили, т.е. ограничени са спрямо плана, който сте закупили и в случай на нужда можете да преминете на друг VPS план на ICN.Bg без да трябва да мигрирате данните. При Dedicated хостинга имате на разположение цял сървър с параметри, които предварително сами определяте и ако ви трябват още ресурси, а сървърът не позволява ъпгрейд, ще се наложи да мигрирате на нова инфраструктура.

Цената е фиксирана за месец, независимо от потреблението на ресурсите на вашия VPS хостинг план. Това е основната разлика с Cloud хостинга, при който цената се определя спрямо потреблението на услугата.

VPS in the Cloud!

VPS хостингът на хостинг компания ICN.Bg е разположен изцяло на Cloud инфраструктура. По този начин можете да се възползвате от множеството предимства на Cloud оборудването и в същото време да разполагате с автентична VPS услуга, където параметрите и цената са фиксирани.

Цената ще бъде една и съща всеки месец спрямо плана, който сте избрали, независимо от потреблението. По този начин можете да планирате своите разходи и бюджет във времето и в същото време да имате възможността лесно да преминете на друг план на VPS хостинг.

В същото време, използвайки VPS хостинг от ICN.Bg, вие ще се възползвате от най-мощното Cisco UCS Cloud оборудване в България, което предоставя пълна резервираност на данните и което защитава информацията при евентуален хардуерен проблем на сървъра. Така се повишава надеждността на услугата и непрекъсваемостта на достъпа до вашия сайт и бизнес услуги.

За кого е подходящ VPS хостингът?

VPS е подходящ за проекти с по-висок трафик, фирмени сайтове на растящи компании, блогове, платформи със специфични нужди, CRM и ERP системи и др. Не препоръчваме използването на този вид хостинг за тежки приложения, големи онлайн магазини с много заявки, високо посещавани блогове и всякакъв тип уеб страници, които изискват повече ресурси.

При онлайн проекти с непредсказуем трафик и моментни скокове в потреблението на ресурсите е възможно VPS хостингът да не издържи на натоварването. В този случай най-удачният вариант би бил да мигрирате върху Cloud инфраструктура, където лесно можете да скалирате ресурсуте. Също така можете да помислите за хибридно решение между Cloud и VPS, където облачанта технология ще ви помогне да отгоровите на тези критични моменти на завишен трафик.

Какво е Managed VPS (Управляем VPS хостинг)?

Както вече изяснихме, VPS хостингът ви предоставя по-голям контрол над сървъра. Това означава, че ще ви е нужен опит и познания по сървърна администрация. Разбира се, това не е задължително, защото имате възможността да изберете Управляем VPS хостинг от ICN.Bg. Така се освобождавате от задължението сами да администрирате сървъра си, защото от ICN.Bg ще го правим вместо вас – 24 часа в денонощието, 365 дни в годината!

Защо е важно да правите бекъп на вашия VPS сървър?

Важно е да отбележим, че VPS хостингът трябва да се подсигури от гледна точка на резервираност на данните. Въпреки че VPS хостингът от ICN.Bg е на специална Cloud инфраструктура, която минимизира опасността от загуба на данните при хардуерен проблем, всеки онлайн проект се нуждае от регулярни архивни копия.

При всяка система, било то блог, платформа или приложение, съществува възможността тя да се "счупи" при ъпдейт на някой от използваните плъгини, инструменти и софтуер. Това може да доведе до трайно спиране на работата на проекта ви или отчитане на грешки. В този случай най-бързият начин за възстановяне на нормалната работа на вашия онлайн проект е да върнете старо архивно копие - бекъп.

При VPS хостинга бекъпът не е включен по подразбиране. Съветваме ви към избрания хостинг план да предвидите направата на регулярен бекъп/архивно копие. Препоръчваме също бекъпът, който правите, да бъде създаден на отдалечена инфраструктура, а не локално. Т.е. да се намира на друга машина за максимална сигурност на данните - на друга виртуална машина на друг сървър или на друг вид хостинг (Споделен, Нает сървър, Cloud).

Свържете се с нашия екип от FriendlyGeek специалисти, сертифицирани от cPanel, които ще ви помогнат да изберете най-подходящия хостинг план за вас и вашия бизнес. Всичко за хостинга сме събрали за вас на едно място. Научете повече и в другите ни интересни статии.

Етикети: #vps #virtual-private-server #hosting #виртуални-машини #cloud #cpanel #бекъп #управляем-хостинг